טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: הלחמים הטובים בתל אביב

הפוקצ'ה של רפאל, הקובנה של המזללה, הפרעצל של כרמלה בנחלה, הסלסלה של מאנטה ריי ולחם הבית של קארדו - הלחמים הטובים במסעדות בתל אביב ומחוצה לה

תגובות

כמעט כל אחד יסכים שהאוכל הבסיסי ביותר שאי אפשר בלעדיו הוא לחם. עוד בספר בראשית מוזכר המאכל הטריוויאלי, ומאז אנחנו כמעט ולא עוזבים את המנה הפחמימתית הזאת. ליד הסלט, עם החציל או החומוס, ליד הקרפצ'יו, ועם שאריות של רוטב מכל סוג. כך שלא משנה באיזו מסעדה בוחרים לאכול, העיקר שיהיה שם לחם. או פוקצ'ה. או פיתה.

אפשר לחלק את המסעדות בארץ לשני סוגים: אלו שקונות לחם ואלו שעושות אותו בעצמן. מתברר שעשיית לחם על ידי מסעדה זה עסק יקר - החל מחומרי הגלם ועד האופה. כך שדי ברור למה לא מעט שפים מעדיפים לקנות את הלחמים שלהם במצב צבירה כזה או אחר, ולהשלים את אפייתו לבד. מסעדות מומלצות - לכל הדירוגים» הפסטות הטובות בתל אביב» המנות המוקפצות הטובות בתל אביב» השיפודים הטובים בתל אביבאחרי הפסח שעבר עלינו, תודו שאחד הדברים שהתגעגעתם אליו זה לחם, אם אפשר גם חמאה בצד. כמכורים קשה, המשימה שעמדה לנגד עינינו הפעם היתה למצוא לא רק את הלחמים הטובים, אלא את המסעדות שמכינות את מנת הלחם שלהן בעצמן. חלק לא קטן מהלחמים האהובים עלינו מקורם במאפייה, ולכן לא מצאו את מקומם ברשימה.

כל ביקור חדש ברפאל, המסעדה של השף רפי כהן, היא חוויה קולינרית יוצאת דופן בדמות מנות שאנחנו מכירים מהבית, כמו: קוסקוס או קציצות דגים, אבל עם ביצוע עילי משובח. כבר מיומה הראשון של המסעדה, אי אז בשנת 2001, החליט כהן שגם את הלחם הוא יכין בעצמו. התפריט משתנה ברפאל בין העונות, לחמים יוצאים ונכנסים, אבל הפוקצ'ה תמיד נשארת.

הלחם המנצח: הפוקצ'ה כמובן. על אף המנות המצוינות במסעדה, יש כמה אנשים שמוכנים להישבע שהם מגיעים לכאן רק בשבילה, ולא סתם. כל הזמנה כוללת סלסלת לחם מהטובות בעיר, ובה: לחם שיפון שאפוי על אבן, בגט (בצהריים) ולחם תמרינדי וצימוקים אוזבקי המשלב טעם מתקתק וחמצמץ, שקשה להניח מהיד. לכולם קרום קשה וממכר שאפשר לשבוע רק ממנו, אבל אז מגיעה הכוכבת: הפוקצ'ה, שעשויה בצק רך ונעים המזכיר במעט ספינג', אשר נאפית רק ברגע ההזמנה. האפייה נעשית על אבן וכך יוצא שהיא מעט קריספית ושזופה מבחוץ ולבנבנה ורכה מבפנים. שמן זית שמוברש מעליה נותן לה ברק יפה ועוד קצת טעם, אבל הסוד האמיתי כאן הוא דווקא שמן הזית שבבצק.

המחיר: כל הזמנה מגיעה עם סלסלת הלחם והפוקצ'ה. הריפיל על חשבון הבית.

כדאי לטבול ב: אמנם מגישים את הלחמים עם חמאה משובחת ובקבוק שמן זית קטן, אבל המנה שהכי כיף לטבול בה את הלחמים היא טרטר לוקוס בגספצ'יו עגבניות צהובות וצ'ילי ירוק (58 שקלים). מנה שומית מאוד, חריפה, יפהפייה ומסעירת חושים. טיפ קטן: להשלמת הסערה הזמינו בצד עוד קצת חריף.» רפאל - הירקון 87, תל אביב

הסוד הוא בשמן הזית. פוקצ'ה של רפאל (צילום: רותם מימון)

לפני פחות משנה פתח מאיר אדוני את המזללה כתשובה הפחות מעונבת לכתית, ומהרגע הראשון היה ברור שמדובר בלהיט היסטרי. הקונספט, כמו גם המנות, האווירה והאנשים, אקלקטי ומשמח ותוך זמן קצר כבר כמה מנות נכנסו להן בקלות למצעד להיטי המנות התל אביבי. הקובנה היא אחת מהן.

הלחם המנצח: הקובנה של צביה. יש במזללה יותר ממנת לחם אחת (כמו חלת שום לדוגמה), אבל בתפריט הערב אפשר למצוא את הקובנה של צביה. צביה היא אחותה של אחת הסטאז'ריות בכתית שלימדה את אדוני איך מכינים קובנה תימנית אסלית. ובכן, הקובנה כאן כיאה לבצק תימני, אפויה בסמנה (חמאה מזוקקת) שדומיננטית מאוד בטעמה, וגם עם לא מעט סוכר. התוצאה הסופית: לא פחות מאשר התשובה התימנית לבריוש. בפועל: תענוג שקשה להפסיק לאכול.

המחיר: 23 שקלים.

כדאי לטבול ב: עגבניות גריל מרוסקות ופלפל ירוק חריף, מוגשים באופן אוטומטי עם הקובנה, אבל הכי כיף לטבול אותה בטרטר "פלשתיני" (59 שקלים) - שייטל קצוץ, עם טחינה גולמית מעולה, צנוברים ויוגורט, קרם חצילים, צ'ילי, פול ירוק וכמון. התשובה של אדוני למזרח תיכון חדש.» מזללה - נחלת בנימין 57, תל אביב

איך אומרים בריוש בתימנית? קובנה של צביה במזללה (צילום: רותם מימון)

עם הכניסה לכרמלה בנחלה נעלמים בבת אחת קולות המדרחוב של נחלת בנימין והשוק, ועוברים לטיול קצר באירופה הקלאסית. הביסטרו של השף דניאל זך משלב קצת ים תיכון והרבה אירופה, כך שלא מפתיע למצוא פה פסטות עם גבינות ישראליות, עשבי תיבול ישראליים ושניצל וינאי כמו בספרים. באותו קו, נעים למצוא פה את הפרצעל.

הלחם המנצח: פרצעל קלאסי. אל המתכון של הפרצעל נחשף זך כאשר המיר את הטיול בדרום אמריקה בטיול בדרום גרמניה. שם באזור שטוטגארט, האזור בו הפרצעל הוא מלך, נכנס לסטאז' במאפיה מקומית ותיקה של שלושה דורות אופים, וחקק על לוח לבו את המתכון. סוד הקסם של הפרצעל הוא בתמיסה המיוחדת של הסודה לשתייה בה טובל זך את הבצק, שנותנת לו את הטעם הקריספי והמלוח, ויותר מכל את הטעם הנוסטלגי. החיסרון היחיד: הוא נגמר מהר מדי.

המחיר: בצהריים/בראנץ' - 7 שקלים, ובערב - 9 שקלים. כדאי להזמין כבר על ההתחלה שניים.

כדאי לטבול ב: בשקשוקה עם תרד. גם המטבלים שלידה משלימים היטב את התמונה: טחינה עם צנוברים, גבינת המאירי, סלט ביצים קשות ומיונז וסלט חצילים עם טחינה. » כרמלה בנחלה - התבור 46 פינת הרמב"ם, נחלת בנימין, תל אביב

גרמניה בנחלה. פרעצל בכרמלה בנחלה (צילום: רותם מימון)

מאנטה ריי לבית גנור, זכתה בנוף הכי יפה של תל אביב - הים כמובן. לא סתם היא כבר 12 שנים נחשבת לאחת ממסעדות החוף הטובות בעיר, בעיקר בזכות פירות הים והדגים שלה, אבל בינינו - ארוחות הבוקר כאן, הן הסיבה האמיתית להגיע אל המקום.

הלחם המנצח: סלסלת לחמי הבוקר. עפרה גנור היא חובבת לחם ידועה וככזאת היתה חייבת להכין את הלחם שלה בעצמה. לכן בכל שעה יש כאן לחם או פוקצ'ה מצוינים, אבל דווקא סלסלת לחמי הבוקר היא אחת המושקעות והמוצלחות בעיר: לחם אגוזים, לחם שיפון, בייגלה עם שומשום, בריוש, מאפינס תפוז-קוקוס ולחמניית חלב מתוקה עם קצח. הכל טרי טרי, חמים ונגמר מהר כל כך שלא נודע כי בא אל קרבו. עכשיו נשאר להזמין משהו לטבול.

המחיר: סלסלת הלחמים מגיעה עם חלק מארוחות הבוקר שמחירן נע בין 41- 59 שקלים.

כדאי לטבול ב: במטבלי הבוקר. צ'אטני דלעת, ריבת תות, גבינת פטה, טחינה, חמאה וזיתים הם חלק מהדיל, אבל שווה גם להתפנק על איזה מזט או שניים (19 שקלים המזט). הבחירה שלנו: פלפלים קלויים ופטה, או הצזיקי בעל ניחוח השום. למתקדמים: מטיאס כבוש עם שמנת ובצל. » מאנטה ריי - חוף עלמה ביץ', הכניסה מול בית האצ"ל, תל אביב

מהמושקעות והמוצלחות בעיר. סלסלת לחמי בוקר של מנטה ריי (צילום: רותם מימון)

בלב מתחם נוגה ובקצה הצפוני של שדרות ירושלים, נמצא הקארדו, שהחל את דרכו לפני שנתיים וחצי כבית לחם ויין ולאחרונה הפך למן שילוב יפואי-פריזאי בין בר יין לקפה מסעדה. הקונספט אולי השתנה, אבל הלחם נשאר. אלון ברנע (הבעלים) מקפיד על יצירתיות במנות, ואת הפיתות שהוא מכין במקום, מגיש לצד חומוס יפואי. הקירות האדומים, המוזיקה ווילונות התחרה מזכירים את פריז, אבל הנשמה היא יפואית.

הלחם המנצח: לחם הבית כמובן. בקארדו מכינים במקום לא רק את הסחוג, חמאת הבוטנים, עוגות, עוגיות ואפילו ואת הקרקרים שהולכים ליד היין והבירות, אלא גם, ובעיקר, את לחם הבית המופלא שנבנה לפי מתכון של הקונדיטורית זוהר ארוך. הלחם קצת מתעתע - הוא נראה חום וכבד, אבל כבר מהמגע בו מרגישים כמה הוא קליל. ללחם טעם חזק, בזכות נוכחות של שקדים, זרעי חרדל וחמוציות.

המחיר: לחם הבית הוא חלק בלתי נפרד מארוחות הבוקר, הכריכים, פלטות הגבינות והנקניקים ומחלק ממנות הסלט. אם בא לכם לנשנש אותו יחד עם הריבה שנעשית במקום ו/או עם חמאת הבוטנים המעולה הוא יעלה רק 6 שקלים.

כדאי לטבול ב: במיץ של סלט. בקארדו כמה סלטים יצירתיים מאוד, ביניהם סלט פיסטוקים מפתיע בטעמו, או סלט עגבניות לימוני ומצוין.» הקארדו - שדרות ירושלים 3, מתחם נגה, יפו

זה רק נראה פשוט. לחם הבית של קארדו (צילום: רותם מימון)

בנדיקט - זה אך מתבקש שבמקדש ארוחות הבוקר תהיה סלסלת מאפים המהווה את הפתרון הטוב ביותר ללחם טרי באמצע הלילה, ובכלל לכל מי שחשקה נפשו בהרבה פחמימות ליד הביצים. ברשת בנדיקט מכינים את הלחמים במקום, ומגישים אותם עם כל ארוחה: בגט קלאסי, לחם דגנים עשוי מקמח שיפון ותערובת דגנים, לחם שיפון עשוי 70% מחמצת ועטוף בפרג, וגולת הכותרת של הסלסלה - הבריוש: לחמניית חמאה מתוקה ומושחתת. סלסלת לחמי בנדיקט מגיעה כחלק מארוחות הבוקר ונמכרת גם בנפרד תמורת 18 שקלים. המטבלים שליד: ריבת תפוח וקינמון, שוקולד נוטלה וחמאה.» בנדיקט - לרשימת המסעדות

גם באמצע הלילה. לחמים של בנדיקט (צילום: רותם מימון)

בראסרי - המוסד התל אביבי הוותיק והאהוב פתוח 24 שעות ביממה, ובהתאם לכך מציע סוגי לחמים שונים לאורך כל שעות היום. אבל את מנת הלחם המפנקת באמת אפשר למצוא בתפריט הבוקר והבראנץ' בסופי השבוע. מדובר בסלסלה גדולה עם מגוון גדול של לחמניות קטנות וממכרות מבית היוצר של הבייקרי: לחמניות פרג, לחמניות שומשום, לחמניה איטלקית והבונוס, מאפינס תפוז וגזר ומאפינס קינמון ביצור מקומי. אם זה לא מספיק מושחת - חמאה רכה וריבת תות ישלימו את התמונה. כל התענוג הזה מגיע עם ארוחת הבוקר ומתמלא בכל פעם שהסלסלה מתרוקנת. בכלל, מדובר באחד הדילים של ארוחות בוקר השווים בעיר.» בראסרי - אבן גבירול 70, תל אביב

עונג שבת. סלסלת לחמים של בראסרי (צילום: רותם מימון)

אדורה - לביסטרו הקטן והאהוב של אבי ביטון יצא כבר מזמן שם של אחת המסעדות הטובות והמשתלמות בעיר. גם את הלחם המפורסם של ביטון מקפידים לייצר במטבח, ובהחלט מדובר בסכנה ממשית, לפחות לגזרה - לחם שאור עם אגוזי מלך, המגיע עטוף בנייר, שהרגע יצא מהתנור. תוסיפו ליד קונפי שום וסילאן שאפשר לאכול כמו סוכריות, אריסה של עגבניות מיובשות וזיתים, חמאה ומלח ים אטלנטי ואתם מסודרים. מחיר התענוג: 15 שקלים. » אדורה - בן יהודה 226, תל אביב

אזהרה: סכנה לגזרה. לחם של אדורה (צילום: רותם מימון)

אגאדיר אמבסי - השגרירות המשודרגת של רשת אגאדיר ברחוב בן יהודה, לא רק מביאה את ההמבורגרים המפורסמים, היא גם מהווה סוג של מסעדת שף טעימה ונעימה במחירים שפויים מאוד. זו גם המסעדה היחידה ברשת שמגישה ארוחות בוקר שמגיעות עם אחת החלות הטעימות ביותר בעיר. חלת הבוקר מזכירה בצורתה את החלות יום שישי של פעם, אבל הטעם כמו של בריוש מתקתק, רך וטעים. להשלמת התמונה הנוסטלגית אפשר להזמין חצי אבוקדו או ביצים מקושקשות. קשה לקום בבוקר? ממש לא עם חלה כזאת.» אגאדיר אמבסי - בן יהודה 120, תל אביב

חדר האוכל - מסעדתו של השף עומר מילר מביאה מטבח שמח, באווירה קלילה ומשוחררת מאוד ופורטת אף היא על נימי הישראליות. גם כאן אפשר למצוא לחם בייצור מקומי. הלחם (15 שקלים) עשוי שיפון, קמח לבן ומחמצת, אבל הקסם הגדול שלו טמון בציפוי הגרעינים הרבים שלו: שומשום, גרעיני דלעת, חמניה, קצח וקצת מלח גס. התוצאה: לחם שאי אפשר להפסיק לנשנש. מומלץ מאוד עם מטבל פסטו שקדים. כזה עוד לא טעמנו.» חדר האוכל - מתחם המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב

ממכר. לחם של חדר האוכל (צילום: רותם מימון)

ארקדיה - מסעדת השף הוותיקה של עזרא קדם, מביאה כבר למעלה מ-17 שנים מטבח ישראלי עילי, עם השפעות ירושלמיות דומיננטיות, עוד לפני גל המסעדות הים-תיכוניות. את הפוקצ'ה של קדם מקבלים עם כל ארוחה ומדובר באחת הפתיחות המענגות ביותר שפגשנו - פוקצ'ה עדינה מאוד עם תיבול נעים של סומק, חרוכה מעט מלמטה וצהבהבה מלמעלה. גם שמן הזית מוסיף לה צבע יפה וטעם עשיר ומלכותי. ההגדרה תיבול עדין יכולה לרמז לחוסר טעם - לא במקרה הזה. מדובר בלחם טעים שהעדינות בו נוכחת מאוד. במילים אחרות: מנה שחייבים להזמין.» ארקדיה - אגריפס 10, בסימטה,ירושלים

עדינות זו לא מילה גסה. פוקצ'ה בארקדיה (צילום: רותם מימון)

לחם יין - כבר מהשם אפשר להבין שהגענו למקום הנכון ואל השילוב האולטימטיבי בכל ארוחה. בסמוך למסעדה ביהוד פועלת המאפייה של המקום המספקת לחמים נפלאים בכל שעות היום. הבחירה שלנו היא סלסלת הלחמים והמאפים בערב (15 שקלים) הכוללת: לחמניה עם שומשום, פוקצ'ת דגנים, לחם שאור ולחם דגנים. היופי הוא שאפשר לשחק עם ההרכב. לא אוהבים שומשום? בקלות תוכלו לקבל סלסלה עם הלחם האהוב עליכם או מיקס של כולם. במטבלים שליד אסור לפספס את ריבת האגסים והקינמון, וכדאי להזמין ממרח חצילים עם גבינת צאן. השאירו גם מקום לפוקצ'ת הציידים - פוקצ'ה שרוקנה מהבצק שלה ומולאה בסינטה ואיולי. » לחם יין - דרך החורש 4, בית אפריקה ישראל, קריית סביונים, יהוד

קלואליס - מסעדתו של השף ויקטור גלוגר ברמת גן, מתמחה כבר למעלה מעשור במטבח צרפתי עם דגש גדול על דגים ופירות ים, כשבשנה האחרונה גם מנות הבשר תופסות תאוצה. כיאה למסעדת שף עילית גם כאן מייצרים את הלחם לבד. מדובר בשני סוגי לחמים: לחם שחור עם אגוזי מלך - לחם רך אך לא בצקי, כתוצאה מהשמרים הטבעיים מהם נעשה. הלחם השני הוא יותר נכון לחמניה, מבצק פיצה ובעלת צורה משולשת, שמזכירה בגט צרפתי אמיתי. הלחם, אפילו לא מופיע בתפריט אלא מוגש לסועדים עם כל הזמנה, ומגיע עם חמאה וחמוצים נפלאים.» קלואליס - אבא הלל 16, מתחם הבורסה, רמת-גן

תמיד יגיע לשולחן. לחם של קלואליס (צילום: רותם מימון)

הנמל 24 - מסעדת השף הטובה ביותר בחיפה מצטיינת אף היא במאפים תוצרת בית, המוגשים לצד כל ארוחה עם מטבלים מושקעים לא פחות: חציל מעושן, פלפל לימוני ואיולי עם עשבי תיבול. את הלחמים פה מכינים פעמיים ביום, כך שתמיד מובטח לכם לחם טרי. הבחירה שלנו היא בגרסיני (3 שקלים) - שלושה לחמים צרים וארוכים, אבל לא יבשים שמהווים פתיח מעורר תיאבון לכל ארוחה. כדאי להגיע בצהריים לעסקיות, והלזמין מקום בתא הזוגי.» הנמל 24 - הנמל 24, חיפה

המטבח של רמה - המסעדה בנטף היא הדבר הכי אביבי ונעים שאפשר לבקש כשהימים מתחממים. מנת הלחם כאן (לחם ודברים טובים - 32 שקלים) מגלמת את כל תמצית המקום: הקמח הוא בדואי, המתכון הוא צרפתי ובהתפחה ארוכה וההשראה מהרי יהודה. התוצאה: לחם יוצא דופן בטעמו. הדברים הטובים שליד: פסטו כוסברה, ריבת חבושים, טומא (הגרסה הפלסטינאית למיונז המכילה שום) ויוגורט חלב כבשים. לחם שכדאי לנסוע רחוק בשבילו.» המטבח של רמה - נטף

לחם שהוא קיבוץ גלויות. המטבח של רמה (צילום: רותם מימון)

טאטי - זה לא משנה אם זה בטאטי בגבעתיים או ביהוד, הלחם כאן כל כך טוב שאפשר למצוא אותו במסעדות אחרות ברחבי הארץ, ולא בכדי. בארוחת הבוקר ארבע סוגי לחמניות: לחם קל, לחמניה לבנה כפרית, לחמניית דגנים ולחמניית אגס ונענע - לחמנייה מרעננת שלא מוצאים בכל מקום, ולא סתם הפכה לשלאגר הגדול של ארוחות הבוקר בטאטי.» טאטי יהוד - אברהם גירון 3, אזור תעשייה יהוד» טאטי גבעתיים - דרך השלום 53, גבעתייםכנגד ארבע לחמניות. טאטי לחם (צילום: רותם מימון)

"החמישייה הפותחת" הוא מדור שבועי אובייקטיבי, ואינו תלוי בגורם חיצוני

*#