בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המדריך למרקים תאילנדיים

למרות החום, מרקים למיניהם הם בין המנות הפופולריות ביותר בתאילנד. שלושה מתכוני מרק בסיסיים מתאילנד מדגימים איך אפשר להכין ארוחה מהירה, מזינה ולא מכבידה. פרק שני בסדרה מאת יריב ולק סונאן מלילי מבית תאילנדי

2תגובות
מרקים תאילנדיים
דודו בכר

אחרי שבשבוע שעבר נחשפנו אל עולם מנות הקארי, היום נתמקד במרקים שהם אולי המנה הפופולרית ביותר בתאילנד. בכל פינה ובכל רחוב תמצאו עגלות, מסעדות ודוכני מרק הפועלים מהבוקר ועד השעות הקטנות וסביבם המוני מקומיים הגודשים אותם. מאחר שמדובר במדינה טרופית לוהטת, הדבר נראה מעט תמוה במבט ראשון.

אבל ההיפך הוא הנכון. בתאילנד, כמו בלא מעט מדינות לוהטות אחרות, דווקא כשחם הכי נכון לספק לגוף פתרון מזין וקל שלא מכביד על המשך ההתנהלות, ואת זה בדיוק מספקים מרבית המרקים. ארוחה קלה ומזינה, אבל בעיקר מהירה מאוד (ואכן, מרבית המנות מוכנות בתוך כדקה), שכן מדובר במרכיבים טריים בחליטה מהירה או בבישול קצר על המקום. אגב, התאילנדים כמעט ואינם "שותים" מהמרק, אלא רק משתמשים בו לתיבול המרכיבים.

התוצאה – ארוחה קלה, מזינה וטעימה להפליא שאינה מכבידה בנטל החום.

להבנת המרקים התאילנדיים, החלוקה הכללית הנכונה היא בין מרקים אישיים למרקים משותפים הנאכלים על שולחן משותף. נתחיל מהראשונים.

מרק כארוחה אישית

כאמור, החלוקה הכללית של עולם המרקים התאילנדי לרוב מתבצעת על פי אופי המרק, שקובע אם מדובר בארוחה אישית משביעה ומלאה או במנה משותפת. לרוב מרקי אטריות נחשבים בתאילנד מנה אישית וארוחה מלאה בפני עצמה. ומה עם מרקים נטולי אטריות שאפשר למצוא במטבח התאילנדי? הם מוגשים לרוב כליווי לאורז ובמרכז השולחן.

מרקי האטריות המוכרים ביותר למטייל הממוצע בתאילנד הם מרקי הקוטייאו, מרקי האטריות העשירים. יתרה מכך, למעשה המילה "קוטייאו" משמעה אטרייה. מסעדות הקוטייאו מציעות לסועד מבחר מרקים לפי מספר סוגי האטריות שהן מכינות: אטריות דקות (סאן מי), אטריות כמו בפאד תאי (סאן לק), אטריות פאד סיאו רחבות טריות (סאן יי), אטריות ביצים צהובות וירוקות (סאן ליאן) ועוד.

הבסיס לכל מרקי הקוטייאו הוא לרוב ציר צח ונקי, שבנוי מעצמות וירקות שורש. לציר הם מוסיפים לעתים ירקות ונתחי בשר שונים, כמו פרוסות בשר חזיר, או ברווז מעושן, עוף וכיוצא בזה. הקוטייאו הם מרקים קלילים יחסית, לפחות בהרגשה.

את כל מנות הקוטייאו (למעשה מנות אטריות לפני הכל) ניתן לקבל כ"ניא" (רטובים או למעשה עם הנוזל), או יבשים ("הנג"). שזה אותו דבר רק בלי הציר. מכיוון שמדובר בארוחה אישית, כל הטעמים הנוספים נמצאים לצד השולחן ואותם הסועד מוסיף לעצמו לפי חשקיו והעדפותיו: רוטב מי דגים ("נאם פלהה"), רוטב מי דגים עם פרוסות צ'ילי, רוטב דגים עם שום וצ'ילי, פרוסות צ'ילי וחומץ, סוכר וכדומה, שעמם הסועד בונה לעצמו את הטעמים – חמיצות, חריפות, מתיקות ומליחות, לפי העדפותיו.

מרקים למרכז השולחן

מרקים נטולי אטריות נחשבים לרוב למרקים משפחתיים המוגשים למרכז השולחן ומטרתם ללוות ארוחה או להוות ארוחה בפני עצמה, לצד קערת אורז לבן. בין המרקים המוכרים ביותר לסועד המערבי בקטגוריה זו ניתן למנות את מרקי הטום יאם (החמוצים חריפים) לסוגיהם, מרקי הטום צ'יט (מרקי ירקות ובשרים מעודנים בטעמם, עם או בלי אטריות. המילה "צ'יט" משמעה חסר טעם או לא מתובל) וארוחות הסוקי. 

כשמדובר במרק נטול אטריות, בשיטת האכילה התאילנדית נהוג לדלות מהמרק את מרכיביו ולהניחם על האורז. את הנוזל לרוב לוגמים מקערה אישית קטנה המוגשת בצד למטרה זו.

כשמדובר בארוחת ערב ארוכה או במשתה תאילנדי, על פי רוב מגישים מרק טום יאם. את מרקי הטום יאם קל לזהות בזכות סיר ההגשה הייחודי שלהם, שבמרכזו יש מקום מיוחד לנר חימום או לגחלים על מנת לשמור על חום המרק לאורך כל הערב בעוד המרק מלווה את הארוחה.

סוג נוסף ופופולרי של ארוחות מרק בתאילנד נקרא "סוקי". מרק הסוקי בנוי על בסיס ציר עוף או חזיר צח, המוגש לשולחן בסיר על גזייה דולקת, ולצדו אין סוף אופציות של חומרי גלם טריים לחליטה ובישול עצמי: אטריות שעועית שקופות ומעודנות, ירקות, עלים, טופו טרי, פירות ים, חלקי פנים, נתחי בשר לבן ועוד ועוד. אבל על כך, כמו גם על מרקי טפיוקה המצויים לרוב במטבח התאילנדי וגם על מרקים של בוקר, נרחיב באחד המדורים הבאים.

שלושה מתכונים בסיסיים למרקים תאילנדיים:

מתכון למרק קוטייאו נאם נאה טון

קוטייאו נאם נאה טון
דודו בכר

מתכון למרק טום צ'יט וו-סן (אטריות שעועית)

מרק טום צ'יט וו-סן
דודו בכר

מתכון למרק טום יאם דג
 

מרק טום יאם דג
דודו בכר


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו