בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מועדון השוקולד הנחשק בפריז

150 איש בלבד חברים במועדון חובבי השוקולד, שלקחו את התשוקה למתוק צעד קדימה. שרון היינריך קיבלה הצצה למפגשים החשאים בהם יושבים החברים, טועמים ומדברים על עניין אחד בלבד - שוקולד

13תגובות
מועדון שוקולד פריז
שרון היינריך

ברצינות ובחשאיות שלא הייתה מביישת מבקרי מסעדות קשוחים, מכין אלאן בלאנשו את תיקי השוקולטיירים. לכל קלסר הוא מצמיד מספר ומקפיד להשאיר אותם סגורים, כדי שאף אחד מהטועמים לא יראה את שם השוקולטייר. בכל תיק הוא מסדר דפים עם מידע אודות השוקולטייר ובונבוני השוקולד העומדים למבחן טעימה ומוסיף דפי ניקוד בהם ייחרצו גורלות. על השולחנות מונחים קנקני מים וכוסות, וכן פרוסות של לחם "פואלין" המפורסם במטרה להעביר את הטעם בין טעימה לטעימה. כל כמה ימים במשך כמה חודשים, נפגשים בבית הקפה של מותג השוקולד והממתקים בוואסייה שברובע ה- 16 בפריז, חבורה של "קרוקור", כך הם מכנים את עצמם (מגיע מהפועל קרוקה - לפצח, והכוונה היא לצליל ששומעים עם נגיסת השוקולד). כל אחד מהם הוא איש שוקולד, לאו דווקא מקצוען ובוודאי שלא יצרן שוקולד, אלא אדם שאוהב את חומר הגלם הזה, יודע לטעום אותו ולהתייחס למגוון המאפיינים שלו. כולם משתייכים למועדון מפצחי השוקולד - Club des Croqueurs de Chocolat (או בראשי תיבות CCC).

אוהבים לדבר על אוכל? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של מדור האוכל

מועדון מפצחי השוקולד הוקם בשנת 1981. במקור היה מדובר בקבוצה של חברים שנהגו להיפגש במסעדה ברובע השמיני של פריז. בראש החבורה עמד ניקולא דה רבודי, עיתונאי גסטרונומיה מפורסם, שהיה גם מבעלי המסעדה. לצדו  של דה רבודי נמנו על חברי הקבוצה גם פילוסוף, נוטריון, היסטוריון ומנהל מותג שמפניה מוביל. את קינוחי המסעדה לא אהבו הגרגרנים ולכן בקשו מדה רבודי שידאג להם למשלוח קבוע של עוגת השוקולד המפורסמת מ- "לה מזו דו שוקולה" (בית השוקולד). בעודם אוכלים את העוגה ומתענגים עליה, החליטו החברים להקים מועדון של חובבי שוקולד, סתם בשביל הכיף. בהמשך הציעה אשתו של אחד הנוכחים את השם CCC שנשמר עד היום, כך מספרת בהתלהבות ולרי ורינה, סגנית נשיאת המועדון.

מועדון השוקולד
שרון היינריך

מקבוצה של כמה חברים גדל המועדון בצורה מהירה וכיום הוא מונה 150 חברים בלבד, כולם בעלי תשוקה עזה לשוקולד. "בתחילה שמעו אנשים על המועדון מפה לאוזן. באחד הימים ראתה אשתי בעיתון הפיגרו מודעה שבה נכתב שנפתח מועדון שוקולד וכדי להיות חלק ממנו יש להתקשר למספר מסוים", מספר אלאן בלאנשו נשיא המועדון בגאווה השמורה רק למי שחי את זה כבר מעל 30 שנים. לפי בלאנשו, בתחילה הגיעו למפגשים כמה עשרות אנשים בלבד. על שולחן גדול הניחו מגוון של שוקולדים ועוגות ובסוף הטעימה נשאלו חברי המועדון מה דעתם על המוצרים שטעמו. "אני זוכר שבאחת הפגישות הראשונות בהן נכחתי נכח גם פייר ארמה שהיה אז שף פטיסייר במעבדת הפטיסרי של פושון". במהלך השנים הפך המועדון למאורגן יותר כשכל מפגש של חברי המועדון מוקדש לנושא או למותג שוקולד מסוים.

במהלך השנה מתקיימים ארבעה מפגשי טעימות אליהם מוזמנים כל חברי המועדון. במהלך כל מפגש מציג מותג שוקולד מסוים את היצירות החדשות שלו, כמו למשל במפגש חודש ספטמבר שהוקדש לשוקולדים של המותג LENOTRE ולכמה טבלאות שוקולד"Raw". במהלך המפגשים המתקיימים במלון רויאל מונסו היוקרתי, יושבים חברי המועדון סביב שולחנות עגולים של כ 8-10 אנשים, טועמים מוצרים, מדברים עליהם, רושמים לעצמם הערות ובעיקר מרגישים חלק מקבוצה שבה חברים בעלי תשוקה לאותו התחום. בנוסף למפגשים הללו מתקיים בכל שנה אירוע גאלה בתשלום הכולל חלק אמנותי וארוחת ערב אליו יכולים להביא החברים את בני או בנות הזוג שלהם.

מועדון השוקולד
שרון היינריך

"כיום המועדון מאויש לגמרי", אומרת ורינה. "החלטנו שלא עוברים את ה-150 חברים ולכן כשמגיעות בקשות חברות חדשות למועדון אנחנו בוחנים אותן בצורה רצינית מאוד וממתינים עד לזמן שבו מתפנה מקום, אם בגלל עזיבה של חבר מועדון, פטירה וכדומה". ורינה מספרת שהתנאי הראשון לקבלת חבר הוא המלצה של לפחות שני חברי מועדון קיימים על אותו מועמד. בהמשך מקבלת ורניה מהמועמד במייל קורות חיים ומעין מכתב מוטיבציה המסביר מדוע הוא ראוי להיות חלק מהמועדון. "אחרי שקיבלתי את כל המידע אני מזמנת את המועמד לשיחה בה אני יכולה להתרשם מהקשר שלו לתחום, מהמניעים שלו להיכנס למועדון והכי חשוב להתרשם מהתשוקה שלו לשוקולד". אחרי הפגישה עובר כל המידע לוועדה בה מחליטים מי יתקבל למועדון. לשאלתי מספרת ורניה שכרגע יש 9 מועמדים ברשימת המתנה. נדיר שמועמד לא מתקבל כי מראש הוא הומלץ על ידי חברי מועדון, אבל לעתים צריך לחכות שנתיים עד למקום שמתפנה.

החלק הגלוי יותר של מועדון השוקולד הוא המדריך המפורסם שיוצא כל שנה, בו מדורגים כ-250 שוקולטיירים מצרפת ומרחבי העולם. את הפקת המדריך מרכז בלאנשו והוא תוצר של מפגשי הטעימות הסודיים שמתקיימים בבוואסייה. בשנת 1986 יצא המדריך הראשון, לאחר מכן כל 3-4 שנים יצא מדריך ומשנת 2010 הפך המדריך לשנתי. "השנה יצרתי קשר עם כ-400 שוקולטיירים מצרפת ועוד 50 מחוץ לצרפת. בערך מחצית מהשוקולטיירים נענים להזמנה ועליהם לשלוח אלינו לטעימות ארבעה סוגים שונים של בונבוני שוקולד, עשר יחידות מכל סוג". בכל כמה ימים מתקיימת טעימה של בונבוני שוקולד (כ-35 מפגשי טעימות בשנה), כשהטועמים הם קבוצה מצומצמת מבין חברי המועדון. הטעימה היא עיוורת לחלוטין והשוקולטיירים מתבקשים להסיר סממנים מזהים מבונבוני השוקולד. "כמובן שיכול להיות מצב בו טועם מכיר שוקולד מסוים, כך למשל קרה שבמהלך הצפייה שלי באחת הטעימות זיהיתי שני שוקולטיירים רק ממראה בונבוני השוקולד שלהם", מגלה בלאנשו. אחרי שקלול כל תוצאות הטעימות נקבע דירוג השוקולטייירים כשהרעיון הוא בעצם שכל מי ששולח שוקולד נכנס למדריך. "לא מדובר במדריך ביקורתי אלא בכזה שמטרתו לחשוף את השוקולטיירים, לקרב את הציבור לעולם השוקולד וליצור מעין אינדקס של שוקולטיירים". משנת 2016 מוקדש חלק מהמדריך גם לטבלאות שוקולד מיוחדות ולא רק לבונבונים.

טעימת שוקולד של לנוטרה במועדון השוקולד של פריז
שרון היינריך

"שוקולטייר יכול לקבל ניקוד של טבלת ברונזה, כסף או זהב, כמו כן אנחנו מחלקים מעין ציון לשבח", מסבירה ורינה. לעתים, שוקולטייר שומר על טבלת זהב במשך כמה שנים ופתאום חלה ירידה בניקוד שלו. במועדון מנסים לבדוק מול השוקולטייר האם קרה משהו, האם משהו השתנה בייצור, בכוח האדם, זאת כדי להבין את סיבת השינוי ברמת המוצר. אחרי שקלול כל מפגשי הטעימות, מעביר בלאנשו את החומר להוצאת "קונפיזרי" העוזרת למועדון בהוצאת המדריך. המדריך יוצא כל שנה בצמוד לסלון השוקולד הבינלאומי של פריז והוא נמכר במהלכו במחיר סמלי של 10 יורו. במסגרת הסלון מתקיים טקס בו מעניק המועדון פרסים של כבוד לשוקולטיירים מובילים, ולא אחת אפשר לראות לאחר מכן את התעודות בחנויות השוקולטיירים הגאים.

ואיך אפשר בלי הנקודה הישראלית? כבר כמה שנים שגם לישראל יש נציגה במדריך השוקולד של המועדון. השוקולטיירית איקה כהן שלחה את בונבוני השוקולד שלה לצוות השיפוט, וזכתה לקבל במדריך של 2015 את טבלת הזהב. "השוקולד הבולט ביותר שאיקה שלחה היה עם גנאש הזעתר. זו הפעם הראשונה בה טעמנו זעתר ומהרגע הראשון קיבל השוקולד הזה ציון גבוה מאוד", מספר בלאנשו וורינה מאשרת. לשאלתי הוא מספר שיש יותר ויותר שוקולטייריות שנכנסות למדריך, לא עניין של מה בכך בענף שנשלט על ידי גברים. בשנה האחרונה השיקו במועדון גם אפליקציה ייעודית המכילה את תכני המדריך והשאיפה היא שחובבי שוקולד בכל העולם יוכלו להסתובב איתה ולמצוא באמצעותה שוקולטיירים מעולים בכל יעד.

חברי מועדון השוקולד
שרון היינריך

המדריך הקרוב צפוי להתפרסם בסמוך לסלון השוקולד הבינלאומי של פריז שיתקיים בין התאריכים 28.10 - 1.11 בפארק התערוכות של פריז. לפרטים נוספים אודות המועדון

טעימת שוקולד במועדון השוקולד בפריז
שרון היינריך

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו