ארבעה מתכונים ירושלמים עם ארטישוק ירושלמי

למרות שהוא לא ארטישוק ולא ירושלמי, חמישה שפים ומסעדנים ירושלמים יצרו ממנו ארבע מנות נפלאות. הנה המתכונים

רוני קשמין
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
ארטישוק ירושלמי
רוני קשמין

ארטישוק ירושלמי, המוכר פחות גם כ"חמנית הפקעות" הוא צמח עשבוני רב שנתי ממשפחת המורכבים ועם אירוניה או ללא – הוא כלל אינו ארטישוק אלא, כפי שמרמז שמו השני, פקעת. למעשה, הוא אפילו לא ירושלמי. לא ארטישוק אם כן וגם לא ירושלמי, הירק וליתר דיוק הפקעת הזו, שמקורה בצפון אמריקה, שכיחה דווקא במטבחי צפון אפריקה, שם היא מכונה "בטטה קֶסבּייה" ("תפוח האדמה של הקנה" בערבית מרוקאית) ומשם התגלגלה גם לכאן. משל קורותיה של הפקעת הצפון אמריקאית לא מסובכים מספיק – מוצאה הירושלמי לכאורה נולד משיבוש המילה "חמנייה" באיטלקית ('ג'יראסולֵה') ומשם, לצד הדמיון הצלילי, הדרך לירושלים נסללה לה.

כעת, בעלי המסעדות, הברים ובתי הקפה בירושלים החליטו להתאגד וליזום פרויקטים משותפים כדי להכיר לציבור הבליינים בארץ את המגוון, האיכות וההיצע הקולינרי שיש בבירה. בפרויקט הראשון הוחלט לעשות כבוד לפקעת האהובה, בפסטיבל שייפתח הערב (שלישי) ויימשך שלושה ימים ובו למעלה מ-50 מסעדות, ברים ובתי קפה ברחבי ירושלים יציעו מנות מיוחדות, שבמרכזן הארטישוק הירושלמי. פרטים נוספים - כאן. הנה ארבע מנות שתוכלו לטעום ברחבי העיר (או להכין בבית):

למנה ראשונה: ארטישוק ירושלמי מעושן בחמאה לבנה של השף מושיקו גמליאלי ממסעדת מונא

ארטישוק ירושלמי מעושן של מסעדת מונאצילום: באדיבות המקום

למנת ביניים: סינטה טלה על ירקות שורש וגראטן ארטישוק ירושלמי של לירז שדה מבראסרי עין כרם

המבורגר עם ארטישוק ירושלמי צלוי על הגריל ברוטב יין אדוםצילום: יובל אגמי

למנה עיקרית: המבורגר עם ארטישוק ירושלמי צלוי ברוטב יין אדום של השף חיים אדמי מג'וזף המבורגר בר

סינטה טלה וירקות שורשצילום: אפיק גבאי

לקינוח: ארטישוק ירושלמי מקורמל עם קרם זעפרן וקראמבל של חן ואלון קורן

ארטישוק ירושלמי מקורמל עם קרם פיסטוק וקראמבל קפהצילום: חן ואלון קורן
רוני קשמין

רוני קשמין

כתבת ועורכת משנה במדור האוכל של הארץ

באינסטגרם: https://www.instagram.com/roni_kashmin/

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ