לאגור מזון בצורה חכמה: כך תבנו מזווה ותמלאו את המקרר בימי הקורונה

נערכים לבידוד או לסגר? הנה כמה עצות מועילות לבניית מזווה ומילוי המקרר - שיסייעו לא רק בימי קורונה

ניו יורק טיימס
הארץ
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מזווה עמוס חומרי גלם
מזווה טוב ישפר את רמת החיים גם בימים כתיקונםצילום: Julia Gartland for The New York Times
ניו יורק טיימס
הארץ

לא רק בימי קורונה, אלא גם בימים כתיקונם תורם מזווה מצויד היטב רבות לאיכות החיים. הוא מאפשר לנו ליהנות מפסטה עם אנשובי כשהמקרר ריק לגמרי וגם להימנע מלצאת החוצה לקניות בגשם שוטף.

חוץ מזה, מזווה עמוס כל טוב מעניק תחושה של ביטחון ושליטה בימים שבהם המצב קשה והעתיד אינו ידוע. מדפים עמוסי אריזות של אורז, קטניות, שימורים ודגנים לא רק מעניקים לנו תחושה של סדר, הם משמשים בסיס לארוחות מצוינות - גם בימי קורונה.

נשאלת השאלה מה כדאי לקנות. זו השיטה שלי לקנות בחוכמה ולאכול טוב:

פסטה: כדאי להצטייד בפסטה ארוכה ודקה (דוגמת ספגטי ולינגוויני) וגם בפסטה קצרה בצורות שונות (פוזילי או אורקייטה). זה מאפשר גיוון בארוחות. לחובבי המקרוני עם גבינה (מק אנד צ'יז), סלטי פסטה או פשטידות מומלץ לקנות כמה אריזות של פנה. הנה כמה רעיונות לרטבים לפסטה

אורז: אני תמיד מחזיקה בבית אורז מכל הסוגים: חום, לבן, מוארך, עגול וגם ארבוריו — להכנת פודינג אורז וריזוטו. הנה כמה הצעות למתכוני אורז.

אורז בסמטי
אורז בסמטי

אניני טעם אולי יעקמו את האף למראה של אבקות מרק ותיבול, בשריות וצמחיות, אך עם כל הכבוד - הן (בעיקר האיכותיות שבהן) בסיס טוב למרקים, נזידים ורטבים שונים, כשאין לכם צירים ובניגוד להם הן אינן תופסות מקום במקפיא.

שעועית: שעועית יבשה שבושלה בבית טעימה יותר משעועית משומרת. שימורי שעועית נוחים ומהירי הכנה. טוב להחזיק בשתיהן. קנו שקית שעועית יבשה וקופסת שימורי שעועית (גדולה, אדומה או שחורה - לפי טעמכם). הנה כמה הצעות למרקי שעועית.

בשר ונקניקים: בשרים משומרים ומיובשים נשמרים במקרר במשך שבועות ונתח בשר מעושן או סלמי בקדירת שעועית מוסיפים המון טעם. לוף צה"לי כבר אין במלאי, אבל בקצביות היום אפשר למצוא קבנוסים ונקניקים מצוינים, רחוקים מאוד מאלה התעשייתיים שהכרתם. כדאי להצטייד גם בהם. בשר טחון למקפיא יוכל לסדר בעתיד לא מעט תבשילים ומנות.

ביצים: תוספת מצוינת למגוון מנות, בסיס לחלק מהבצקים ולעוגות ובעיקר - טעימות בפני עצמן ונשמרות במקרר תקופה ארוכה.

פירות וירקות קפואים: הפירות טובים לשייקים והירקות למרקים, למוקפצים ולנזידים. אני אוהבת תרד, ארטישוק, כרובית, ברוקולי, תירס, אפונה ושעועית לימה קפואים. מבין הפירות אני אוהבת אוכמניות, אננס, פירות יער מעורבים, אפרסקים, מנגו ודובדבנים. אני גם נוהגת לשים בננות בשלות במקפיא, כדי להאריך במעט את חייהן.

דגים משומרים: אנשובי, סרדינים, טונה וסלמון הם הבסיס לכמה מהארוחות האהובות עליי. טוסט אנשובי הוא מאבות המזון אצלי במטבח. במעדניות ובסופרים תמצאו לא רק סרדינים וטונה, אלא גם אנשובי בצנצנות זכוכית שכדאי לאמץ.

טחינה וחמאת בוטנים: טובות לחומוס, לרטבים, לעוגיות, לכריכים ולחטיפים. אפשר להשתעשע בשילובים: חמאת בוטנים ברטבים לסלט או טחינה בכריכים עם ריבה. חמאת שקדים וחמאת קשיו מצוינות גם הן, למי שמעדיף. מה עושים עם טחינה? הנה 22 הצעות. מהמלוח למתוק - מתכונים עם חמאת בוטנים, לא לילדים בלבד.

טחינה
צילום: לימור לניאדו תירו

פרמזן וגבינות קשות: אלה נשמרות במקרר במשך חודשים, אם קונים אותן בגוש ולא טחונות מראש. גבינות טחונות כדאי לאחסן במקפיא. גבינות מצופות בשעווה נשמרות תקופה ארוכה יותר. חשוב גם להצטייד בקוטג' ובגבינת שמנת למריחה על לחם.

שמן זית, חומץ, לימונים: אני לא מסוגלת לבשל בלעדיהם.

פיצוחים ופירות יבשים: כחטיפים ולאפייה. תמרים, צימוקים, אגוזים ושקדים הם רק ההתחלה.

קמח, סוכר, שמרים: לאפייה.

חמאה: נשמרת במקרר במשך שבועות ובמקפיא עוד יותר.

שום ובצל: חובה בכל מזווה.

ירקות שורש: תפוחי אדמה, בטטות, סלק, גזר, גזרים צבעוניים, לפת, צנון. צנון ולפת מצוינים בסלטים ונשמרים במגירת הירקות במשך שבועות. כשהם מתרככים ניתן לטבול אותם במי קרח עד שהם מתקשים. בשורש ג'ינג'ר ניתן להשתמש להכנת ירקות מוקפצים וגם בתה.

צ'יפס בטטה
צ'יפס בטטה צילום: דודו בכר

סלרי: בעלים ניתן להשתמש לתיבול ובגבעולים בסלט. אפשר גם למלא אותם בחמאת בוטנים או בטחינה, ולהגיש כחטיף בריא.

בצל ירוק: אמי למדה אותי שאם שמים את הבצל עם השורשים בצנצנת מים ניתן לחתוך את הגבעולים הירוקים והם יצמחו מחדש שלוש או ארבע פעמים.

תבלינים: אם אינכם זוכרים מתי חידשתם את מלאי התבלינים שלכם, אולי כדאי שתעשו זאת בפעם הבאה שתגיעו לחנות. אין מה להשוות בין תבלינים טריים לישנים. ובאופן ספציפי - מלח על סוגיו, פלפל שחור ופפריקה. משם תמשיכו עם כמון, כורכום וצ'ילי גרוס, קינמון, ראס אל חנות, חוואיג', נענע יבשה, פטרוזיליה יבשה, טימין יבש, שבבי שום, ועוד ועוד כטוב בעיניכם.

הצעות נוספות של חברי הקבוצה של מדור האוכל - "אוכלים את הראש"

ריבות, מייפל ודבש: להמתיק קצת את הסגר, אבל לא רק. ריבות  - לא רק לכריכים - אלא לעוגות ואפילו לאפייה (למנות כמו פרגית עם ריבת תות או עוף צלוי עם ריבת משמש). ודבש? תמיד טוב שיש - לרטבים, לעוגות וכן גם לתה. אם יש ילדים בבית - ממרחי שוקולד כמובן. כדאי לשקול גם מייפל, כי קרוב לוודאי שתמצאו אתכם מכינים פנקייק בקרוב.

קטניות: לסלטים, לנזידים, למרקים, לממרחים ולמה לא? עדשים כתומות, שחורות וירוקות; חומוס; שעועית מש; אפונה ופול. אם כבר בידוד, אז לפחות לנסות לאכול כמה שיותר בריא. מדריך הקטניות לבשלן המתחיל

עדשים כתומות
צילום: לימור לניאדו תירו

עגבניות: מיובשות (בממרח) או מרוסקות ומשומרות, כמה קופסאות של רסק תמיד טובות לשדרוג רטבים, לסלטים, לשקשוקה ולפסטות. בסופו של דבר אפשר לתמצת את הסגר בשמן זית ,שום, פסטה, מלח ועגבניות מרוסקות - זה כל מה שצריך.

זיתים, מלפפונים, ארטישוקים משומרים ועוד חמוצים וכבושים.

רוטב סויה: אם גם פתאום ייגמר לכם המלח.

פתיתים: לא רק כאוכל לילדים.

בורגול או קינואה: בדיוק כמו אורז, ואז יש תוספת לכל ארוחה. למיטיבי לכת - כוסמת.

שמנת מתוקה או לבישול: עם תוקף ארוך ככל שאפשר, תמיד טוב שיש במקרר.

גרנולה, קוואקר וחטיפי אנרגיה

לחובבי אוכל אסיאתי: שום קפוא, כוסברה קפואה, ג'ינג'ר קפוא, פחיות חלב וקרם קוקוס. ממרח קארי בכל הצבעים. גם דפי אורז לבורקס הלוהט ונטול הגלוטן של התקופה.

חומרי גלם להכנת קארי
חומרי גלם להכנת קאריצילום: תומר אפלבאום

קפה ותה, שוקו, סוכר וחלב (אפילו עמיד).

עכשיו, כל מה שצריך זה מתכונים מצוינים ולהתחיל לבשל. כאן תמצאו את כל ההצעות

יש לכם טיפים לבניית מזווה ביתי מושלם? כתבו לנו בתגובות

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ