מאפיית בוטיק בבית: עוגיות קליסון מפרובנס

מדריכת הטיולים נורית גאון מגישה מתכון לעוגיות הייחודיות לאזור. מדובר בהכלאה מתוקה בין מרציפן לפירות מסוכרים שלפי האגדה, גרמה אפילו למלכה רצינית מאוד לחייך

נורית גאון
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מגש של עוגיות קליסון
עוגיות קליסוןצילום: נורית גאון

לפני ארבע שנים עברתי לפרובנס בעקבות רילוקיישן של בן זוגי, ולאט לאט התאהבתי בהיסטוריה, בקולינריה ובנופים של דרום צרפת. מפוסט בפייסבוק, המציע למי שמגיע לאזור להתייעץ איתי, נוצר עסק חדש של סיורים. מאז אני עושה את זה ונהנית מכל רגע.

הנופים כאן מדהימים, האוכל משגע והיין נפלא. העיירה Aix-en-provene היא הבירה ההיסטורית והשיקית של האזור, שמציעה קולינריה מצוינת והמון מזרקות. אחד המקומות בהם אני עוצרת בסיור היא חנות קטנטנה של עוגיות קליסון, שבשפת המקומיים מכונות קליסון דה אקס (calissons d'aix).

מגש של עוגיות קליסוןצילום: נורית גאון

קליסון

זו עוגייה ייחודית לאזור פרובנס, ובעיר תמצאו המון חנויות בוטיק שמכינות ומוכרות אותה. האגדה מספרת שהמלך רנה גילה לאחר חתונתו עם המלכה ז'אן, שכלתו מרירה ולא חייכנית. הוא אץ לאיש השיקויים של הארמון והורה לו להכין למלכה שיקוי שיגרום לה להיות מאושרת. האיש רקח משחה בה ערבב שקדים עם מלון ותפוז. כאשר המלכה טעמה, חיוך קל הופיע על שפתותיה, מה שמסביר את צורת השפתיים של העוגייה. 

חומרים:

לבצק:

250 גרם אבקת שקדים
250 גרם אבקת סוכר
500 גרם מלון מסוכר
50 גרם קליפות תפוז מסוכרות
1 כף מי ורדים

לזיגוג:

300 גרם אבקת סוכר
1 חלבון
חותכן עוגיות בצורת עלה או מעויין

ההכנה:

מחממים תנור ל-120 מעלות.

מכינים את הבצק: מפזרים את השקדים הטחונים ואבקת הסוכר על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-120 מעלות במשך כ-30 דקות, על מנת שהנוזלים בשקדים יתנדפו. מצננים את התערובת. 

אחרי שהשקדים מתקררים, מעבירים אותם למעבד מזון. מוסיפים את המלון המיובש, קליפות ההדרים המסוכרות ומי הוורדים. טוחנים עד שמתקבל בצק חלק. 

מרדדים את הבצק לעובי של 8 ס"מ. מניחים בתבנית, עוטפים בניילון נצמד וממתינים כ-24 שעות. 

באמצעות חותכן, קורצים חתיכות מהבצק, ומניחים על תבנית עם נייר אפייה. 

מכינים את הזיגוג: טורפים את החלבון עד שנוצר קצף לבן. מוסיפים בהדרגה את אבקת הסוכר עד שמתקבל מרקם סמיך ואחיד. 

מרכיבים את הקליסון: מורחים בעדינות את הזיגוג על כל אחת מהעוגיות. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-130 מעלות למשך 5 דקות. מצננים לפני שאוכלים.

__

נורית גאון היא ישראלית שחיה בפרובנס, כותבת ממנה ואודותיה בלוג ומעבירה בה סיורים שעוסקים בתרבות וקולינריה.  

תגיות קשורות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ