חלה מושלמת לשבת של ליאור משיח
הקונדיטורית ליאור משיח משתפת במתכון היחיד שצריך לדעת עבור חלה לשבת, שהולכת איתה שנים ושהפכה למזוהה עמה ביותר ולמעשה, לחלק ממנה

ליאור משיח עבדה כקונדיטורית במסעדות הטובות בתל אביב, בהן רפאל ופרונטו, ועברה התמחות במסעדת נומה המחזיקה בשני כוכבי מישלן ודורגה במקום השני ברשימת המסעדות הטובות בעולם לשנת 2019. ובכל זאת, המתכון הכי מבוקש שלה ושאליו היא הכי קשורה הוא בכלל לחלה. "זה הסמל שלי, באינסטגרם וגם בסדנאות. היום זו לא אני בלי חלה", היא אומרת.
"אני בכלל לא זוכרת שאפינו חלות בגן. אבל כשעבדתי ב׳רפאל׳ לפני קרוב לעשר שנים, בכל שישי ושבת הייתי אופה חלות לסרוויס. אלה היו חלות חלביות, עשירות בחמאה, כמעט בריוש. לבקשתו של רפי כהן (שף ובעליה של המסעדה אז, י"נ) כל חלה הייתה צריכה לשקול בדיוק אותו הדבר, וכך יצא שכמעט בכל שבוע נשארה לי חתיכת בצק קטנה שלא עמדה בתקן", היא מספרת. "השף קונדיטורית דאז לימדה אותי, שאם נשאר, אופים את השארית ומפנקים את הטבחים. גם ככה הם עובדים בסוף השבוע, שזה לפעמים מבאס", מסבירה.
- סודות הגרעין: 6 דרכים להכין פופקורן בטעמים
- ביאלי: הפיתה הפולנית שכדאי להכיר
- מתכון לבורקס גבינה עילאי של שוק לוינסקי
- חיתוכיות שוקולד ונוטלה
- טארט אגוזים מקורמלים עם קרם שקדים
- פאדג' שוקו-בננה
"עשיתי את זה והמסורת הזו נשארה איתי. לימים, כשעבדתי בפרונטו, בכלל לא היו לנו חלות בתפריט. גם לא בסוף השבוע. אבל אני עבדתי כמעט תמיד בשבתות, וכשהיה לי זמן, השתדלתי להכין לטבחים חלה טרייה לשבת. הם היו מכינים לצוות שקשוקה גדולה, והייתה אווירה של משפחה", היא נזכרת. "כשעשיתי סטאז' בנומה, והייתי אחראית על ארוחת הצוות, גם להם הכנתי חלות ושקשוקה לארוחת הבוקר. אפילו בפופ אפ בהולנד, עם טבחים יוצאי נומה, הכנתי להם חלות כפינוק לסוף השבוע. זה היה משעשע במיוחד, כי שולחן שישב במסעדה, הבחין בחלות וביקש לטעום מהלחם הזה. בין רגע התבקשתי לאפות עוד חלות, כי עוד שולחנות ביקשו, וכך החלות הפכו לחלק בלתי נפרד מהפופ אפ שלנו", אומרת משיח. עוד היא מספרת, כי כשעבדה במסעדת פרונטו, הייתה מעלה מדי שבת בבוקר תמונה של החלה או החלות שהכינה לצוות, לאינסטגרם, עם הכיתוב "זו לא שבת בלי חלה". מפה לשם, היא מספרת, "אנחנו כבר שבע שנים אחרי ועדיין, זו לא שבת בלי חלה".
כעת משיח משיקה ספר אפייה ראשון (ובאנגלית), שרואה אור בימים אלה באמזון, ומאגד מתכונים שמלווים אותה כבר שנים ומתאר את המסע שעברה עם האוכל. "המתכונים בו הם מהאהובים עליי, כאלה שאני מכינה תדיר במטבח שלי, חלקם מוכרים וחלקם חדשים, וחיכו שהספר הזה יקרום עור וגידים", מספרת על ספר הביכורים. "לכן, זה כל כך מרגש אותי, סוף סוף לחלוק אותו. אחת הכוכבות הגדולות בו היא החלה – קלאסית, בשחור ולבן ואפילו עם מאצ'ה וסלק – היא לא נמאסת אף פעם".
רכיבים
רכיבים:
130 מ"ל (חצי כוס ועוד כף) מים
12 גרם (כף עם בטן קטנה) שמרים יבשים
550 גרם (כארבע כוסות) קמח לחם או קמח לבן
75 גרם (חצי כוס פחות שתי כפות) סוכר
12 גרם (שתי כפיות) מלח
2 ביצים שלמות
3 חלמוני ביצה
60 מ"ל (כרבע כוס ועוד כף) שמן זית
הוראות הכנה
1. בקערת מיקסר עם וו לישה מעבדים את המים, השמרים, הקמח, הסוכר, המלח, הביצים והחלמונים. מעבדים על מהירות נמוכה עד שנוצר בצק אחיד. מעלים למהירות נמוכה-בינונית וממשיכים ללוש כחמש דקות, ליצירת רשת גלוטן.
2. אחרי חמש דקות, מוסיפים את שמן הזית ומעבדים עד שהוא נטמע, עוד כ-10 דקות.
3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות לתפיחה ראשונית, ומכסים.
4. אחרי 30 דקות, מקפלים את הבצק מספר קיפולים ומניחים לתפיחה נוספת של 30 דקות. סך כל זמן התפיחה הוא שעה.
5. אחרי התפיחה, מחלקים את הבצק ל-10 חתיכות שוות במשקל של 100 גרם כל אחת ויוצרים כדורים.
6. מניחים לכדורים לנוח על משטח העבודה, מכוסים במגבת, למשך כ-5 דקות.
7. יוצרים מהכדורים רצועות, מהן קולעים שתי חלות – כל אחת מחמש רצועות.
8. מניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. מכסים במגבת ומתפיחים במשך כשעה. כעבור שעה מברישים את החלות בביצה, ומניחים לתפיחה בלי כיסוי למשך 10-15 דקות. בזמן הזה מחממים תנור ל-180 מעלות.
9. מברישים את החלות שוב בביצה ומשקטים בשומשום או בתוספות אחרות שרוצים.
10. מכניסים לתנור החם ואופים במשך כ-20 דקות, עד להזהבה אחידה. מוציאים מהתנור, מניחים לחלות להצטנן כמה דקות ומגישים.
כתבות מומלצות

"הכי קשה זה הניתוק. היינו על קרחון חודש, בלי קליטה, בלי כלום"

עם כל הכבוד לעוגת גבינה, לכו על קינוח מופרע לשבועות

מתברר שחשיפה לשמש תורמת לנו בדרכים שלא היינו מעלים על הדעת

בית"ר ירושלים, שמאלנים: הצד המפתיע של תולדות הכדורגל בארץ
"קניתי כאן דירה, ואז עוד אחת ועוד אחת - וחיברתי אותן לבית אחד"
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר
