בין ברד פודינג לקראמבל: קינוח כזה עוד לא אכלתם

ההגדרה לארוחת בוקר מנחמת עשויה לקבל משמעות שונה במקומות שונים בעולם, אצלי בבית פרנץ' טוסט הפך בחסות הסגר לדייר קבע. עכשיו הפכנו אותו לקינוח של קראמבל טוסט חמאה חומה ופירות יער במחבת

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
קראמבל טוסט חמאה חומה ופירות יער במחבת
קראמבל טוסט חמאה חומה ופירות יער במחבתצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT
יותם אוטולנגי / ניו יורק טיימס
יותם אוטולנגי / ניו יורק טיימס

שנים של התבוננות מקרוב לימדו אותי שאנשים ממש לא הרפתקנים בבוקר. אפילו אלה שבדרך כלל מוכנים לנסות דברים חדשים נמנעים מכך בארוחת הבוקר. "זה נראה נפלא", הם אומרים, "אבל לא בשעה מוקדמת כל כך". מסתבר שלחלק מהאנשים נדרש זמן־מה כדי שבלוטות הטעם שלהם יתעוררו.

לכן, המעבר משינה לערות מלאה צריך להיעשות לאט ואולי בצירוף ארוחת בוקר מנחמת. אך מה שנראה כמו ארוחת בוקר מנחמת יכול להיות שונה במקומות שונים. ידידיי הצרפתים והאיטלקים, מהקצה המינימליסטי של הספקטרום, מזדעזעים ממשהו שהוא מעבר לארוחת בוקר קונטיננטלית. ספל קפה (ומאפה מבצק עלים, אם מוכרחים לאכול משהו) הם כל מה שהם יכולים להכניס לפה בשעות הבוקר. כל מה שמבושל, מתובל או עשיר מקבל מיד תגובה שלילית.

לעומת זאת, במקומות שבהם ביקרתי באסיה ארוחת הבוקר ש"מחזיקה" אנשים כל היום יכולה להיות ארוחה שלא שונה ממה שהם אוכלים בכל שעה אחרת. בחלקים שונים של הודו, למשל, אכלתי בשעות בוקר דאל וקארי עשירים שהוגשו עם אורז או לחם שטוח אפוי או מטוגן בטיגון עמוק. בתאילנד ובמלזיה מתחיל היום לעתים קרובות בטעמים עזים: אורז ונודלס — לעתים קרובות כדייסה או מרק המתובלים ביד נדיבה בצ'ילי ושום — וכן בשרים בגריל ולחמניות מאודות בסגנון סיני.

במזרח התיכון המצב שונה. בדרך כלל, ארוחות הבוקר אינן מבושלות. בילדותי בירושלים, ארוחת הבוקר הפופולרית כללה ירקות טריים, גבינה, יוגורט, זיתים ופיתות. המרכיב החריג הוא ביצה, שמוגשת בדרך כלל כחביתה. ביצים בדרך כלל הם המרכיב היחיד שבאמת חוצה תרבויות בארוחות הבוקר.

בתרבות שאותה אימצתי, ארוחת בוקר אנגלית מלאה מורכבת מביצה מטוגנת, בייקון בגריל, פטריות, עגבניות, תפוחי אדמה ושעועית. מעולם לא הבנתי לשם מה נועדה השעועית — שמשביעה מדי ומתוקה מדי — אך המתיקות שלה מצביעה על עוד שוני תרבותי חשוב בשולחן ארוחת הבוקר: סוכר, בין אם רגיל או בצורת סירופ, או בפרי טרי או בקטנית מבושלת.

נראה לי שבעיני רבים, המתיקות הפכה לצורה המקובלת ביותר של ארוחת הבוקר. ערימה של חביתיות (פנקייקס) עבות שעליהן שופכים סירופ מייפל, קערת של שיבולת שועל או דגני בוקר עם חלב וכפית או שתיים סוכר, פרי טרי או מבושל עם יוגורט, ריבה על טוסט מרוח בחמאה — כל אלה הם ביטויי הנחמה שהסוכר מביא לשולחן ארוחת הבוקר.

במהלך הסגר האחרון, כשבישלתי לעתים קרובות שלוש ארוחות ביום לילדיי, המתיקות הפכה להיות הסימן הקובע של ארוחות הבוקר גם בביתנו. פרנץ' טוסט הפך להיות גם התגלמות האושר של ילדיי והפך גם ביטוי לשאיפתי לא לבזבז דבר. "לחם הביצים" שלי, כפי שאנחנו מכנים אותו בבריטניה, היה תוצאת הפשיטה על המטבח בנוסף לשימוש בלחם ישן וכל פרי שראה ימים טובים יותר. הם בושלו בווניל ובסוכר ולצדם יוגורט או שמנת שהסתתרו בחלקו האחורי של המקרר.

עם הזמן ובעקבות האבולוציה הטבעית והחיפושים במעמקי המזווה, וריאציות הפרנץ' טוסט שהכנתי התרחקו יותר ויותר מהרעיון הנזירי של ארוחת בוקר קונטיננטלית. קראמבל טוסט החמאה החומה ופירות היער שהכנתי במחבת התמקם בחדווה במקום כלשהו בין ארוחת הבוקר לקינוח, כשהוא שומר על כמה תכונות של הפרנץ' טוסט המקורי — לחם יבש, חמאה חרוכה ופירות מבושלים — אך רכש תכונות עשירות משלו, כולל ויתור על הבילוי בביצים טרופות. לא כולם אהבו אותו בשעת בוקר מוקדמת, אבל הרי אתם יכולים להחזיק מעמד שעות אחדות ולאכול אותו בבראנץ' — אחרי שאתם ערים לגמרי ומרגישים אומץ שמאפשר לכם לנסות משהו חדש.

קראמבל טוסט חמאה חומה ופירות יער במחבתצילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

קראמבל טוסט חמאה חומה ופירות היער במחבת

כמות: 6 מנות

זמן הכנה: שעה ורבע

מצרכים:

3 או 4 תפוחי עץ מסוג גאלה מקולפים, ללא תוך ומחולקים ל–6 פלחים

1 כוס סוכר דק או אבקת סוכר

130 גרם חמאה לא מלוחה

כפית וחצי תמצית או מחית וניל

כפית וחצי כוכב אניס טחון או קינמון

2 כוסות של לחם ישן ללא הקרום, חתוך לחתיכות בגודל של סנטימטר בערך 

1 כוס + 2 כפיות (100 גרם) שיבולת שועל

1/2 כפית מלח ים

450 גרם תערובת פירות יער קפואים

2/3 כוס (160 מ"ל) שמנת להקצפה (עתירת שומן) מקוררת

הכנה:

1. מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.

2. מכניסים לסיר גדול שיכול להיכנס לתנור את תפוחי העץ, מחצית מכמות הסוכר, 30 גרם חמאה, 3/4 כפית תמצית וניל ו–1/2 כפית כוכב אניס. מערבבים היטב. מעבירים לתנור ואופים כ-20 דקות. אחרי 10 דקות מוציאים ומערבבים ומחזירים לתנור עד שתפוחי העץ מתרככים אך שומרים על צורתם.

3. בזמן שתפוחי העץ נאפים, מחממים מחבת גדולה מעל אש בינונית–גבוהה 100 גרם חמאה. אחרי שהחמאה נמסה ממשיכים לבשל 4 דקות תוך טלטול המחבת לעתים קרובות עד שהיא מקבלת צבע חום וטעם אגוזי. מנמיכים את האש כדי למנוע את שריפת החמאה. מעבירים את החמאה החומה לקערה גדולה חסינת חום ומחזירים את המחבת לאש. מוסיפים את חתיכות הלחם ומטגנים אותן תוך ערבוב כמעט תמידי במשך שתי דקות עד שהן קלויות קלות. מעבירים את חתיכות הלחם לקערת החמאה, מערבבים ומחזירים את המחבת לאש ומוסיפים את שיבולת השועל. מטגנים כשתי דקות תוך ערבוב תמידי עד שגם היא קלויה. מורידים מהאש, שופכים את שיבולת השועל לקערת הלחם, מוסיפים את שארית הסוכר, המלח וכוכב האניס ומערבבים היטב.

4. כשתפוחי העץ מוכנים, מוציאים אותם מהתנור, מוסיפים את פירות היער הקפואים עם 2 כפיות מים, מערבבים ומכסים בתערובת הלחם. מחזירים לתנור, מורידים את החום ל–185 מעלות ואופים כחצי שעה עד שהתערובת מזהיבה ומבעבעת. מוציאים ומצננים למשך 5–10 דקות.

צילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

5. שופכים את השמנת המתוקה ו–3/4 כפית הווניל שנותרה לקערה קטנה ומערבבים היטב. מגישים את הקראמבל כשהוא חמים, ומטפטפים מעל את השמנת הקרה.

___

למדור המתכונים של השף יותם אוטולנגי בניו יורק טיימס

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ