תבשיל חיטה | סנונייה - מתכונים - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון סנונייה

תבשיל חגיגי מסורתי מהמטבח הערבי של חיטה, רימונים, אגוזים וחומוס מסוכר. מתכון של נוף עתאמנה אסמעיל מתוך פסטיבל א-שם בחיפה

דרגת קושי: קל
סנונייה
רמי שלוש

לפי המסורת הלבנטינית, בקיעת שן של תינוק היא סוג של חג. ואכן, כאשר בקעה שן לאחי הקטן, אמי וסבתי עמדו והכינו מגשי ענק של סנונייה כדי לחלק לשכנים ולבני המשפחה. סבתא ערבבה גרגירי חיטה מבושלים עם סירופ סוכר מתובל בזרעי ינסון ואמא הפרידה לאט ובזהירות רבה את גרגירי הרימונים. הן ערמו את החיטה שעורבבה עם רימונים, אגוזים ושקדים קצוצים, פיזרו מעט קינמון מעל וקישטו את המגש בחומוס קלוי בציפוי סוכר בצבעים בוהקים של כחול, צהוב, ורוד ולבן. את החומוס המסוכר, "קד'אמה", סבתא היתה רוכשת בערים הגדולות כמו טול כרם, שכם או ירושלים, וזה היה הממתק שקיבלנו, אם התנהגנו יפה. ארון אחד במטבחה של סבתי שימש לשמירת הצלחות שקיבלה מהשכנות כששלחו אליה במשך השבוע תבשילים למיניהם. באורח פלא היא זכרה למי שייכת כל צלחת בארון. לאלו שהיו ידועים בתור "לא מחזירי צלחות" סבתא היתה מוזגת מהסנונייה לתוך צלחת שבחרה להקריב, צלחת יתומה (היתה פעם חלק מסט שרובו נשבר) או פגומה (שבורה בקצה שלה). היא מילאה לי את הצלחות והדריכה אותי לאן ללכת בכל פעם כדי להביא לאותן שכנות סנונייה ולבשר להן על בקיעת השן של אחי הקטן. כך מצאתי את עצמי מחזיקה צלחות מלאות כל טוב, נודדת בשכונה מבית לבית ועושה משלוחי סנוניה.

מרכיבי הסנונייה מאוד ברורים: כדי לאכול אותם, האדם חייב להצמיח שיניים. לכן המאכל מכיל חיטה, רימונים, אגוזים וחומוס מסוכר. שמה של המנה מגיע מהמלה "סן" בערבית, שפירושה שן. מסורת זו הלכה ונעלמה עם השנים ומעטים האנשים שעדיין מכינים סנונייה. כשנולדו התאומים שלי, לפני ארבע שנים וחצי, הצטיידתי מיד בקילוגרמים של חיטה ששמרתי במזווה וחיכיתי לרגע שבו אכין את הסנונייה לילדי, כמו שסבתי הכינה לי ולאחי. כך עמדתי והכנתי סיר גדול של חיטה, על פירוק הרימונים הפקדתי את בעלי, תיבלתי, קישטתי וארזתי את הסנונייה בקופסאות קטנות. החיוך והניצוץ שראיתי בעיני החברים ובני המשפחה כשהושטתי להם את הקופסה הזאת היה שווה כל רגע של טרחה. הגאווה שלי בתור אמא שילדיה הצמיחו שיניים היתה גדולה והשכיחה את הלילות שקדמו לאירוע בקיעת השן וכללו בכי, חום ועייפות תמידית שלי ושל הילדים. האם ייתכן כי במסורת זו חוגגים את סיום פרק צמיחת השיניים ואת יציאת ההורים לחופשי?

תגובות

לצפייה ברשימת המתכונים
שלכם בעמוד הארץ שלי

דירוג גולשים: גרוענחמדטובמומלץמעולה -1.0 1 5 0

רכיבים

1 ק"ג חיטה

3-2 רימונים

1 כוס צימוקים

1 כוס שקדים/אגוזים קצוצים

1 כוס סוכר

כפית זרעי אניס טחונים

הוראות הכנה

משרים את החיטה למשך הלילה או לפחות 3 שעות לפני ההכנה. מעבירים את החיטה לסיר עם מים רותחים ומבשלים עד שהחיטה מתרככת. מסננים ושומרים כוס ממי הבישול. בקלחת שמים את מי הבישול של החיטה יחד עם הסוכר וזרעי האניס הטחונים ומביאים לרתיחה. שופכים את סירופ הסוכר על החיטה המסוננת ומערבבים היטב. מקררים את החיטה ולאחר הקירור מוסיפים את הרימונים, הצימוקים והאגוזים. מגישים קר עם סירופ הסוכר המתובל בזרעי האניס, המעניק רטיבות למנה (ניתן להחליף את הסוכר בדבש).



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות