טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: האגז בנדיקט הטוב בתל אביב

בורקס בנדיקט, הולנדייז טרגון, תחליף מעניין לבייקון וגרסה מתקתקה למאכל המושחת - העולם מלא בחטאים, ואגז בנדיקט הוא המהנה שבהם. מצאנו את המנות שיכנסו לכם הישר ללב

תגובות

קומודור בנדיקט, אחד מהטוענים לכתר ממציאי ביצי הבנדיקט, אהב מאוד את החיים ורצה אותם קצרים, אחרת אין הסבר ליצירת מנה שהתואר ההולם ביותר עבורה הוא "התקף לב בצלחת עם מעט עירית קצוצה מעל". האגז בנדיקט הוא ללא ספק מתת האל לאנושות, ויש בו כל מה שיכול להרחיב לאדם הסביר את הלב: חמאה, חמאה ועוד קצת חמאה, ובין לבין גם חלמון, בייקון מטוגן בעוד חמאה ובריוש חמאתי שנושא את כל העונג הזה על כתפיו.

» הרגע שבו ארז קומרובסקי ויתר על השמרים» ארוחות הבוקר המומלצות בתל אביב» ארוחות הבוקר המומלצות בשרון» איפה אוכלים חומוס בצפון?

הבנדיקט הקלאסי מוגש בכלל על מאפין אנגלי קלוי ומעליו פרוסת האם, ביצים עלומות ורוטב הולנדייז. כל שאר המלווים דוגמת סלמון מעושן, בייקון, תרד ואפילו עדשים - הם פיתוחים שתפסו במרבית המסעדות את מקומו של הבנדיקט הקלאסי וה"סגפני" יותר, ונחשבים כיום בטעות למנת הבנדיקט המקורית. אם לא משנה לכם מה יש מתחת להולנדייז והעורקים שלכם מתחילים לפעום רק מהמחשבה על חלמון מנותץ שזולג על המנה ונספג בבריוש, אתם במקום הנכון. מלבד קלאסיקה יחידה, כל אחת ממנות הבנדיקט שברשימה הבאה מגיעה עם טוויסט, סטיית תקן וייחוד, שהופכים אותה לדבר הבא שאתם חייבים לעצמכם בפעם הבאה שאתם נכנעים לאלוהי הכולסטרול. הזמינו תור לצינתור, מתחילים.

בייקון ושינקן תמיד היו שם ותמיד יהיו, ולכן הבחירה של טראק דה לוקס בביקון מטלה היא יציאה אמיתית, שתעשה נחת גם לקרניבורים וגם למי שמטעמי סלידה מעדיף לא לנשנש חזירים. מה שהופך את הטלה שבמנת הבנדיקט (59 שקלים + קפה וסלסלת מאפים) לבייקון, היא צורת החיתוך שמשאירה מספיק שומן בנתח, כך שבזמן הטיגון מתקבל טעם גרילי עז. והטעם אכן חזק, כל כך חזק, שיש סיכוי טוב שהוא יזכיר לכם שווארמה, אבל כזאת מהזן האיכותי. ההולנדייז הסמיך מאוד אך העדין במרקמו סופג ומקהה קצת את הטעם הבועט ולוקח אותו למקומות אלגנטיים יותר, במיוחד כשהחלמון נשפך החוצה ומשמש כאקסטרה רוטב שעוטף את הכל.

בקומה מתחת לממלכת הכולסטרול גרים שני חצאי בריוש חמאתי במיוחד, שכדי להפוך לחמאתי יותר, טוגן בעוד קצת חמאה, עליו מונחת ערימה נאה של תרד חלוט אך עדיין בשרני לנגיסה, פנטהאוז הביצים העלומות, בייקון הטלה וההולנדייז. חופשת מחלה: החמאה נוכחת בנדיבות, את הבייקון מחליף אמנם טלה, אבל גם הוא לא נטול שומן, וההולנדייז משתייך לזן הכבדים והמכילים, כך שיש סיכוי שאת הארוחה הבאה תצטרכו לאכול יום למחרת.טראק דה לוקס - בן עמי 13, תל אביב

בייקון כשר למהדרין. אגז בנדיקט בטראק דה לוקס (צילום: יעל רייף)

פתאום קם אדם בבוקר וחושב לעצמו: למה שלא אהפוך את האגז בנדיקט האהוב לקינוח מן המניין? האדם הזה עובד בדיקסי ובזכות ההמצאה הגאונית שלו, גם אתם תוכלו להעשיר את העורקים באחת המנות המושחתות שיצר אלוהי הכולסטרול. האגז בנדיקט הפרוורטי של דיקסי (49 שקלים) הוא למעשה פנקייק בנדיקט, המורכב משני פנקייקים גדולים ותפוחים - כן כן, אלו אותם פנקייקים שכל העולם מנסה לחקות אבל לאף אחד אין את המתכון המדויק. מעליהם ערימה בלתי הגיונית של בייקון שחום ופריך שמתעגל בקצוות מרוב שטוגן, בין לבין שתי ביצים עלומות ומדויקות עם חלמון נוזלי שרק מחכה להשפך לכל עבר, ועל הכל רוטב ההולנדייז המסורתי של דיקסי, הווה אומר: הולנדייז הארד קור המורכב, איך לא, מהמון המון חמאה ומגיע במרקם סמיך וטעם משתלט לטובה. בזכות מרקמו העיקש הוא עוטף היטב את הפנקייק ונדבק אליו כאילו חייו תלויים בכך.

השידוך הזה עובד מצויין. הפנקייק האוורירי הוא מצע אידיאלי לספיגת ההולנדייז, ואם מעמיסים על המזלג גם חתיכת בייקון, מקבלים מלא מרקמים בביס אחד. אם כבר הלכתם על מנה מוגזמת מיסודה, אתם חייבים לבקש גם מייפל (התעלמו מהגבות המורמות של המלצר) ולשפוך קצת מעל. התוצאה היא זריקת אוממי הישר לווריד.

חופשת מחלה: גם אם אתם בעלי קיבת ברזל, סביר להניח שקצת אחרי שתסיימו את מגדל הכולסטרול ותתחרטו מידית, תתחילו להרגיש את החמאה זורמת בעורקים. אחר כך תגיע תחושת עונג ומייד אחר כך עייפות נוראית. כל עוד עברתם את שארית היום בשלום, אתם בטוחים.

דיקסי - תוצרת הארץ 1-3, תל אביבהגילטי פלז'ר הקולינרי הכי טהור שיש. פנקייק בנדיקט בדיקסי (צילום: יעל רייף)

טבחי הבסטה אוהבים את האוכל שלהם עתיר חמאה. שאול אברון ז"ל, האיש שמאחורי יועזר בר יין ז"ל, אהב את האוכל שלו עתיר חמאה וחלמונים, וכנגזרת ברורה לאהבתו לכל מה שמשמח ופוגע בלב בו זמנית, האגז בנדיקט שלו היה הטוב בארץ, כולל השטחים. תחושת העונג שהתיישבה על הגוף כבר בביס הראשון פסה מהעולם עם סגירתו של המוסד הקולינארי, אבל אם אתם נמנים על המתגעגעים, את אותה תחושת הנאה כמעט, תחוו במפגש עם הבנדיקט של הבסטה (79 שקלים + צלוחיות קטנות מסביב), שמרגיש כמו מחווה מדויקת לזה של יועזר, כולל תועפות החמאה והגודל הקטן. שום דבר במנה לא מקורי, אבל כל אחד ממרכיביה מדויק להפליא ויוצר תרכובת חמאתית שממלאת את הפה באושר: הבריוש, המגיע כפרוסה דקה שמטוגנת בהמון המון חמאה, פריך ונעים, הביצים מדויקות במידת העשייה, הבייקון איכותי וההולנדייז קליל ומרפרף על המנה, ורק מקשט את הפה בנגיעות עדינות פה ושם. שאול אברון בוודאי מסתכל מלמעלה ומחייך.

חופשת מחלה: כן, אבל רק בשביל להיזכר בערגה בעונג יום שבת. פיזית אתם בריאים והכל בזכות קוטנה של המנה. 

הבסטה - השומר 4, תל אביבגעגועים ליועזר בר יין. אגז בנדיקט בבסטה (צילום: יעל רייף)

מאפה העלים הפריך של הבראסרי (68 שקלים + מאפים, שתייה חמה וקוקטייל) הוא הגרסה האוונגרדית לאגז בנדיקט המלכותי. יש בו חלק מהמרכיבים של הבנדיקט הקלאסי דוגמת הולנדייז וביצים עלומות, אך כל מה שמקיף את החבילה שונה וגורם לטוויסט מהנה בעלילה. אם נגדיר זאת בעממית, מדובר בסוג של בורקס מבצק עלים חמאתי ובתוכו כרישה שטוגנה קלות ונותרה עדינה ואצילית, שתי ביצים עלומות, אספרגוס חלוט ופריך והולנדייז חמצמץ מעט, אוורירי וקליל. האתגר האמיתי הוא להצליח לערום על מזלג קצת מכל מרכיב, עם דגש מיוחד על שכבת הבצק הפריך, מבלי להפוך למרבץ פירורים. ותרו מראש על הניסיון לאכול את הקונסטרוקציה ככריך בביס גדול אחד, ותנו לכל העסק להתפרק בצלחת ולהתערבב בחלמון הביצה. התוצאה אמנם עלולה להיות מבולגנת ולהגיע עד לבגדים, אבל בהחלט שווה את הכביסה.חופשת מחלה: באמת שאין צורך. בין כל עלה בצק חמאתי יש אוויר, מה שהופך את כל העסק לכזה שלא ילך אחריכם כל היום ויאשים אתכם בעייפות הגדולה.

בראסרי - אבן גבירול 70, תל אביבבורקס הבנדיקט הראשון בישראל. מאפה ביצים עלומות בבראסרי (צילום: יעל רייף)

לפעמים, וזה לא פשוט לנו להודות בזה, הבייקון קצת ממצה את עצמו ולפה מתחשק טעמים עדינים יותר. הבנדיקט של oggies הוא פשרת ביניים. מצד אחד הוא  מאופיין בטעמים מעושנים, מצד שני מגובה בקונפי סלמון עדין, ומצד שלישי מגיע עם הולנדייז מתובל. השכבה התחתונה של הבנדיקט (56 שקלים + מאפים, קפה ושתייה קלה) מורכבת מפרוסת בריוש עבה וחמאתית, מעליה סלמון מפורק שעושן בתה שחור ובושל בטמפרטורה נמוכה עם המון תבלינים דוגמת אניס וזרעי כוסברה כדי להפוך לקונפי. על הסלמון העסיסי מונחות שתי ביצים עלומות ומעל רוטב הולנדייז סמיך אך לא מאוד שמן, שצבעו ירקרק בזכות שילוב של טרגון בהכנתו. למרות ריבוי התבלינים וטכניקות ההכנה, הטעמים עדינים, ואפילו ההולנדייז הסמיך משתלב טוב ולא הופך את כל העסק ליציקה.

חופשת מחלה: אתם בריאים. זה אולי נראה אימתני בתלת מימד, אבל הבנדיקט של oggies ידידותי למשתמש ואפילו לא מכביד מדי על הקיבה.oggies - מרחביה 4, תל אביבהעישון עושה את ההבדל. אגז בנדיקט ב-oggies (צילום: יעל רייף)

*#