בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האיש שמצייר את הקינוחים המפורסמים בעולם

ז'אן-פיליפ ד'אונט הוא בנו של אופה, שמעולם לא חלם כי יימשך בצורה כלשהי לתחום הפטיסרי, עד שהפסיק לעשן, והכל השתנה

תגובות
איור של קינוח עם אגס
שרון היינריך

"מאז שאני זוכר את עצמי אני אוהב לצייר. כשציירתי ציורים בכיתה בבית הספר, המורים ביקשו ממני מדי פעם לשמור את היצירות שלי אצלם", מספר ז'אן-פיליפ ד'אונט וחיוך גדול מתרחב על פניו. את ילדותו העביר ד'אונט בשעות על שעות בבולנז'רי-פטיסרי של הוריו. "אבי היה האופה ואמי הייתה המוכרת. היו להם שלוש חנויות באורלאון והעבודה הייתה קשה מאוד. אני זוכר את אבא מתעורר מדי יום לפנות בוקר כדי להתייצב במאפייה ולייצר את מאפי הבוקר. כילד לא קסם לי התחום הזה, פשוט נאלצתי לעזור להורים בחופשות, בחג המולד, בפסחא ואת החגים כמעט לא חגגנו כי ההורים בילו כל הזמן בחנויות". אחרי שחווה כילד את הקשיים במקצוע, בחר שלא להיות דור ההמשך של המאפייה המשפחתית, ולא ידע שיום יבוא והוא יתחבר בעצמו אל התחום, אבל מכיוון אחר לגמרי.

אוהבים קינוחים? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של מדור האוכל

ספרו של ז'אן-פיליפ ד'אונט
שרון היינריך

את ד'אונט פגשתי לראשונה באינסטגרם. כמי שחוקרת את תחום הפטיסרי הצרפתית, אני מחפשת תמיד עוד היבטים מעניינים בתוך העולם הזה, שהפך למעשה לעוד ערוץ של אופנה. באחד השיטוטים ברשת, נתקלתי בציור מרשים של אחד הקינוחים המפורסמים של פייר ארמה. היה משהו כל כך מיוחד בציור הזה, שגרם לי להתבונן בו ארוכות ולבדוק מי עומד מאחוריו. מכאן עד לחשבון האינטסגרם Cookcoeur – משחק מילים של המילים בישול באנגלית ולב בצרפתית, הדרך הייתה קצרה. יצרתי עמו קשר ואט אט הפכנו לעמיתים מקוונים. מדי פעם נפגשנו בחנויות מתוקים ולאחרונה נפגשנו לשיחה על פרוסה של גאלט דה רוואה (עוגת המלכים) באחד מבוטיקי הפטיסרי בפריז.

ד'אונט בן ה-46 נולד בבורגונדי, לאחר מכן עברה משפחתו לאורלאון, שם למעשה גדל וספג את עולם האפייה בעסק המשפחתי. את הבגרות שלו עשה בכלכלה ולאחריה עבר למרסיי כדי ללמוד אמנות פלסטית. "אחרי הלימודים התחלתי לעבוד במשרד פרסום ובעצם שילבתי בין עסקים לבין אמנות", הוא מספר. בשנת 1994 היגר לפריז כדי לחפש עבודה והחל לעבוד במשרד פרסום כארט דיירקטור. בהמשך, עבד כנותן שירות חיצוני לחברות שונות ובשנת 2011 הקים ביחד עם שותף משרד פרסום עצמאי. ואז הגיעה התפנית שהחזירה אותו אל הקינוחים של אביו.

ז'אן-פיליפ ד'אונט
שרון היינריך

"באפריל 2017 החלטתי להפסיק לעשן וכתחליף לסיגריות התחלתי לטעום עוגות. הקינוח הראשון שטעמתי היה קינוח שוקולדי של להדורה שיצרה השף פטיסיירית קליר הצלר. הקינוח היה כל כך טעים עד שהטעם שלו גרם לי לרצות לצייר אותו. העליתי את הציור שלי לאינסטגרם ותוך זמן קצר הצלר הגיבה על התמונה. זה היה הרגע בו הבנתי שבאמצעות הציורים שלי אני יכול להגיע לאנשים, להתחבר לשף פטיסיירים ולהיכנס לעולם חדש/ישן". יום אחר כך, הוא התייצב במלון לה מוריס כדי לטעום את קינוח האגוז של סדריק גרולה ומאז הוא לא מפסיק. את גל ציורי הפטיסרי ששטף אותו מאז קשה לו להסביר במילים. "לא לקחתי חופשת קיץ ועברתי פשוט ממקום למקום וטעמתי עוד ועוד קינוחים. כל קינוח כמעט שאני טועם אני מצייר", הוא מספר.

איור של קינוח עוגה שוקולד יפהפיה עם ציפוי אוכמניות
שרון היינריך

ואיך ד'אונט בוחר את הקינוח אותו ירצה לצייר? "מכיוון שהמטרה שלי היא להעביר את הקינוח באמצעות הציור, חשוב שהקינוח יהיה בעל מרקמים מיוחדים, צבעים וצורה מעניינת". את מרבית הקינוחים המצויירים ד'אונט מספר שהוא גם טעם, כשחלק קטן הם ציורים המבוססים של תמונה. "הרבה פעמים אחרי שאני אוכל את הקינוח, יש לי תובנות עמוקות יותר על הציור, הטעם שלו, המרקמים מביאים אותי לצייר ציור מעניין יותר, מדויק יותר", מסביר. בשלב הזה, הוא מוציא את אחת המחברות שלו ומציג את תחילתו של ציור ובמרכזו קינוח האגס של סדריק גרולה. מדובר בקינוח שהוא חלק מסדרת קינוחי הפירות של גרולה, קינוחים שצורתם החיצונית זהה לזו של פירות כמו אגס, מנדרינה, אפרסק או תפוח ובתוכם מילויים במרקמים שונים. "התחלתי לצייר את האגס והבנתי שבעצם מה שרואים בציור הוא אגס, כלומר את הפרי ולא קינוח. הקינוח עצמו מעולה בטעמו אבל צורתו לא מתאימה למה שאני מחפש בציור".

איור של קינוח
שרון היינריך

אחרי שחשבון האינסטגרם אותו הוא מפעיל החל להתמלא בציורי קינוחים החל ד'אונט לקבל פניות משף פטיסיירים ומחברות גדולות במטרה לקיים שיתופי פעולה מסוגים שונים. אחד האירועים המכוננים מבחינתו היה הפנייה של חברת בארי-קאליבו, אחת מחברות השוקולד הגדולות בעולם. "לפני כמה חודשים פנו אליי מהחברה וביקשו ממני לשתף פעולה עם שני שף פטיסיירים מובילים לקראת אירוע גדול ללקוחות בכירים של החברה. עבדתי יחד עם השפים על עיצוב הקינוח, ציירתי את הקינוחים ובמהלך האירוע הלקוחות טעמו את הקינוחים וכן קיבלו אקססוריז עם ציורי הקינוחים. מבחינתי, להיות במקום אחד עם כל השף פטיסיירים המובילים ולקחת חלק ביצירה שלהם זה אירוע מכונן", אומר. 

בימים אלה מעורב ד'אונט בכמה פרויקטים, ביניהם אחד שמעסיק אותו במיוחד – ציור התפריטים של בית קפה פטיסרי שעומד להיפתח בג'דה. מדובר בעצם בפרויקט חוצה יבשות שמתנהל באמצעות אינטרנט ושיחות, במסגרתו ד'אונט מצייר את כל הקינוחים והמשקאות המופיעים בתפריט וייתכן כי יצייר גם את האריזות, מוצרים נלווים וכדומה. "לא האמנתי שיפנו אלי ממדינות אחרות, אבל היום אני מבין שהאפשרויות רבות מאוד לא רק בצרפת, אלא בעולם כולו. אני חושב על תערוכה של הציורים שלי ועל כמה שיותר שיתופי פעולה עם שף פטיסיירים מהעולם כולו", הוא צופה.

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו