בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

10 חלופות נפלאות לצ'יפס תפוחי אדמה

מבטטה, דרך דלעת או חציל ועד אבוקדו – צ'יפס יצירתי ולפרקים אפילו בריא הוא חטיף מצוין (לא רק מטוגן) וחלופה לגיטימית לתפוחי אדמה, כי מי קבע שרק הם יכולים להפוך לטוגנים?

13תגובות
צ'יפס קישוא, גזר ובטטה

אודות הצ'יפס המושלם נכתבו אין ספור כתבים ומאמרים וברובם ככולם תמיד אותה התייחסות אל תפוחי האדמה בלבד. כאילו די בהם, בפריכותם ובעמילנם כדי ליצור טוגנים מופלאים. כנראה שהגיעה העת לשים קץ לשלטון תפוחי האדמה, כי התחליפים הם לא פחות טובים. בואו נתחיל:

צ'יפס בטטה

צ'יפס בטטה

בטטה היא כנראה השורש השני בחשיבותו אחרי תפוח האדמה הקלאסי שנהוג לעשות ממנו צ'יפס, ברמה המקומית לפחות. מתוקה יותר ובעלת ערך גליקמי נמוך יותר בהשוואה לתפוח האדמה, הבטטה, ולוּ רק כתחליף מתוק ובריא יותר – היא חלופה לא רעה בכלל.  

מתכון לצ'יפס בטטה

חומרים:

800 גרם בטטה, חתוכה לפרוסות דקות

כף שמן זית

כף רוזמרין

מלח גס

ההכנה:

במחבת, מחממים את שמן הזית ומטגנים את פרוסות הבטטה הדקות עד כמעט השחמה, מסירים מהאש ומניחים על צלחת עם נייר סופג.

מתבלים במלח וברוזמרין ומגישים.

צ'יפס דלעת

הדלעת היא בהרבה מובנים כמו האחות הקלילה של הבטטה, אף על פי שניגוד לאחרונה היא בכלל בת למשפחת הדלועיים וקרובה יותר לקישוא (גם אליו נגיע). דלעת היא אופציה נפלאה לצ'יפס – כתומה ומתוקה כבטטה, אבל קלה יותר בקלוריות וידידותית לגזרה, במיוחד אם נאפית בתנור.

צ'יפס דלעת

מתכון לצ'יפס דלעת אפוי עם מטבל שמן זית

חומרים:

דלעת גדולה, ללא קליפה

שמן זית

מלח

ההכנה:

מחממים תנור ל-160 מעלות וממקמים נייר אפייה על תבנית שטוחה.

חותכים את הדלעת לפרוסות ארוכות ועבות (כנתחי צ'יפס), ממקמים על נייר האפייה ואופים במשך 20 דקות – בהמשך תגיע אפייה נוספת.

מוציאים את התבנית מהתנור ומנקזים נוזלים שהצטברו על נייר האפייה.

מעבירים את צ'יפס הדלעת מהתבנית לקערה גדולה, מפזרים מעט מלח ושמן זית ומערבבים תוך כדי ניעור.

מעלים את הטמפרטורה בתנור ל-180 מעלות וממקמים שוב נייר אפייה על תבנית.

מעבירים את הצ'יפס לתבנית ואופים לעוד 20 דקות, עד השחמה.

להגשה, ניתן לפזר עוד קצת מלח מעל.

מטבל שמן זית:

חומרים:

100 גרם יוגורט יווני

1-2 שיני שום

75 גרם זיתים שחורים, מגולענים וחצויים

מיץ מחצי לימון

שמיר

מעט מלח ים

ההכנה:

מועכים את השום עם מעט מלח ים ומיץ לימון, עד שנוצר מרקם משחתי.

מערבבים עם היוגורט והזיתים, טועמים ומתקנים תיבול – מוסיפים עוד מיץ לימון או מלח, אם רוצים, מקשטים בשמיר ומגישים לצד צ'יפס הדלעת.

*ניתן להוסיף גם צ'יפס תפוחי אדמה, אותו יש לבשל בסיר עם מים רותחים ומומלחים כ-5 דקות, לפני האפייה.

צ'יפס זוקיני

צ'יפס זוקיני

אחרי הדלעת, הזוקיני הוא בן נוסף למשפחת הדלועיים וירק שמתאים למדי לתפקיד הצ'יפס.

מתכון לצ'יפס זוקיני פריך ומושלם בתנור

חומרים:

3-4 זוקיני גדולים

1 כוס פירורי לחם (או פנקו)

1/4 כוס פרמזן

2 ביצים

2 כפות שמן זית

1/2 כף אבקת שום (לא חובה)

מלח ופלפל, לפי הטעם

ההכנה:

מחממים את התנור מראש ל-220 מעלות.

ממקמים נייר כסף או נייר אפייה על תבנית שטוחה ומתיזים מעט שמן זית מעל.

בקערה קטנה, טורפים את הביצים ומניחים בצד.

בקערה נפרדת, מערבבים את פירורי הלחם והפרמזן ומניחים גם אותה בצד.

מכינים את הזוקיני: מסירים את העוקצים מכל צד של זוקיני ופורסים לרצועות דקות, בעובי של סנטימטר וחצי בערך. 

טובלים רצועה של זוקיני בתערובת הביצה, אחר כך בתערובת פירורי הלחם ומניחים על התבנית עם נייר האפייה או נייר הכסף. חוזרים על הפעולה עם כל רצועות הזוקיני.

מתבלים את רצועות הזוקיני המצופות במלח, פלפל ואבקת שום ומטפטפים מעל שמן זית בנדיבות (אפשר להשתמש גם בספריי שמן).

אופים בתנור שחומם מראש (ל-220 מעלות) במשך 30-35 דקות, עד פריכות והזהבה. רצוי להפוך את הרצועות פעם אחת במהלך האפייה.   

צ'יפס כרובית

כרובית זוכה לערגה מחודשת (או חדשה) באחרונה, וצ'יפס כרובית הוא דרך נהדרת ליהנות מפרחיה.

מתכון לצ'יפס פרחי כרובית

חומרים:

חצי כרובית גדולה, חתוכה לפרחים קטנים

ביצה

1/2 כוס פירורי פנקו מתובלים

1/4 כוס חלב

שמן זית או ספריי שמן

ההכנה:

מחממים תנור מראש ל-200 מעלות.

ממקמים נייר אפייה על תבנית ומטפטפים שמן זית מעל.

בקערה, טורפים את החלב והביצים.

בקערה אחרת או צלחת רחבה, מפזרים את פירורי הלחם.

טובלים את פרחי הכרובית בתערובת הביצה, אחר כך בתערובת פירורי הלחם ומניחים על התבנית עם נייר האפייה. מרססים במעט ספריי שמן או מטפטפים עוד שמן זית, מעבירים לתנור ואופים במשך 20 דקות.

הופכים את הפרחים ואופים למשך 20 דקות נוספות, עד שמזהיבים ובקצוות משחימים.

צ'יפס גזר

צ'יפס גזר

גזר הוא שורש נהדר לשימוש כצ'יפס וחלופה מרנינה עבור מי שקלישאת מקלות הגזר בדיאטה או גזר חתוך לז'וליינים בסלט לא מרגשת אותו יותר. בקישור הבא תמצאו מתכון קל וידידותי גם לילדים.

מתכון לצי'פס גזר קל, בריא וטעים גם לילדים

חומרים:

4 גזרים גדולים

מלח, לפי הטעם

ההכנה:

מחממים תנור מראש ל-250 מעלות.

באמצעות מנדולינה או סכין, חותכים דק את הגזר לרצועות או עיגולים.

מניחים את רצועות או עיגולי הגזר בתבנית עם נייר אפייה ומפזרים מלח מעל.

אופים בתנור במשך 45 דקות, מוציאים מהתנור ומגישים.

צ'יפס חציל

סלט חצילים או חציל בטחינה אינם הדרך היחידה ליהנות מחציל, כי צ'יפס חציל הוא הדבר הבא.

בקישור הבא תמצאו צ'יפס חציל בסגנון בייקון, בדיוק כך.

חומרים:

2 חצילים גדולים, פרוסים לרצועות דקות מאוד

למשרה:

4 כפות רוטב סויה

2 כפות סירופ מייפל

2 כפות שמן זית

כף רוטב ווסטרשייר

2 כפיות פפריקה מעושנת

כפית פלפל שחור טחון גס

1/2 כפית "עשן נוזלי" (liquid smoke) – לא חובה

מעט אבקת שום

מעט פלפל קאיין או צ'ילי אדום טחון

ההכנה:

מחממים תנור מראש ל-120 מעלות.

מערבבים את כל חומרי המשרה יחד וטובלים בהם את פרוסות החצילים הדקות.

בתבנית עם נייר אפייה, מניחים את פרוסות החצילים, מעבירים לתנור ואופים כשעה – ייתכן וזמן האפייה יתארך או יתקצר, לפי עובי הפרוסות ולפי מידת הצלייה הרצויה.

צ'יפס פולנטה

צ'יפס פולנטה

כי זוז הצידה תפוח אדמה, הנה בא התירס.

מתכון לצ'יפס פולנטה טבעוני

כדי להכין צ'יפס פולנטה – צריך קודם להכין את הפולנטה, אבל זה קל.

חומרים:

3 כוסות מים

2 כוסות קמח תירס (לפולנטה)

11/4 כוס חלב שקדים

1/2 כף מלח

ההכנה:

ממקמים סיר מעל להבה גבוהה ושופכים פנימה את המים וחלב השקדים. מוסיפים מלח ומערבבים.

כשהנוזלים בסיר רותחים, שופכים את קמח התירס (הפולנטה) למים בהדרגה, תוך כדי ערבוב במטרפה. חשוב לוודא שלא נוצרים גושים.

כשהפולנטה מתגבשת מעט, מפסיקים לערבב, מנמיכים את הלהבה למינימום ומכסים את הסיר במכסה.

נותנים לפולנטה להתבשל במשך 10 דקות על להבה נמוכה ומשעברו, מסירים את המכסה ומערבבים נמרצות, כדי להסיר את השכבה שנדבקה לתחתית הסיר (כן, להכין פולנטה זה קל אבל ניקוי הסיר הוא המחיר שמשלמים על כך).

אחרי הערבוב הנמרץ, מחזירים שוב את המכסה ומבשלים כ-10 דקות נוספות על להבה נמוכה.

חוזרים על התהליך 4 פעמים, לזמן בישול כולל של 40 דקות (בהן מערבבים אחת ל-10 דקות).

מעבירים את הפולנטה מהסיר לכלי אחסון מלבני ומצננים.

הכנת צ'יפס הפולנטה:

מחממים תנור מראש -220 מעלות.

אחרי שהפולנטה התקררה והתמצקה, מוציאים את הגוש שהתגבש בכלי האחסון וחותכים לפרוסות בגודל סנטימטר בערך. כלומר, לצ'יפס עבה.

מניחים את צ'יפס הפולנטה על תבנית עם נייר אפייה וקצת שמן (כדי שלא יידבק).

מעבירים את התבנית לתנור ואופים במשך 15 דקות.

בתום 15 דקות, מוציאים את התבנית, הופכים את צ'יפס הפולנטה לצד השני ומחזירים לתנור לעוד 15 דקות.

מוציאים ומגישים עם רטבים לטבילה.

צ'יפס אבוקדו

צ'יפס אבוקדו

כשנמאס מסלט אבוקדו, כריך אבוקדו או טוסט אבוקדו – נסו צ'יפס אבוקדו. שזוף ופריך מבחוץ, ירוק ונימוח מבפנים. 

חומרים:

1 אבוקדו, עדיף מזן האס ולא לגמרי בשל, מקולף וחתוך לפרוסות 

לציפוי:

1 כוס קמח (ניתן להשתמש בחלופה ללא גלוטן)

כוס פירורי לחם או פנקו

1 ביצה

מלח ופלפל, לפי הטעם

מעט אבקת צ'ילי (לא חובה)

ההכנה:

מחממים תנור מראש ל-180 מעלות.

מניחים נייר אפייה על תבנית.

בקערה קטנה, מערבבים את הקמח עם המלח, הפלפל והצ'ילי.

בקערה נפרדת, טורפים את הביצה.

אל קערה שלישית, שופכים את פירורי הלחם או הפנקו.

מסדרים את שלוש הקערות בשורה – תערובת הקמח, הביצה ופירורי הלחם או הפנקו.

טובלים את פרוסות האבוקדו בקערות בזו אחר זו: קודם בתערובת הקמח, אחר כך בביצה ולבסוף בפירורי הלחם. מניחים בתבנית עם נייר האפייה.

אופים בתנור עד הזהבה, כ-20 דקות בערך.

*טיפ: לחלופין, אפשר גם לטגן את האבוקדו במחבת או בצ'יפסר, בשמן עמוק.

נסו גם את צ'יפס האבוקדו הבריא בסרטון הבא:

צ'יפס קייל

מזון על או טרנד חולף, צ'יפס קייל הוא אחת הדרכים הבריאות והירוקות לנשנש צ'יפס ללא חרטה. אפילו מרתה סיוארט, הלוא היא הכוהנת הגדולה של סגנון החיים, בעדו.

צ'יפס קייל
לימור לניאדו תירו

מתכון לצ'יפס קייל של מרתה סיוארט

חומרים:

1 צרור קייל גדול, ללא הגבעולים העבים

2 כפות שמן זית

מלח

גרידת לימון (מלימון אחד)

ההכנה:

מחממים תנור מראש ל-180 מעלות.

מניחים שני ניירות אפייה על תבנית.

מפזרים את הקייל על ניירות האפייה ומטפטפים מעליו את שמן הזית במידה שווה.

מתבלים במלח, אפשר גם בתבלינים נוספים לפי העדפה אישית, ומעבירים לתנור.

אופים 12-15 דקות, עד פריכות.

מפזרים גרידת לימון מעל צ'יפס הקייל ומגישים.

צפו בסרטון בקישור הבא ויש גם צ'יפס קייל פריך עם שומשום.

צ'יפס מרווה

בהמשך לקייל ועם הידיעה הברורה שאין פה ממש תחרות עם תפוחי האדמה, ובכל זאת. טעימה, ריחנית ועשויה להיות תוספת מעניינת, עמוקה טעמים ופריכה לכל סלט או מנה. הכירו את הגרסה של לימור לניאדו תירוש לצ'יפס מרווה.

צ'יפס מרווה
לימור לניאדו תירו

מעדיפים עדיין צ'יפס קלאסי מתפוחי אדמה? אם כן, כך תעשו אותו כמו שצריך:

המתכון לצ'יפס המושלם של אייל שני

איך מכינים צ'יפס כמו בבלגיה?

הסודות להכנת הצ'יפס ההולנדי האולטימטיבי



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו