טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מדריך המימונה לחוגג הביתי

מופלטה, מסאפן והרבה מרציפנים: גם אם לא הזמינו אתכם לאף חגיגת מימונה, כך תערכו אותה אצלכם בבית

תגובות
תומר אפלבאום

המימונה היא כמו חגיגית פתיחת השנה האמיתית אצל יוצאי מרוקו, ועל כן זו מסיבה שסבה סביב המתוקים. לעולם לא תמצאו שולחן מימונה עם דבר מאכל מלוח או חריף, מוכרחים לשמוח ושמחה זה מתוק.

בניגוד למה שנהוג לחשוב על המופלטות, אצל המרוקאים ישנם סוגים שונים: יש חתוכות, יש שלמות, יש פתוחות ויש מגולגלות, יש ממולאות ויש ריקות. יש מי שמגיש אותן עם דבש וחמאה ויש מי שמגיש אותן ריקות. בכלל, שולחן המימונה מכיל הרבה מאוד דבש וריבות (שפע וגודש הם שמותיה השניים של המימונה) ולמי שאינו מאמין כי ניתן לעשות מכל דבר כמעט מרקחה או ריבה - מוזמן לגייס לו איזה שולחן מימונה אמיתי ולגלות את האמת: שפע מסחרר של ריבות, מכל דבר כמעט. ומה למשל? עם עגבניות שרי, או אבטיח, פומלה, חציל ועוד כהנה וכהנה.

מלבד המתיקות והמתוקים, לא מעט סמלים נקשרו במימונה, כחגיגת תחילת השנה. למשל קערה של קמח עם מטבעות כסף בשביל פרנסה טובה וראש של דג יזכיר לכם ודאי מנהגים וסמלים מחג אחר, ראש השנה. את היציאה מחירות ושיבה לשגרה אנחנו חוגגים מבין הבדלה שכזאת, כשמרטיבים מצה בחלב והיא הופכת לחמץ.

את רוב ההכנות למימונה מקדימים ללפני חג הפסח בכלל, כיוון שרוב העוגות הן חמץ, כך שאם לא הכנתם במהלך החג, תיאלצו לבלות ערב שלם עם מרציפנים בעיקר. כך, את ההתחלה החדשה והנקייה - אחרי שבוע של אכילת כשר, אנחנו חוגגים עם לא מעט בצק.

בשולחן המימונה המסורתי של הוריי תמצאו מעבר למופלטות המתבקשות, גם את המסאפן (סלסלות בצק קטנות ממולאות במרציפן), סיגרים ממולאים, הרבה פירות מיובשים עם שוקולד ומרציפן. המון מרציפן. חלק ניכר מהמתכונים כרוכים בלא מעט שעות עבודה, אותן ניתן לקצר בשימוש במרציפן מוכן.

תומר אפלבאום

מתכון למסאפן

חומרים:
8 חלמונים
3 כפות סוכר
קורט מלח
1 כוס שמן
1 כוס מים
5 כוסות קמח

ההכנה:
בקערת מיקסר שמים חלמונים, סוכר, שמן, מים ומלח ומערבבים היטב.
מוסיפים את הקמח ולשים עד לקבלת בצק אחיד וגמיש.
מחלקים את הבצק ל-3 כדורים ונותנים לו לנוח כ-30 דקות.
לאחר מכן מרדדים לעובי של 3 מ"מ קורצים עיגולים ומקלתתים (יוצרים קלתית) את התבניות האישיות.
מניחים בצד למנוחה עד להכנת מילוי המרציפן.

מילוי מרציפן:
500 גרם מרציפן
4 ביצים
קורט אבקת וניל או כפית תמצית וניל
1 כפית שטוחה של אבקת אפייה
חפיסה של סוכריות צבעוניות לעוגה

ההכנה:
במיקסר עם וו גיטרה מערבבים מרציפן, אבקת וניל, אבקת אפייה ובהדרגה מוסיפים את הביצים.
שמים את המסה בשקית זילוף ומזלפים לתוך התבנית עם הבצק.
מפזרים סוכריות ומכניסים לאפייה בחום 160 מעלות למשך כ-25 דקות.
מצננים ומנתקים מן התבניות.

מתכון לתמרים במילוי מרציפן

חומרים:
20 תמרים
100 גרם מרציפן
סוכר צבוע לקישוט

ההכנה:
חוצים את התמרים לחצי, מוציאים את הגלעין ופותחים אותם כמו ספר. יוצרים מעין כיס. שימו לב: לא לחתוך את התמר לחצי, אלא רק לחצות.
יוצרים גליל מן המרציפן ומגלגלים בסוכר צבעוני.
חותכים לרצועות ומניחים בפתחו של כל תמר. מניחים על מנג'ט מנייר ומגישים.

תומר אפלבאום

מתכון למרציפנים מקושטים

חומרים:
100 גרם מרציפן 
קערת סוכר
צבעי מאכל
חפיסת תבלין ציפורן לא טחון אלא שלם

ההכנה:
לוקחים את המרציפן וצובעים בצבע הרצוי.
תפוז-כתום
תות-אדום
תפוח-ירוק
מעצבים לצורת הפרי מגלגלים בסוכר ונועצים ציפורן כגבעול.

תומר אפלבאום

מתכון לפרלין מרציפן

חומרים:
100 גרם מרציפן
200 גרם שוקולד מריר מומס
100 גרם שוקולד לבן מומס
2 כפות שמן

ההכנה:
מכדררים כדורים מן המרציפן ומקפיאים.
ממיסים את השוקולד המריר ומוסיפים את השמן, מערבבים היטב.
מוציאים את המרציפן הקפוא, טובלים בשוקולד ומניחים בצד להתייצבות.
מעטרים עם השוקולד הלבן המומס.

תומר אפלבאום

מתכון לסיגרים במילוי מרציפן

חומרים:
1 ק"ג קמח
1 וחצי כוסות מים
1 וחצי כוסות שמן

ההכנה:
לשים הכל בקערת מיקסר בעזרת ווג גיטרה עד לבצק אחיד וגמיש.
מחלקים ל-3 כדורים ומניחים בצד ל-30 דקות מנוחה.
מרדדים כל כדור לדף בעובי 2 מ"מ וחותכים לריבועים.
מניחים בצד למנוחה של 15 דקות.

מילוי:
1 חבילת מרציפן
גרידת תפוז מ-2 תפוזים

ההכנה:
לשים את המרציפן עם גרידת התפוז.
פותחים ריבוע בצק שהכנו קודם, לוקחים את המרציפן עם התפוז, לשים אותו לגליל וחותכים לגלילים קטנים, אותם מניחים במרכז הבצק.
מקפלים את השוליים ויוצרים גליל.
מניחים על צד הקיפול ומניחים בצד למנוחה של כ-20 דקות.
מטגנים ומסננים.

סירופ דבש:
1 קג' סוכר
מיץ מ-2 לימונים
1 וחצי כוסות מים

ההכנה:
בסיר מניחים הכל ומבשלים עד להזהבה קלה.
מניחים בסירופ את הסיגרים המטוגנים כאשר הסירופ עדיין על אש קטנה, מניחים לסיגר לספוג מעט מן הסירופ ומסננים.
מניחים על מגש ומקררים.

תומר אפלבאום

מתכון למופלטה ולשבקייה

הבצק שהכנו לסיגרים במילוי מרציפן יעיל גם לשבקייה ואפילו למופלטה ללא שמרים.

חומרים:

1 ק"ג קמח
1 וחצי כוסות מים
1 וחצי כוסות שמן

ההכנה:
לשים הכל בקערת מיקסר בעזרת ווג גיטרה עד לבצק אחיד וגמיש.
מחלקים ל-3 כדורים ומניחים בצד ל-30 דקות מנוחה.
מרדדים כל כדור ומקפלים לשלוש ונותנים מנוחה של רבע שעה.
חוזרים על הפעולה הנ"ל עוד פעמיים (סך הכל 3 שלבי קיפול), כך מקבלים בצק אוורירי עם קיפולים המזכירים בצק עלים.
לאחר הקיפולים והמנוחות מרדדים לדף בעובי 2 מ"מ וחותכים לריבועים.
מניחים בצד למנוחה של 15 דקות.

הכנת השבקייה:

מרדדים את הבצק ואז חותכים למרובעים. עושים 4 חתכים באמצע כמעין סורגים ואז קולעים בין הרצועות ומטגנים בשמן של הסיגרים.

הכנת המופלטה:

עושים כדורים של 30 גרם משאריות הבצק.
משרים אותם בשמן קנולה.
מחממים מחבת ומתחילים לפתוח את הבצק לדפנות עד שהוא נפתח למין "לאפה" קטנה ומניחים במחבת.
השיטה המסורתית דובקת בלטגן ולערום תוך כדי.

_

ריקי ביטון היא סו-שף קונדטוריה בבית הספר "דן גורמה"