מתכון

עראייס - טוסט קבב הכי טעים במטבח הערבי

העראייס הוא מאפה ערבי שבסיסו הוא לחם סאג' דק וריחני שמעליו בשר כבש טחון מתובל בשלל תבלינים. רק לגלגל ולאכול

חמודי איברהים, שף אורח
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מנת עראייס
חמודי איברהים, שף אורח
דירוג הגולשים
4 כוכבים
דרגת קושי:בינוני
מנות:4-6 מנות

מי שמסתובב באזור הצפון ונתקף לפתע ברעב מגלה, לא פעם, בתפריטי המזללות, בדוכני השווארמה והשיפודיות את מה שנחשב בקרב רבים לסוד הגלוי הכי טעים במטבח הערבי - העראייס. במרבית המקומות היום תמצאו את העראייס בדמות פיתה ממולאת בבשר טחון מתובל מאוד עם קצת טחינה וירק. לא פעם מדובר פשוט בקציצות קבב שנדחקו אל תוך הפיתה ונשלחו לסיבוב בתנור, בטוסטר או בפלנצ'ה ויצאו משם יחדיו כשהם שטוחים, מהודקים, עסיסיים וחמימים.

העראייס (שבחלק מהמקומות נכתב גם עראיס או ערוסה) הוא אחת הפיתות הנפוצות והאהובות בארצות הלבנט ובצדק. השילוב הזה בין הפריכות החמה, לעסיסיות הקציצות והנגיעות העדינות של הטחינה הוא שלם שהעולה על סך חלקיו. כן, כל מרכיב בנפרד הוא טעים לכשעצמו, אבל משהו בחיבור מוציא מכולם את הטוב. במקור, עוד לפני עידן הפיתה הקנויה היה העראייס מאפה שמתחיל את דרכו בטאבון הביתי מבצק שטוח ודקיק שנאפה בקצרה ובמהירות, ועליו עוטים בשר טחון, מעט ירק וטחינה (וכך גם נציע הפעם במתכון) ובסוף מגלגלים או כורכים ומיד אוכלים.

המילה Ara'yes בערבית היא צורת הרבים של המילה Arous, כלומר כלה ולא מעט סיפורים נקשרו במנה הזאת ופירושיה. הסברה הרווחת היא שהעראייס הוא מעין מאכל חגיגי ומתאבן מוצלח ועל כן הוא מוגש לעתים קרובות בחתונות, מלבנון דרך סוריה וירדן ועד מדינות המפרץ ומכאן שמו, אם כי ברבות השנים נהפך לאוכל רחוב מהיר וזמין. דעה אחרת אומרת כי מוצא העראייס הוא מלבנון ושם נהוג לכרוך בד לבן ודק סביב הכלה וכנראה למישהו נראה הבצק השטוח כאותו הבד ומכאן השם. כך או אחרת, העראייס הפך לאחד הסנדוויצ'ים המזוהים ביותר עם המטבח הערבי ונעשה במקור מבשר טלה, אולם אין כל בעיה להכין אותו היום מכל בשר אחר.

__

חמודי איברהים הוא שף המסעדה "שטרודל" בחיפה

רכיבים

ללחם סאג':

  • 400 גרם קמח
  • 10 גרם מלח
  • 6 עלי זעתר טריים
  • 5 גרם שמרים
  • 40 גרם בצל מטוגן
  • 7 גרם שמן
  • 2 כוסות מים.

לבשר:

  • 450 גרם בשר טלה טחון
  • 15 גרם מלח
  • 10 גרם כמון
  • 10 גרם פלפל אנגלי
  • 10 גרם פלפל שחור
  • 100 גרם בצל קצוץ דק
  • 10 גרם פטרוזיליה קצוצה

הוראות הכנה

הכנת הלחם:

מערבבים את כל החומרים ליצירת בצק. מחלקים את הבצק לכדורים שווים, מרדדים היטב עד שהבצק נעשה דק ומניחים למנוחה במשך שעה. מחממים תנור ל-220 מעלות. 

הכנת הבשר:

מערבבים את בשר הטלה עם שאר המרכיבים והתבלינים עד לתערובת אחידה.

אופים את הבצק במשך 8 דקות, מוציאים מהתנור ומקררים מעט. מניחים על כל יחידה את תערובת הבשר בצורה שווה ומחזירים לתנור לעוד 4-5 דקות. מוציאים, מטפטפים טחינה, מפזרים צנוברים, מגלגלים ומגישים.

תגובות