בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כל הדרכים לסלט טונה מושלם

מסלט טונה אמריקאי עם סלרי ועד סלט טונה טוניסאי עם לימון כבוש ואריסה, המדריך השלם לחובבי הז'אנר

14תגובות
סנדוויץ' עם סלט טונה
דודו בכר

לחלקכם, סלט טונה טוב עלול להישמע כמו אוקסימורון ואם כך הדבר, האייטם הנוכחי כנראה לא בשבילכם. נכון, סלט טונה גנרי הוא לרוב מעין שילוב של קופסאות ושימורים – מהטונה, דרך המיונז ועד  החמוצים. המשוגעים לדבר יגידו שזו הסיבה שעולה סוד קסמו המשומר. בסלט טונה, אפילו בגנרי, הפשוט או הזול שבקנויים יש איזשהו קסם חמקמק שקורה כשטונה, מיונז וירק פריך נפגשים. באופן כללי, חובבי סלט הטונה האדוקים ודאי יסכימו כי צריך מעט מאוד בשביל להפוך אותו לטעים. למרות זאת, בכמה תוספות ושינויים קלים – סלט טעים יהפוך למדהים. ולא, אף אחד מהטיפים כאן לא ידרוש מכם להמיר את אותה הטונה מהשימורים (לא באמת טונה) בזן נכחד של משהו או במצרך יוקרתי, חגיגי או אקזוטי. ובקיצור, אלו הדברים הקטנים שמשדרגים את סלט הטונה הקלאסי.

אם כולנו מסכימים אפוא שגם הגנרי שבסלטי הטונה הוא נפלא – לאכילה בכף מתוך קערה או בתוך כריך ריחני עם קצת חסה, אז נתחיל דווקא מהמתכון לסלט הטונה הפשוט ביותר, בגרסתו הנפוצה כאן (לאמריקאים יש גרסה נפוצה קצת שונה, גם אליה נגיע). את כל הטיפים כאן תרמו קוראי המדור - בקבוצת האוכל בפייסבוק

סלט טונה קלאסי

סלט טונה

חומרים:

2 קופסאות טונה

3-4 כפות מיונז

1 בצל גדול, קצוץ דק

4 מלפפונים חמוצים

מלח ופלפל, לפי הטעם

ההכנה:

בקערה, מערבבים את כל מרכיבי הסלט.

על בסיס סלט הטונה הפשוט, יש לא מעט שדרוגים ושינויים קלים שיכולים לעשות הבדל גדול. כשזה נוגע לטונה, כל בחירה שתעשו תשפיע. זו יכולה להיות טונה מקופסת שימורים או מצנצנת, היא יכולה להיות במים, בשמן או אפילו מעושנת. גם השמן עצמו עושה הבדל גדול ובאופן כללי, יש שמעדיפים לקנות את הטונה במים בכל מקרה, ולהשרות לבד את נתחי הדג בשמן לבחירה.

גם המיונז הוא לא מרכיב להקל בו ראש. זו ודאי לא הפלטפורמה לעשות פרסומת למותג זה או אחר אולם אם עד היום לא מצאתם את המיונית האהובה עליכם, נסו מיונז הולנדי. כשזה מגיע למיונז, הדילמה המרכזית שיש להגות בה היא כזו שמאזנת בין טעם, בריאות, מחיר וקלוריות. משם הדרך לבחירה קצרה יותר. אלו שמבקשים להשקיע בסלט הטונה שלהם, אולי יבחרו בכלל להכין מיונז ביתי (זה הרבה יותר קל ממה שנדמה) או אפילו להמיר את המיונז במתכון הבסיסי לשמן זית באותו היחס – יש שיתעקשו שזו היא הדרך הנכונה ליהנות מסלט טונה כהלכה. משוגעים.

סלט טונה

אלטרנטיבות יצירתיות למיונז: אם אתם סולדים ממיונז מטעמי בריאות, העדפה אישית או סתם כי בא לכם לגוון – המירו את המיונז באחת האופציות הבאות, או בשילוב של כולן או חלקן יחד: שמן זית, יוגורט עיזים, טחינה גולמית, רסק עגבניות.

בצל. לפעמים טיב סלט הטונה קם ונופל על הבצל. מי שנמנע מבצל בחירוף נפש, מוטב שישקול מחדש את מידת המחויבות שלו גם לסלט הטונה. מכל מקום, יש שמעדיפים בסלט הטונה בצל לבן, יש שמעדיפים בצל סגול, יש שמעדיפים ירוק ויש שבוחרים בכלל בעירית. אפשר גם ללכת על דרך האמצע כפשרה – קוצצים קצת מכל צבע ונהנים מסלט עשיר בצלים, פריך וצבעוני יותר.

מלפפונים חמוצים הם תורה בפני עצמה. יש שמעדיפים אותם בחומץ ויש שמעדיפים כבושים במלח. לא משנה עם מי אתם נמנים, אל תתפשרו על החמוצים שלכם – המגדילים לעשות יכינו מלפפונים חמוצים ביתיים. וכן, אף סלט טונה אינו שלם בלעדיהם.

באשר לתיבול, יש הדוגלים במלח ופלפל בלבד וזה בסדר, אבל אפשר תמיד לגוון את המתכון עם מלח שום, מלח מתובל בצ'ילי או עשבי תיבול או להתפרע עם מלח הימלאיה שחור: יש לו טעם וארומה של ביצים, לטוב וגם לרע. יש אפילו מלח מעושן, שהוא תוספת מעניינת עבור מי שבחר באופציה של טונה מעושנת – אז נוצר סלט טונה מעניין בטעם וארומה של עישון. חובבי הטעמים המעושנים יכולים לקחת את זה לקצה ולהמיר חלק מהטונה בשפרוטים או מקרלים מעושנים, מיד נגיע גם לזה. באשר לפלפל, חוץ מלבחור בגרסת הפלפל הגרוס טרי, אפשר להמיר אותו או להוסיף לו גם תערובת פלפל ארבע עונות, שמורכבת למעשה מארבעה סוגי פלפל שחור. באופן מבלבל ואירוני, חלקם לא בצבע שחור.

תוספות ירק. פלפל אדום או גמבה הם תוספת מקומית פופולרית לסלט הטונה, אבל נסו לפעמים לשלב גם רצועות פלפלים קלויים פנימה. גם גרעיני התירס המתוק הם תוספת פופולרית – יש שמעדיפים להשתמש בקלחים טריים ומגלפים מהם את הגרעינים, יש שבוחרים את גרסת התירס מקופסת השימורים; יש שיתעקשו שאם כבר גרעיני תירס מתוק משימורים אז חשוב להקפיד שהוא יהא מזן מתוק באופן טבעי וללא תוספת ממתיקים אחרים. במקום או בנוסף, יש שמשדרגים את הסלט עם גזר טרי קצוץ לתוכו. לכו תבינו. עוד תוספות מעניינות הן פרוסות של צנוניות ופטריות, יחד או לחוד. תוספת גבעולי סלרי קצוצים ומעט חרדל תהפוך את סלט הטונה שלכם לסלט טונה אמריקאי. לחלופין, תוספות כמו כוסברה, שיני שום קלופות, פפריקה מתוקה וחריפה, כורכום, לימון כבוש ותפוחי אדמה – יהפכו את סלט הטונה שלכם לחגיגה שלמה ומבושמת תבלינים, מעין פריקסה טוניסאי, גרסת סלט הטונה.

עלי תבלין. צרור שמיר הוא כנראה העלה הירוק הנפוץ ביותר בסלט הטונה הקלאסי, אבל יש שמוסיפים או מחליפים גם עם פטרוזיליה וכוסברה, כי למה לא? לחלופין, עלי אזוב טריים או אורגנו ארומטי, יחד עם גבעולי פטרוזיליה, תבלין זעתר יבש ושמן זית, יהפכו את סלט הטונה שלכם למעדן מרענן ומפתיע. נסו את המתכון כאן.

חמיצות נעימה. אחת התוספות הנפוצות לסלט טונה הבסיסי היא כף מיץ לימון. הלימון, חוץ מזה שהוא מוסיף המון, נותן גם מורכבות ומאזן את השומניות של הסלט. מעבר לזה, הוא מוסיף גם סיומת במעין עקיצה חמוצה. לחלופין, יש שמוסיפים גם גרידת לימון או לימונים כבושים פנימה ויש שמעדיפים בכלל כף חרדל דיז'ון שמוסיף לחמיצות גם חריפות מאנפפת. עוד אופציה נפלאה היא הוספת מלוא החופן צלפים, הם מקנים מהטעם הייחודי שלהם לסלט, יש אומנם שסולדים ממנו ויש שמשתגעים עליו ואחרי ניסיון אחד לא יכולים לדמיין סלט טונה בלעדיו. בארצות הברית, קנדה ובריטניה נהוג להוסיף גם כף רליש, ממרח עשיר בחמוצים קצוצים. נסו למשל את המתכון הבא לסלט טונה חמצמץ עם רליש.  

וכך תכינו רליש ביתי מעולה ב-90 שניות (והוא אפילו ידידותי לסוכרתיים):

כך תכינו רליש - דלג

חריפות חצופה. חובבי חריף? נסו לקצוץ פלפל צ'ילי ירוק אחד לתוך הסלט, או לחלופין 2-3 פלפלי שיפקה חמוצים-חריפים.

רטבים טובים: לסלט טונה קצת אחר, נסו להוסיף רוטב ווסטרשייר, רוטב ויניגרט, ברביקיו או אפילו כמה טפטופי סויה. הנוסטלגיים שמתגעגעים לדגיר (סלט טונה עם ירקות ורוטב עגבניות) יכולים להשקיע בסלט שכזה ולהוסיף ירקות מבושלים – בצל, גזר, גמבה, עגבניות ורסק עגבניות למסיבה.

סלט עם ביצים. ביצים קשות הן תוספת כמעט ברורה מאליה למתכון סלט הטונה הבסיסי. לעומת זאת, משחק עם היחסים בין הטונה לביצים הוא כזה שבכוחו להפוך סלט טונה סטנדרטי לסלט ביצים היברידי. 1:1 הוא יחס ראוי בין קופסאות הטונה לביצים הקשות, התחילו שם והמשיכו הלאה על פי גחמה.

טונה

טונה או האלטרנטיבה לה. סלט טונה בלי טונה? ובכן, חוץ מסוג הטונה הספציפי שבו משתמשים, אופן הטיפול בה והנוזלים שבו הנתחים שוחים, אפשר לצאת מהקופסה ולהמיר חלק מהטונה בשימורי דגים אחרים. נסו למשל, להוסיף או להחליף קופסה אחת של סרדינים לחגיגה; לחלופין, אפשר לנסות גם שפרוטים או מקרלים. לסלט טונה מעושן – אפשר להשתמש בקופסה אחת של טונה מעושנת וגם באחת מקופסאות הדגים המעושנים האחרים (שפרוטים ומקרלים). לחובבי הז'אנר, אפשר להוסיף גם קצת אנשובי, אבל כדאי להפחית מכמויות המלח בהתאמה. הפרועים שבינינו אולי יבחרו להפוך את סלט הטונה הסטנדרטי לסלט דגים, תוך שימוש במגוון משתנה של שימורי דגים – כיד הדמיון השורה עליכם.

טונה עם גבינה. תוספת גבינה בסלט טונה נשמעת אולי כמו צעד נועז, שלא לומר כמו סטייה. למרות זאת, הנועזים יגלו שהוספת גבינת ברינזה מגוררת או קצת גבינת פטה – יכולה לקחת את הסלט לגבהים חדשים ומפתיעים. נסו אותה בבית. לחלופין וכפי שצוין מעלה, אפשר להמיר חלק מכמות המיונז או אפילו את כולו ביוגורט עזים סמיך וטוב.

ולסיום, הנה עוד כמה תוספות מסקרנות שישדרגו את סלט הטונה כפי שהמליצו קוראינו: אגוזים שונים – קלויים או לא קלויים; זרעים שונים, מפשתן וצ'יה, דרך זרעי כוסברה, שומשום או שומר ועד פרג; אבוקדו – מרוסק למחית, בקוביות קטנות או בפרוסות; קוביות תפוח אדמה מבושל; ירקות קלויים; בצל מטוגן; עלים ירוקים פיקנטיים (כמו עלי סלק, רוקט או גרגיר הנחלים) וכנראה שאין לזה סוף.

יש לכם גם טיפים לשדרוג סלט הטונה? כתבו לנו בתגובות והצטרפו לקבוצה בפייסבוק



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו