סמוסה: הגרסה הבוכרית לבורקס עם בשר

בצק עלים, קצת בשר טחון ותבלינים, שניים-שלושה ביסים מושלמים וכך נראית התשובה הבוכרית לבורקס בשר - הסמוסה

עמרי פולק
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הסמוסה הבוכרית
הסמוסה הבוכרית של עמרי פולקצילום: עמרי פולק
עמרי פולק
דירוג הגולשים
5 כוכבים
דרגת קושי:קל
מנות:כ-24 יחידות

על פניו, סמוסה  בגרסה הבוכרית שלה (כן, יש גם לנו - לא רק להודים והוא דומה ושונה) הוא מאכל די פשוט: בצק עלים, בשר טחון, בצל קצוץ וקצת תבלינים. שניים-שלושה ביסים ונגמר. בורקס בשר בצורה הכי ישירה שלו. כילד קטן ובררן הוא תמיד היה אחד המאכלים הבוכריים האהובים עליי, כשהגרסה היחידה שהכרתי עד אז היתה זו של סבתא אסתר, שפעם גם היתה מכינה את בצק העלים בעצמה, לפני שעברה להשתמש בבצק קנוי.

עיון ברשימת ספרי הבישול הטובים ביותר לשנת 2016 הכיר לי את Samarkand, ספר בישול שמשולב בספר מסע דרך כל מרכז אסיה. התמונות מעלפות ויחד עם ההסברים המפורטים הוא בהחלט מעורר חשק ישן לטיול שורשים. הדבר הכי משמח בו היה מתכון אבוד לסמוסה הבוכרית, שלא אכלתי מאז שסבתא נפטרה לפני 17 שנה.

המתכון בספר מעט שונה מזה שאנחנו הכרנו. אצלנו מטגנים את הבשר עם הבצל ואילו בספר הבשר הטחון מתבשל רק בזמן האפייה לאחר שנטחן עם הבצל. מצד אחד במתכון של סבתא שלי מתקבל מילוי מתפורר עם פחות נוזלים ויותר טעמים שפיתח הבשר בזמן הטיגון, מנגד המילוי הוא בעל אופי יותר דחוס וטעמיו פחות בולטים. אין הבדלים אחרים בדרך ההכנה ובסך הכול מדובר במתכון פשוט למנה ראשונה קלה וטעימה.

_

עמרי פולק הוא בעל הבלוג שביתה איטלקית

רכיבים

  • חבילת בצק עלים
  • 400 גרם בשר טחון
  • חצי בצל קצוץ
  • חצי כפית כמון
  • חצי כפית מלח ים
  • רבע כפית פלפל שחור
  • כפית שומשום שחור
  • ביצה טרופה

הוראות הכנה

הכנת הבשר:

לפי הספר: טוחנים במעבד מזון את הבצל עד שהוא קצוץ דק, מוסיפים את הבשר ואת כל התבלינים (למעט השומשום השחור) וטוחנים יחד עד שמתקבלת תערובת אחידה.

לפי סבתא: מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הבצל על אש בינונית עד שהוא נהיה שקוף. עוברים לאש גבוהה ומוסיפים את הבשר והתבלינים. מטגנים עד שכל הנוזלים של הבשר מתאדים.

מוציאים את הבצק מהמקרר, חוצים אותו לחצי ומרדדים למרובע של כ-34 ס"מ על 26 ס"מ.

טיפ שימושי: רדדו את הבצק ישר על נייר האפייה שעליו תאפו את הסמוסה.

בעזרת חותכן עגול בקוטר של 8 ס"מ קורצים 12 עיגולים, על כל עיגול מניחים כף מהמילוי ומביאים יחד שלושה צדדים, מהדקים היטב ומניחים עם הפנים מטה על נייר האפייה.

* סבתא שלי עיצבה אותם כחצי סהר: מקפלים צד אחד של העיגול לשני, מהדקים חזק ומניחים עם הפנים מטה.

מחממים תנור ל-220 מעלות, מורחים ביצה טרופה על כל סמוסה, מפזרים מעט שומשום שחור ואופים כ-20 דקות או עד שהסמוסה משחימים.

הסמוסה של עמרי פולק

עמרי פולק

עמרי פולק הוא בשלן ובעל הבלוג שביתה איטלקית

תגובות