עוף בתפוזים וזיתים שמנצח בכל פעם מחדש

תבשיל עוף פשוט וקל להכנה עם תפוזים וזיתים, שכולו טעמי זכרון ילדות מתוקים, של אבא עומד במטבח בשעת צהריים, מאזין לצלילי אגן הים התיכון ומבשל לארוחת שבת

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מנת עוף בתפוזים וזיתים לצד אורז
עוף עם זיתים ותפוזים, ושירים של חיים משה ברקעצילום: ליאור אבל
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן

אני זוכרת את חלונות הסלון פתוחים לרווחה, אוויר של סתיו ממלא את הבית ואמי, או אבי במקרה הנוכחי (תלוי על מי מהם נחה הרוח באותו שישי), עומד במטבח ומתקין ארוחת שבת. ברקע, להיטים ים תיכוניים של תור הזהב, בעוד הוא מטגן בצל או מעמיד סיר אורז ומניד ראשו לצלילי יואב יצחק שר על פני מלאך, או חיים משה מספר על אהבת חייו, כשבין החדרים עוברים ניחוחות של סקרנות. 

כמה שנים אחר כך, את תבשיל העוף בתפוזים וזיתים שאבי היה מעמיד על הגז בימי שישי בצהריים, בישלתי אני בסיר גדול של קיבוץ ל-23 שותפיי בקומונה של תנועת הנוער. היינו מרימים ארוחות לתפארת בבית הילדים בו התגוררנו, ובהזדמנות אחת התקשרתי לאבי וביקשתי ממנו את המתכון. מכיוון שהייתי טבעונית אדוקה אז, את ה-"עוף עם זיתים" שלו הכנתי לחבריי על עיוור - כלומר, בלי לטעום מן התבשיל. התוצאה, לפי התגובות, הייתה מצוינת.

השבוע, עם הגעתם של תפוזים כתומים ויפים החלטתי להכין אותה, אחרי כמעט עשור מאז הפעם האחרונה. באורח פלא, היא יצאה בדיוק כמו שזכרתי. טעימה, פשוטה ומלאה באהבה.

קלה להכנה גם על עיוור. עוף בתפוזים וזיתיםצילום: ליאור אבל

עוף עם תפוזים וזיתים

חומרים:

קילו עוף כרעיים/פולקה
בצל גדול או שניים בינוניים
3-4 שיני שום
5-6 תפוזים 
פחית זיתים מגולענים
שמן זית לטיגון
מעט פלפל שחור
קורטוב כורכום / כמון / טימין (אופציונלי)

אופן ההכנה:

1. בסיר רחב מחממים שמן. פורסים את הבצל לרצועות ומטגנים על אש בינונית עד שהבצל נהיה שקוף. פורסים את השום ומוסיפים, מטגנים 2 דקות. 

2. מוסיפים את העוף לטיגון יחד עם הבצל והשום. מערבבים כמה דקות, עד שהעוף מקבל השחמות קלות והבצל מוזהב.

3. בינתיים קולפים מחצית מהתפוזים, מוציאים את הגרעינים וחותכים לקוביות. אבא שלי היה חותך לקוביות גדולות, אני אוהבת אותן קטנות - לשיקולכם. מנקזים את המים מהזיתים. 

4. לאחר שהעוף הושחם והבצל הוזהב, מוסיפים לסיר את קוביות התפוזים ואת הזיתים. את התפוזים הנותרים פורסים לחצאים וסוחטים אל הסיר. אני סוחטת ידנית באמצעות כף, אבל אפשר גם במסחטה למי שיותר נוח לו - המטרה היא שהמיץ יכסה את העוף.

5. לאחר שכל החומרים בסיר, מוסיפים תבלינים. אני מתבלת במעט מאוד פלפל שחור ובקורטוב כורכום, כמון, וטימין - אך אין חובה, מכיוון שהתבשיל יוצא טעים מאוד בזכות התפוזים החמצמצים והזיתים המלוחים (מלח לפי כך, לא כדאי להוסיף, אבל אם אתם ממש חובבים - בדקו טעמים לאחר חצי בישול).

6. מרתיחים ומבשלים כשעה על אש קטנה. מגישים ישר מהסיר, מומלץ לצד אורז לבן. בתיאבון!

עלמא אליוט הופמן

עלמא אליוט הופמן

עורכת מדור משפחה, העוסק בזוגיות ויחסים, הריון ולידה, חינוך וגידול ילדים.

לפני כן שימשה כעורכת עכבר העיר, שם החלה כעיתונאית ומבקרת מוזיקה. ב"הארץ" כותבת בין היתר את 'מאבדת מזון', מדור המגיש מתכונים קלים לאנשים עובדים ולהורים עסוקים.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ