הכל השתנה, אבל הגונדי של סבתא עדיין פה

אחת ממנות הדגל של המטבח הפרסי, היא לא רק כוכבת בארוחת השבת, היא גם קלה ומהירת הכנה (רק אל תשכחו השריה מראש)

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מנת גונדי בקערה עם מרק מונחת על שולחן
צילום: אריאל עפרון
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן
עלמא אליוט הופמן

הנה, אחרי כמה חודשים טובים של שמירת מרחק, אנחנו חוזרים שוב אל ביתה של סבתא רוחה, ואל המטבח הקטן והצר שלה. מבקרים אותה בלחיצת מרפק, עם חלונות פתוחים לרווחה, עוטי מסיכות וזהירי מגע. רק הגענו, אבל סירים מדיפים ניחוחות משגעים ממתינים לנו על השיש, כמו גם קופסאות לקחת הביתה, שכבר מוכנות. הכל מסביב אולי השתנה - אבל הגונדי שלה, גונדי של זמירות שבת וגעגוע לבית, נותר בעינו.

גונדי של ארוחת שישי צפופה על שולחן מתפקע מבני משפחה, של מרפקים מתנגשים ואיך עוד פעם ישבנו הפוך עם הידיים, של ילדים בפיות מלאים מבקשים עוד, של כתמי כורכום צהובים על המפה הלבנה מלווים בהערות אגב של "לא נורא לא נורא", של תעביר לי את התהדיג ואיך כבר נגמר, למה לא השארת לאחיך קצת, של סבתא לא מוכנה לשבת עד שאין לכולם מנות בצלחות, של שקט מופתי המופר רק על ידי קרקוש כפות. דממה, אוכלים עכשיו.

אם תשאלו אדם אקראי איזה אוכל פרסי הוא מכיר, סביר להניח שהתשובה, ברוב הפעמים, תהיה גונדי. כופתאות החומוס והעוף הנהדרות האלה הן אחת ממנות הדגל הפופולריות ביותר של המטבח הפרסי, ושמן, לא בכדי, הולך לפניהן. יש מי שקוראים להן הקניידעלך של הפרסים, משום שנראות מעט דומה, אך מדובר בקציצות שונות לחלוטין בטעמן ובמרקמן. היופי הוא שהן זריזות וקלות מאוד להכנה: כל שנדרש הוא השריה מראש של אפונה או השריה ובישול חומוס וכמה דקות של טיגון וכדרור קציצות במטבח. סבתי נוהגת להכין את שתי הגרסאות, אך אוהבת יותר את זו של החומוס. אצלנו בבית האפונה מנצחת.

צילום: אריאל עפרון

מתכון לגונדי של סבתא רוחה

חומרים למרק:

1/2 כוס חצאי אפונה יבשה לאחר השריה של לפחות 12 שעות (רצוי 24) או כוס גרגירי חומוס לאחר השריה ובישול 
1 בצל לבן גדול
2-3 תפוחי אדמה בינוניים
כפית כורכום
1/4 כפית כמון
קורט פלפל שחור
5 כוסות מים רותחים
שמן צמחי לטיגון

חומרים לקציצות הגונדי:

1/2 ק"ג חזה עוף טחון
1 כוס חומוס קלוי טחון
1 בצל לבן גדול
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית כמון
קורט פלפל שחור
1/2 כפית מלח
כ-1/3 כוס מים

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר רחב עם מעט שמן. חותכים בצל לקוביות ומטגנים עד הזהבה.

2. מוסיפים לסיר כורכום, כמון, פלפל שחור ואת המים הרותחים. מערבבים.

3. שוטפים את האפונה/חומוס (לאחר ההשריה), מוסיפים לסיר, מערבבים, מרתיחים, מכסים ומבשלים על אש קטנה. 

4. מכינים את תערובת הגונדי: מגררים לקערה גדולה בצל, מוסיפים פלפל שחור, מלח, כמון וכורכום, מוסיפים מים ומערבבים. מוסיפים עוף טחון ומערבבים. מוסיפים חומוס ומערבבים.

5. מרטיבים את הידיים וניגשים להכנת הקציצות: מגלגלים קציצות בגודל הרצוי בידיים (הגודל הפופולרי הוא בינוני, קצת יותר מכדור פינג פונג) ומניחים בסיר המתבשל.

6. קולפים ופורסים את תפוחי האדמה לפרוסות. מוסיפים לסיר כ-5 דקות לאחר הוספת הקציצות.

7. מרתיחים, מכסים ומורידים לאש קטנה ל-45-60 דקות. חשוב לוודא שהקציצות מכוסות מים. ניתן לבדוק לאחר כחצי שעה ולהוסיף מלח אם יש צורך.

8. מגישים בקערה או על אורז לבן. מומלץ לצד עלים טריים של כוסברה או ראשד. בתיאבון!

צילום: אריאל עפרון
עלמא אליוט הופמן

עלמא אליוט הופמן

עורכת מדור משפחה ויחסים ב"הארץ".

לפני כן שימשה כעורכת "עכבר העיר", שם החלה כעיתונאית ומבקרת מוזיקה. בעבר כתבה את הטור 'מאבדת מזון', המגיש מתכונים קלים לאנשים עובדים ולהורים עסוקים, כיום עורכת יחד עם דניאל צ'צ'יק את בלוג הצילום "אלבום משפחתי" (ניתן לשלוח הצעות במייל - family@haaretz.co.il).

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ