לקסם הבא יותם אוטולנגי צריך פסטה יבשה, גרגרי חומוס ועגבניות שרי

ככותב ספרי מתכונים, יותם אוטולנגי חושב ששנת הקורונה שינתה את הדרך שבה אנחנו מבשלים. זאת הדרך שלו להוציא את המיטב מהמזווה: טליאטלה עם חומוס ושמן עגבניות מעושנות

"קיני" ("סלסלות") טליאטלה מטוגנים עם חומוס ושמן עגבניות מעושנות
"קיני" ("סלסלות") טליאטלה מטוגנים עם חומוס ושמן עגבניות מעושנותצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT
יותם אוטולנגי/ ניו יורק טיימס
יותם אוטולנגי/ ניו יורק טיימס

כמו כל אדם שעבר את 2020 , אני חושב הרבה מה יישאר לנו אחרי הסגר הנוכחי שיש לקוות שהוא האחרון.

ברגע שישיבו לנו את חירויותינו — החירות לנסוע, חירות לשבת בתיאטרון דחוס או במסעדה מלאה, החירות לחבק — אני חושב מה יישמר ומה יישמט בדרך. האם נשוב ללחוץ ידיים, או זה יהיה לנחלת העבר? האם הקשת מרפקים וריקוד קרסוליים יהיו הדבר הנורמלי החדש? ניסע לפגישות או נמשיך להיפגש בזום? אני לא יודע אם זה קורה רק אצלי: אבל האם אחזור ללכת לישון אחרי עשר וחצי בלילה?

כך גם בנוגע לבישול ולמאכלים. מה תהיה המורשת שלנו?

עם כל אי הוודאות של השנה שעברה, אחד הדברים שנותרו ללא שינוי היה הצורך להניח אוכל על השולחן מדי יום. מאחר שהיינו סגורים בבתינו, השתנו מאוד הדרכים שבהן ערכנו קניות, בישלנו ואכלנו. נקודת הפתיחה של "מה נבשל היום", למשל, היתה אחד השינויים האלה.

לפני כן, ייתכן שהכנו רשימה ארוכה של מצרכים שהתבססו על מתכון שקראנו. לעומת זאת, בתקופת הקורונה והסגרים, נקודת ההתחלה היתה לעתים קרובות מה שכבר היה בארונות המטבח או מדפי המזווה בבית או בחנות המכולת המקומית הקרובה לבית. אלה היו בישולים שבהם קופסת אנשובי, פחית עגבניות, וקצת ספגטי יבשים הפכו לארוחת הערב. שקיות קמח הפכו ללחמים, קופסת שימורי סרדינים הפכה לארוחת צהריים, והיה מספיק זמן להשרות עדשים או חומוס יבשים ולהפוך אותם למרקים ולנזידים.

ככל שהשתמשנו יותר במה שהיה לנו מתחת לידיים, הבנו שאין זה משנה אם היה לנו "הסוג הלא נכון" של פסטה או שבבי צ'ילי. אפשר היה להסתדר בלי תבלינים ובמקומם להשתמש בעשבי תיבול. ככל שהאופציות שלנו הוגבלו יותר, גברה התושיה שלנו. זה פרדוקס — ככל שהיה לנו פחות, נפתחנו יותר לרעיונות חדשים ונעשינו רגועים ובטוחים יותר בעצמנו, ואני מקווה שזה יימשך.

אבל אל תטעו. אני כותב ספרי בישול. אני מקווה לתת לכם השראה לחפש מרכיבים חדשים ולנסות דברים חדשים. אלה הלחם והחמאה שלי, אם כי כיום, אכפת לי הרבה פחות על איזה לחם תמרחו את החמאה.

מה שיש במזווה הבריטי שלי ודאי שונה משלכם, אך אין זה משנה. מן הסתם תוכלו לגלות את המרכיבים החשובים ביותר במתכונים שאותם אשתף אתכם השנה: פסטה יבשה וגרגרי חומוס; פולנטה מאורז חום ואטריות סובה; אגוזים, פלפלים חריפים יבשים, שמן זית ועגבניות תמר. ברור שהלכתי לחנויות כמו כולם, חטפתי עלים ירוקים ועשבי תבלין טריים היכן שמצאתי, בחרתי מדי פעם בעוף, אבל נקודת ההתחלה של המתכונים שאני שמח לשתף אתכם ב–2021 היא המוצרים הקבועים במזווה.

אני מעודד אתכם להתבונן במתכונים ובמקום לקחת עט ולהכין רשימת קניות מבראשית, בדקו מה יש במזווה שלכם ובמה תוכלו להשתמש. אם אני אומר טליאטלה כפי שאמרתי בהמשך, ואין לכם, תוכלו להשתמש בסוגי פסטה אחרים כמו פטוצ'יני או פפרדלה באותה מידה של הצלחה. שחקו עם שמן העגבניות המעושנות, למשל, בהוספת סוגים אחרים של צ'ילי או תבלינים כגון כמון או זרעי כוסברה. אם אין לכם פטרוזיליה טרייה, לא נורא. ואם אין עגבניות תמר, השתמשו בעגבניות אחרות.

"קיני" ("סלסלות") טליאטלה מטוגנים עם חומוס ושמן עגבניות מעושנות

זמן כולל: שעה ועוד 8 שעות השריה

מצרכים ל—4 מנות

לשמן עגבניות מעושנות:

250 גרם עגבניות תמר או שרי

1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית

1 כף מחית עגבניות (רסק עגבניות)

2.5 כפיות פתיתי צ'ילי יבש, רצוי צ'יפוטלה

1.5 כפית פפריקה מתוקה

1/2 כפית מלח גס

לפסטה:

2 כפות שמן זית

8 "קיני" ("סלסלות") טליאטלה יבשה ׁ(מתוך אריזה של 500 גרם)

1 כוס (200 גרם) גרגרי חומוס יבשים שהושרו במשך 8–24 שעות בהרבה מים קרים עם 1/2 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית סודה לשתייה

2 שיני שום קצוצות

2 לימונים — האחד חתוך לשניים והשני ל–4

1 כף פטרוזיליה קצוצה גס

הכנה:

הכנת שמן עגבניות מעושנותצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

1. הכנת שמן עגבניות מעושנות:

מניחים מחבת בינונית על אש גבוהה.

אחרי שהתחממה, מוסיפים לתוכה את העגבניות ומבשלים במשך 4 דקות.

מניעים את המחבת מצד לצד כשמתעורר הצורך בכך עד שהעגבניות חרוכות מבחוץ אבל עדיין שומרות על צורתן.

מורידים את המחבת מהאש ומניחים בצד למשך 5 דקות כדי שתתקרר מעט.

מערבבים פנימה את כל שאר המצרכים לשמן העגבניות ומבשלים על להבה בינונית–נמוכה במשך 15 דקות ומערבבים מדי פעם.

מורידים מהאש ומניחים בצד.

2. הכנת הפסטה:

טליאטלה יבשהצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

בזמן ששמן העגבניות מתקרר מעט, יוצקים 2 כפות שמן זית למחבת גדולה בעלת דופנות גבוהות או סיר גדול ומחממים על להבה בינונית–גבוהה.

כשהשמן התחמם מוסיפים את קיני הטליאטלה (סלסלות הפסטה היבשה) ומטגנים במשך דקה וחצי עד דקותיים בכל צד או עד שהם מקבלים צבע זהוב יפה (אל תדאגו אם הם לא מקבלים צבע בכל הצדדים).

מניחים את קיני הפסטה בצד ושוטפים את המחבת.

3. מסננים את גרגרי החומוס. מחממים את המחבת או הסיר על להבה בינונית-גבוהה עם 4 ורבע כוסות מים וחצי כפית סודה לשתייה ומביאים לרתיחה.

מקפים את הקצף כמה שניתן וכמה פעמים.

מנמיכים את הלהבה לבינונית–נמוכה, מכסים במכסה ומבשלים במשך 10–15 דקות.

מוסיפים חצי כפית מלח ובודקים את גרגרי החומוס. הם צריכים להיות רכים אבל עדיין שומרים על צורתם.

מגבירים את הלהבה לבינונית–גבוהה ומביאים שוב לרתיחה.

4. מוסיפים את השום ומערבבים. מוסיפים בזהירות את קיני הטליאטלה המטוגנים.

מכסים מחדש ומבשלים בלי לערבב עד שהפסטה מתרככת ורוב הנוזלים נספגו למשך כ–5–10 דקות, או לפי ההוראות על עטיפת הפסטה.

מסירים את המכסה ויוצקים מעל הפסטה את המיץ מחצאי הלימון. לא מערבבים.

5. יוצקים בזהירות את שמן העגבניות המעושנות מעל לקיני הטליאטלה, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים ישר מהמחבת / מהסיר.

מגישים עם פלחי לימון, כדי שאפשר יהיה לסחוט אותם מעל לפי הטעם.

"קיני" ("סלסלות") טליאטלה מטוגנים עם חומוס ושמן עגבניות מעושנותצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

__

למדור המתכונים של השף יותם אוטולנגי בניו יורק טיימס

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

כתבות מומלצות

איריס רחמימוב

"בעצם, מחנה ההשמדה הראשון הוקם עוד ב-1904"

טיסות נכנסות אסף נווה

"הכי קשה זה הניתוק. היינו על קרחון חודש, בלי קליטה, בלי כלום"

קינוח שבועות בהשראת קנולי

עם כל הכבוד לעוגת גבינה, לכו על קינוח מופרע לשבועות

משתזפים ביום שמשי בפראג. חשיפה לשמש קשורה לירידה בתחלואת לב וסוכרת

מתברר שחשיפה לשמש תורמת לנו בדרכים שלא היינו מעלים על הדעת

נערים יהודים וערבים משחקים כדורגל ליד חומות העיר העתיקה בירושלים, שנות ה–20

בית"ר ירושלים, שמאלנים: הצד המפתיע של תולדות הכדורגל בארץ

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ

כתבות שאולי פספסתם

בתביעה נכתב כי הראיון כולו "התנהל בצורה שאינה מכבדת או רצינית״ כלפיה

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

ריי דליו

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

ישראל פישר

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

מפגינים נגד יוקר המחיה מול בית הנשיא בסרי לנקה

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר

בת ים

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?