מתכון: דאל עדשים כתומות וצהובות מבית אמא

דאל הוא תבשיל עדשים סמיך שכמעט לא דורש התעסקות וכיף לאכול עם אורז. אם בכל זאת אוהבים מרקם נוזלי יותר, הוא מספיק סלחן כדי להגיש אותו כך

שולי מדניק
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דאל הודי של שולי מדניק
דאל הודי של שולי מדניקצילום: שולי מדניק
שולי מדניק
דירוג הגולשים
NaN כוכבים
דרגת קושי:קל

דאל הוא אחת המנות האהובות עליהן גדלתי ואכלתי כבר מגיל ילדות בבית הוריי. במשך השנים ירשתי מאמי את המתכון לדאל, רוטב לאורז במקור ולא מרק כמו שלעתים נהוג לחשוב, וערכתי בו כמה וכמה שינויים עד שהגעתי לנוסחה המדויקת. אימי, שנולדה וגדלה בבומביי, עלתה ארצה בשנת 1963, בדרך כלל מערבבת שלושה סוגים של עדשים בהכנת הדאל. לטענתה זה יוצר דאל עשיר יותר. אני אוהבת להכין דאל עם עדשים כתומות בלבד או במקרים אחרים - שני סוגי עדשים לכל היותר. גם עלי הקארי הם החיבה האישית והתוספת שלי, הם ממכרים ומוסיפים לא מעט לטעמו של הדאל.  עם עלי קארי או בלי, זוהי מנת נחמה מושלמת, רק אל תקראו לו מרק.

שולי מדניק היא צלמת וכתבת אוכל וטיולים, ישראלית לשעבר שנולדה וגדלה בבית ממוצא הודי ומתגוררת כיום בסמוך לווישנגטון די.סי

תגיות:

רכיבים

  • 1/2 כוס עדשים כתומות
  • 1/2 כוס עדשים צהובות
  • 4-5 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל בינוני, חתוך לקוביות קטנות
  • 5 שיני שום, שלמות קלופות
  • 1 עגבנייה בינונית, חתוכה לקוביות קטנות  
  • 1/2 פלפל ירוק חריף, חתוך לפרוסות
  • 1/2 כפית כמון שלם
  • 1/2 כפית זרעי חרדל שחורים
  • 1/4 כפית כורכום
  • מלח לפי הטעם
  • 4-5 כוסות מים
  • אופציונלי: 10 עלי קארי

הוראות הכנה

שוטפים את העדשים במים קרים ומסננים. 

מחממים שתי כפות שמן בסיר בינוני. מוסיפים את הבצל, השום והפלפל הירוק החריף, ומטגנים מספר דקות עד שהבצל מתרכך ונהיה שקוף. מערבבים מדי פעם. 

מוסיפים לסיר את העגבנייה, מבשלים שתי דקות נוספות. מוסיפים את העדשים, ארבע כוסות מים, כורכום ומלח לפי הטעם. מערבבים ומביאים לרתיחה. כשהנוזל רותח, מנמיכים את הלהבה, מערבבים, מכסים את הסיר ומבשלים בבעבוע עדין. 

במחבת נפרדת, מחממים שתי כפות שמן בחום בינוני-גבוה. מוסיפים את זרעי החרדל. הם ישמיעו רעשים וירחשו. כשיתחילו לקפץ במחבת ולהתפצפץ, זה הזמן להוסיף את הכמון, לערבב בזריזות ולהוריד מהאש. התהליך כולו אורך מספר שניות. חשוב לשים לב כדי לא לשרוף את התבלינים. 

מוסיפים את זרעי החרדל והכמון הקלויים לתוך הדאל עם השמן. מבשלים 30-40 דקות. מערבבים מספר פעמים במהלך הבישול כדי שתחתית הסיר לא תיחרך וכדי שנוזלים לא יגלשו. אם התבשיל נראה לכם סמיך מדי, ניתן להוסיף כוס מים כדי לדלל. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך. 

מורידים מהאש ומועכים מעט את העדשים ואת שיני השום הרכות. מערבבים. 

אופציה שתעניק לתבשיל טעם עמוק יותר: מחממים כף שמן במחבת על חום בינוני-גבוה. מוסיפים את עלי הקארי שיהפכו מיד לקריספיים בטיגון. מורידים מהאש ומוסיפים לדאל. 

מגישים עם אורז בסמטי. הדאל מסמיך ככל שהוא עומד, והופך עשיר יותר ביום שלמחרת. 

תגובות