מתכון |

תבשיל אפונה של סבתא שרה

יש תבשילים שנכנסים ללב אפילו אם הם הכי פשוטים בעולם, בלי יותר מדי תחכום. תבשיל אפונה ברוטב למשל

מיכל שמיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
אפונה
מיכל שמיר

יש תבשילים שמזכירים נשכחות ומעלים ניחוחות של פעם באף. יש תבשילים שמיד כשאוכלים אותם יש תחושה של בית, והם מעלים זכרונות נעימים של חיבוק.

תבשיל האפונה הזה הוא בדיוק כזה עבורי. למעשה, התבשיל הזה הוא אחד התבשילים הראשונים שבישלתי.

באחת מהפעמים שישנתי אצל סבתא שלי בילדותי, היא הכינה לי ולבת דודתי ארוחת ערב: מעין תבשיל שהיא הכינה בצ׳יק וידעה שנטרוף אותו בלי יותר מדי עניינים. אותו תבשיל אפונה הופיע מדי קבע בכל ארוחת שישי לצד אורז לבן.

אני זוכרת את עצמי מציצה מעל השיש של סבתא שלי, השיש היה קצת יותר נמוך מגובה הראש שלי, ואני עוזרת לה לבחוש, ולחתוך. תוך פחות מ-10 דקות כבר זללנו, כל הפנים מוכתמות ברוטב אדום של ילדות.

כבר לא מבשלים ככה היום. האפונה היא אפונה מקופסת שימורים, יסלחו לי כל השפים (למרות שלא יקרה כלום אם תשתמשו באפונה קפואה) ואת התבשיל מסמיכים עם קצת קמח. אם אתם נמנעים מגלוטן, אפשר לשים קורנפלור במקום, או להשמיט כלל, אבל אז יש להשתמש משמעותית בפחות מים ממה שכתוב. בכל מקרה, זהו תבשיל אפונה מתקתק ונפלא של פעם, טעמי ילדות טהורים והנאה מובטחת של כל בני הבית. 

כמה דברים חשובים:

אפונה – המתכון דורש אפונה מקופסת שימורים, אך אפשר בהחלט להשתמש גם באפונה קפואה. הטעם יהיה שונה במקצת, המתיקות של אפונה מקופסה תחסר. על כן אפשר להוסיף ממש מעט דבש או סוכר (1/2 כפית לכל היותר) לתבשיל אם משתמשים באפונה קפואה.

קמח – התבשיל מקבל הסמכה עם כמות קטנה של קמח. אם אתם נמנעים מקמח, אפשר להשתמש בקורנפלור, ואז יש צורך לערבב אותו עם מעט מים קרים לפני הוספתו לתבשיל. אם אתם רוצים לא להסמיך את התבשיל כלל, אפשרי, אך במקרה זה יש להוסיף רק 1/3 מכמות המים הרשומה.

תגיות:

רכיבים

  • 1 כף שמן קנולה
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק או מגורר בפומפייה
  • כף וחצי קמח רגיל
  • כף גדושה של פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית עד 1 כפית מלח
  • 2 קופסאות של אפונה בשימורים (או שקית של אפונה קפואה)
  • כוס ו-1/3 מים

הוראות הכנה

מחממים שמן קנולה בסיר רחב על להבה בינונית ומוסיפים את הבצל הקצוץ.
בשביל להתאים את התבשיל לחך של ילדים, אפשר גם לגרר את הבצל על פומפייה או לקצוץ אותו דק דק במעבד מזון על מנת שלא יורגש מבחינת מרקם.

מאדים את הבצל הקצוץ/מגורר כ-5 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.

הבצל צריך מעט להשחים ולהפך לשקוף. אם הוא נשרף, מנמיכים את הלהבה מעט. מוסיפים קמח או קורנפלור ומערבבים היטב. 

בהתחלה יהיו גושי קמח, אל דאגה, כשמוסיפים נוזלים ומערבבים היטב הם יתמזגו בתערובת והיא תסמיך מעט.

מוסיפים פפריקה מתוקה ומלח ומערבבים עד לאיחוד.

מוסיפים את האפונה (או שקית של אפונה קפואה) ומים. מערבבים היטב ובמרץ עד שכל גושי הקמח נעלמים ומביאים לרתיחה.

*אם לא רוצים להשתמש בקמח- ראו הערות בתחילת המתכון*

מבשלים עם מכסה פתוח על להבה נמוכה, תוך כדי בעבוע עדין כ-10-15 דקות.
טועמים ומתקנים תיבול (מוסיפים עוד מלח אם צריך).

מגישים כך, או לצד אורז לבן או חלה.

מיכל שמיר היא בעלת הבלוג: מיכל אופה עוגה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ