מרק עדשים כתומות ללילות הקרים

את מרק העדשים הזה אנחנו מכינים בכל פעם שמישהו מרגיש קצת חולה, או כשהטמפרטורות צונחות, אבל אלה הם רק תירוצים מכיוון שהוא מושלם לכל עת

מרק עדשים כתומות
צילום: עלמא אליוט הופמן

הלילות הקרים של השבועיים האחרונים עשו לנו חשק למרק חם וטוב, כזה שנלחם במחלות הנפש והגוף. מרקי עדשים על סוגיהן, או קטניות בכלל, לא רק שמצליחים במשימה הזו בכל פעם מחדש, אלא שאלה גם המרקים הכי פשוטי הכנה שיש. אם נגיד את האמת - לא באמת משנה מה תוסיפו כל עוד הבסיס הוא עדשים, מכיוון שהסוד האמיתי של מרק כזה, מלבד הקטניה הטעימה - הוא תערובת התבלינים, ובראשם הכורכום, שידוע כנוגד דלקות ותורם למערכת החיסונית. לראיה, אודה שבימים של עייפות או מחלה, אני מרשה לעצמי לדלג על שלב הטיגון (שאכן מוסיף עומק לטעם) ופשוט לזרוק הכול, בתוספת כף כורכום, אל הסיר.

מרק העדשים הכתומות הזה הוא גלגול של מרק עדשים ירוקות שהיינו מכינות בדירת השותפות הקטנה שלנו בתל אביב לפני עשור, שהיה בסיסי ביותר והתבסס על עדשים, בצל ושום. היינו מעמיסות כורכום, כמון ומלח, יושבות בלילות הקפואים והעייפים של אחרי עוד משמרת בכורסאות הסלון הצפוף והחשוך שלנו, מחבקות בידינו קערה מהבילה וצופות יחד בסדרה או סרט. אלו היו רגעים של אושר צרוף. בשנים שאחר כך הירוקות הוחלפו לכתומות, נוספו עוד ירקות לחגיגה ובסוף - הגיע המרק הזה - לו הטמפרטורות בחוץ, או תחושת חולי קלה, הן רק תירוץ.

צילום: עלמא אליוט הופמן

מרק עדשים כתומות

חומרים:

1 בצל לבן גדול
3-4 שיני שום
כרישה באורך של כף יד בערך
2 גזרים
2 עגבניות שרי / חצי עגבנייה בינונית
1.5 כוס עדשים כתומות
שמן זית לטיגון

תבלינים:

כפית כורכום (אפשר גם שתיים, למי שאוהב)
כפית כוסברה מיובשת
כפית מלח אטלנטי / גס
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/2 כפית כמון
1/2 כפית טימין
קורט קינמון
קורט פלפל שחור

ההכנה:

1. מחממים שמן זית בסיר בינוני-גדול. חותכים את הבצל והשום לקוביות. מטגנים את הבצל על אש בינונית עד שהוא נהיה שקוף, אז מוסיפים את השום. מטגנים עד להזהבה.

2. מרתיחים קומקום מלא. קולפים וחותכים את הגזרים לקוביות קטנות. כשהבצל והשום זהובים מוסיפים את התבלינים, מערבבים היטב ומוסיפים את הגזר. מטגנים עוד 2-3 דקות יחד.

3. מוסיפים את העדשים, מערבבים. מוסיפים מים רותחים כשליש מעל גובה הרכיבים בסיר.

4. בזמן שמרתיחים את המרק, חוצים את הכרישה לאורכה וחותכים לפרוסות דקות. כך גם עם עגבניות השרי. כשהסיר רותח מוסיפים גם אותם, מערבבים, מרתיחים שנית, מכסים ומורידים לאש קטנה לחצי שעה-40 דקות.

5. בזמן הבישול יש לערבב מדי כמה דקות כדי שהעדשים לא יידבקו לתחתית הסיר, ולבדוק אם צריך להוסיף מים (תלוי בסמיכות האהובה עליכם). כשהעדשים מתפרקות בערבוב - סימן שמוכן. רצוי לתקן טעמים לפני ההגשה, ומומלץ לאכול לצד אורז לבן.

עלמא אליוט הופמן

עלמא אליוט הופמן | מאבדת מזון

עורכת מדור משפחה ויחסים ב"הארץ".

לפני כן שימשה כעורכת "עכבר העיר", שם החלה ככתבת ומבקרת מוזיקה. בעבר כתבה את הטור 'מאבדת מזון', המגיש מתכונים קלים לאנשים עובדים ולהורים עסוקים, כיום עורכת יחד עם דניאל צ'צ'יק את בלוג הצילום "אלבום משפחתי" (ניתן לשלוח הצעות במייל - family@haaretz.co.il).

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

כתבות מומלצות

ברופי בבית המשפט. הרעיפה שבחים על בעלה ועל החיים שבנו יחד

היא כתבה את המדריך "איך לרצוח את בעלך". ואז בעלה נרצח

רחוב פינסקר
בתל אביב, גלויה
מ— 1940 לערך.
עיר שדיברה יידיש
ובעיקר ספרה
ביידיש

ספר הזיכרונות שהותיר אחריו חושף כישרון מפתיע של סופר גדול

רינאוי-זועבי

טירללת מדינה שלמה, את צריכה לענות. "צודק, אבל אני מנתקת"

סמי ברדוגו. "אין לי דמיון"

סמי ברדוגו מנוכר להומוסקסואליות, למזרחיות ולחיים עצמם

איור

יש ילדות שההתבגרות המינית שלהן מתחילה בגיל 6. אין הסבר לתופעה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ

כתבות שאולי פספסתם

בתביעה נכתב כי הראיון כולו "התנהל בצורה שאינה מכבדת או רצינית״ כלפיה

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

ריי דליו

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

ישראל פישר

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

מפגינים נגד יוקר המחיה מול בית הנשיא בסרי לנקה

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר

בת ים

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?