חומוס עדשים צעד אחר צעד

אוהבים לנגב חומוס אבל זקוקים לרענון בתחום? במסגרת המדור החדש 'מאבדת מזון', שמספק מתכונים לאנשים עובדים, מוגש מתכון קל, מפורט ומצולם שמלווה אתכם בכל שלבי ההכנה ליצירת מנת חומוס (מעדשים) פשוטה, טבעונית ומפתיעה

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
חומוס עדשים
צילום: ליאור אבל
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן

כשהתחלתי לפזול לכיוון תזונה טבעונית, אי אז לפני יותר מעשור, פתרונות קולינריים מרגשים לא היו בנמצא. גם תחליפים מושקעים היו דבר שקשה להשיג ברשתות המזון - מקסימום קוביית טופו וחלב סויה במחירים מופקעים. והנה כמה שנים אחר כך, ישראל כבר מעצמת טבעונות כמובן, שלא רק שניתן למצוא בה תחליפי חלב מכל הסוגים והמינים, אלא גם תחליפי הבשר הפכו פה לעניין שבשגרה. טופו פסטרמה, תחליפי בשר מסייטן ושאר רעיונות יצירתיים שמטרתם למלא את ה'מחסור' במנות בשר וגבינה כאלה ואחרות אפשר כבר למצוא בכל מקום. בגלל, ואולי בזכות הדלות שהייתה אז, סיגלתי עם השנים תפריט של מנות מזינות, המורכב בעיקר מחומרים מהצומח עשירים בברזל וחלבון, בלי להכניס מוצרים מעובדים - טבעוניים או לא, לתוך הגוף.  

כל טבעוני (וגם מי שאינו טבעוני) יודע לדבר בשבחי החומוס, ובאמת - אין עוד מלבדו, אבל מה עושים כשלפעמים גם הוא ממצה את עצמו? ובכן, במקום עוד מנת חומוס ביתית, שלוקח לא מעט זמן לבשל ולהכין אותה, שלא לדבר על זמני ההשריה וההמתנה המייגעת של 24 שעות, ניסיתי אלטרנטיבה מרעננת ומשביעה לא פחות, שעשויה מעדשים. המנה לא דורשת הכנות מקדימות שנמשכות נצח והרבה הרבה יותר קלה ליישום. בתיאבון ושנ"צ נעים.

חומוס עדשים (כ-2-3 מנות)

חומרים לחומוס:
כוס עדשים ירוקות
2 כוסות מים
2 כפות טחינה
2 שיני שום
חצי לימון
רבע כפית כמון
רבע כפית כורכום
רבע כפית מלח
קמצוץ פלפל שחור
אופציונלי:
חצי בצל בינוני
כף עדשים כתומות

להגשה:
שמן זית
עדשים מוכנות שהוצאו מהתבשיל
אופציונלי:
פטרוזיליה/כוסברה קצוצה
תבלינים לפי הטעם

מתכון לחומוס עדשים - מצרכים לחומוס עדשים
צילום: ליאור אבל

אופן ההכנה:

1. בוררים את העדשים - מוציאים עדשים שחורות, פגומות וכן הלאה. שוטפים ומסננים.

מתכון לחומוס עדשים - ברירת עדשים
צילום: ליאור אבל

2. בסיר בינוני מערבבים את העדשים הירוקות, שיני השום, הבצל והעדשים הכתומות. מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מומלץ לקפות את הקצף.

מתכון לחומוס עדשים - הוספת מים לעדשים
מוסיפים מים לעדשיםצילום: ליאור אבל
מתכון לחומוס עדשים - הרתחה והוספת תבלינים
צילום: ליאור אבל

3. לאחר הרתיחה מוסיפים את התבלינים, מערבבים, מכסים ומנמיכים לאש קטנה לכ-30 דקות (אם המכסה קצת רוקד אפשר להניח אותו מעט באלכסון, עם חריץ קטן). רצוי לערבב מדי פעם על מנת לוודא שכל העדשים יתרככו ושהתחתית אינה מתקשה.

מתכון לחומוס עדשים - בישול על אש קטנה
צילום: ליאור אבל

4. כשהעדשים רכות - אבל לא נימוחות כמו מחית - סימן שהן מוכנות. מכבים את האש, מורידים את המכסה ונותנים לתבשיל להצטנן כ-5 דקות.

מתכון לחומוס עדשים - עדשים מבושלות
צילום: ליאור אבל

5. מסננים את העדשים מתוך הנוזל לכלי נוח (שומרים את הנוזל שנותר), מוציאים מעט עדשים לפני שטוחנים ושומרים בצד להגשת המנה.

מתכון לחומוס עדשים - סינון העדשים מנוזלים
צילום: ליאור אבל

6. סוחטים פנימה את הלימון, מוסיפים את הטחינה וטוחנים לפי העדפה - בלנדר מוט למרקם גס, מעבד מזון למרקם חלק.

מתכון לחומוס עדשים - טחינת העדשים המסוננות
צילום: ליאור אבל

7. המחית מוכנה, כעת אפשר לשחק עם המרקם מעט - למעדיפים ממרח פחות סמיך, ניתן להוסיף את הנוזלים ששמרנו בצד בהדרגה עד לקבלת המרקם הרצוי. חשוב לציין שאם ההגשה לא מיידית ואתם מעדיפים לשמור במקרר, המנה תהיה סמיכה יותר לאחר קירורה.

מתכון לחומוס עדשים - הוספת טחינה ולימון
צילום: ליאור אבל

7. מסדרים בצלחת הגשה, מפזרים עדשים מוכנות (שהוצאנו קודם) ויוצקים מעט שמן זית.

חומוס עדשים - מנת הגשה לא מתובלת
צילום: ליאור אבל

8. המתקדמים יכולים להוסיף פטרוזיליה, כוסברה או שתיהן, לסחוט לימון מעל, לקשט עם תבלינים (כורכום, כמון, סומק, פפריקה - לפי העדפה), וכמובן להוסיף צלחת בצל חתוך וחמוצים ליד.

מנת חומוס עדשים
צילום: ליאור אבל
עלמא אליוט הופמן

עלמא אליוט הופמן

עורכת עכבר העיר עד לאחרונה, עורכת המשנה במדור אוכל כיום. חובבת בירות חיטה, מוזיקה באופן כללי ואת ביונסה בפרט, וכותבת בין היתר את 'מאבדת מזון', מדור המגיש מתכונים קלים ופשוטים לאנשים עובדים ולהורים עסוקים

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ