3 מתכונים מעולים למדורת ל"ג בעומר

עוף עם ירקות, תפוחי עץ וגם לימונערק: מי שתפוחי אדמה מושלמים כבר אינם אתגר בעבורו, יכול לנצל את מדורת ל"ג בעומר להכנת מנות מורכבות יותר

דורעם גונט
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
עוף וירקות על גחלים
עוף וירקות על גחליםצילום: דורעם גונט

בכל שנה, בעיצומן של חגיגות ל"ג בעומר, נצפים ילדים ומבוגרים משליכים בשמחה תפוחי אדמה עטופים ברדיד אלומיניום למרכזן של מדורות - אזור שבו הטמפרטורה נעה בין 500 ל-1,500 מעלות. הטיפוסים המתוכננים דואגים לבשל את התפודים מראש ולהשחיל אותם על חוט מתכת, כדי שיוכלו לדוג אותם אחר כך מן המדורה. האופטימיים והילדותיים מיידים אותם היישר למרכז התופת, בלי להרהר ארוכות בשאלה מה יעלה בגורלן של הפקעות האומללות בחום כזה, ואיך ומתי בדיוק אפשר יהיה להוציא אותן משם (האמת היא שלילדים זה גם לא ממש אכפת. מי בכלל רוצה לאכול קרטופלעך מהמדורה אחרי שחיסל שתי נקניקיות בלחמנייה, שלוש טרופיות ושקית שלמה של מרשמלו ורוד-לבן-שרוף על שיפודי עץ?).

טיפים של מומחים: כך תשדרגו את המדורה שלכם
חמש דרכים מעולות לצליית תפוח אדמה
ארוחת מדורה עשירה: ל"ג בעומר לפי אייל שני
ממרשמלו ועד תפוח אדמה: 16 מתכונים לל"ג בעומר

אף על פי שרוב הבולבוסים של ל"ג בעומר מסיימים את חייהם כגושי פחם שחורים וחסרי תועלת, אין כמעט מדורה שבה פוסחים עליהם. ישנם כמובן גם בעלי ניסיון והיגיון בריא, שיודעים שכדאי ליצור לתפוחי האדמה סביבה ידידותית וקרה יותר. אלה מסיטים בולי עץ מפוחמים מהמדורה לאזור שבו שוררות טמפרטורות הגיוניות יותר לבישול. המומחים מודדים זמן, ולפעמים אפילו בודקים תפוד אחד מדי פעם במשך הצלייה, כדי לברר את מצבו ולוודא שהוא רך, אך לא שרוף. מובן שהם לא שוכחים להביא מלח, שבלעדיו החוויה לעולם לא תהיה מושלמת.

חלק מהקסם של בישול במדורה נעוץ במוטיב ההפתעה. קשה מאוד לשלוט בתנאים השוררים בין הלהבות, והדבר צופן בחובו סכנה לבישול יתר או חסר, שקשה לקבוע מה מהם מבאס יותר. לכן, כשזה מצליח, ההנאה מהאוכל מתמזגת ומתעצמת מעצם הסיפוק שבאי הכישלון, שהיה כמעט מובטח מראש. מי שמשחקים באש עושים לו את זה, ושתפוחי אדמה מושלמים כבר אינם אתגר בעבורו, ירצה אולי לנסות לצלות במדורה עוף עם ירקות ועשבי תיבול, ולקנח בתפוחי עץ אפויים מתוקים. במקרה של הצלחה מובטחות קריאות התפעלות ופיות פעורים מסביב למדורה.

שונאי סיכון יוכלו להסתפק בפיחום תפוחי אדמה ובלגימת משקה קר ואלכוהולי, שבכוחו להשפיע על הגוף והאווירה בחימום ובצינון סימולטניים.

עוף וירקות על גחלים

חומרים (4-6 מנות):

1 עוף שלם במשקל בינוני
3 גזרים גדולים, קלופים, קטומים וחתוכים לחתיכות גדולות
5 בצלים סגולים קטנים, קלופים
500 גרם תפוחי אדמה קטנים, קלופים וחתוכים לגודל ביס
4 פלפל אדום, חתוך לחתיכות גדולות
5 ענפי טימין
5 ענפי רוזמרין
4 כפות שמן (רגיל, זית או חצי-חצי)
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור

הכנה:

קושרים את רגלי העוף זו לזו בחוט מטבח, ואת יתרת החוט מעבירים מעל הכנפיים כדי להצמיד אותן לגוף וקושרים על גב העוף.

מניחים את העוף בתבנית אלומיניום חד-פעמית בגודל 24x30 ס"מ ומפזרים סביבו את הירקות.

מניחים את ענפי הטימין והרוזמרין על העוף והירקות. יוצקים את השמן, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים קלות.

מניחים מעל התבנית תבנית חד-פעמית הפוכה בגודל זהה, ועוטפים את החבילה בכמה שכבות של רדיד אלומיניום רחב ועבה. מהדקים היטב כדי להבטיח אטימה טובה. שומרים בקירור עד למדורה.

כשהאש במדורה שוככת ונותרות מאחור גחלים לוחשות, חופרים לצדה בור קטן שבתוכו אפשר להניח את החבילה. מעבירים בזהירות (בעזרת את חפירה או באלתור שמוצאים בשטח) שכבה של גחלים לתחתית הבור. כמות וגודל הגחלים צריכה להיות כזאת שתספיק לבעירה של קצת יותר משעה, לבישול העוף ולריכוך הירקות, אך לא תשרוף את תכולת החבילה בחום אינטנסיבי מדי. זה קריטי, מכיוון שאי אפשר להציץ לתוך החבילה ולבדוק את מצבה במשך הבישול.

מניחים את החבילה על הגחלים ועורמים עוד גחלים סביב החבילה ומעליה, כדי להבטיח בישול מכל הכיוונים, ומשאירים לצלייה של כשעה ורבע עד שעה וחצי.

מסלקים את הגחלים מן החבילה ומרחיקים אותה מהחום בעזרת את חפירה או כלי אחר.

מחכים עד שהחבילה תצטנן מעט ואפשר יהיה לפתוח אותה ולגלות מה עלה בגורלם של העוף והירקות. מקווים לטוב.

תפוחי עץ אפויים במדורה

חומרים (3-4 מנות):

4 תפוחים ירוקים חמוצים קטנים (או 3 גדולים, תלוי כמה נכנסים בתבנית)
50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות קטנות
6 כפות סוכר דמררה
1/2 כפית קינמון
קליפה מגוררת דק מלימון אחד + מיץ מחצי לימון
30 גרם פקאנים או אגוזי מלך קלופים, שבורים ביד (לא הכרחי)
2 כפות צימוקים או אוכמניות מיובשות

הכנה:

מרוקנים את ליבת התפוחים עם הגרעינים, בלי לחדור את תחתית הפרי. הכי קל לעשות זאת בעזרת כף פריזיאן (הכלי שמשמש לחיתוך כדורים ממלון, למשל).

מערבבים בקערית את קוביות החמאה עם הסוכר, הקינמון, קליפת הלימון, האגוזים והצימוקים, וממלאים את התפוחים בתערובת.

מניחים את התפוחים בתבנית אלומיניום חד-פעמית מוארכת (של אינגליש קייק), סוחטים מעליהם מיץ מחצי לימון ומוסיפים 2-3 כפות מים.

מכסים בתבנית שנייה בגודל זהה. עוטפים את התבניות בכמה שכבות של רדיד אלומיניום, ושומרים בקירור עד למדורה.

כשהאש במדורה שוככת, מזיזים הצדה בעזרת את חפירה או אלתור אחר מעט גחלים, ומניחים עליהן את החבילה. מניחים גחלים גם לצד החבילה ומעליה (לא להגזים, התפוחים יישרפו בחום עז מדי. בתנור רגיל אופים ללא כיסוי בחום של כ-180 מעלות).

כעבור 20-30 דקות מסלקים את הגחלים ומזיזים מהן את החבילה, למקום שבו תוכל להצטנן עד שאפשר יהיה לטפל בה בידיים. פותחים בזהירות ואוכלים חם.

לימונערק

חומרים:

1 ליטר מים
2/3 כוס מיץ לימון
4-5 ענפי נענע טרייה
4 כפות סוכר
1/2 כוס עראק (או פרנו, או משקה אניסי אחר)
קרח

הכנה:

מערבבים את כל החומרים מלבד הקרח, טועמים ומאזנים לפי הטעם ומינון האלכוהול הרצוי (כדאי להביא בחשבון שהקרח ידלל את המשקה, אז כדאי שהטעמים בשלב זה יהיו חזקים). שומרים בקירור. ברגע האחרון לפני היציאה מהבית מעבירים לקלקר מים או לתרמוס עם הרבה קרח.

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ