מתכון פשוט לחלה לשבת

עם כל הכבוד לתוכניות הבישול והשפים הגדולים, אין ספק שהמאכל הכי טעים בעולם הוא החלה של יום שישי בגן הילדים. חן קרופניק עם מתכון שמנסה להתחרות בפלא הקולינרי הזה

חן קרופניק, עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
רגע לפני שבת. אופים עם ילדים חלהצילום: Farbled | Dreamstime
חן קרופניק, עכבר העיר

אין כמו ההתרגשות של הבן שלי כשהוא "אבא של שבת". כמעט כמו לפני יום הולדת, אני צריכה להכין לו מראש חולצה לבנה ומכנסיים יפים, ולשמוע כל השבוע על ההתלבטות שלו לגבי מי הוא רוצה שתהיה "אמא של שבת" (כן, זה מתחיל כבר בגיל 4 וחצי). ואז הגיעה הרשימה מהגננת: שתי חלות ובקבוק תירוש.

» לעוד מתכונים לחלות
» מרקים לימים הגשומים
» בוקר כיפי עם פנקייק

נחמד לא? רק שאז גיליתי שבעוד ש"אבא של שבת" מביא איתו תירוש וחלה, "אמא של שבת" צריכה להביא איתה מתכון לעוגיות או עוגה ואת המצרכים, ולאפות את המתכון בגן עם שאר הילדים. העניין קומם אותי מאוד, אבל לא עזרו כל ההסברים שלי - מדובר בגן דמוקרטי ורוב האימהות של הבנים מעדיפות לקנות ולא לאפות. אז החלטתי לעשות מעשה ותוך כדי גם ללמד את הבן שלי על חלוקת תפקידים שווה בבית. את החלות אנחנו לא קונים - אנחנו אופים.

חומרים:

1 ק"ג של קמח שמרים (שמים חצי כוס בצד)
2 ביצים
1 כוס סוכר
200 גרם מחמאה
2 כוסות חלב
חצי כוס מים פושרים
לציפוי החלה - ביצה טרופה, שומשום/פרג/סוכר.

כלים:

קערה גדולה
כוס
כף עץ
סיר

הכל מוכן. אופים חלה לשבתצילום: Daria Konyahina Dreamstime

מוכנים, היכון, אופים:

» שמים סיר על אש קטנה ובתוכו את המחמאה ואת החלב, ומערבבים באיטיות עד שהמחמאה נמסה לגמרי. מקררים עד שהחלב פושר.

» מערבבים את הקמח (מלבד חצי הכוס ששמנו בצד), הסוכר, הביצים והמים הפושרים בתוך קערה.

» שופכים פנימה את תערובת החלב והמחמאה תוך כדי לישה של הבצק, עד שנוצר בצק רך ומעט דביק. חשוב מאוד להוסיף בכל פעם קצת נוזלים. אם הבצק דביק מדי, מוסיפים מהקמח ששמנו בצד. כדאי להקפיד לא לשים יותר מדי קמח כדי שלא יצא בצק קשה ויבש.

» כשהבצק אחיד יוצרים ממנו עיגול, מניחים בקערה ומכסים במגבת. מניחים במקום חמים ומתפיחים כשעה. חשוב להקפיד לא לשים במקום קר מדי כי הבצק לא יתפח. אם מדובר ביום חם - כדאי להניח את הקערה על אדן החלון. אם מדובר ביום קר במיוחד, פשוט מחממים את התנור, מכבים לגמרי ומתפיחים בתוך התנור הכבוי.

עוד מעט יצא פה משהו טעים. אופים חלה לשבתצילום: Sabina Pensek | Dreamstime

» לאחר כשעה, כשהבצק תפח היטב, לשים אותו שוב, יוצרים שלושה נחשים וקולעים צמות (מתאים גם ללחמניות). מורחים מעל ביצה טרופה ומפזרים שומשום/סוכר/פרג, או שמשאירים ללא תוספת.

» אופים ב-180 מעלות, עד שהחלות תופחות ומשחימות. אני תמיד מכינה לחמנייה קטנה בצד, אותה אני בודקת לאחר רבע שעה כדי לבדוק את מצב האפייה. סך כל זמן האפייה אמור לקחת כ-20-30 דקות.

חצי שעה ותנור ומוכן. חלה לשבתצילום: binat kishner | Dreamstime

גם טעים וגם בריא?

גם את החלות הפשוטות "של פעם" אפשר להכין בגרסה בריאה ומשודרגת. איך? בשביל זה פניתי לדנית כהן חלפון, מטפלת ברפואה סינית מ"הבית להתפתחות תינוקות", וזה מה שהיא הציעה:

"ניתן להבריש מעל החלה ביצה, ומעליה לפזר שיבולת שועל וגרעיני דלעת, כמו כן ניתן לערבב אותם בתוך הבצק של החלה. גרעיני הדלעת מכילים מינרלים חיוניים, ביניהם האבץ אשר טוב לעור, עוזר לעור עם פריחה, איחוי פצעים וחתכים ועוד. שיבולת השועל עשירה בסיבים תזונתיים, מסייעת בתהליך העיכול ותורמת לאיכות השינה".

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ