ג'רק צ'יקן: מנה קאריבית ועסיסית מהמטבח הג'מייקני

בסיורים של עומר לוגסי בשכונת בריקסטון בלונדון תוכלו לטעום מנות ג'מייקניות מטריפות, אבל עד שתגיעו לבירת אנגליה, כך תכינו את מנת עוף צלוי עסיסית במיוחד בבית

עומר לוגסי
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מנות ג'רק צ'יקן
ג'רק צ'יקןצילום: עומר לוגסי

לונדון היא אמנם עיר מרתקת מבחינה תרבותית ונחשבת למעצמת שווקים, אבל מבחינת אוכל היא התחילה להיות מעניינת באמת רק בסוף העשור הקודם, בעיקר בזכות גלי ההגירה אליה מכל רחבי העולם אחרי המשבר הכלכלי של 2008. כיום אפשר למצוא בה קולינריה מרתקת ממגוון עמים - מאוכל פרואני וטאיוואני ועד אוכל לטיני וקריבי. 

עברתי להתגורר בלונדון לפני מספר שנים בעקבות לוסי, אשתי, ואחרי שדגמתי כמעט כל שוק ומנה אפשרית בעיר, יצרתי את סיורי "רעבים בלונדון" והאתר "לונדוניסט". במסגרת הסיורים אנחנו מתרכזים גם במטבח הג'מייקני, אחד הכוכבים בקולינריה הלונדונית המתחדשת, שמרכזו באזור בריקסטון, שכונת שוק צבעונית בה מתגוררת עיקר הקהילה האפרו-קאריבית בעיר. מנה קלאסית מהמטבח היא ה"ג'רק צ'יקן" – עוף מתובל ומעושן שמוגש לצד תוספות כמו פלנטיין (סוג של בננה ירוקה צלויה שמזכירה בטטה), קסאווה מטוגנת או פאטי (מעין סמבוסק ג׳מייקני ממולא בשר). 

ג'רק צ'יקן על האשצילום: עומר לוגסי

ג'רק צ'יקן 

ג'רק היא בעצם שיטת התיבול והצליה, ולא המאכל עצמו, והשיטה מתאימה לכל סוגי הבשר (גם לכבש, חזיר בר או בקר), למרות שעוף הוא הנפוץ ביותר. מקורה של השיטה באפריקאים שברחו מהעבדות באזור הקאריביים, ופיתחו שיטות לשימור וצלייה של בשר בבורות ובחביות. עיסת התבלינים (ג'רק ראב) שבה משרים את הבשר כוללת תבלינים רבים, האופייניים ביותר הם פלפלי הסקוטש בונט (פלפלים קטנים, חריפים ופירותיים בצבעים אדום, צהוב וירוק) ותבלין האולספייס, שבארץ מכונה פלפל אנגלי. רוב התבלינים מצויים בכל בית, מלבד פלפלי הסקוטש בונט, אך אותם החלפתי באלטרנטיבה שקיימת בישראל. 

עומר לוגסי בבריקסטוןקרדיט: עומר לוגסי

ג'רק צ'יקן נהוג לעשות על גריל פחמים, וזו הדרך המומלצת להשגת הטעם המעושן. אם אין ברשותכם, תוכלו לנסות להכין אותו גם בתנור. 

חומרים:

6 ירכיים ו-6 שוקיים של עוף, עם העור (חשוב לא להסיר אותו)

למרינדה:

1 כפית פלפל אנגלי גרוס או טחון
1/2 כפית קינמון טחון
1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
1 כוס מיץ אננס או מנגו
1/4 כוס מיץ ליים טרי (אפשר להחליף בלימון)
3-4 בצלים ירוקים קצוצים
2 כפיות של טימין טרי או 1 כפית של טימין יבש
1 כף חומץ לבן
1 כפית פפריקה
1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ
3-4 שיני שום (או 1 כף אבקת שום)
בצל סגול או לבן
פלפל הבנרו (אפשר להחליף בפלפל סרנו או בפלפל צ'ילי עם הגרעינים)
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
2 כפיות רוטב סויה
2 כפיות סוכר (עדיף סוכר דמררה)
2 כפות רום (עדיף רום כהה)

ההכנה:

מכניסים את כל חומרי המרינדה מלבד המלח, הסוכר, רוטב הסויה ושמן הזית לבלנדר. מעבדים עד שנוצרת מחית. מוסיפים את שאר המרכיבים ומעבדים שוב למשך דקה או שתיים. 

חורצים קלות עם סכין פסים לאורך חלקי העוף, ומעסים אותם היטב עם המרינדה. מוודאים שכל החלקים מכוסים היטב במרינדה. מניחים את העוף עם שאריות המרינדה בקערה, מכסים, ומכניסים למקרר למשך ארבע שעות לפחות, עדיף למשך לילה שלם. 

צולים על גריל פחמים בחום בינוני (ככל שיש עשן - יותר טוב) בערך עשר דקות מכל צד. מקפידים לשמור על המכסה סגור. אחרי שהופכים רצוי למרוח עוד קצת מהמרינדה על העוף. 

אם אופים בתנור: מחממים מראש תנור ל-200 מעלות וצולים את העוף במשך 30 דקות על תבנית מרופדת בנייר אפייה או בתוך פיירקס. אחרי חצי שעה מזגגים שוב את הנתחים במרינדה, הופכים וצולים שוב במשך 35 דקות, עד שהם משחימים ומקבלים קראסט. 

אפשר להגיש עם מגוון תוספות: קלחי תירס, אורז מתובל, אורז עם שעועית, מג'דרה או בננות ירוקות מטוגנות (בג'מייקה נהוג להגיש את הג'רק צ'יקן עם פלנטיין, סוג של בננות ירוקות מטוגנות, שמאזנות את חריפות המנה).  

__

עומר לוגסי הוא מדריך הסיורים הקולינריים "רעבים בלונדון" המשלבים אוכל מיוחד ואמנות רחוב בשכונות שונות בלונדון.

תגיות קשורות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ