לה דולצ'ה ויטה: המאפים והקפה המומלצים באגם קומו, מילאנו והסביבה - פטיפורים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לה דולצ'ה ויטה: הצד המתוק של אגם קומו, מילאנו והסביבה

לכתבה
כפרים, עיירות ומלונות יוקרה הפונים לאגם קומושרון היינריך

קומו שבמחוז לומברדיה, הוא אחד האגמים היפים, הגדולים והמתויירים ביותר בצפון איטליה. קל ליפול בו למלכודות תיירים שיציעו פיצה ופסטה ירודים, אך אם אתם בסביבה - הנה כמה המלצות שאסור לפספס בתחום המתוקים, המאפים והקפה

8תגובות

הבית בו התמקמנו בעיירה קוליקו, מעל אגם קומו ולמרגלות הרים מושלגים, בן מאות השנים נראה כמו תפאורה בסרט איטלקי רומנטי. מאחד החלונות ניבטת כנסיית העיר ומחלון אחר הר גבוה, מרחבים ירוקים וסערה של זרעים המתעופפים באוויר האביבי הנדמים לרגע כמו שלג.

העיירה קוליקו
שרון היינריך

העיירה קוליקו ממוקמת בצפון אגם קומו שבמחוז לומברדיה, אחד האגמים היפים והגדולים ביותר בצפון איטליה. מסביב לאגם עיירות ציוריות רבות, כשלכולן מכנה משותף אחד: לה דולצ'ה ויטה. הקצב איטי, הפסקת הצהריים היא חובה והאנשים כל כך נחמדים, במיוחד לאור הנרגנות הפריזאית. האזור תיירותי מאוד וככזה הרי שרוב הפעילות הקולינרית בו מכוונת להם ולכן אין זה פלא למצוא פה לא מעט מלכודות, בדמות פיצריות ומסעדות איטלקיות המגישות אוכל ברמה לא גבוהה, מהן כדאי ורצוי להיזהר. מסביב לאגם תמצאו וילות מרהיבות בהן ניתן לבקר, מלונות יוקרה הפונים לאגם, ספורט ימי ומגוון אירועים ופסטיבלים.

אגם קומו
שרון היינריך

כשעה וחצי נסיעה מהאגם (תלוי באיזה אזור שלו אתם נמצאים) נמצאת העיר מילאנו, שנמלי התעופה שלה הם הקרובים אליו ביותר. החלטנו להקדיש יום אחד לביקור בעיר (לטעמי לא צריך הרבה יותר מזה) במיוחד כדי למצוא בוטיקי פטיסרי ושוקולד ששווה להמליץ עליהם. כאן המקום לציין שבאיטליה, ובכלל זה במילאנו, קשה למצוא פטיסרי מעולות, בכלל האיטלקים לא מתבלטים בקינוחים שלהם להוציא את הגלידות.

אז הנה כמה המלצות מתוקות וגם לא מתוקות לאזור קומו ומילאנו:

PAVE  - פריז במילאנו

אחד המקומות שאהבתי ביותר במילאנו הוא פסטיצ'רייה (התשובה האיטלקית לפטיסרי) פאבה. המקום הוא חלומו של בחור צעיר וחביב בשם ג'ובאני גיברטי, שיושב איתי לשיחה על קפה ומאפה של בוקר. פאבה ממוקמת באזור הפחות נחשב של מילאנו, בואך כיכר הרפובליקה, "אבל לפחות אנחנו קרובים לתחנת מטרו די מרכזית", מסביר גיברטי. את המקום פתח עם עוד שני שותפים לפני ארבע שנים ומאז הוא מהווה מקום עלייה לרגל לחובבי קפה, מאפים ופנטונה. 

פאבה
שרון היינריך

"הרעיון שלנו היה להביא את פריז למילאנו, אבל להנגיש אותה לאיטלקים. כך למשל הקרואסון הוא אמנם על בסיס חמאה, בניגוד למאפים האיטלקיים, אך עדיין לא עם אחוזי חמאה גבוהים כמו בפריז". אחד המאפים המפורסמים ביותר של המקום הוא הקרואסון עם הנוטלה (מסוכן מאוד) שעושה כבוד לממרח השוקולד-אגוזים הלאומי של חברת פררו האיטלקית. 

העיצוב של המקום, המתפרס על שתי קומות, מקסים ומשלב עץ ואריחים מודרניים. במקום מגישים קפה של חברת Rojot מפיאמונטה, משם גם מביא גיברטי את הקמח למאפים. בנוסף למאפים תוכלו להתענג על ארוחות בוקר קלות ואפילו על קינוחים אישיים בהשפעה צרפתית. ה"בסט סלר" של המקום הוא ללא היסוס "פנטונה", מאפה שמקורו במילאנו ונראה כמו עוגה עגולה וגבוהה מאוד. "הנמכרים ביותר אצלנו הם הקלאסי וזה בטעם שוקולד. במקור, הפנטונה נאפית לפני חגי החורף בדגש על חג המולד, אך אנחנו אופים אותה כל השנה", מסביר גיברטי בזמן שהוא מביא מאפה לשולחן. אין ספק שחובבי הז'אנר חייבים לטעום את הפנטונה של פאבה, היא נפלאה.

פנטונה
שרון היינריך

גיברטי מספר בהתלהבות שממש בימים אלה פותחים השותפים גם גלידרייה עם גלידות המיוצרות במקום מחומרי גלם מעולים וסניף נוסף של פאבה עתיד להפתח בקיץ 2016 באזור בתי המשפט של מילאנו.

PAVE

Milan, Via Felice Casati 27

שעות פתיחה: שלישי עד שישי 08:00-20:00, שבת וראשון 08:30-19:00

COVA - הקפה ההיסטורי של המפורסמים

COVA  - הקפה ההיסטורי של המפורסמים
שרון היינריך

יש מקומות ששווה לבקר בהם רק כדי לחוש את ההיסטוריה, לדמיין את המפורסמים והעשירים שישבו בהם ולתהות על מהות החיוכים של פוליטיקאים שמנהלים בהם כיום שיחות עסיסיות. כזה הוא בית הקפה COVA שנפתח בשנת 1817 בצמוד לבית האופרה לה סקאלה, ובשנה הבאה יחגוג 200 שנים לקיומו. בשנת 1950 עבר בית הקפה למיקומו הנוכחי, זאת לאחר שב- 1943 נפגע בהפגזות במהלך מלחמת העולם השנייה.

בלי הפתעות קולינריות - COVA
שרון היינריך

שף המקום, אדוארדו גאדה, מספר שהוא עובד בקפה כבר 24 שנים, בהן הוא אחראי על ייצור המאפים, הלחמים והקינוחים. "אנחנו נמצאים בלב רובע של קניות ומסחר, יש קליינטים שאנחנו רואים כמה פעמים ביום. בבוקר הם פותחים את היום עם אספרסו על הבר ומאפה של בוקר, בצהריים הם מגיעים לאכול ארוחת צהריים ולפני שהם חוזרים הביתה הם מגיעים לאפריטיף", מסביר השף.

אחרי עיון מעמיק בתפריט אני מדלגת ישר אל חלק הקינוחים. במקום עם כזו היסטוריה, החלטתי לנסות את הקלאסיקות עליהן המליץ השף. הטירמיסו המפורסמת, הוגשה בגביע סטייל שנות ה- 80, הייתה עדינה וקלילה. כך גם גביע הפירות עם הקרם פטיסייר והקצפת. האמת היא שהגביע האחרון היה רטרואי לחלוטין והזכיר שאת הטארטים הצרפתיים עם הבצק הפריך, הקרם פטיסייר והפירות, אפשר גם לעשות ללא בצק. אדוארדו התעקש שנטעם את הזאכר טורט האוסטרית המפורסמת שהייתה מעולה. השילוב הזה של שוקולד וריבת משמש חביב כל כך.

המקום דורש ביקור, לא בגלל שיש בו הפתעות קולינריות או קינוחים חדשניים, אלא דווקא בגלל שהוא שומר על הקלאסיקות ומהווה מעין בבואה של בתי הקפה הישנים של העיר.

COVA

Milan, Via Montenapoleone 8

שעות פתיחה: כל יום 07:45-20:30, ראשון 09:00-19:00

ZAINI - בר שוקולד קפה 

כוסית קטנה של שוקו חם וקצפת, מה צריך יותר? זאיני
שרון היינריך

חברת השוקולד המשפחתית זאיני הוקמה על ידי סב המשפחה, לואיג'י בשנת 1913. החברה מפורסמת בתחום השוקולד המפעלי ומוצריה נמכרים ב- 72 מדינות. אז למה בעצם שוקולד מפעלי? האמת היא שבתחקיר אחר כתובות מעניינות במילאנו, נתקלתי בחנות של משפחת ZAINI שנמצאת ממש בצמוד לקורסו קומו, אזור מתפתח של מילאנו שבו גם נפתחה המעדנייה האיטלקית המפורסמת, איטלי. את החנות של זאיני, שנפתחה בשנת 2013, בחרה המשפחה למקם בסמוך למיקום המפעל הראשון של סבא לואיג'י.

החנות משלבת הן בוטיק בו נמכרים השוקולדים והן בר שוקולד וקפה בו אפשר לטעום משקאות המשלבים שוקולד וקפה. בניגוד לייצור התעשייתי המזוהה עם המותג, השוקולדים הנמכרים בחנות הם חלק ממהדורות מוגבלות המיוצרת רק עבורה. אהבתי במיוחד את אריזות השוקולד המעוצבות, עם התמונות של לואיג'י ואשתו השנייה, אולגה, שהייתה אחת הנשים המשמעותיות בחברה. אולגה, שנחשבת באיטליה לאחת הנשים הראשונות בתעשייה, עמדה בראש החברה אחרי מותו של לואיג'י, ואחרי מלחמת העולם השנייה החליטה להעסיק במפעל רק נשים.

נסו את אחד המשקאות המוצעים במקום, המפורסם שבהם הוא המרוקינו: כוסית קטנה של שוקו חם ומריר, קפה, חלב ואבקת קקאו מלמעלה. עוד משקה מעניין הוא ה"זאיני קופי", המוגש בכוס שמפנייה והוא מורכב משוט של שוקולד מריר, אספרסו וקצפת עם מוסקט.

ZAINI

Milan ,5 Via de Cristoforis

שעות פתיחה: שני 07:30-20:00, שלישי עד שישי 07:30-22:00, שבת 09:00-22:00, ראשון 09:00-19:00

LUINI - סכנת נפשות בשם פנזרוטי

מתמחים במגוון של מאפים מתוקים ומלוחים, לואיני
שרון היינריך

מרוב כתובות של בוטיקי מתוקים, עולה החשק למלוח. אחד המקומות שאתם ממש רוצים לבקר כשאתם מגיעים למילאנו הוא לואיני. בשנת 1949 נפתחה המאפייה המשפחתית הקטנה הזו בסביבת הדואמו במילאנו, ומאז התור בכניסה אליה רק הולך ומתארך. בלואיני מתמחים במגוון של מאפים מתוקים ומלוחים, כשהמפורסם שבהם הוא הפנזרוטי.

הפנזרוטי הוא מאפה איטלקי, המגיע מדרום איטליה וממרכזה והוא מזכיר מאוד סופגנייה. בלואיני יש מגוון גדול מאוד של פנזרוטי מטוגנים וגם אפויים, כשהמפורסם ביותר הוא זה המטוגן וממולא במוצרלה וברוטב עגבניות. כשעומדים בתור עדיין לא מבינים על מה המהומה, אבל אחרי שטועמים את המאפה הכל מתבהר. מכיוון שקצב המכירות במקום כל כך מהיר, הרי שבכל רגע נתון מטגנים פנזרוטי בכמויות גדולות, ולכן הם נמכרים חמימים ונעימים.

לא ויתרנו גם על הספוליאטלה, מאפה איטלקי מתוק העשוי משכבות רבות של בצק דקיק ופריך, בעל מרקם פריך ונגיס באופן נפלא ומגיע במגוון מילויים. כמובן שבחרנו בזה עם הנוטלה, כל כך טעים, למרות שזו לא ההתמחות של המקום.

LUINI

Milan, Via Santa Radegonda 16

שעות פתיחה: שני 10:00-15:00, שלישי עד שבת 10:00-20:00

חנות המפעל של מותג השוקולד ICAM

אחד ממותגי השוקולד המפורסמים ביותר באיטליה הוא ICAM וחנות המפעל שלו נמצאת בעיירה Lecco שבדרום אגם קומו, בצמוד למפעל השוקולד עצמו. כדי להגיע לחנות, יש להיכנס לחנייה של המפעל עצמו, שם מקבל את פני המבקרים ריח משכר של שוקולד שזה עתה עמלים על ייצורו.

החברה שחוגגת השנה 70 שנות פעילות, הוקמה בשנת 1946 על ידי סיליביו אגוסטוני. בהמשך, חברה משפחת אגוסטוני למשפחתה של קרולינה וניני, אשתו של סיליבו וביחד פתחו סילביו ואחיה של קרולינה את המוצרים תחת השם ICAM. עם השנים התפתח המותג וכיום החברה היא אחת מיצרניות השוקולד הגדולות ביותר באיטליה.

מנעד המוצרים של החברה גדול מאוד ומכיל באמתחתו שוקולד לתעשיית הקינוחים והגלידות, ממתקים ארוזים בניירות מוזהבים צבעוניים המזוהים כל כך עם איטליה, חפיסות שוקולד מסוגים שונים ועוד. אחד המוצרים המיוחדים ביותר של המותג הוא ממרח הנוצ'ולה, הלא הוא ממרח אגוזי הלוז. אנחנו מכירים אותו בעיקר תחת המותג נוטלה, של חברת פררו האיטלקית. הממרח של ICAM נפלא ושווה מאוד להצטייד בו בחנות המפעל. עוד מוצר שחובבי האפייה חייבים לרכוש ממנו "סטוק" הוא הקקאו המריר והקקאו המתקתק, המתאים בעיקר לציפוי של טירמיסו, גלידות וקינוחים אחרים.

כשאתם בחנות, בדקו על אילו מוצרים יש הנחות, בדרך כלל יונחו המוצרים המוזלים על מדפים נפרדים בחלק הפנימי ביותר של החנות. ואל, אל תצאו בלי לפחות קילו של ממרח אגוזי לוז.

CHOCOUTLET ICAM

Lecco, Via Pescatori 53

שעות פתיחה: שני עד שישי 09:00-13:00 וגם 14:00-18:30. שבת 09:00-13:00

חנות הגבינות והיין שעושה חשק לגור בה - FRATELLI CIAPPONI

אחת מפינות החמד הקולינריות המיוחדות ביותר באיזור אגם קומו היא ללא ספק חנות היין והגבינות של האחים Ciapponi שנמצאת בעיירה מורבניו. החנות הזו שקיימת משנת 1883, היא גן עדן לחובבי אוכל ויין, כזו שכאשר נכנסים אליה לא רוצים לצאת ורוצים לקחת הכל, כי לא באמת יודעים מה לבחור.

גלגלי הגבינה בחנות צ'יאפוני
שרון היינריך

כשתכנסו לחנות היא תראה לכם כמו מכולת שכונתית, עם מצרכי מזון בסיסיים, גבינות, דברי מתיקה לילדים, לחם (והאיטלקים ממש ממש לא מצטיינים בתחום הלחם) וכו'. אל תתאכזבו, כנסו לחדר השני ושם תתחילו להרגיש כאילו נכנסתם אל עולם אחר לגמרי שלא קשור לזמן ולמקום שבו אתם נמצאים.

צ'יפאוני
שרון היינריך

בחנות הבנויה ממספר מרתפים, בכמה מפלסים החצובים בתוך האדמה, ניתן למצוא מגוון עצום של יינות, שמני זית, חומץ בלסמי, עוגיות איטלקיות, קמחים, פסטות וגולת הכותרת - חדרים של גבינות מיושנות, מיושנות מאוד. כך למשל תוכלו למצוא בחלק מהמרתפים גבינות Bitto האופייניות לאזור וולטלינה שבחבל לומברדיה, בנות עשרות שנים. אל תתביישו לבקש לטעום ממה שניתן.

אנחנו הצטיידנו בכמה מכלים של שמן זית איכותי, עוגיות איטלקיות מעולות על בסיס שקדים ותאנים וכמובן שלא פסחנו על בקבוק חומץ בלסמי משובח. ללא ספק, מדובר באחת מחנויות המזון המעניינות ביותר. אם אתם באזור ואתם חובבי מזון, החנות הזו היא בגדר חובה.

FRATELLI CIAPPONI

Piazza 3 Novembre 23

MORBEGNO

ואחת קטנה לסיום, שייט פרטי באגם עם Luca

אני יודעת, זה ישמע לכם תיירותי ומתוק מדי, אבל הי...כשאתם מגיעים לאגם קומו אתם תיירים שעושים דברים תיירותיים ורוצים לספוג כמה שיותר אווירה. אז כמובן שיש מלא אפשרויות לשייט באגם, כולל מעבורות שמעבירות אנשים ומכוניות מגדה לגדה במחירים סבירים.

אחת האופציות שאפשר למצוא בקומו היא שיט פרטי, רק אתם וה"לוקה" שלכם. לשלנו קראו לוקה, אבל ישנן חברות נוספות שמציעות את השירות הזה. לוקה הוא בחור צעיר, העוסק באמנויות לחימה ומאוד אוהב את האגם שלידו הוא נולד וגדל. מתוך אהבתו לצלילה ולאגם הוא החליט לבנות סירה ולפתוח חברת שיט.

תוכלו לבחור כמה סוגים של שיט, קבוצתי, פרטי, פרטי עם שמפנייה וקצת נשנושים וכו'. השיט עצמו יוצא מהעיירה המרהיבה ביופייה ורנה, מלווה בהסברים באנגלית משעשעת של לוקה ובעיקר יחשוף אתכם לכפרים, לעיירות המדהימות ולווילות היוקרתיות המשובצות בהם, מזווית מעט אחרת.

הנוף מאגם קומו
שרון היינריך

ועוד המלצה קטנה בנושא: נסו לעשות את השיט בתחילת השהות שלכם באגם, כך תקבלו מידע רב שיעזור לכם להבין היכן אתם נמצאים, היכן שוכנת כל עיירה ועיירה ובאילו וילות אתם רוצים לגור .

Taxi Boat Varenna

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon 

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות