יקירת הטבעונים- הקינואה

דגן הקינואה צובר פופולריות הודות להרכב התזונתי המוצלח שלו, ולמרות הטעם הלא-דומיננטי. שני מתכוני היכרות

רונית פנסו
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
סלט קינואה
רונית פנסו

מאות שנים בטרם היתה הקינואה לדגן הנבחר בקרב שוחרי הבריאות בעולם המערבי, השתמשו בה בני אינקה כמקור תזונתי חשוב במיוחד. גם כיום היא נפוצה מאוד בקרב תושבי דרום אמריקה המשתמשים בה בצורות רבות, בין השאר בהכנת המשקה האלכוהולי צ'יצ'ה.

הקינואה אינה בעצם גרעין דגן, אלא פרי גרגרי זעיר המתפתח מאשכולות פרחים הגדלים על שיח המגיע לגובה רב. צבעו של הגרגר הזעיר הוא חום בהיר, אם כי יש גם זנים שצבעם נע בין ורדרד לסגול בהיר. בארצות הברית פותח גם זן שחור של קינואה, שמרקמו קשה מעט יותר אך טעמו זהה לזה של הזן הבהיר.

גרגירי קינואה בבוליביהצילום: בלומברג

הקינואה נהפכה ליקירתם של הצמחונים והטבעונים בשל היותה אחד המקורות היחידים מן הצומח המכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, נוסף לכמויות נאות של מגנזיום, ברזל, סידן ואשלגן.

הקינואה מתאימה לשימוש בכל מתכון הקורא לשימוש בבורגול, קוסקוס או אורז. חשוב רק לזכור שהיא מתבשלת במהירות רבה יותר מאלה - כ-10 דקות בלבד. חשוב עוד יותר לזכור לשטוף אותה היטב לפני השימוש, אחרת תיוותר עליה שכבה עמילנית שתעניק לה מרקם רירי וטעם מריר במקצת. את גרגרי הקינואה מניחים בקערה ושוטפים עד שהמים הופכים צלולים. בשטיפה האחרונה מניחים במסננת ומניחים לגרגרים להתייבש מעט לפני הבישול.

מרקמה של הקינואה המבושלת דומה למדי לזה של דייסה סמיכה, ולכן יש רבים שאינם נלהבים מהשימוש בה. לאלה אפשר להציע לטגן או לקלות קלות את הגרגרים לפני השימוש, לנסות ולהשיג את הסוג השחור שמרקמו דייסתי פחות, לאדות אותה מעט לאחר הבישול, או להשתמש בה רק לצורך הסמכת מרקים. בכל מקרה, לא מדובר כאן בטעם שאי אפשר לעמוד בפניו, והפופולריות של הקינואה נובעת בעיקר ממטענה התזונתי וכמובן גם מאופנה.

מאחר שטעמה אינו דומיננטי, אפשר להשתמש בה במנות מלוחות או מתוקות (למשל בפודינג מתוק בדומה לפודינג אורז). מהקינואה מכינים גם קמח, שאותו אפשר לשלב בסוגי קמח אחרים לצורך הכנת בצקים שונים או פנקייק.

קינואה עם בטטות ועשבי תיבול

חומרים:

1 כוס קינואה שטופה היטב

2 כוסות מים

חצי כפית מלח

1 בצל אדום חתוך לקוביות

3 כפות שמן זית

1 כוס קוביות בטטה מבושלת

חצי כפית מלח

פלפל שחור טחון טרי

חצי כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, עירית, כוסברה, או לפי הטעם)

הכנה:

מניחים בסיר את הקינואה עם המים וחצי כפית מלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 10 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה למשך 10 דקות נוספות.

מניחים את קוביות הבצל במחבת עם השמן. מטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהן רכות ושקופות. מוסיפים את קוביות הבטטה המבושלת, מוסיפים את המלח ומתבלים בפלפל שחור. ממשיכים לטגן כמה דקות נוספות. מסירים מהאש ומוסיפים את עשבי התיבול. מערבבים קלות, מוסיפים את הקינואה המבושלת ומערבבים שוב. מגישים מיד.

סלט קינואה עם פירות יבשים

חומרים:

2 כוסות קינואה שטופה היטב

2 כפות שמן זית

4 כוסות מים

1 כפית מלח

1 כף מיץ לימון טרי

1 כף דבש

חצי כוס משמשים יבשים קצוצים

חצי כוס חמוציות (קרנבריז) מיובשות או צימוקים חמצמצים

2 כפות גרגרי פרג טחון

מלח ופלפל שחור טחון טרי לפי הטעם

חצי כפית אבקת צ'ילי

2 כפות צנוברים קלויים

1 כף עירית קצוצה או פטרוזיליה

הכנה:

מניחים את הקינואה בסיר עם השמן. מטגנים תוך ערבוב במשך כמה דקות, עד שהגרגרים משחימים מעט. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים במשך כ-10 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הקינואה בסיר המכוסה למשך כ-10 דקות נוספות. מעבירים את הקינואה המבושלת לקערה, מוסיפים את כל שאר החומרים ומערבבים קלות בעזרת מזלג. מגישים קר.



קינואה. בישול מהיר של 10 דקות

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ