בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החלה עונת הקרמבו בפריז

המעדן העממי והקצפי שפורט על מיתרי הנוסטלגיה הישראלית הוא בכלל קינוח אלגנטי שנולד בדנמרק. גם בצרפת נהנים ממנו מאוד, שם הוא מגיע במגוון מבלבל של טעמים ומילויים. למרות זאת, לא תמיד תוכלו למצוא אותו שם (וגם לא בכל מקום)

10תגובות
שורות קרמבואים בסוגי שוקולד שונים: לבן וחלב ועם פתיתי קוקוס
שרון היינריך

קרמבו הוא אחד מדברי המתיקה הכי מזוהים עם ילדות ישראלית, אבל לא רק עם הילדות ולא בהכרח ישראלית. מבוגרים רבים מחכים בציפייה דרוכה לירידת הטמפרטורות רק כדי להצטייד בקרטון של גבעות הקצף הללו. דיונים ושאלות קיומיות על קרמבו הם עניין נפוץ מאוד בתקופת החורף: מהו טעם הקרמבו המועדף? מאיפה מתחילים לאכול אותו? מבסיס הביסקוויט הלח או אולי מציפוי השוקולד הדק? האם אוכלים את הקצף או שנוגסים רק בביסקוויט? כל אחד ופילוסופיית הקרמבו שלו.

מה יש בביסקוויט הפשוט הזה, עליו מונח קצף חלבונים עמוס סוכר וחומרים מייצבים? מדוע אנחנו כל כך אוהבים אותו ולעתים מעדיפים אותו על פני קינוחים איכותיים שונים? התשובה טמונה בזכרונות. הקרמבו יושב לנו בנפש על כפתור הילדות, על אותו רגע שהחזאי בערוץ 1 אמר שהחורף בפתח והתחלנו לחשוב בהתניה פשוטה על קרמבו או על גלידה חמה. זוכרים אותה? אותה גלידה קטנה בגביע עם מרקם לא טרי, ממולא בקצף חלבונים ומצופה בשוקולד עם סוכריות צבעוניות.

חלק אולי יופתעו לגלות, אבל הממתק המנחם הזה, שכל כך מזוהה עם ישראל הומצא בכלל בדנמרק, שם הוא נקרא Flodeboller. למרות העובדה כי מוצא הקרמבו אינו מישראל, נחשבת האחרונה לאחת ממעצמות הקרמבו וכן לאחת הצרכניות המובילות בעולם של הר הקצף הזה. בדנמרק, ניתן למצוא אותו בכל סופר, מכולת או קונדיטוריה, כמעט בכל עונה. בקופנהגן, למשל, הקרמבו מוגש אפילו כקינוח בקונדיטוריות נחשבות והוא מיוצר עם חומרי גלם איכותיים ביותר.

קרמבו עם אבקת פיסטוק ופטל ולידו מזלג קטן
שרון היינריך

בדרך כלל הקרמבו בדנמרק מגיע בצורה דומה לקרמבו שאנחנו מכירים, רק שהתחתית שלו משתנה ויכולה להיות מורכבת מעוגיית חמאה דנית מסורתית, וופל עדין או מרציפן איכותי. אחד המקומות המעניינים לטעום בו קרמבו בקופנהגן, הוא קונדיטוריית Blomsterberg's, בה מוגש קרמבו במגוון טעמים כמו קרמבו בציפוי שוקולד חלב עם פסיפלורה או קרמבו אחר בציפוי שוקולד מריר עם פטל. טעמתי את המריר עם הפטל, שמוגש ממש כמו קינוח על צלחת מעוצבת. הטעם מעולה והמרקם עוד יותר, ולמרות שמדובר בקצף חלבונים, הרי שהמרקם מתקרב יותר לכיוון מרקם של קצפת מאשר שמנת. בלב הקצף טמון לו כדור של שוקולד מריר ובתוכו מרמלדת פטל עסיסית. כפועל יוצא, פתאום, בכל המתוק הזה צצה לה עקיצה פירותית חמוצה, והשילוב נהדר. גם הבסיס מפתיע והוא מגיע בדמות עוגיית מרציפן, מה שהופך את הקינוח עם התדמית ה'זולה' לקינוח צלחת איכותי.

בפריז הקרמבו מופיע בחורף, כשם שמופיע בישראל בעונה זו. מכיוון שעם תחילת העונה הקרה, מתחילה גם ההערכות בפריז לקראת חגי סוף השנה ותחילת השנה החדשה, הרי שהוא הופך להיות אחד הכוכבים בשווקי חג המולד. לפתע צצים דוכנים שלמים של קרמבו בצבעים שונים, ציפויים שונים וטעמים שונים נוכחים בכל שוק כזה והמראה מרהיב. הקרמבו הצרפתי נראה בצורתו כמו הקרמבו הישראלי והוא נקרא Tete  De Chocolat . כלומר, "ראש של שוקולד". מעניין לתהות על כך שבעבר נקרא הקרמבו הצרפתי Tete De Negre. כלומר, "ראש כּוּשי", ביטוי שעם השנים הפסיקו להשתמש בו.

מגדלים קטנים של קרמבואים, משוקולד לבן ושוקולד מריר
שרון היינריך

הקרמבו הצרפתי בנוי כמו זה המוכר לנו, אבל בכמה הבדלים משמעותיים. בדרך כלל הוא אינו עטוף בנייר הצבעוני - כסוף המוכר לנו, אלא מוצג חשוף. ההבדל הגדול ביותר טמון בבסיס, כשהביסקוויט הצרפתי קרוב יותר לטקסטורה של גופרה ולכן נרטב מאוד מעסיסיות הקצף והופך לרך, להבדיל מקריספי. לדעתי, בסיס הביסקוויט בקרמבו הישראלי טעים פי כמה מזה הצרפתי. לעומת זאת, המילוי הצרפתי מגוון יותר מזה שאנחנו מכירים. קצף החלבונים עדין מאוד, מעט ונילי, שמגיע בטעמים רבים מאוד, דוגמת קפה, רום, קינמון, תותים, אמרנה, תפוז, לימון, וויסקי, תבלינים ועוד. את קצף החלבונים מכסה ציפוי שוקולד לבן, חלב או מריר עם תוספות שונות כמו קוקוס, אגוזים ושקדים. בצרפת, נמכר הקרמבו בדרך כלל בשווקים, בירידים, בפסטיבלים ובאירועים חגיגיים כמו סלון השוקולד המתקיים מדי שנה בסוף חודש אוקטובר בפריז. בניגוד לישראל, את הקרמבו הצרפתי לא ניתן למצוא במכולות או בחנויות ממתקים מזדמנות ולכן מקובל להתענג עליו במיוחד באירועים מיוחדים. 

הקרמבו נמכר ביחידה בודדת או בקופסאות של כמה יחידות, אותן ניתן להרכיב לבד ולבחור את הטעמים שרוצים. בדרך כלל מחירו של הקרמבו הוא יורו וחצי אבל אם רוכשים קופסא של כמה המחיר עבור יחידה יורד מעט. בשורה התחתונה, אם אתם בפריז בשבוע הראשון של ינואר - חפשו את ראש השוקולד בשווקי חג המולד. אל תשכחו לנסות את הטעמים הפחות מוכרים אבל נסוּ גם את קרמבו הוניל הפשוט כדי להרגיש שוב כילדים.

קרמבו במילוי דובדבן, חצוי 
הקצפת בפנים בצבע ורוד
שרון היינריך

שווקי חג המולד מתקיימים בכל העיר ואת הקרמבו ניתן למצוא ברובם, למשל - בשוק חג המולד בשאנז אליזה, החל מכיכר הקונקורד ועד לחלק בו מתחילות החנויות המפורסמות של השדרה. השוק פתוח עד ה-3.1.16. שעות פעילות: א'-ה': 12:00-00:00. ו' ו-ש': 12:00-01:00.

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו