שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

החמישיה הפותחת: מנות האגז בנדיקט הטובות בתל אביב

מושחתות עם קוויאר, בסגנון אמריקאי עם בייקון או אפילו צמחוניות ונטולות גלוטן. תקבעו תור לקרדיולוג כי לפניכם מנות האגז בנדיקט הטובות ביותר בתל אביב ומחוצה לה

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
רותם מימון, עכבר העיר

אין הרבה מנות שיש סביבן כל כך הרבה אגדות רומנטיות המספרות את דרך יצירתן כמו אגז בנדיקט. סיפור אחד מתחיל ב-1860 בניו יורק עם סועדת משועממת בשם בנדיקט ושף קשוב שרקח מתכון חדש לביצים ורוטב. לפי סיפורים אחרים, סוחר שיכור בשם בנדיקט שדרש מנה מושחתת כדי להתמודד ההנגאובר או על שף שפתח ספר מתכונים וגילה שם מתכון אלמוני שכתב ימאי צרפתי בשם בנדיקט, וגרסה אחרת טוענת שזה מאכל צרפתי שקיבל עם השנים פרשנויות שונות מבסיס של פירה ועד לחם מטוגן. כך או כך, הגרסאות חזרו תמיד על מבנה של מאפה שמעליו ביצים עלומות ורוטב הולנדייז.» הסלטים הטובים בתל אביב» הגלידריות הטובות בארץ» ארוחות הבוקר הטובות בתל אביבבארץ המנה נחתה מאוחר יחסית. היא הפציעה לראשונה בשנת 1995 בתפריט שיצר חיים כהן לדיקסי ולאחר מכן ביועזר בר יין, לפני שהפכה למנה מקובלת בכל ארוחת בוקר. באופן לא מפתיע, הסועד הישראלי של לפני 16 שנה פחות אהב ביצים עלומות ורוטב מבוסס חלמונים בארוחת הבוקר שלו, אבל ברבות השנים היא הפכה לאחד ממושאי ארוחות הבוקר הנפוצים בארץ, מהסוג שמוגש גם בבית הקפה הפשוט ביותר. תנאי הקבלה לחמישיה היו: רוטב הולנדייז מאוזן, מאפה בלתי נשכח שמסוגל לספוח נוזלים אך עדיין להיות יציב על מנת להחזיק את הביצים העלומות נעשות בדיוק רב. וזה לא היה פשוט.» איפה אתם אוהבים לאכול אגז בנדיקט? ספרו לנו בתגובותסודות של השוק: אגז בנדיקט צמחוני ונטול גלוטן בכריסטופר'ס בינואר האחרון נפתח בשולי שוק הפשפשים בית הקפה הקטן של השף עמוס חיון שחזר ארצה אחרי פעילות רבת שנים בניו יורק. את המקום הוא פתח בהשראת בתי הקפה הקטנים שאפשר למצוא ברחובות הצדדיים של התפוח הגדול שמגישים מנות אמריקאיות עם טוויסט מקומי. כך נזנחו הפואה גרא והברווזים לטובת אוריינטציה חלבית-צמחונית (אבל לא רק). מזל שנשאר לו מדף המתוקים הצנוע והמפתיע. בקיצור: כריסטופר'ס הוא בדיוק מהמקומות שאתם מחפשים בטיול שלכם בחו"ל.ניצחון הבנדיקט: מלבד העובדה שזהו אחד המקומות הבודדים בהם מצאנו בנדיקט נטול גלוטן, זהו גם אחד הבנדיקטים המושקעים בעיר, לא משנה באיזו גרסה בחרתם. המנה מורכבת מתרד מאודה (שלרוב משמש כקישוט) עם גבינת פטה ושום שהופכים אותו לתבשיל עשיר בטעמים וניחוחות, שמונח על לחם מחמצת קלוי משני צדדיו שסופג את מיציו. מעל הביצים העלומות  מוזלף רוטב הולנדייז קלאסי מהסוג החמצמץ, עם הדים נעימים של יין, שאלוט וחמאה. בתפקיד הדובדבן שבקצפת מופיעים קוביות עגבניה, שמיר וחלפניו כבוש וכקונטרה מגיעה בצד "שליכטה" של ממרח גזר וכמון שלוקחים את המנה לגבול שבין ספרדית לבלקנית.  טיפ קטן: הביס המושלם מורכב מחתיכת לחם, ביצה על נוזליה, חלפניו וגזר. חמיצות-מליחות וחריפות ים תיכונית ישחקו לכם תופסת בפה.המחיר: 35 שקלים.אם אתם כבר כאן: תקוו מאוד שהשף הכין דווקא היום מאפין אוריאו. אם לא, תסתפקו בטארט לימון.כריסטופר'ס - בית אשל 13, יפו

 כזה עוד לא טעמתם. אגז בנדיקט בכריסטופרס (צילום: רותם מימון)נוק אאוט למתחרים: אגז בנדיקט בקפה נואר קפה נואר אמנם ידוע לכל בגלל השניצל המיתולוגי שלו, אבל עם כל הכבוד (ויש כבוד) המקום מציע לא מעט מנות שצריכות להגיע לתודעת הקהל, ארוחות הבוקר למשל. בשנה האחרונה תפריט ארוחות הבוקר זלג ממשבצת סוף השבוע אל אמצע השבוע, ונוספו אליו מנות מושקעות ומהנות, אגז בנדיקט היא אחת מהן.ניצחון הבנדיקט: נוק אאוט מסחרר לכל מנת בוקר אחרת שיציעו לכם בקפה נואר בזכות בסיס של לחם תירס פיקנטי שהתגלה כבחירה נבונה, מקורית ושוברת שגרה מול לא מעט מנות משמימות. רוטב ההולנדייז המעודן משלים את הביצים העלומות והמאפה נותן לכל העסק סיומת פיקנטית שדורשת עוד ביס ועוד ביס. החיסרון המרכזי: זה נגמר מהר מדי.המחיר:  42 שקליםאם אתם כבר כאן: וכנראה שמדובר בשעת בוקר, כדי לסגור את פינת התענוג (או השחיתות) הזמינו לכם קוקטייל. כן, בבוקר. בנואר עושים את זה מוצלח.קפה נואר - אחד העם 43, תל אביבתאכלו לאט. אגז בנדיקט בקפה נואר (צילום: רותם מימון)קלאסיקה אורבנית: ביצים בנוסח בנדיקט בבראסרי הבראסרי היה בין המקומות הראשונים בארץ ללמד אותנו לאכול אגז בנדיקט, כשאפילו לא ידענו בוודאות איך אומרים את זה נכון. המנה מופיעה בתפריטי  הלילה והבוקר, כאופציה מצויינת לספיגת האלכוהול. מנת האגז הבנדיקט של בראסרי הפכה לאחת המנות המזוהות ביותר עם המקום ובעיר בכלל, והאמת? בצדק.ניצחון הבנדיקט: כשאתה מהווה מודל לחיקוי, אתה לא יכול להכין בנדיקט פחות ממושלם. בביצים עלומות עשויות ברמת דיוק מרהיבה, עם חלמונים בצבע צהבהב-כתמתם משגע שמונחים על פרוסת שינקן שלוקחת את המנה למחוזות מושחתים. מעבר לכך, הבריוש הקלאסי לא מתוק מדי, חרוך היטב וערוך לספיגת הנוזלים וההולנדייז היה אוורירי, עם סיומת מתפתלת בפה וחמיצות ששוברת את הכובד שמגיע מכל הרכיבים במנה, כמו גם התרד שמונח בנון שלנטיות מעל. בקיצור: המלכה האם.המחיר: 66 שקלים במסגרת הבראנץ' המלא שכולל סלסלת מאפים, שתייה חמה וקוקטייל.אם אתם כבר כאן: וחולקים ארוחות בוקר, הזמינו קרוק מדאם, עוד שחיתות בוקר מוכרת שכוללת טוסט ועליו ביצת עין ונקניקים ובקשו בצד מעט מן ההולנדייז.  לחיי בקרים בריאים שכאלו.בראסרי - אבן גבירול 70, תל אביבמושא לחיקוי. ביצים בנוסח בנדיקט בבראסרי (צילום: רותם מימון)בוקר טוב אירופה: אגז בנדיקט עם סלמון וקוויאר בעדן האוס הקירות הוורודים, הפורצלנים, הנברשות והכיסאות המקושטים גרמו לנו לחשוב שהגענו בטעות אל איזו ממלכה אירופאית נשכחת, אבל אז נזכרנו שאנחנו רק בלב כרם התימנים. אל תתנו לקיטש וליופי להסיח את דעתכם, כי מאחוריהם עומד מלון בוטיק קטן ואירופאי עם מטבח שף שנותן פרשנות קצת אחרת ויוצאת דופן לארוחת הבוקר.ניצחון הבנדיקט: באירופה אימצו את גרסת הבנדיקט שמתכתבת עם הים ובעדן לוקחים את הקו הזה עוד יותר רחוק. על בסיס בריוש פרמזן קלוי בחמאה מונחים סלמון נורבגי וביצים עלומות, הולנדייז עם נוכחות יפה של קרם פרש, חרדל דיז'ון וחמאה מזוקקת, ובתפקיד התרד – פה משתמשים בקוויאר. אבל הגדולה של המנה הזאת נובעת דווקא מהביצים העלומות: סוד הכנתן הוציא מהן כל זכר לחומץ והן היו מאוזנות להפליא ונעו בין רכות מבורכת לנוזליות מדודה. גם ההולנדייז המעודן תרם רבות והשילוב עם הבריוש גרם לביס להתמוסס בפה בנועם, אירופאי כמובן. אל תחמיצו. המחיר: 60 שקלים כולל שתייה קרה וחמה.אם אתם כבר כאן: למה שלא תקחו איזה קרואסון או בליני? אם כבר אירופה אז עד הסוף.ביסטרו מלון עדן האוס - ישכון 11, כרם התימנים, תל אביבשל הביוקר. אגז בנדיקט בביסטרו מלון עדן האוס (צילום: רותם מימון)אמריקה זה כאן: בלאקסטון ביסקיט בנולה טליה רסנר נולדה בניו אורלינס ומאז קשרה את נפשה עם המקום. את נולה בייקרי היא פתחה כדי להוכיח לישראלי הממוצע שאפייה אמריקאית לא מסתכמת רק בעוגות גבינה ובייגלס, והכירה לקהל המקומי מאפים כמו מאד פאי, למון סקוור, וופי פאי ועוד. כן, זה גדול, זה משמין וזה מאוד מתוק אבל כל כך טעים שבא לנו לחתום פה קבע.ניצחון הבנדיקט: למה שאנחנו מכירים כאגז בנדיקט קוראים כאן בלאקסטון ביסקיט אבל בינינו, לא תרגישו בהבדל. את הבריוש הצרפתי מחליף כאן ביסקיט אמריקאי חצוי לשניים כשעל כל צד מונחים עגבניה בגריל, בייקון, ביצה עלומה וקצת הולנדייז. הביסקיט עצמו הוא כבר שובר שגרה נעים, טעים ומזמין, עשיר בחמאה וברוויון, נימוח ובעל מתיקות נעימה שמתאזנת עם הבייקון ופלפל שחור שמפוזר מעל, כשגם העגבנייה הצלויה נותנת טוויסט מעניין בגוון חמצמץ יותר. נותרנו עם השאלה מה יותר טעים, בלאקסון או בנדיקט?המחיר: 49 שקלים כולל סלט ושתייה.אם אתם כבר כאן: תשאירו מקום לקינוח. עשו סיבוב בחלון הראווה של הבייקרי ונראה אתכם בוחרים רק דבר אחד.נולה - דיזנגוף 197, תל אביבאמריקה. בלאקסטון ביסקיט בנולה (צילום: רותם מימון)מנות האגז בנדיקט הטובות מחוץ לתל אביב: דיקסי ראשון לציון - כאמור, הדיקסי היו הראשונים לעשות כבוד לבנדיקט. חיים כהן הלך על מנה ניו יורקית קלאסית עם טאץ' אישי שלו והתוצאה כל כך מוצלחת שקשה לדמיין את ארוחות הבוקר המקומיות בלעדיה. מאפה שהוא בין מאפין לבריוש, רך וחמאתי מצד אחד אך עדיין חזק דיו ובעל נפח שיכול לשאת את כל הממתקים שיש מעל, מונחות רצועת בייקון יפה ומושחתת, ביצים עלומות ורוטב הולנדייז צהבהב יפה, סמיך ועז טעם שייכנס אל הפנתיאון. קלאסיקה שאין להתווכח איתה. המחיר: 42 שקלים.»דיקסי ראשון לציון - הכרמל 20, ראשון לציוןגוטלה - כמה אנחנו אוהבים את הסיפורים על מקומות שהתחילו כחצי חנות וחצי מאפייה וגדלו להיות בית קפה וקונדיטוריה. גוטלה החלה לפני שנתיים כקונדיטוריה פצפונת וכיום זהו אחד מהמקומות הבולטים באבן יהודה. מנת האגז בנדיקט מצטיינת בזכות בסיס בריוש ומוכיחה שכשקונדיטוריה מכינה בריוש זה חייב להיות מוצלח. המאפה מוכן בתנור פיצה כך שהוא מקבל קרום חיצוני פריך ותוכו נשאר רך וענוג. את העבודה משלימים גאודה עזים, אספרגוס ורוטב הולנדייז עם שפיץ חריף בסוף בזכות צ'ילי שהוכנס לרוטב. בקיצור, אחד הבנדיקטים הטובים שתמצאו. המחיר: 59 שקלים.» גוטלה -המייסדים 56, אבן יהודהסיפור הצלחה. אגז בנדיקט בגוטלה (צילום: רותם מימון)קפה קדוש - הנה ההוכחה שאפשר לעשות אוכל כשר ומצטיין מבלי לוותר כהוא זה על האיכות. קפה קדוש הוא מבתי הקפה הטובים בירושלים ועל הקונדיטוריה שלו אין מה לדבר. את הגרסה שלהם לבנדיקט אפשר למצוא במנת "בוקר על עלים" כאשר את הבריוש מחליף טארט בצק עלים שממולא בגבינת ריקוטה ועגבניות ומעליו ביצים עלומות ורוטב הולנדייז. מחפשים מנה יצירתית, מורכבת ומרובה טעמים? הגעתם למקום הנכון. המחיר: 48 שקלים כולל סלט ושתייה.»קפה קדוש - שלומציון המלכה 6, ירושליםאנג'לינה - אפשר לומר שאנג'לינה היא הבראסרי של אזור הוד השרון. יותר מביסטרו שנעים לצאת אליו, אנג'לינה היא מקום טוב לאכול בו, נקודה. בתפריט הבוקר שלהם אפשר למצוא שתי גרסאות לבנדיקט ולמי שלא אוהב רוטב הולנדייז מדובר בחגיגה, כי שתיהן נטולות הרוטב. המנה שאהבנו יותר היא מנת ביצים עלומות על לחם תירס, כשבמקום רוטב הולנדייז תמצאו גוואקמולי עם סלסת פלפלים בצ’ילי. כן, אנחנו מהמרים שבנדיקט עוקצני שמתכתב עם מקסיקו זה הדבר הבא. המחיר: 62 שקלים.»אנג'לינה- הבנים 14, הוד השרוןאולה אמיגוס. אגז בנדיקט באנג'לינה (צילום: רותם מימון)קימל בגלבוע - איך נשמעת לכם ארוחת בוקר מול הנוף של עמק יזרעאל מאחת המרפסות היפות ביותר? שאול בן אדרת הקים בגלבוע את השלוחה הצפונית למסעדתו הכפרית, רענן את התפריט ומגיש גם ארוחות בוקר שווה לשים אליהן לב. אחת מהן היא אגז בנדיקט קלאסיות בפרשנות של בן אדרת, עם בריוש מעולה ורוטב ההולנדייז עם מיונז ולימון. באנו בגלל הנוף ונשארנו לבנדיקט. מחיר 56 שקלים. »קימל בגלבוע - אתר סקי כביש התענכים, עפולה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ