מתכון לחלה לשבת לאנשים ששונאים לאפות

חלה לשבת לא חייבת להגיע תמיד באותה התבנית המוכרת. מתכון פשוט לחלות נהדרות בלישה ידנית וללא מיקסר, שהן לא רק טעימות ואווריריות, אלא יפות יפות שבא לבכות

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
חלה, זיתים, זעתר וטחינה
חלה לשבתצילום: תומר אפלבאום
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן

תקופת הקורונה טרללה את כולנו לדעת, וכנראה מעל הכל - גרמה לנו לחזור למטבח ולגלות יכולות וכשרונות שלא ידענו על קיומם. נדמה שבעולמות הקולינריה הביתית, תרבות האפייה היא זו שבעיקר התרחבה: עוגות מושחתות, מיני מאפים במילויים חדשניים ובעיקר - עליית קרנם של לחמי המחמצת, שהפכו ללהיט התורן והמתפתח ביותר. במדור חדש זה, אנחנו נתמקד לרוב במתכונים פשוטים וקלים לאנשים עובדים, להורים עסוקים וכל מי שאין להם יותר מדי זמן לבלות במטבח, אך לרגל התקופה, מתכון הבכורה יעסוק, איך לא - באפייה.  

ובכן, רגע לפני שמתחילים זה הזמן להודות שאני נמנית על אלה שמעולם לא חיבבו אפייה. האוכל שאני מכינה התיישר מאז ומתמיד עם תורת "לפי העין", ואת רוב המתכונים שאני יודעת למדתי בעל פה ממעקב וצפייה בהוריי וסבתותיי. הדיוק הנדרש באפייה, המתמטיקה המרגיזה של כמויות, הניסיון לפצח למה לעזאזל הלחם לא תפח, או העוגה שקעה, ואיך יכול להיות שהעוגיות הפציחות הפכו לאבן, הכניעה אותי בכל פעם מחדש, ובכל ניסיון לעבוד עם קמח ותנור - נחלתי כשלון מוחץ. 

חלות לשבת משתזפות בתנורצילום: תומר אפלבאום

אך הנה, יום אחד לפני כמה חודשים, מצאתי את עצמי מחפשת מתכון, פותחת חבילת קמח ומתחילה ללוש. המתכון המקורי, לאור צורת ההכנה שאני רגילה אליה, לא יושם כלל. שיניתי כמויות, הוספתי שלבים, הורדתי את המיותרים, ובגדול - עשיתי מה שנראה לי. הלכתי על שיטת מה שייצא אני מרוצה, ואם אפילו בשיטה של סבתות זה לא ייצלח - כנראה שזה לא נועד לקרות. והנה, לא ברור איך, יצאו חלות יפהפיות, רכות ואווריריות. אפייה הייתה אתגר שאין לגעת בו, וברגע אחד גיליתי שאני יודעת להכין חלות. מאז, כל שישי אני מכינה אותן.

אם כך, השד לא נורא כל כך, ואפשרי בהחלט. המתכון הזה פשוט למדי, וככזה מציע מעט חומרים - אך הכנה שדורשת סבלנות וזמן. הוא מושלם לשישי בבוקר, בין סידורים וארגונים לשבת. אפשר ליצור חלות קטנות, חלות בינוניות קלועות, בייגל'ה וכן הלאה. בהחלט מומלץ לשחק עם הצורות ובכל פעם לנסות משהו אחר.

בצק לחלה לשבת, לאחר התפחה ראשונהצילום: תומר אפלבאום

חלות שבת לאנשים ששונאים לאפות

חומרים:

3 וחצי כוסות קמח לבן
כף שמרים יבשים (גדושה)
חצי כף מלח
1/8 כוס סוכר
1/4 כוס שמן צמחי
ביצה
כוס מים

כחצי כוס-כוס קמח לשלבי הלישה
שומשום לקישוט

הערות:

טבעוני - על מנת לטבען את המתכון ניתן להכין את הבצק ללא ביצה, ולהוסיף חצי שעה לחישוב ההתפחות.

קמח מלא - ניתן להמיר כ-3 כוסות מהקמח הלבן למלא. יש להוסיף חצי שעה לחישוב ההתפחות.

אם אתם מיישמים את שניהם - כלומר ללא ביצה ועם קמח מלא, החישוב להתפחות נותר תוספת של חצי שעה.

רידוד וגלגול הבצק ל'צינורות'צילום: תומר אפלבאום
קליעת חלה לשבתצילום: תומר אפלבאום

ההכנה:

מערבבים בקערה את החומרים היבשים. טורפים את הביצה בקערית קטנה, ומשאירים בערך כף-שתיים ממנה בצד (להברשת החלות). מוסיפים את הנוזלים ליבשים. מערבבים עם כף עד שכל החומרים נאספים לכדי בצק, גם אם גושי ולא אחיד.

מוציאים את הבצק על כל גושיו אל משטח מקומח, מקמחים את הידיים ומתחילים ללוש. משאירים כחצי כוס-כוס קמח בסמוך ומקמחים שוב בכל פעם שהבצק מתחיל להידבק לידיים. לשים ידנית כ-8-10 דקות עד לקבלת בצק אחיד בעל מרקם חלק. 

מחלקים את הבצק לשלוש חתיכות שוות. נותנים להן לנוח 3-4 דקות.

לשים כל חתיכה בנפרד עוד כדקה, מניחים על תבנית עם נייר אפייה ועוטפים בשקית ניילון גדולה (לא לאטום לחלוטין) למשך כשעה על מנת שיתפחו (טיפ לממהרים - אפשר להניח את התבנית בשמש. זה יקצר את זמן ההתפחה לכ-40 דקות).

לאחר שתפחו, ניתן לחלק את חלקי הבצק עוד, לפי הגודל והצורה בה אתם מעוניינים. שלושת חלקי הבצק ייצרו חלה גדולה ומרשימה יחידה; או אם תרצו לייצר שלוש חלות בינוניות למשל, ניתן לחצות את שלושת חלקי הבצק - כך שיהיו בעצם שישה חצאים, מהם אפשר לקלוע שתי צמות. אפשר גם לקלוע בייגלה, או לב, לגלגל שבלולים או לחמניות מיני. זהו משחק חופשי.

בזיקת שומשום על החלות לפני התפחה שניהצילום: תומר אפלבאום
החלות לאחר התפחה שניה ולפני כניסה לתנורצילום: תומר אפלבאום

לאחר חציית כל החלקים, לשים ביד מעט כל חלק עד לקבלת נקניק, אותו מרדדים על משטח מקומח, ומגלגלים לכדי צינור ארוך. את אלה קולעים או מגלגלים באופן מרווח ולא צמוד בצורות הרצויות. 

לאחר שכל החלות קלועות, לוקחים את הביצה הטרופה שהנחנו בצד, מוסיפים לה כף מים, מערבבים ומברישים על החלות מעטה דק. לאחר מכן זורים שומשום לפי הטעם. אם אתם מכינים חלה טבעונית - אפשר להשתמש בשמן במקום ביצה.

מחזירים את החלות הקלועות אל התבנית עם נייר האפייה, ועוטפים שוב בשקית ניילון גדולה (לא לאטום לחלוטין) למשך כחצי שעה, להתפחה שנייה. בינתיים מחממים תנור ל-220 מעלות. 

בחלוף כחצי שעה, כשהתנור מחומם מכניסים את החלות במדף האמצעי. אופים את החלות כ-20 דקות, או עד שמזהיבות (אני באופן אישי אוהבת אותן שחומות ביותר).

מוציאים ומצננים, או לחילופין, מחסלים כבר את כל המגש. 

חלות לשבתצילום: תומר אפלבאום
עלמא אליוט הופמן

עלמא אליוט הופמן

עורכת מדור משפחה, העוסק בזוגיות ויחסים, הריון ולידה, חינוך וגידול ילדים.

לפני כן שימשה כעורכת עכבר העיר, שם החלה כעיתונאית ומבקרת מוזיקה. ב"הארץ" כותבת בין היתר את 'מאבדת מזון', מדור המגיש מתכונים קלים לאנשים עובדים ולהורים עסוקים.

תגיות קשורות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ