בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסע בעקבות אוצרות השוקולד והפטיסרי בבאסקים הצרפתיים

ביאריץ היא אחת מעיירות הנופש הנמצאת לחוף האוקיאנוס ובחבל הבאסקים. הצרפתים נוהרים אליה בוואקאנס, הגולשים אוהבים את הגלים של האזור ושרון היינריך מצאה שם אוצרות מתוקים

3תגובות
שרון היינריך

בשעות הבוקר העיירה ביאריץ שבחבל הבאסקים הצרפתי שקטה מאוד. הנופשים הרבים הממלאים אותה עדיין ישנים אחרי עוד לילה פרוע של יין ואוכל. לעומתם, הגולשים המציפים את העיירה המפורסמת בזכות תנאי הגלישה המעולים, חיים על פי קצב הגלים. אותם אפשר יהיה למצוא בחופים בכל שעה שבה יוכלו להחליק על הגלים הגבוהים. מדי פעם נשמע קטנוע חותך את השקט ולאט לאט מתעוררים הדיירים והמבקרים אל עוד בוקר של ואקאנס. בזה אחר זה הם מגיעים אל מרכז העיר, מטפסים בעליות התלולות או יורדים מהרחובות העליונים, ממלאים את בתי הקפה והביסטרו, לוגמים קפה מריר של בוקר ומורחים חמאה על טרטין קלוי.

שרון היינריך

לאחר מכן מורגשת תנועה ערה לכיוון שוק האוכל של העיר Les Halles שוק מקורה הממוקם בשני מבנים צמודים אחד לשני. במבנה הראשון, פירות וירקות, גבינות ותבלינים, ובמבנה השני דגים ופירות ים. לאור מיקומה של ביאריץ לחופי האוקיינוס האטלנטי, הרי שרוב הארוחות בה נשענות על חיות הים, המגיעות היישר מהאטלנטי לדוכנים הססגוניים. מה שיש טרי, זה מה שקונים.

שרון היינריך

ריח עדין של ים ממלא את חלל השוק וסוחרים רבים עובדים בקצב מהיר (יחסית לצרפתים) כדי לשרת את הלקוחות הרבים. אנחנו עוברים מדוכן לדוכן והטריות מדהימה. הדגים מבריקים ועסיסיים. ליד אחד הדוכנים עומד זוג מבוגר ומשוחח עם המוכרת, בעודה פותחת בשבילם ערימה של צדפות טריות. חצאי לימון מונחים לצד הצדפות הפעורות והשניים מתחילים לשלוק אותן. הלימון הוא אחד הפירות הכי מבוקשים בעיר הקיט, שבה הכל סובב סביב הכחול הגדול. מהשוק מטפסים או יורדים בעצלתיים בחזרה אל הבתים, פורקים את הקניות ועוטים בגדי ים.

שרון היינריך
שרון היינריך

בזמן שאלה נופשים יצאנו למסע קצר אל הכתובות הכי חשובות בתחום הפטיסרי והשוקולד בביאריץ עם כמה המלצות על מקומות שכדאי לבקר כשאתם באזור:

Maison Adam

שרון היינריך

אם יש מקום אחד שמבחינתי הוא חובה בביאריץ זהו המקום. פטיסרי - שוקולטרי באסקית, שהחלה את דרכה בשנת 1660, בעיר Saint-Jean-de-Luz השוכנת דרומית לביאריץ. המקום מתמחה בפטיסרי באסקית ובכלל זה במקרונים המקומיים, בטורון ובמעדן ממכר הלא הוא הגאטו באסק (Le gâteau basque). מבחינתי החלק המעניין יותר בחנות, הן העוגות הבאסקיות המאפיינות את כל האזור.

שרון היינריך

ראשונה, העוגה שקיבלה את השם המתבקש, גאטו באסק. זו עוגה המבוססת על בצק פריך עדין ממולא בקרם פטיסייר או בקרם פטיסייר עם דובדבנים שחורים, שמעליו מונח עוד חלק של הבצק הסוגר אותו מלמעלה כמו מכסה. כך נוצרת בעצם עוגת בצק ממולאת בקרם, והמעדן הזה הוא אחד הטובים שטעמתי. כיום אפשר למצוא גרסאות שונות לעוגה, כמו עוגה באסקית עם שוקולד, עם פיסטוק ודובדבני אמארנה וכו'. גם עוגות הנסיעה (עוגות שלא דורשות קירור, ומכאן שמן) הן מהטובות ביותר בקטגוריה הזו. נסו את זו עם הלימון ואת אגוזי הלוז עם הפרלינה. ולקינוח, מומלץ לקנות לפחות שתי יחידות מהעוגה המפורסמת של אדאם, שכמוה לא טעמתי בשום מקום אחר Chemin de fer. עוגה המורכבת מבצק פריך ממולא בקרם מרציפן שקדים עם פיסטוקים וציפוי של אבקת סוכר. נשמע פשוט? נסו אותה, גם אם אתם לא חובבי מרציפן, ואל תשכחו לכתוב לי תודה.

שרון היינריך

עוד תגלית מפתיעה שייכת למקרונים הבאסקיים הרחוקים מרחק שנות אור מהמקרונים הפרזיאיים המפונפנים והמהוקצעים. הם לא צבעוניים, לא ממולאים בגנאשים בטעמים שונים וגם לא נראים כמו משהו ששווה לטעום. אבל! כשטועמים אותם, מבינים שהמקור תמיד הכי טוב. אלה עוגיות עדינות בטעם שקדים שאי אפשר להפסיק לאכול. הטורון מוכר בגרסאות שונות במדינות שונות, בספרד, למשל, מצאתי אותו קרוב מאוד לחלבה משולבת עם נוגט, עשיר, טעים ומאוד שומני. בחבל הבאסקים כשאומרים טורון מתכוונים בעצם למרציפן. כך תוכלו למצוא במקום מגוון גדול מאוד של טורונים בטעמים ובצבעים שונים, לי הם מזכירים גושי פלסטלינה או פימו, אבל המקומיים מוכנים לחתום על כך שזהו מעדן שאין שני לו.

Paries

עוד פטיסרי שמקורה בעיר סאן-ז'אן-דה-לוז, היא פרייה שנוסדה בשנת 1895. הפטיסרי - שוקולטרי מתמחה בעיקר בעוגות הבאסקיות, שאותן תוכלו למצוא בטעמים שונים, כמו שוקולד, דובדבנים, אגוזי לוז וכמובן הטעם הקלאסי (מילוי קרם פטיסייר). ספסיאליטה נוסף המזוהה עם המקום, הם המושו, עוד וריאציה על המקרונים. המושו מגיעים בכמה צבעים עדינים, והם כבר דומים יותר בצורתם למקרונים הפריזאיים, עם זאת הם הרבה פחות מפונפנים והמראה שלהם הרבה יותר ארטיזינאלי. המקרונים, לעומת המושו, מגיעים גם אצל פרייה ללא כל מילוי, בטעם שקדים משכר.

שרון היינריך

הטורון והשוקולדים הם עוד מוצרים ששווה לטעום בבוטיק של פרייה, הנמצא ממש לא רחוק מנקודת תצפית מרהיבה על אחד החופים היפים של ביאריץ. אם אתם בפריז וחבל הבסקים לא ממש בתכנון שלכם, תוכלו לטעום את העוגות הבאסקיות של פרייה גם ברובע השישי שבעיר האורות בסניף האחרון שפתח המותג.

כאן תמצאו מתכון לעוגה הבאסקית המפורסמת של פרייה.

Miremont

שרון היינריך

בשנת 1872 נוסד אחד המקומות המעניינים ביותר בתחום המתוקים, בביאריץ. מירמונט הוא בית קפה - פטיסרי שאליו נהגו לעלות לרגל מלכים ודוכסים מרחבי העולם. שמו יצא למרחוק וכל ראש מדינה שהגיע לביאריץ נהג לבקר במקום בשעת התה. המקום מרתק לא רק בזכות הקינוחים המעולים המוגשים בו, אלא גם בגלל העיצוב שלו. זהו בית קפה בעל שתי קומות השוכן בבניין מהמאה ה-17 ומעוצב בצורה מדהימה. על הקירות מראות ישנות ששומרו וגילופי עץ מרתקים, התקרות מהפנטות ועל הנוף של האוקינוס האטלנטי, לא באמת צריך להרחיב.

שרון היינריך

במקום אפשר לקנות מבחר גדול של קינוחים, שוקולדים וממתקים ולקחת אותם לדרך, או לשבת במקום. אנחנו באנו בבוקר והחלטנו להתענג על מיץ תפוזים סחוט טרי (לא עניין של מה בכך בצרפת) ועל טרטין. המלצרית הבטיחה לנו שהטרטין יגיע מלחם שעשוי במקום, טבול בחמאה. טרטין הוא בעצם לחם פרוס, או בגט פרוס לאורכו, בדרך כלל קלוי, מוגש עם חמאה ועם ריבה. צורת ההגשה משתנה ממקום למקום, כך גם סוג הלחם. במירמונט מייצרים את הלחם במקום והוא מגיע בדיוק כפי שתארה המלצרית, טבול בחמאה. וכמה שזה טעים. מומלץ לנסות להתמקם לצד אחד השולחנות הפונים אל הים. זהירות, זה ממכר. אם אתם מגיעים למקום, טפסו לקומה השנייה, גם אם רק להציץ, הקסם לא נגמר בקומת הכניסה.

שרון היינריך

Dranetz

שרון היינריך

שוקולד בחבל הבאסקים הוא יותר מ"רק" שוקולד. הוא מקור השוקולד בצרפת ומכאן חשיבותו. הראשונים שהוסיפו סוכר לקקאו היו הספרדים. במאה ה-16 היו אלה היהודים מפורטוגל שהביאו אתם בעת מנוסתם את פולי הקקאו שמקורם בוונצואלה לצרפת, ואם נדייק לעיר ביון שבחבל הבאסקים הצרפתי. מאז התפתחה תרבות עשירה מאוד של שוקולד בביון ונולדו בה מותגי שוקולד רבים. היהודים, הם אלו שלימדו את המקומיים את רזי התחום, דבר שלא מנע מהאחרונים לנסות לנשל אותם מעבודתם במאה ה 17, כשהאנטישמיות התעוררה גם בקרב גילדת השוקולטיירים.

שרון היינריך

אחד המותגים הוותיקים ביותר בביון הוא דאראנטז הפועל מאז 1890. למותג שתי חנויות, האחת בביון והשנייה בלב ביאריץ, והוא נחשב לאחד ממותגי השוקולד הטובים של ביון. בחנות אפשר למצוא מגוון גדול של בונבוני שוקולד (מה שאנו מכנים פרלינים), חטיפי שוקולד ומגוון של כ-20 טבלאות שוקולד בטעמים שונים ובאריזות מרהיבות.

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז כמה שנים ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon

 

 

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו