מתכון לאינג'רה ועוד שלושה מאכלים משגעים מהמטבח האתיופי

אינג'רה, מיסיר אליצ'ה, קיק ואמיזה - ג'נט דינה רדא ממסעדת בונה שבשוק רמלה מגישה ארבעה מתכונים לאוכל אתיופי, שתוכלו להכין בעצמכם צעד אחר צעד

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מיסיר אליצ'ה, תבשיל עדשים אתיופי
מיסיר אליצ'ה, תבשיל עדשים אתיופיצילום: תדלה אסרס
ג׳נט דינה רדא, שפית אורחת
ג׳נט דינה רדא, שפית אורחת

המטבח האתיופי עשיר במאכלים חמים וחריפים, המיועדים לאכילה בצוותא ובנחת. כל המשפחה אחראית על האוכל בבית - תפקידה של האישה לבשל את האוכל, כפי שתפקידו של הגבר לגדל אותו. באתיופיה, ההנאה היא בפשטות שבאכילה יחד, והייחוד הוא שכלי האכילה הם חלק מהארוחה עצמה. מרבית המאכלים האתיופיים מורכבים מתבשילי קטניות, מאפי טף (שהוא הדגן הלאומי באתיופיה ומוגדר כסופר פוד מכיוון שהוא עתיר בערכים תזונתיים בריאים ואינו מכיל גלוטן) ותערובות תבלינים מיוחדים (אחד מהמוכרים מביניהם הוא ברברה). 

כמו כן, טקס הקפה לא פחות חשוב מהארוחה. הוא מוקדש לכל חלק ביום ולא רק לבוקר וחותם כל ארוחה. הוא מספק סיבה להתכנסות נוספת יחד, לברכה של היושבים יחד מצד הקולה ומקפה אתיופי משובח. לא רק לכבוד חג הסיגד שיתקיים בשבוע הבא, כדאי להתחיל להכיר מאכלים אתיופיים ולגלות עולם טעמים קצת אחר, קרוב משנדמה לכם.

ארבעת המתכונים המובאים כאן מייצגים על קצה המזלג את אופיו של המטבח הייחודי:

אינג'רה - הפנקייק או הלחם האתיופי, אם תרצו, עשוי מקמח טף מותסס שסופח טעמים ומהווה כמצע ואמצעי אכילה באתיופיה. כאשר מדברים על אינג'רה בישראל, לרוב מתכוונים לכל הארוחה שמונחת על המאפה. הדרך הכי נפוצה להגיש אותה היא כמצע שעליו מנות תבשילים שונים עם טעמים שונים שמתאימים אחד לשני.

קיק - תבשיל אפונה אתיופי המוגש בצורה של מחית. מופיע כמעט בכל ארוחה ומשתלב היטב בטעמים יחד עם האינג'רה. 

מיסיר אליצ'ה - נזיד עדשים אתיופי, עתיר חלבון מעדשים כתומות ותבלינים מחממים. העדשים מתפרקות בבישול והופכות לתבשיל סמיך שנותן טעם ייחודי, מתובל אך עדין. אם באים בראש פתוח, יש סיכוי שתרצו לאמץ אותו בחורף הקרוב.

אמיזה - מאפה אתיופי שעשוי מקמח טף או קמח תירס, המחולק לשני חלקים ובתוכו מורחים לרוב ממרח חריף (פשתן או שומשום). בסופו של דבר מתקבלת סוג של פיתה עבה שנאפתה עם ממרח בתוכה.

אנג'רה וקיק, תבשיל אפונה אתיופיצילום: תדלה אסרס

אינג'רה

חומרים:

חצי קילו טף (בהיר/כהה)
כוס וחצי מים פושרים

אופן ההכנה:

1. מנפים לקערה גדולה את הקמח ושופכים את המים לאט תוך בחישה, מערבבים היטב את העיסה עד לקבלת מרקם אחיד. חשוב לוודא שלא יהיו גושים בכלל.

2. מעבירים לכלי גדול עם מכסה אטום (התערובת תופחת וצריכה מקום) למשך הלילה לתסיסה, וצריך לתת לה לנוח לפחות עוד יממה שלמה.

3. למחרת יתחיל תהליך הביעבוע, שתלוי מזג האוויר (בקיץ מספיק יומיים/שלושה, חורף לפחות ארבע/חמישה ימים). כאשר ישנם סימני תסיסה ובעבוע- התערובת מוכנה. 

4. מוסיפים כוס וחצי מים חמים (התחילו עם פחות והוסיפו עד כוס וחצי, לפי הצורך) עד לקבלת מרקם אחיד ורך (כמו פנקייק).

5. מניחים בצד למשך 5-6 שעות נוספות עד שהעיסה מוכנה. תתחיל שוב תסיסה ויופיע קצף לבן. מערבבים את התערובת שוב בפעם האחרונה.

6. מחממים מחבת גדולה (אם יש מגוגו, מחבת להכנת אינג'רה, עדיף. אפשר גם על מחבת נון סטיק) על אש גבוהה. משמנים את המחבת עם שמן פשתן/ שומשום/ שמן רגיל.

7. בעזרת מצקת יוצקים את הבלילה בתנועות מעגליות, בשכבה דקה ואחידה על כל המחבת. כאשר הבצק מתחיל לבעבע - מתחיל להוציא "עיניים" - מכסים את המחבת עם מכסה למשך דקה / דקה וחצי, עד שהאינג'רה מוכנה.

8. מוצאים בעדינות ומניחים בצד לקירור.

9. חוזרים על התהליך שוב ושוב עד שנגמרת הבלילה. חשוב לזכור בכל פעם לנקות ולשמן מחדש.

את האינג'רה אפשר לאכול עם כל ממרח או תבשיל. מומלץ עם תבשילים עשירים ברוטב.

קיק - מחית אפונה אתיופית

חומרים:

חצי קילו אפונה יבשה
2 שיני שום כתושות
בצל לבן קצוץ
כפית ג'ינג'ר טחון
תערובת תבלינים: חצי כפית מלח, רבע כפית הל, רבע כפית ציפורן, רבע כפית קצח, חצי כפית פלפל שחור, רבע כפית קמם (תבלין אתיופי)

אופן ההכנה:

1. שוטפים את האפונה היבשה ומשרים למשך לילה בקערה עם מים פושרים.

2. לאחר ההשריה, מטגנים בצל, שום  וג'ינג'ר טחון (לפי הטעם) בסיר.

3. מוסיפים חצי קילו אפונה ומוסיפים כוס וחצי מים (אם יש צורך, אפשר להוסיף עוד קצת מים).

4. מוסיפים את תערובת התבלינים, ומבשלים על אש קטנה למשך כשעה, עד שהתבשיל מקבל סמיכות ורכות ומוכן.

5. אפשר לטחון קלות עם בלנדר מוט או להגיש כפי שהוא.

אנג'רה ומיסיר אליצ'ה, תבשיל עדשים אתיופי צילום: תדלה אסרס

מיסיר אליצ'ה - נזיד עדשים אתיופי

חומרים:

חצי קילו עדשים כתומות
2 שיני שום כתושות
בצל לבן קצוץ
כפית ג'ינג'ר טחון
תערובת תבלינים: חצי כפית מלח, רבע כפית הל, רבע כפית ציפורן, רבע כפית קצח, חצי כפית פלפל שחור, רבע כפית קמם (תבלין אתיופי)

אופן ההכנה:

1. שוטפים את העדשים ומשרים למשך שעה בקערה עם מים פושרים.

2. לאחר ההשריה, מטגנים בצל, שום  וג'ינג'ר טחון (לפי הטעם) בסיר.

3. מוסיפים חצי קילו עדשים ומוסיפים כוס וחצי מים.

4. מוסיפים את תערובת התבלינים, ומבשלים על אש קטנה למשך שעה עד שהתבשיל מקבל סמיכות. אפשר להוסיף מעט מים כדי לשלוט במרקם הרצוי.

5. מגישים.

אמיזה - מאפה אתיופי

חומרים:

כוס וחצי מים 
חצי קילו טף בהיר
כפית חילבה 
מעט מלח

אופן ההכנה:

1. מנפים את קמח הטף לתוך קערה. מערבבים עם מים פושרים ובוחשים היטב, עד שמתקבל מרקם בצקי.

2. מוסיפים כחצי כוס מים חמים ולשים במשך מספר דקות. בתום הלישה מניחים בצד לשעה וחצי. לאחר מכן, מכניסים למקרר ליומיים.

3. לאחר יומיים מוציאים את הבצק מהמקרר. מחממים תנור על 180 מעלות.

4. מחלקים את הבצק לשניים. יוצקים את חתיכת הבצק הראשונה לתוך תבנית עם נייר אפייה במרכזה ועם היד מועכים בצורה מעגלית. מכניסים לתנור למשך 25 דקות. רגע לפני סיום הבישול מוצאים ומניחים בצד.

5. מכניסים את החלק השני למשך 25 דקות נוספות.

6. שלב החיבור - מניחים את שני חלקי הבצק אחד על השני בתנור, רצוי לשים בין השכבות ממרח פשתן (נוג) או ממרח חריף שאוהבים. אפשר גם לא למרוח כלום. מכניסים לתנור למשך רבע שעה נוספת.

7. לאחר רבע שעה האמיזה מוכנה.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ