ארוחה מלאה בסיר אחד: המדריך להכנת צלי

אקזוטי או קלאסי, עם ירקות או קטניות, רק הדמיון מגביל את מה שאפשר לעשות עם נתח בשר טרי. מתכונים של השף ניר עופר מהמעדנייה דלישס

ניר עופר, שף אורח
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
צלי שפונדרה עם גרגירי חומוס
צילום: תומר אפלבאום
ניר עופר, שף אורח

צלי הוא תבשיל קלאסי לארוחה בשרית לכל המשפחה. זו ארוחה מלאה בסיר אחד, עם אינספור אפשרויות של טעמים וסגנונות. הגיוון בתבשילי צלי מוגבל רק על ידי הדמיון, כמעט הכל הולך – נתחי בשר שונים, ירקות וקטניות ממגוון סוגים, שילובי טעמים קלאסיים או אקזוטיים. על שני דברים מומלץ לא להתפשר: איכות הבשר וטריותו. במקרה של הצלי, הקפידו תמיד לרכוש נתח טרי ולא קפוא, ולהתייעץ עם הקצב מהו הנתח המתאים ביותר לכל מטרה.

הקפידו להשחים היטב את נתח הבשר בתחילת תהליך הבישול. ככל שתשחימו אותו יותר, כך הרוטב יהיה סמיך, עשיר ועסיסי יותר בסיום הבישול. את רוטב הצלי אפשר ליצור באמצעות ציר בקר או ציר ירקות, יין לבן או יין אדום. אם החלטתם להכין צלי, בשלו אותו יום לפני הארוחה, הכי טעים לאכול אותו ביום שלאחר הבישול.

צלי שפונדרה עם גרגירי חומוס

חומרים:

2 קילו שפונדרה על העצם, חתוך לנתחים של כ-200 גרם

400 גרם גרגירי חומוס מזן "בולגרי", שהושרו במים 24 שעות

ראש שום חצוי

כפית וחצי כורכום

חצי כפית פפריקה

פלפל שחור גרוס

מלח

שמן זית

ההכנה:

משחימים את נתחי השפונדרה בשמן זית למשך כשלוש דקות מכל צד, עד שהנתחים מקבלים גוון שחום ויפה.

מוסיפים את ראש השום החצוי ומתבלים בכורכום, פפריקה ומעט פלפל שחור גרוס טרי.

מוסיפים את גרגירי החומוס שסוננו ממי ההשריה ומשחימים גם אותם מעט, תוך ערבוב עדין.

מכסים את כל מרכיבי הסיר במים ומביאים לרתיחה. מקפים מעט מקצף הבישול שנוצר וממשיכים לבשל על אש קטנה בסיר מכוסה למשך כשלוש עד ארבע שעות תוך ערבוב מעת לעת, עד שהחומוס והבשר מתרככים. מוסיפים מים לפי הצורך. כשעה לפני סיום הבישול ממליחים ומתקנים תיבול.

צלי בקר קלאסי עם ירקות שורש
צילום: תומר אפלבאום

צלי בקר קלאסי עם ירקות שורש

חומרים:

1.5 קילו כתף בקר

3 בצלים בינוניים גדולים חתוכים לקוביות

3 גזרים חתוכים לקוביות

6 שיני שום פרוסות או ראש שום בקליפה (לפי הטעם)

שורש סלרי שטוף היטב, קלוף וחתוך לקוביות

סלסילת פטריות פרוסות

מלח

פלפל שחור גרוס

אפשר גם, לפי הטעם, 2 כוסות יין אדום

מים או ציר בקר

ההכנה:

בסיר רחב עם מעט שמן זית משחימים את נתח הבשר היטב מכל צדדיו במשך שתיים-שלוש דקות, מוסיפים פלפל שחור ומעט מים וממשיכים להשחים עוד כשתיים או שלוש דקות מכל צד.

מוציאים את הבשר ומניחים בצד. מוסיפים את הגזר וקוביות שורש הסלרי ומטגנים כחמש דקות.

מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים עד שקיפות. מוסיפים את הפטריות ומחזירים את הבשר. מוסיפים מים, יין או ציר לבחירה עד גובה הבשר ומביאים לרתיחה.

מקטינים את האש, מתבלים במלח ומבשלים כארבע שעות עם מכסה. בודקים אם הבשר רך דיו (כשמזלג ננעץ בקלות) טועמים ומתקנים תיבול. מצננים ומעבירים למקרר ללילה. לפני ההגשה מוציאים מהמקרר ופורסים לפרוסות דקות. מחממים ומגישים.

צלי עוף בדבש

צלי עוף, ניר עופר, דלישס
צילום: תומר אפלבאום

חומרים:

עוף שלם מחולק לנתחים או 8 כרעי עוף

ירקות שורש אהובים לבחירה: תפוח אדמה, בצל, בטטה, גזר, כרישה

חצי כוס יין לבן יבש

רבע כוס דבש

חצי ליטר ציר עוף

ראש שום

פלפל שחור גרוס, מלח ופפריקה, לפי הטעם

שמן זית

ההכנה:

בסיר עמוק, יוצקים כארבע כפות שמן זית ומחממים על להבה בינונית.

משחימים את נתחי העוף כארבע דקות, עד שהעור נצרב קלות ומזהיב.

מוסיפים ראש שום חצוי ואת ירקות השורש הנבחרים, משחימים מעט ויוצקים מעל כארבע כפות מהדבש ואת חצי כוס היין. מערבבים היטב ומבשלים עד שהאלכוהול מתאדה.

מתבלים בפפריקה ופלפל שחור גרוס לפי הטעם ויוצקים ציר עוף עד כיסוי כל תכולת הסיר בגובה של כסנטימטר וחצי מעל התכולה. מביאים לרתיחה ולאחר מכן מבשלים על אש קטנה עם מכסה למשך כשעה, עד שהעוף והירקות מתחילים להתרכך.

ממליחים לפי הטעם, מתקנים תיבול ומוסיפים נוזלים, לפי הצורך. ממשיכים לבשל כשעה נוספת על אש נמוכה, עד שבשר העוף וירקות השורש מוכנים לגמרי.

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ