שמים קצוץ: חמישה סלטים למנגל של השף תום פרנץ

כמה אפשר לאכול את אותו סלט ישראלי קצוץ דק דק? השף תום פרנץ מציע לרענן את התוספות שליד המנגל עם סלטים לא שגרתיים, שתרצו לאכול גם אחרי שהפיקניק נגמר

תום פרנץ, שף אורח
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
סלט פתיתים אסיאתי עם ירקות מוקפצים ורוטב סויה שום דבש וג'ינג'רצילום: אנטולי מיכאלו

תבשיל או סלט פתיתים אסיאתי עם ירקות מוקפצים ורוטב סויה שום דבש וג'ינג'ר

מי לא אוהב פתיתים? מי לא אוהב ירקות מוקפצים? שידכתי בין שתי הקלאסיקות האלו שכל כך אהובות כאן בישראל וקיבלתי סלט/תבשיל נפלא, שיכול להיות תוספת נהדרת (גם חמה) ליד הבשרים או עוף העל האש וגם נפלאה כסלט קר. בעיני זו גם עוד דרך נהדרת לגרום לילדים שלכם לאכול מהירקות.

לפיקניק: אפשר לערבב את הפתיתים עם הירקות ולשפוך את הרוטב לפני ההגשה. או להכין מראש ולקחת בקופסא קחו בחשבון שהרוטב ייספג במנה יש מי שמאוד אוהב את זה ויש מי שפחות- לפי טעמכם האישי.

חומרים:
2 כוסות פתיתים מסוג קוסקוס
כוס ורבע ציר ירקות או עוף או מים
כוס ורבע מים רותחים
2 ראשי ברוקולי מפורקים לפרחים קטנים שעברו חליטה קצרה
2 פלפלים צבעוניים- אדום, כתום או צהוב חתוכים לקוביות קטנות
1 בצל אדום קלוף, חצוי ופרוס דק
3 כפות שמן שומשום או קנולה

חומרים לרוטב:
2 כפות חומץ אורז
רבע כוס שמן שומשום
2 כפות רוטב סויה
כף דבש
כף ג'ינג'ר טרי מגורר
שן שום כתושה דק

ההכנה:
מחממים כף שמן בסיר או מחבת ומעבירים לתוכה את הפתיתים. מערבבים אותם שיספגו את השמן, אך נזהרים לא לחרוך או לשרוף אותם. כשהפתיתים קלויים ומעט הזהיבו, מוסיפים את הציר והמים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-7-10 דקות. שומרים מכוסה 7-10 דקות נוספות. הפתיתים צריכים להיות מעט אל דנטה.

מחממים כף שמן בווק או מחבת גדולה ורחבה. מוסיפים פנימה את הירקות- קודם כל את הבצל ומזהיבים 5 דקות, אחר כך את הפלפלים לעוד 5 דקות ולבסוף את הבורוקולי. מקפיצים עד לדרגת ההכנה לטעמכם האישי, אני אוהב את הירקות פריכים אבל יחד עם זאת שיהיה להם טעם מוקפץ ומטוגן מבחוץ.
מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת או קערה. לפני ההגשה, מעבירים את הפתיתים המוכנים לקערה. מוסיפים פנימה את הירקות. יוצקים מעל את הרוטב ומערבבים היטב. אפשר להגיש חם או קר זה מופלא כך או כך.

סלט סלקצילום: אנטולי מיכאלו

סלט פתיתים וקוביות סלק עם עשבי תיבול ואגוזי מלך

הפתיתים הם חומר גלם מופלא במטבח, ואצלי הם מככבים לא רק במנות לילדים. המנה הזו היא דוגמה מושלמת לכך: הפתיתים סופחים אליהם את הטעמים המופלאים של הסלק המבושל ונצבעים בצבע סגלגל מקסים ומיוחד. זו מנה נהדרת לאירוח, אם בשולחן מלא סלטים בארוחת מנגל, בבראנץ' או לארוחת ערב קלילה, בתוספת של סלט ירוק ודג צלוי זו ממש ארוחה מושקעת, קלה מאוד להכנה. משהו בשילוב של פתיתים-סלק-פטה ואגוזי מלך פשוט עובד, נסו ותתאהבו. הכמויות במתכון מתאימות ל 4-6 סועדים.
חשוב: מנה זו מיועדת למנגל צמחוני או על בסיס דגים.

חומרים:
2 כוסות פתיתים מוארכים
3 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
כף סוכר חום
מלח ופלפל לפי הטעם
חצי צרור עלי פטרוזיליה קצוצים
חצי צרור שמיר קצוץ
¼ כוס שמן זית
כף זעתר
מיץ מלימון אחד
50 גרם אגוזי מלך קלויים וקצוצים
150 גרם גבינת פטה טובה, מפוררת - לא חובה

ההכנה:
מבשלים את הפתיתים על פי הוראות ההכנה שעל גבי האריזה. מוסיפים למי הבישול מלח לפי הטעם. שומרים בצד בטמפרטורת החדר.
מניחים בסיר את קוביות הסלק. מכסים במים קרים עד כדי כיסוי הסלק וס"מ יותר, אפשר שהן קצת יציצו בחלקן העליון. מוסיפים כף סוכר חום, מלח ופלפל לפי הטעם ומבשלים עד לרתיחה, כשהמים רותחים מבשלים מכוסה 20 דקות. לאחר מכן פותחים את המכסה, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהנוזלים מצטמצמים לגמרי ונותר רק הסלק עם מעט מנוזליו. זהו הסירופ שנוצר בבישול (סה"כ בישול כ 45-50 דקות). תוך כדי טועמים ומתקנים תיבול אם יש צורך בעוד מתיקות.
מעבירים את הפתיתים המבושלים לקערה גדולה ומוסיפים את קוביות הסלק המבושל ועשבי התיבול.
מערבבים בקערית את שמן הזית, הזעתר ומיץ לימון היטב שופכים מעל תערובת הפתיתים והסלק. טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לקערת הגשה מרכזית או קערות אישיות, מפזרים פטה ואגוזי מלך קלויים.

סלט קטניות קראנצ'יצילום: אנטולי מיכאלו

סלט קטניות קראנצ'י

חומוס ועדשים מבושלים הם אחד המאכלים עם שיעור הסיבים התזונתיים הגבוה ביותר שאפשר לאכול, ובמיוחד מסייעים להורדת הכולסטרול הרע בדם (LDL). כאן בחרתי לשלב אותם יחד, ויצרתי סלט קטניות קראנצ'י עם המון טעמים רעננים וטריים. אני מאוד אוהב אותו, ובכל פעם שאני מכין ואוכל אותו אני מרגיש שאני מפרגן לעצמי מנת בריאות נפלאה. ממליץ לכם להחזיק במקרר או אפילו במקפיא בשקיות ניילון קטניות מבושלות שיכולות להישלף מהמקרר כשאתם זקוקים להן, למשל בהכנת הסלט הזה. זה חוסך המון ואז להכין את הסלט הזה אפשר ממש בחמש דקות. תוספת נהדרת לדגים או לעוף ולבשר בגריל, נסו ותתמכרו.

לפיקניק: אפשר להכין את הסלט בבית ולקחת בקופסא לפיקניק ולהעביר שם לכלי הגשה.

חומרים:
כוס גרגרי חומוס, מושרים למשך לילה במים קרים וכף סודה לשתייה
2 כוסות עדשים שחורות או ירוקות
כוס זיתים שחורים איכותיים, מגולענים וחצויים
4 גבעולי סלרי קצוצים
בצל אדום גדול קצוץ דק
פלפל אדום/כתום/צהוב חתוך לקוביות קטנות
שן שום כתושה
חופן עלי בזיליקום קצוצים דק
חופן עלי פטרוזיליה קצוצים דק
2-3 כפות חומץ יין אדום
3-4 כפות שמן זית איכותי
מלח ופלפל גרוס טרי

ההכנה:
שוטפים היטב את גרגרי החומוס ומבשלים בסיר עם מים לכיסוי על סף רתיחה עד להתרככות, הם לא צריכים להיות מעוכים אלא לשמור על צורתם ולהיות מעט נגיסים (אל דנטה). מסננים תחת מים קרים.

שוטפים היטב את העדשים. מבשלים את העדשים בסיר עם מים לכיסוי, על סף רתיחה עד להתרככות אולם עדיין שומרים על צורתם ומעט נגיסים (אל דנטה). מסננים תחת מים קרים.

מעבירים את החומוס ואת העדשים לקערת ערבוב גדולה. מוסיפים את הירקות- זיתים, סלרי קצוץ, בצל אדום קצוץ וקוביות פלפל. מוסיפים את השום הכתוש, עלי הבזיליקום והפטרוזיליה. מערבבים. מתבלים בחומץ, שמן זית ומלח ופלפל גרוס טרי. טועמים ומתקנים תיבול. טוב לתת לסלט לספוג טעמים לפחות שעה לפני ההגשה.

סלט טאפאס ספרדי- גארבנסו קון אספינקה- חומוס ותרד צילום: אנטולי מיכאלו

סלט טאפאס ספרדי- גארבנסו קון אספינקה- חומוס ותרד

מאכל אנדלוסי טיפוסי שמופיע כמעט בכל תפריט של מסעדה או בר מקומי. מוגש תמיד כמנה ראשונה או כטאפאס יחד עם פרוסות לחם קטנות. בעיני זו תוספת נהדרת למנות על האש, ועם כל הבשר זו מנה קלילה גם להכנה וגם לעיכול. שיניתי מעט את המתכון המקורי, בו מבשלים את התרד, כי אני מעדיף להשתמש בעלי בייבי תרד העדינים שאינם צריכים בישול. כמו כן במקור מטגנים את הלחם עם שאר התבלינים ואז טוחנים, אני מעדיף להשתמש בפירורי חלה ביתיים ולבשל עם התבלינים ואז לא צריך לטחון וללכלך עוד כלים.

לפיקניק: מכינים את החומוס ומערבבים עם הרוטב, שומרים בקופסא. לפני ההגשה פותחים שקית עלי בייבי ומערבבים עם מיץ לימון ושמן זית. מפזרים את גרגרי החומוס, מערבבים ומגישים. זה הכל.

חומרים:
כוס גרגרי חומוס יבש, מושרים ללילה במים קרים עם כף סודה לשתייה
2 כפות שמן זית
3 שיני שום קצוצות
חצי כוס פירורי לחם, עדיף פירורי חלה ביתיים אם יש אפשרות
כפית פפריקה מתוקה טחונה
חצי כפית כמון טחון

250 מ"ל ציר ירקות או הנוזלים בהם התבשל החומוס
חצי-3/4 שקית גדולה של עלי בייבי תרד
מיץ לימון לפי הטעם
שמן זית לפי הטעם

ההכנה:
שוטפים היטב את גרגרי החומוס תחת מים זורמים. מסננים ומעבירים לסיר. מכסים בליטר מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ 45 דקות עד שהחומוס מתרכך אך שומר על צורתו. מסננים ושומרים בצד.

מכינים את הרוטב – מחממים שמן במחבת בחום בינוני. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים למשך דקה, נזהרים שלא יישרף אלא רק יתרכך. מוסיפים את פירורי הלחם, הפפריקה והכמון וממשיכים לטגן דקה שתיים נוספות.  
מתחילים בהוספת הציר בצורה איטית תוך כדי בחישה. אמור להתקבל רוטב סמיך ופיקנטי. לא משתמשים בכל הציר אם אין צורך.

מערבבים את החומוס (שעדיין חם מהבישול) עם הרוטב שהכנו. טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל לפי הטעם. מניחים עלי תרד טריים בקערה רחבה, מזלפים שמן זית ומיץ לימון ומפזרים את החומוס. מערבבים לפני ההגשה. אפשר לאכול חמים או בטמפרטורת החדר.

סלט טוסקני של שעועית לבנה, עגבניות שרי, ארוגולה ובצל אדוםצילום: אנטולי מיכאלו

סלט טוסקני של שעועית לבנה, עגבניות שרי, ארוגולה ובצל אדום

סלט מאוד מאוד קלאסי שמגיע מאיזור טוסקנה באיטליה. בעיני הוא סלט מעולה כי הוא בריא, מלא פרוטאין, טעים וממש קל להכנה. בסיס הסלט הוא השעועית. הסיבים התזונתיים בשעועית מסייעים בהפחתת רמות כולסטרול בדם. השעועית מכילה גם חומצה פולית וויטמין B6 אשר ביחד מסייעים להפחתת רמות הומוציסטאין (חומצה אמינית) בדם, שרמות גבוהות שלה נקשרות לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם. כך שחוץ מזה שהוא ממש ממש טעים, אתם מרוויחים המון בריאות.

לפיקניק: אפשר להכין מראש ולקחת (להוסיף את הארוגולה לפני ההגשה). בכל מקרה הסלט יותר טעים אחרי שעמד לפחות שעה מגמר ההכנה.

חומרים:
350 גרם שעועית לבנה יבשה מושרית למשך לילה במים במקרר
חצי כוס שמן זית איכותי
4 שיני שום כתוש
מחטים מענף רוזמרין, קצוצים דק
¼ כפית פלפל צ'ילי
גרידה מרבע לימון קצוצה דק
בצל אדום קלוף, חצוי ופרוס דק
200 גרם עגבניות שרי חצויות
מיץ מלימון טרי
מלח ופלפל לפי הטעם
50 גרם עלי בייבי ארוגולה (רוקט)

ההכנה:
שוטפים את השעועית תחת מים זורמים ומסננים היטב. מעבירים לסיר ומכסים במים עד לגובה השעועית וקצת יותר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומנקים בעזרת כף גדולה את הקצף שמצטבר. מבשלים למשך כ 45 דקות עד שהשעועית רכה אך שלמה ולא נמעכת בקלות. מסננים תחת מים קרים ומעבירים לקערה.

במחבת מחממים את שמן הזית. מוסיפים לו את השום הכתוש ומערבבים היטב. מקפידים שהשום לא יישרף רק יתרכך. מוסיפים את הרוזמרין, הצ'ילי, וגרידת הלימון ומטגנים יחד 2-3 דקות נוספות. (תהליך זה נועד כדי לפתוח את טעמי התבלינים. אם ממהרים אפשר לוותר ולערבב הכל טרי בסלט ללא החימום רק לוודא שהשום כתוש היטב). מוסיפים לקערת השעועית את הרוטב החם, מוסיפים בצל אדום, עגבניות שרי ומיץ מלימון טרי. מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם. משהים למשך שעה לפחות לפני ההגשה כדי לאפשר ספיגת טעמים. לפני ההגשה מערבבים פנימה את עלי הארוגולה. מסדרים יפה בקערת הגשה.

טיפ כללי לבישול קטניות:

עדיף לבשל בלי מלח שהופך את הקטניות לקשות. ולכן, אחר כך כשמכינים את הסלט או התבשיל הקטניות סופגות את המלח מהרוטב או התיבול. כדאי תמיד לבדוק תיבול לפני ההגשה, ובכלל עדיף לתת לסלטים הללו לפחות שעה לעמוד לספיגת טעמים לפני ההגשה.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ