שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

אהבת תפוח הזהב

הוא נולד בהודו, התפתח בסין והגיע אלינו כנראה בתקופת המשנה. הקליפה והמיץ של התפוז מעניקים טעם וארומה מופלאים לתבשילים ורטבים, מאפים וקינוחים

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
לימור לניאדו תירוש

בעולם נחשב התפוז לאחד הפירות היותר נערצים. מוצאו כנראה בהודו ושמו בסנסקריט “נה ראנג’י” (יש המבטאים נאג’ה ראנג’ה) ומשם הפך לאורנג’ (Orange) באנגלית. מהודו עבר התפוז לסין, שם פותחו עוד זנים מתוקים ועסיסיים יותר. הסינים, שהתאהבו במשפחת ההדרים, פיתחו פירות חדשים ביניהם הפומלה והמנדרינה. יש המשערים כי פרי החושחש, התפוז החמוץ שבעבר היה ניתן היה למוצאו בגינות ציבוריות ברחבי הארץ, הוא התפוז הסיני המקורי.

הקשר בין היהודים לתפוז קדום, וזאת למרות שאינו נזכר בתנ”ך. התפוז יחד עם האתרוג נחשבו בתקופה הרומית לפירות יהודיים ואלה נחרטו על גבי מטבעות עתיקים. לאחר חורבן בית שני הפיצו היהודים בנדודיהם הרבים את אהבתם לפרי אצל עמי האזור, ואף נטעו פרדסים בארצות אגן הים התיכון, בהן איטליה וגם ספרד - אחת היצואנית החשובות בעולם של הפרי הזהוב.

צילום: לימור לניאדו תירוש

בפרי התפוז שוכנים שני מאגרי טעמים שונים ולכל אחד מהן שימושים אחרים ואופן מיצוי שונה. הראשון הוא קליפת התפוז, שלה טעמים מרירים וארומת פריחה מופלאה. מעט גרר מקליפת התפוז מעשיר בניחוחו מאפים, עוגות וקינוחים (אם לא השגתם בשוק תפוז שהגיע ישירות מהפרדס, יש להקפיד קודם על שטיפה יסודית של הקליפה מהדונג המצפה אותה). דרך אגב, צבעה הכתום של הקליפה אינו מעיד בהכרח על בשלות הפרי אלא על הטמפרטורה שהתפוז נחשף לה בזמן גידולו - ככל שנחשף ליותר ימי שמש כך הקליפה תהיה כתומה ובוהקת יותר.

מאגר הטעמים השני הוא מיץ התפוז עצמו, שקשת טעמיו הרחבה נעה בין חמיצות למתיקות. ניתן להרגיש במיץ רמזים לטעמי מנגו, לימון, אננס, תבלינים ועשבים. בנוסף להיותו משקה מרענן ובריא, ישדרג המיץ עוגות בחושות, תבשילי עוף, רטבים לסלט וירקות חלוטים.

טעמו של תפוז טוב יותר באופן מובהק כאשר הוא נאכל טרי מהעץ. אכילת תפוז שזה עתה נקטף מבטיחה פלחים מוצקים ומלאי מיץ וקליפה קשיחה וקלה להסרה.

מתכון למאפינס שוקולד תפוז

 מתכון לפנה קוטה תפוזים

מאפינס שוקולד תפוז
מאפינס שוקולד תפוז

מתכון לעוגת תפוזים ופרג

פנה קוטה תפוזים

limortiroche@gmail.com

עוגת תפוזים ופרג
עוגת תפוזים ופרג

עוד מתכונים של לימור לניאדו תירוש בבלוג מטבח מקומי

limortiroche@gmail.com

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ