בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קינוחי חג המולד מקשטים את פריז

עכשיו, יותר מתמיד, זקוקה פריז לקצת אווירת חג, קישוטים וקינוחים מתוקים. לכבוד חג המולד הקרב, השיקו השף פטיסיירים הגדולים את קינוחיהם המפוארים. שרון היינריך דגמה כמה מהם וחזרה לספר על הבולטים

תגובות
תפוחים מסוכרים לחג המולד בפריז
שרון היינריך

חגי החורף הם החגים היפים ביותר בפריז - העיר כולה נערכת לקראת חג המולד וחגיגות סוף השנה שבפתח: נורות החג נתלות על העצים, מעצבי חלונות הראווה חושפים את ויטרינות החג עליהן עמלו חודשים בבתי הכלבו הגדולים ושוקי חג המולד מתמקמים בחלקים העיר השונים. קשה להסביר את הקסם של החג הזה במילים, אבל יש בו הרבה אור, המון קישוטים ובעיקר אווירה של קניות, חגיגיוּת ושמחה.

לא פשוט לכתוב על האורות שצובעים את פריז, מבלי להזכיר את האירועים שקדמו לתקופה הזו. הפיגועים הקשים שהתרחשו ב- 13.11.15 הגיעו בדיוק בימים בהם מציינים הפריזאים את תחילת החגיגות. שוק חג המולד המרכזי שמתקיים בשדרת השאנז אליזה רחבת הידיים היה אמור להיפתח ממש ביום בו אירעו הפיגועים. גם הדלקת האורות המפורסמת של השדרה שהפכה לאירוע שנתי מרכזי, בוטלה השנה לאור הסמיכות לפיגועים. בשבועיים האחרונים העיר מתאוששת, והפריזאים מנסים לחזור לשגרה. חשוב להבין שהתקופה הזו נחשבת גם לחשובה מאוד ברמה הכלכלית, ישנם עסקים רבים שאחוז גבוה מההכנסות שלהם מגיע ממכירות החג, כאלו הם גם השוקולטיירים והשף פטיסיירים.

משיחות שקיימתי עם כמה מבכירי תחום הפטיסרי והשוקולד בפריז, הרי שהם מרגישים היטב את הפגיעה הכלכלית. בשבועיים האחרונים, כאמור, חלה עלייה הדרגתית בהזמנות לחג ובלקוחות הנכנסים לחנויות, אך עדיין לא מדובר במספרים המשתווים לעונה המקבילה בשנה שעברה. "הייתה לנו קבוצה של 200 יפנים שהיו אמורים להגיע בעונה הזו ולצערנו הם ביטלו את הגעתם", מספר לי השף ניקולה בשיר, השף פטיסייר של Un Dimanche a Paris. גם השף פטיסייר קארל מרלטי מספר שהחודש האחרון היה רגוע מאוד - בעיקר תחושה של ירידה בתיירות, ועם זאת ההזמנות לחג המולד מצטברות והפריזאים חוזרים לשגרה. 

את קינוחי החורף השיקו השף פטיסיירים הרבה לפני יום שישי השחור הזה. ממש כמו תצוגות האופנה של דיור ושאנל, גם השף פטיסיירים חושפים את הקינוחים המיוחדים שלהם לחגי החורף בתצוגות מרשימות, המתקיימות מספר חודשים לפני יציאתם של הקינוחים לחנויות. חודש ספטמבר נחשב לאחד החודשים העמוסים ביותר בקרב עיתונאי הקולינריה בעיר: השקות רבות של קינוחים מתקיימות בזמן קצר ולעתים קורה שביום אחד 'נאלצים' לעבור מהשקה להשקה. אז נכון, אין מקום לתלונות, אך מדד הקלוריות בהחלט מרקיע שחקים בתקופה זו.

קינוח בצורת גזע עץ חג מולד בוער בפריז
שרון היינריך

קינוח החג הנפוץ ביותר הוא נקרא Buche de Noel. צורתו של הקינוח כגזע עץ, והוא מסמל את גזע עץ חג המולד אותו היו נוהגים להבעיר. במקור, מדובר בעוגת רולדה פשוטה יחסית העשויה מעוגת ספוג מגולגלת עם קרם כלשהו, כשהציפוי שלה מורכב מקרם חמאה עשיר המאפשר יצירת מעין חריטות דמויות גזע עץ. כיום הבּוּש המקורי איבד את הצורה הקלאסית של גזע העץ והוא הופך לחגיגה עיצובית של ממש, כשכל שף פטיסייר נחשב מנסה ליצור את הפרשנות שלו לקינוח המקורי, והמשעמם למדי יש להודות. הנה כמה מהקינוחים המרהיבים ביותר שיוגשו בסוף ארוחות החג בבתי הפריזאים, שצריכים עכשיו, יותר מתמיד, את המתוק הזה:

הקינוח השוקולדי ביותר

לקראת חגי החורף חנויות השוקולד בפריז מוצפות באנשים המצטיידים במתנות לקראת הארוחות החגיגיות והמפגשים המשפחתיים והחברתיים. אחת מרשתות השוקולד המפורסמות ביותר בפריז היא La Maison du Chocolat, המוכרת בזכות בונבוני השוקולד הטובים וקינוחי השוקולד המעולים שניתן למצוא בחנויותיה.

בכל חורף מציג השוקולטייר הראשי של הרשת, ניקולה קלואזו, את קינוח השוקולד לחג. קולאזו, שזכה בתואר ה-MOF בתחום השוקולד (בעל מלאכת היד הטוב ביותר בתחומו), הוא מפורסם מאוד ביצירותיו המורכבות וביכולת שלו לשחק עם חומר הגלם המתוק הזה, משל היה פלסטלינה. השנה יצר השוקולטייר פסל משוקולד העשוי בצורה של הזר העגול המפורסם, שנתלה על דלתות הבתים לקראת חג המולד. היצירה שוקלת 5 קילוגרמים והיא עשויה שוקולד מריר ומגוון של אגוזים, מעוטרת עלים דקיקים משוקולד ובאבני שוקולד אדומות הנראות כמו פרחי הצינית. הפסל הנמכר במספר יחידות מצומצם ואם יש לכם 1,400 יורו מיותרים להשקיע - הוא יכול להיות שלכם.

5 קילוגרמים של שוקולד ואגוזים בצורת זר חג המולח
שרון היינריך

כמובן שיש גם קינוח חג נגיש יותר מבחינת המחיר, הלא הוא הבוש. קלואזו רקח קינוח העשוי מוס זביון שוקולד ממדגסקר, קרמו של פסיפלורה, מנגו ותפוז, מיץ פסיפלורה, תפוז ולימון ירוק. שכבה של ביסקוויט שוקולד, פרלינה עם חתיכות של אגוזים מקורמלים ועיטור של עלי צינית משוקולד וזהב 23 קראט.

הקינוח הטעים ביותר

בכל שנה מתקיים ערב השקה של עשרות קינוחי חג מולד, של השף פטיסיירים החברים
בארגון רלה דסרט (Relais Desserts) היוקרתי. לארגון הזה משתייכים השף פטיסיירים הטובים בעולם, ביניהם פייר ארמה, ארנו לארר, קליר דמון וז'אן פול אבה. באירוע כזה מוצגים קרוב לשלושים קינוחי חורף, כשכל שף פטיסייר מספר על היצירה שלו, על הרעיון העומד מאחוריה וכמובן - מציע לאורחים לטעום ממנה.

באירוע רלה דסרט טעמנו קינוחים רבים, כשהטעים ביותר היה זה של ז'אן פול אבה. אבה הוא MOF של שוקולד והוא נחשב לאחד השוקולטיירים הטובים בעולם. לקראת החגים יצר אבה כמה סוגים של בושים, ביניהם ה-Buche Street Art הבנוי מביסקוויט שוקולד, קרם שיבוסט שוקולד ופרלינה, המיוצר על ידי השוקולטייר בעבודת יד. הקינוח נראה כמו יצירת אמנות והוא נוצר כהומאז' לאמנות הרחוב והגרפיטי.

קינוח מלבני בצורת אמנות רחוב
שרון היינריך

הקינוח העצי ביותר

גאון הפטיסרי, פייר ארמה, החליט ללכת עד הסוף עם רעיון הצורה המקורית. לא עוד קינוח בצורה של עץ שכבר איבד לגמרי את הצורה הקלאסית אלא עץ של ממש, או יותר נכון שוקולד בצורת עץ. ארמה ידוע כמעצב של קינוחים המושפע מאמנים מתחומים שונים. כך למשל, את קינוח חג המולד של שנת 2015 יצר בהשראת האמן האיטלקי Giuseppe Penone.

בנוסף למגוון בושים בצורה הסטנדרטית, יצר ארמה קינוח בצורה של גזע עץ חלול משוקולד, כשבתוכו מונחת רולדת שוקולד עשירה, עשויה מביסקוויט שוקולד ספוג בסירופ איכותי, גנאש וקרם שאנטיי של שוקולד מריר איכותי ביותר העשוי מפולי קקאו מברזיל וחתיכות נוגטין עם פולי קקאו. מדובר ביצירת אמנות של ממש, הנמכרת במהדורה מוגבלת במחיר צנוע של 590 יורו. כמובן שבחנויות תוכלו למצוא גם קינוחים במחיר שפוי יותר כמו בוש שוקולד, בוש איספהאן בטעמי הקינוח המפורסם של ארמה, ליצ'י, ורדים ופטל, בוש עם שלושה סוגי וניל ממדגסקר, טהיטי ומקסיקו ועוד.

קינוח שוקולד בצורת גזע עץ חלול
שרון היינריך

הקינוח הכי פחות קלאסי

כריסטוף מישלאק, אחד השף פטיסיירים המפורסמים ביותר בעולם, ידוע ביכולת שלו לקחת קלאסיקות ולהפוך אותן לעדכניות, קופצניות וצבעוניות. מישלאק פתח לאחרונה את הפטיסרי החדשה שלו במארה שהצטרפה ל"מאסטר-קלאס", בה הוא מעביר סדנאות פטיסרי ומוכר חלק מהיצירות שלו.

השנה בחר מישלאק לחרוג מצורת הרולדה המונוטונית ויצר קינוח Fantastik לחג. הפנטסטיק הוא בעצם אחד מסימני ההיכר של השף, כשכל טארט עגול שהוא מייצר זוכה לכינוי פנטסטיק עם תיאור חומרי הגלם ממנו הוא מורכב, למשל, פנטסטיק שוקולד.
לכבוד החג, יצר השף פטייסיר את Fantastik Mr Kristmas. כמו בכל קינוח של מישלאק, גם כאן האות K מככבת, ממש כמו בשם Michalak. הקינוח האדום משהו הוא בעצם הומאז' ל-Pere Noel, הלא הוא סנטה קלאוס. הצורה שלו פשוטה, אך דווקא המינימליזם הזה שובה, מה גם שהטעם נפלא. אז ממה הוא מורכב? מוס שוקולד חלב עם ביסקוויט בניחוח של תה אוכמניות, פולי קקאו קרוקנטים ומלח פלור-דה-סל, ומעל הכל -  הזקן של סנטה, העשוי ממרשמלו עסיסי.

קינוח אדום ופחות קלאסי של כריסטוף מישלאק
שרון היינריך

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו