דרך האושר האלזסית - פטיפורים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דרך האושר האלזסית

לכתבה
לחשוב שמישהו גר בתוך כל היופי הזה, אלזסשרון היינריך

בגלל היינות, האקלים הנפלא, הכפרים הקטנים והיפים, הנוף המרהיב, חנויות העוגיות הקטנות ומאפיות משכרות. זה הזמן הכי טוב בשנה לטיול בדרך היין של אלזס

5תגובות

הביקורים באלזס בצמוד לחגים הנוצריים מרתקים תמיד, ובמקרה בו אנחנו ביקרנו בדיוק צוין חג הפסחא. האלזסים מוכרים מאוד באהבתם לחגים ולחגיגות, דבר הבא לידי ביטוי בקישוטים מרהיבים המאפיינים כל עונה, בשווקים אופייניים וכמובן במאכלים וקינוחים המסמלים כל חג.

דרך היין האלזסית, מרתקת בכל עונה, אבל היא מרהיבה ביופייה במיוחד בעונת בציר הענבים. או אז מתמלאים מרבדי הגפנים באשכולות של ענבים המנקדים את הירוק העז בצבע בורדו עדין ובצבע ירוק בהיר. אזור אלזס מפורסם באקלים הנפלא שלו המתאים במיוחד לגידול גפנים, בהיותו מוגן מגשם על ידי הרי הווז' השוכנים במערבו. למעשה, מדובר באחד האזורים היבשים ביותר בצרפת. על כן, אין זה מפתיע שזני ענבים רבים גדלים ומאפיינים את האזור, והמפורסמים שבהם הם ריזלניג, גוורצטראמינר, מוסקאט ועוד, כשכמעט כולם מיועדים לייצור יין לבן. יינות אלזס מפורסמים מאוד באיכותם, והם נחשבים ליינות הלבנים מהטובים ביותר בצרפת ובעולם בכלל.

אלזס
שרון היינריך

דרך היין משובצת בכפרים קטנים ומרהיבים ביופיים, שנראים כאילו נלקחו מתפאורה של פארק שעשועים. לעתים, קשה להאמין שבבתים הצבעוניים והמושקעים הללו באמת גרים אנשים, אבל אז בוקעות מהבתים נקישות המזלג על הצלחת בשעת ארוחת הצהריים וברור שמאחורי דלתות העץ הציוריות אכן יש חיים, והם כל כך מסקרנים. בניגוד לכפרים כמו ריבוביל או ריקוויר, ישנם גם כפרים כמו קצנטל ונידרמורשוויר אליהם מגיעים פחות אנשים. בכפרים אלו יש בעיקר בתים מקסימים, מחוזקים בקורות עץ חומות, צבועים בצבעים משמחים ומעוטרים בפרחים, המונחים להם בין כרמים עצומים. רוב תושבי הכפרים הללו מתפרנסים מתעשיית היין והגפנים, חלקם עוסקים בענף התיירות והמסעדות. קשה להתעלם מהעובדה כי כמעט כל אלזסי בו פגשנו היה נחמד עד מאוד. מוזר להכליל כך, שהרי בסופו של דבר הכל תלוי בבן אדם עצמו, אבל אפשר להגיד שבאופן כללי האווירה האנושית כל כך נעימה באזור הזה וקשה שלא לקשר זאת לאיכות החיים המעולה בה חיים האנשים שם, לעיסוק שלהם בקולינריה ולמפגש שלהם עם לקוחות על כוסית יין.

קייזברג
שרון היינריך

הנה כמה המלצות קולינריות (שרובן לא קשורות ליין) למי מכם שבוחר לבקר בדרך היין של אלזס:

Maison Ferber הבית שלי באלזס

את כריסטין פרבר פגשתי בפעם הראשונה בביקור הראשון שלי באלזס ומאז אני מרגישה שמעבדת הפטיסרי והריבות שלה היא הבית שלי בנידרמורשוויר. פרבר (לה הקדשנו בעבר כתבה שלמה ומתכון) היא שף-פטיסיירית שמנהלת ביד רמה מעבדה המייצרת קינוחים וריבות המיוצאים ל- 19 מדינות, וכל זה בעבודת יד מדויקת וללא פשרות, עם שימוש בחומרי הגלם הטובים ביותר שיש. כבר 28 שנים מייצרת פרבר קינוחים וריבות והיא ממש לא מתכוונת להפסיק בקרוב. "העבודה היא החיים שלי ואני לא צריכה יותר מזה, אני לא יוצאת אל החנות, מי שרוצה לבקר אותי נכנס אלי למעבדה, זה המקום שלי", אומרת פרבר הידועה במקצוענות שלה המביאה שפים וקונדיטורים מפריז להיעזר בשורותיה.

כבת להורים אלזסיאנים, ספגה פרבר את משמעת העבודה הנוקשה ומילדותה בילתה שעות רבות בבולנז'רי-פטיסרי של הוריה, מוריס ומרגרט, שהוקמה בשנת 1959. מוריס ומרגרט היו ידועים בכל האזור כבעלי ידי זהב ושמו של הקוגלהוף שלהם יצא למרחוק. כיום, העסק הוא משפחתי ומנוהל על ידי האחים לבית פרבר, כריסטין, אליזבט, ברונו ואן-קתרין, אישתו של ברונו. לא רק ריבות מייצרים תחת המותג, אלא גם שוקולד, פטיסרי, בולנז'רי ומעדנים שונים במסגרת הקייטרינג שהם מפעילים. "כבד האווז של ברונו מפורסם מאוד בכל צרפת. ז'אק ז'נה, השוקולטייר המפורסם מפריז נוהג להזמין לפני חגי החורף משלוח מיוחד של המעדן הזה" מסבירה אן-קתרין. ז'נה מצדו מחמיא לפרבר, ומסביר שמדובר באחת הפטיסרי הכי טובות שהוא מכיר.

העוגות של מייסון פרבר
שרון היינריך

הכפר עצמו איננו מהווה מוקד תיירותי כמו אחיו המפורסמים יותר, אך הוא שווה עצירה ולו כדי להציץ למעבדה של פרבר. טיפ סודי ממני -המעבדה של פרבר איננה פונה לרחוב הראשי, כך שאי אפשר לראות אותה כשמבקרים בחנות. אך אם תקיפו את החנות ותעלו לרחוב שמעל, ממש ליד הכנסייה, תוכלו להציץ למעבדה מחלון קטן הפונה אל הרחוב.

העוגות של כריסטין פרבר
שרון היינריך

Maison Ferber

18 Rue des Trois Epis

68230 Niedermorschwihr

שעות פתיחה: שלישי עד שישי 07:00-12:30 וגם 14:00-18:30. שבת 07:00-18:00. ראשון 09:00-13:30.

Albert Boxler הגוורצטראמינר שכריסטין פרבר אוהבת

באחד הביקורים אצל כריסטין פרבר לפני חג המולד, דחקה בי הגברת להכיר את הבן של אלברט בוקסלר. "כזה עלם חמודות, רוצה ללמוד איך להכין עוגות אבל אביו רוצה שיעסוק ביין", חזרה ואמרה. פרבר מציגה את הנער ומרביצה בו תורה. היא מלמדת אותו מתכון שלא מן המניין לעוגיות חמאה פשוטות ולאחר מכן ביחד הם עורמים מגדל של עוגיות ובונים ממנו עץ אשוח. "הנה נער חביב, קח את העוגיות להורים, תראה להם מה למדת", מחייכת פרבר וקורצת.

אחרי הסבר מקיף על איכות היינות של אבי הנער, היא שולחת אותנו אל ביתו שנמצא במעלה הרחוב, שם נמצא יקב אלבר בוקסלר, המפורסם ביינות הלבנים ובגוורץ שלו. המלצה מכריסטין פרבר היא לא עניין של מה בכך. הגברת אנינת טעם ויודעת לזהות חומרי גלם ומוצרים מעולים. וכך, אני מוצאת את עצמי עם נער חביב שהוריו יצאו לחופשה, טועמת יינות לבנים מעולים ובעיקר גוורצטראמינר שכמוהו עוד לא טעמתי. אם אתם כבר מגיעים לכפר הקסום הזה, בקרו גם אצל אלבר בוקסלר ובקשו לטעום את היינות שלו.

Albert Boxler

78 Rue des Trois Epis

68230 Niedermorschwihr

טעימות בתאום מראש: 03.89.27.11.32

L'enfariné בולנז'רי פטיסרי מודרנית בדרך היין

אחד הכפרים היפים בדרך היין הוא קייזרברג. מדובר בכפר אלזסי קלאסי, שבו רחוב ראשי מלא בחנויות ובבתים ציוריים, טירה הנטועה בינות הגפנים וחולשת על הכפר ונהר הווייס שעובר במרכזו. העיירה הזו היא אחת האהובות עלי בדרך היין ובביקור האחרון בה, גיליתי את אחד המקומות המעניינים ביותר באזור בתחום הקינוחים והלחמים.

ויטרינת קינוחים מפתיעה, לאנפרינה
שרון היינריך

לאנפרינה (מקומח בתרגום פשוט) היא בולנז'רי (לחמים ומאפים), פטיסרי (קינוחים) וגם בית קפה. לא מדובר בעניין של מה בכך, שהרי בדרך כלל במקומות בהם נמכרים לחמים או קינוחים, אין מקומות ישיבה. במקום מוצעים מוצרים, השונים מאלו הנמכרים בדרך כלל במגוון הקונדיטוריות והמאפיות המסורתיות המאפיינות את האזור. באנפרינה מתחייבים שהקמחים בהם נעשה שימוש הם קמחי BIO ושהלחמים מיוצרים במקום, במהלך כל שעות היום באופן ידני. נסו את לחם התאנים ואגוזי המלך, ואם אפשר הוסיפו לו את גבינת המונסטר האופיינית כל כך לכפר מונסטר שנמצא גם כן באותו אזור. אגב, לאור הייחוד של הבולנז'רי בנוף האלזסי, הוזמנו האופים שלה לקחת חלק בתוכנית "הבולנז'רי הטובה ביותר בצרפת".

ויטרינת הקינוחים של לאנפרינה הפתיעה מאוד, והיא אחת האיכותיות שפגשנו באזור. המגוון מרשים, החל מטארט לינצר קלאסי (טעים טעים), עבור בפרשנות של השף פטיסייר לעוגת היער השחור, טארטלט של פקאן וקפוצ'ינו, טארטלט בנופי עם בננה וקרמל, טארטלט של עוגת גבינה ותותים ועוד. אל תוותרו על ביקור בפינת החמד הקסומה הזו .

ויטרינת קינוחים מפתיעה, לאנפרינה
שרון היינריך

L'enfariné

29 Rue du General de Gaulle

68240 Kayserberg

שעות פתיחה: שלישי עד שבת 06:30-19:00 וראשון :07:30-13:00

חנות המפעל של -Staubלונה פארק לחובבי הבישול והאפייה

העיירה טורקהיים, הנמצאת גם היא בחבל היין, מוקפת חומה ובה שלושה שערי כניסה לעיר. העיירה נחמדה לביקור, אך יש כפרים יפים ממנה. עם זאת, חובבי הבישול והאפייה ישמחו לעבור דרכה ולו רק בשביל לבקר בחנות המפעל של STAUB ובעברית: גן עדן לחובבי המטבח.

במקום מייצרים סירי ברזל כבדים מצופים באמייל, במגוון עצום של סוגים, צבעים ומידות. בנוסף, ניתן למצוא במקום מגוון גדול מאוד של סכיני צווילינג וכלים של החברה. אגב, יצרנית סירי הברזל, נרכשה על ידי קבוצת צווילינג וזו גם הסיבה שניתן למצוא את הכלים והסכינים תחת קורת גג אחת. היתרון בביקור בחנות בטורקהיים, הוא העובדה כי לעתים נמכרים בה כלים בהנחות משמעותיות, לעתים עד 50% הנחה מהמחיר הנקוב, כשכמובן גם המחיר המקורי זול יותר משמעותית מהמחיר אחרי יבוא ומיסוי.

Staub

Rue de l'huilerie

68230 Tuckheim

שעות פתיחה: שני עד שבת 10:00-12:30 וגם 14:00-18:30

Gilg  - למצוא את פריז באלזס

כשאני יוצאת לטייל מחוץ לפריז, אני מחפשת תמיד את הפטיסרי המאפיינות את האזור, אבל אי אפשר להימנע מחיפוש אחר מקומות שאפשר למקם אותם בשורה אחת עם הפטיסרי של פריז. את גילג, תוכלו לפגוש בכמה מקומות באלזס, כשאחת החנויות המפורסמות של המותג נמצאת בעיר היפה קולמר.

בשנת 1936 פתח הפטיסייר פול גילג את החנות הראשונה שלו בכפר מונסטר. בהמשך, עברה החנות לידיו של בנו, ז'אן-פול גילג וכיום עומד בראש המותג, הנכד, תיירי גילג. בנוף האלזסי, גילג נחשבים למותג המציע קינוחים מתוחכמים ומפונפנים ולא סתם הוא נבחר ב 1996 להיות חלק מארגון Relais Desserts  המאגד את השף פטיסיירים הטובים ביותר מכל העולם.

Gilg
שרון היינריך

בבוטיקי הקינוחים של גילג תמצאו מגוון גדול של קינוחים אישיים, קינוחי כוסות (ורין) וגם מאפים מעולים כשהבולט ביניהם הוא הקוגלהוף המפורסם של אלזס.

Maison Alsacienne de Biscuiterie - ביסקוויטים להמונים

קשה לפספס את חנויות העוגיות הרבות  באלזס. לא מדובר בביסקוויטים פשוטים, אלא בחנויות שבהן מגוון של עשרות סוגים של עוגיות בצורות ובטעמים שונים. אחד המותגים הטובים ביותר בתחום הוא Maison Alsacienne de Biscuiterie ובתרגום פשוט: בית הביסקוויטים האלזסי.

מדובר ברשת חנויות אותן ניתן למצוא בשטרסבורג, קולמר ובמספר כפרים בדרך היין. אין תייר שלא טועם לפחות עוגייה אחת מהמגוון הגדול של המותג הזה, זאת משום שכאשר מתקרבים לחנות מיד מחייכת אחת המוכרות ומושיטה יד עם עוגייה לטעימה. בחלק מהחנויות, נאפות העוגיות במקום והריח משכר.

בית הביסקוויטים של אלזס
שרון היינריך

אחת העוגיות הבולטות של המותג היא המקרונים, אך לא אלו הצבעוניים המוכרים לנו כל כך. באלזס, המקרונים הם מעין עוגיות קוקוס הנראות בדיוק כמו אלו הנמכרות בישראל בפסח. החידוש הוא במגוון הטעמים של העוגייה, כך תוכלו למצוא עוגיות קוקוס ושוקולד, קוקוס ופיסטוק, קרמל, פטל, תפוז ורום עם צימוקים. מומלץ מאוד לנסות, גם אם אתם לא חובבי עוגיות קוקוס. המרקם מעולה והטעמים מפתיעים. עוד מוצר מעולה שנמכר בחנויות העוגיות הוא ה Lillikoug מעין צנצנת עם קוגלהופים קטנים שוחים בקירש אלזסי, בליקר שזיפים מאלזס או בגוורץ. רק לדוג מתוך הצנצנת, להוסיף קרם שאנטיי טרי ולטרוף.

Hotel A l'Agneau בית מלון ומסעדה בלב הכפר קצנטל

יש מקומות שכאשר נכנסים אליהם, מרגישים מיד באנרגיות החיוביות שבאוויר. את המקום הזה פגשתי בפעם הראשונה באחד הביקורים הקודמים באלזס, אז רק סעדתי בו ארוחת ערב נפלאה. בשיחה עם השף תיירי אולי, התברר שהוא גם הבעלים והמנהל של המקום. תיירי ואשתו סידוני, מנהלים כבר כמה שנים מלון בוטיק קטן שבו גם מסעדה המגישה מגוון מנות המאפיינות את אזור אלזס, כמו שוקרוט, מנות בשר עם תוספת של שפצלה (בצקניות) תוצרת בית ועוד.

בביקור האחרון באלזס, החלטתי לבדוק גם את המלון של הזוג וכך מצאתי את עצמי נהנת מארוחות נהדרות ומחדר שינה במרחק של כמה צעדים מהשולחן. היתרון שיש בעניין הכל כך מנחם לדעת שאין צורך להתחיל לנהוג בין הגפנים, אחרי ארוחה דשנה וכוסית יין של יקב Meyer הסמוך למלון, הוא עצום.

תיירי וסידוני מארחים נפלאים, הם גורמים לכל אורח להרגיש כאילו הוא נכנס לבית שלהם, מה שלא רחוק מהמציאות משום שהשניים מתגוררים ביחד עם בנם, טיבו, בבית שצמוד למלון ונמצא בעצם בתוך המתחם שלו. זה כל כך מצליח להם שאין חשק ממש לעזוב. אז קחו בחשבון בתכנון הזמן שלכם, להקדיש גם מעט זמן לבילוי במלון, במסעדת המלון וביקבים שבכפר בו הוא שוכן.

HOTEL A L'AGNEAU
שרון היינריך

בבוקר, מוגשת במלון ארוחת בוקר בתוספת תשלום, כמיטב המסורת האלזסית. אל תצפו לארוחה עשירה בגבינות, בירקות וכדומה, בדרך כלל לא תמצאו כזאת באירופה. תיירי דואג לארוחת בוקר המורכבת ממגוון לחמים המגיעים בכל בוקר מבולנז'רי מקומית, בריושים ועוגות תוצרת הבית, ביצים, ריבות המיוצרות במקום, נקניקים, חמאה ומעט גבינות, יוגורטים, קורנפלקס, סלט פירות טרי, מיצי פירות ושתייה חמה. כשמדובר בביקור בכפר שמסביבו בעיקר גפנים, הרי שלפתוח את הבוקר בארוחה מפנקת במסעדת המלון זה פתרון נפלא. אחרי ארוחת הבוקר, בקשו מתיירי ללוות אתכם לביקור ביקב של משפחת Meyer הצמוד למלון. הגוורץ והפינו גרי של המשפחה הזו מעולים והמחירים משעשעים.

המלון
שרון היינריך

Hotel A l'Agneau

16 Grand'Rue

62830 Katzenthal

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon 

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות