טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: הקציצות הכי טובות בתל אביב

מיקס קציצות בבר אוכל, בתוך פיתה בירושלמית של אביב משה, עם אפונה ירוקה ופירה בדליקטסן, כדורי בשר שוודיים בגדרה 26 וקציצות דגים עם קוסקוס ופלפל צ'ומה באורנה ואלה. הקציצות הטובות בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

יש מאכלים שמספיק רק להזכיר את שמם והם יציפו אותך, באופן אוטומטי, בזיכרונות ובגלי געגועים. אחד מהמאכלים האלה הם הקציצות. לא משנה לאיזה עדה אתם משתייכים, איפה נולדתם ומה היה מצבכם הכלכלי, סביר להניח שגדלתם על קציצות. באמת, קשה מאוד לנצח טעם של קציצות שירדו הרגע מהאש והוכנסו לנשיקה של לחם עם קצת טחינה, עגבניות וחריף. אוקיי, נסחפנו - הכי טעים לאכול אותן ישר מהמחבת כשהן לוהטות בפה. בשביל קציצה טובה לא חייבים מתכון מדויק או ללכת לפי הספר, לכן כמספר העדות והעמים כך מספר הקציצות, השילובים ומה שאפשר להכניס אליהן, רק צריך להקפיד על הצורה הנכונה והמרקם. » הלזניות הטובות בתל אביב» קינוחי השוקולד הטובים בתל אביב» הצ'יפס הטוב בתל אביבבחיפושנו אחר הקציצות הטעימות ביותר, גילינו אוצר בלתי נדלה של מנות נפלאות, לא רק אצל מאמות זקנות, אלא בדיוק להפך: מסעדות שף רבות מציגות בתפריטי הצהריים או הערב שלהן קציצות. לכן הרשנו לעצמנו לשים בצד את הקבב וההמבורגר, בני דודים של הקציצה, ולהתמקד במה שדגדג לנו את בלוטות הטעם והלב.

» איפה אתם אוהבים לאכול קציצות? ספרו לנו בתגובות

סוד שמור: מיקס קציצות בצלחת בבר אוכל

לפעמים הדברים הטובים נמצאים לנו מתחת לאף ואנחנו פשוט לא שמים לב אליהם. זה, בתמצית, הסיפור של בר אוכל שנמצא כבר שנה בשוק הכרמל, ולא הבחנו בו עד עכשיו וחבל. בר אוכל מציע בדיוק מה שמקום שנמצא בלב שוק צריך להציע: קפה ופלאנצ'ה. הוא בהחלט מהווה סיבה טובה לעצור רגע באמצע הקניות, ואפילו שווה לבוא במיוחד. הפלאנצ'ה היא לב העניינים ועליה מוכנות מרבית המנות, משקשוקה מאלפת ועד מעורב ירושלמי ונקניקיות. הקפה הוא הדרך הטובה ביותר לסיים כאן ארוחה, לצד מעמול. טיפ קטן מאיתנו: יום שישי הוא לא הזמן לבקר כאן, צפו לעומס כמעט בלתי אפשרי.

המנה: מיקס קציצות בצלחת. כיוון שהתקשינו לבחור בין קציצות הבשר המזרחיות לבין קציצות העוף, החלטנו ללכת על המיקס, למרות שהתקשינו שוב להחליט איזו קציצה טובה יותר. קציצת העוף היתה גסה במובן הכי חיובי של המילה ועסיסית מאוד, עשירה בתבלינים, בבצל ופטרוזיליה, והטוויסט שלה הגיע מקצת פסטו בתרכובת. בקציצות הבשר הודגשו התבלינים ועשבי התיבול, אבל מי ששלט ברום היה השום. ציון לשבח מגיע גם על ההגשה היצירתית בצלחת ברזל גדולה עם ירקות ואנטיפסטי שמוכן אף הוא במקום. טיפ קטן: אל תפספסו את האגס המקורמל שמגיע מדי פעם כחלק מהמנה.

המחיר: 34 שקלים, כולל טחינה ולחם וחריף שאין כדוגמתו.

אם אתם כבר כאן: וקצת קר, תנסו לשים ידכם על מרק אפונענע. יצירתי, מחמם ומנחם בעת ובעונה אחת. » בר אוכל - הכרמל פינת שפר, שוק הכרמל, תל אביבהסוד הכי טוב בשוק. בר אוכל (צילום: רותם מימון)

כמו בבית: הקציצות של אמא בפיתה בירושלמית של אביב משה

בתל אביב אפשר למצוא כמה שפים שמאזנים את מסעדת היוקרה שלהם עם מקומות מפונפנים פחות ונגישים יותר. ראינו את זה אצל רושפלד, אצל אייל שני וגם אצל השף אביב משה. על אף הגרנדיוזיות והאוכל המתוחכם של מסה, לשף יש חיבה גדולה מאוד לסנדוויצ'ים, לאוכל של הבית ולירושלים. אלו שלוש סיבות שהספיקו לו על מנת לפתוח השנה את דוכן הסנדוויצ'ים בצפון העיר ולהכניס את הדברים הכי טובים שמסמלים גם את הבית וגם את ירושלים, לפיתה קטנה. החזון אומר שאנחנו צפויים בשנים הקרובות לראות ברחבי העיר עוד כמה ירושלמיות כאלה. אנחנו בעד.

המנה: הקציצות של אמא בפיתה. משה לקח את מתכון הקציצות של אמו, על תבליניו הסודיים ומגיש אותן בפיתה או בצלחת. אין כמו קציצות חמות שהרגע יצאו מהאש בתוך פיתה עם קצת טחינה, סלט ירקות ומלפפון חמוץ (שנחיצותו היתה שנויה במחלוקת). הפיתה עצמה, לא מאוד גדולה יש להודות, אך טריותה גרמה לה לתפקד מצוין כסופגת רוטב - היא היתה שמנמנה ופשוט מעולה. הקציצות עצמן תובלו בהרבה כמון ופפריקה, והורכבו מבשר טחון עם בצל, שום, פלפלים חריפים וגמבות ושיחקו היטב על הגבול שבין חריף עדין למתיקות. בשורה התחתונה: אין הרבה מתחרים לקציצות חמות בפיתה.

המחיר: 34 שקלים.

אם אתם כבר כאן: ונשאר לכם מקום לעוד מנה, שווה לנסות את החריימה של סיגי עם פינוקי הבית.» ירושלמית של אביב משה - דיזנגוף 302, תל אביביא מאמא. קציצות בפיתה בירושלמית של אביב משה(צילום: רותם מימון)

קציצה עם שיק: קציצות בקר ואפונה ירוקה על פירה בדליקטסן

מקומות כמו הדליקטסן מעוררים בנו תמיד שאלות כמו "איך לא עשו את זה קודם ולמה אין עוד מקומות כאלה בעיר?". על אף שבקרוב יציינו כאן שנת פעילות ראשונה, דליקטסן נראה כמו מקום שהיה פה תמיד. מצד אחד מעדנייה עם דברים טובים שאפשר לקחת הביתה, ומצד שני מסעדה לא רעה בכלל המבוססת על אוכל ביתי משודרג, חסר תחכום, אבל תמיד בביצוע מוצלח, מוקפד וחם.

המנה: קציצות בקר ברוטב עגבניות ואפונה ירוקה על פירה. הנה דוגמה מובהקת ומוצלחת לאיך אפשר לקחת מנה ביתית, לא לשחק בה יותר מדי אבל בהחלט להשקיע מחשבה שתהפוך אותה למשודרגת. זה מתחיל ברוטב העגבניות שמחוזק בבזיליקום ובבצל, ממשיך בקציצה שעשויה מבשר נטו, כלומר בלי לחם, וירוקים חתוכים גס ונשענת על התיבול הדומיננטי של הרוטב. בסוף יש עוד טאצ' קטן של אפונה טריה ויפה שנותנת קונטרה מרעננת. הבונוס: הפירה מבית הקופי בר והבראסרי, יש צורך להמשיך?

המחיר: 56 שקלים כולל מנה ראשונה ולחם עם חמאה.

אם אתם כבר כאן: מגיעה לכם גם מנה ראשונה. אנחנו בחרנו בסלט עוף שיחד עם המנה העיקרית הם דיל הצהריים המפנק ביותר בעיר.» דליקטסן - יהודה הלוי 79/81, תל אביבהכל זועק "סטייל". קציצות פירה ואפונה של דליקטסן (צילום: רותם מימון)

ברגמן סטייל: כדורי בשר שוודיים בגדרה 26

גדרה 26 נולדה יחד עם גל מסעדות השוק שפרץ ברחבי הארץ לפני שנתיים, אך בעוד שאר המקומות הסתמכו על אווירה בלבד, מיקומה של גדרה 26 בפאתי שוק הכרמל נתן לה את האסמכתא להיקרא כזו. בפועל, צריך להבהיר שמדובר במסעדת שוק עם אינטרפרטציה של השף אמיר קרונברג לאוכל של הסבתות שלו, כאשר אחת היא משוודיה והשנייה היא עיראקית. זה אומר שאפשר למצוא פה הרינג שמצוות למרק קובה, תלוי על איזה צד הוא קם בבוקר.

המנה: כדורי בשר שוודיים ברוטב שמנת פלפל עם פירה וריבת פירות יער אדומים. כדורי הבשר הם אוכל הרחוב האולטימטיבי בשוודיה, ממש המקבילה הנורדית לפלאפל, רק שאת הפיתה מחליפה קרטונית ובה כדורי בשר עם פירה חמאתי, רוטב שמנת ופלפל ורוטב דומדמניות. במקרה הנוכחי הפך האוכל רחוב מיתולוגי עליו גדל קרונברג לתבשיל ערב קלאסי שעבר כמה התאמות לחיך המקומי, אך עדיין משחק עם מרקמים שונים וקשת טעמים שנעה ממתוק למלוח. במקור, הכדורים עשויים מבשר לבן ומבושלים בתוך רוטב כך שמרקמם רך עד נמס, ואילו כאן מדובר בכדורים שעשויים מצלעות בקר טחונות ושמנות. הקציצות מטוגנות ורק עם ההגשה מניחים אותם ברוטב, מה ששומר אותן עסיסיות מאוד ודחוסות יותר. הרוטב בולט בטעם ציר הבקר שלו והשילוב עם ריבת פירות היער הוא לא הטעם של כולם, אבל איכשהו מדובר במנה של בית, גם אם הבית נמצא בסקנדינביה. בשורה התחתונה מדובר במנה נפלאה, מחממת והנכונה ביותר לחורף הקרוב.המחיר: 58 שקלים

אם אתם כבר כאן: אל תפספסו  את קדרת הבקר הכפרית עם ירקות שורש, חומוס ולימון פרסי בבישול ארוך. שוודיה ועיראק מעולם לא היו קרובות יותר.» גדרה 26 - גדרה 26, תל אביב

תותי בר. קציצות של גדרה 26 (צילום: אורן זיו)

מרוקו פינת שינקין: קציצות דגים בפלפל צ'ומה וקוסקוס באורנה ואלה

האם יש צורך להציג את אורנה ואלה? בתקופה שכל אחד רוצה להיקרא מוסד קולינרי, אורנה ואלה הן בדיוק כאלה. למעלה מ-20 שנות פעילות, בהן הפכו מעוד מסעדה עם אוכל טוב לאחד הסמלים המובהקים לתל אביביות בכלל ולשינקיניזם בפרט. על הדרך הן מציגות גם אוכל מצוין, במנות גדולות המתומחרות בהגינות ושירות שעושה לכולם בית ספר. 

המנה: קציצות דגים בפלפל צ'ומה וקוסקוס. האמת? מפתיע. עשרים שנה נמצאת המנה הזאת בתפריט והיא מפתיעה בכל פעם מחדש. קודם כל מדובר במנה מדויקת מאוד, עד כדי כך שאפשר לחשוב שעומדת במטבח איזו מאמא טריפוליטאית ולא טבח היפסטר. וברצינות, החל מהקציצות ועד הקוסקוס, דרך רוטב עוקצני, עשיר מאוד עמוק בטעמיו בזכות כמה סוגי פלפלים, הרבה שום ובצל, ועגבניות שרי שמשדרגות וצבועות אותו באדום עז, מדובר באחת מהמנות הטובות שטעמנו. הקציצות עצמן עשויות מדג בורי שלא נטחן אלא נקצץ בסכין, עורבב עם תפוחי אדמה והרבה ירוקים כמו כוסברה ופטרוזיליה. התוצאה היא קציצה גסה אך גם אלגנטית במלוא מובן המילה. מנת חובה לחובבי הדגים ולא רק להם.

המחיר: 72 שקלים.

אם אתם כבר כאן: לא תיקחו עוד מנה מיתולוגית שאף ארוחה אינה שלמה בלעדיה - לביבות בטטה?» אורנה ואלה - שינקין 33, תל אביב

עשרים שנות וותק. קציצות של אורנה ואלה (צילום: רותם מימון)

הקונגרס - בגלל מקומות כמו הקונגרס בבאזל אנחנו מצטערים שאין לנו עוד מקומות בחמישייה כי מדובר באחת הקציצות הטובות שטעמנו ובלב שלם אנחנו מכתירים את הרוטב כטוב ביותר ברשימה. הקונגרס בבאזל אולי ידוע בזכות השווארמה שלו, אבל "הקציצות של שלומ'קה" הן מפתיעות לא פחות. קודם כל מדובר בדיל שווה ביותר - שלוש קציצות עוף בצלחת עם שתי תוספות, מנת חומוס ופיתות ב-45 שקלים. אבל עזבו אתכם מדיל, תתרכזו בקציצות. כאמור, מדובר פה בקציצות עוף אווריריות ורכות עם מרכיב סודי בתערובת עצמה. קשה לנו לזהות אם מדובר בגזר או שמא בדלעת שנתנו לקציצות ולרוטב צבע משגע וטעם מתקתק שהיה קשה להפסיק לאכול.  » קונגרס בזל - אבן גבירול 141, תל אביבאוי שלומק'ה. קציצות של קונגרס בזל (צילום: רותם מימון)

אדורה - המסעדה של השף אבי ביטון ממחישה בקלות את המושג ביסטרו ים תיכוני, וככזה היא מגישה בתפריט הצהריים מנות כמו קציצות ירושלמיות. באופן כללי מדובר בתבשיל קציצות עגל עם עגבניות טריות, עלי תרד, גרגירי חומוס, הרבה שום ושמן זית שהולכות נהדר עם הקוסקוס המרוקאי של השף. מינימליזם? תשכחו מזה. כיאה לאדורה, המנה עצומה בגודלה ועשירה בכל כך הרבה טעמים שזה על מסחרר: כורכום, כמון, גרידת לימון, פלפל שחור ועגבניות. כל אלה דומיננטיים מאוד בטעמם כך שבכל נגיסה זוכים לטעם אחר. בינינו, היינו שמחים לוותר על הקוסקוס ורק בשביל לקבל את הקציצות המעולות בתוך הלחם של אדורה. המחיר: 65 שקלים כולל מנה ראשונה.» אדורה - בן יהודה 226, תל אביביסובבו לכם את הראש. קציצות של אדורה (צילום: רותם מימון)

קלימרה - קלימרה היא אחד המקומות הכיפיים ביותר שנפתחו לאחרונה בעיקר כי היא יודעת לשלב בין המזרח הרחוק למזרח הקרוב בצורה הקלילה והנינוחה ביותר שפגשנו. לקלימרה יש את סוניה - מנת קציצות מוצלחת, שבמראה ראשון מזכירות קבב אך שונות ממנו בכל מובן אחר. מדובר בקציצות טלה שעשויות מנתחי פלדה ושפונדרה על תבשיל של ירקות צלויים וטחינה (48 שקלים). הקציצות נקיות מאוד בטעמן ובתיבולן וזאת על מנת להדגיש את הבשר המיוחד, והיו דחוסות וטובות. היתרון בא בדמות תבשיל הירקות שהזכיר לנו מאוד מטבוחה ומתאים בדיוק לניגוב המנה. » קלימרה - מחסן 1, נמל יפו נקי וטעים. קציצות של קלימרה (צילום: רותם מימון)

בויה - נראה ששעת צהריים בחורף זה בדיוק הזמן הנכון לבקר בבויה, כשהגלים ברקע נותנים את התפאורה הטובה ביותר שתוכלו לבקש לארוחה באמצע היום. שלוש מנות של קציצות מופיעות בתפריט הצהריים ונותנים מענה גם לצמחוניים, ורק על זה מגיע אות כבוד. בין כל הקציצות שטעמנו התאהבנו במיט בולס ופסטה (58 שקלים כולל מנה ראשונה). קציצות הבקר הנפלאות מזכירות תבשיל שעמלה עליו מאמא איטלקית חמה כשהסוד שלה הוא להכניס חציל קלוי אל תערובת הבשר, כמו גם בצל מטוגן ואורגנו יבש. אחת מעשר המנות הטובות ביותר שטעמנו. אל תפספסו!» בויה - התערוכה 3, נמל תל אביבמאמא מיה. קציצות של בויה (צילום: רותם מימון)

סנדר - התעייפתם ממסעדות אופנתיות? סנדר מזכירה שגם למטבח היהודי-אשכנזי יש מה לתרום. אמנם אחרי השיפוץ המקיף שסנדר עברה תתקשו לזהות שמדובר במסעדה שנוסדה ב-1960, אבל האוכל, עם אותו מתכון ותיק, נשאר מצוין כפי שהיה. בתפריט של סנדר שתי קציצות - עוף ובקר. אפשר בקלות לקחת חצי מנה (37 שקלים) עם תוספות ולצאת שבעים. קציצות העוף עשויות מפילטים של חזה עוף וטחונות יחד עם בצל ותפוח אדמה. היתרון הגדול שלהן נובע בדיוק ממה שעושה פה את השניצל לכזה טעים - פירורי הלחם של זמי. אל תחמיצו.» סנדר - לוינסקי 54, תל אביביהודי טוב. קציצות של סנדר (צילום: רותם מימון)

עצמון - אנחנו מניחים שיש קוראים ששואלים את עצמם בשלב הזה – לאן נעלמו מסעדות הפועלים? אז הנה, שמרנו את זה לאחת ממסעדות הפועלים הטובות בארץ, באחריות. אצל עצמון אפשר למצוא את הקציצה האולטימטיבית – המפרום, שמנצחת בזכות התיבול העדין של הקינמון ואיזה מרכיב חמקמק שלא הצלחנו לזהות. הקוסקוס? הוא רק תירוץ.» עצמון - המכ"בים 43, פרדס כץ, בני ברק

אדון כהן - בירושלים אפשר למצוא לא מעט קציצות שהתואר "אלופות" קטן עליהם. עזורה הוותיקה היא דוגמה לכך וכך גם המוציא הצעירה, אבל אחד המקומות הירושלמים המובהקים לקציצות הוא המקום של אדון כהן, או יותר נכון – של בנותיו. יש פה כמה קציצות שכל אחת מהן נפלאה מאחותה, מנחמת ומחממת. מקציצות דגים, עבור בקציצות מנגולד אדירות וכלה בקציצות שגרתיות יותר שהן רק קציצות בשר, אבל איזה קציצות בשר – מהטובות בארץ. באחריות. זה מתחיל באווריריות שאינה דומה לאף קציצה אחרת ומסתיים ברוטב עגבניות שומי ונהדר.» אדון כהן - דרך חברון 124, ירושליםאדון כהן (צילום: אמיל סלמן)

נונה באר שבע - כל מי שלמד אוניברסיטת בן גוריון ודאי זוכר לא מעט רגעים של ישיבות בנונה, בעיקר כשעלו הגעגועים לאוכל ביתי וחמים כמו של אמא. בין אם הולכים על קציצות הירק, על המפרום תוצרת בית או על קציצות הבקר עם רוטב העגבניות מקומי ומעולה, יוצאים עם חום בלב ונזק קטן ביותר בכיס. היתרון הגדול – אפשר להזמין גם בשליחות הביתה, בתנאי שאתם תושבי האזור.» נונה באר שבע - בן מתתיהו 70, באר שבע

שמלי הגריל הבולגרי - בין הרבה דאווין ופנפון, המקום של שמלי מגיש אוכל בולגרי מוצלח וטעים עם מתכונים שרצים במשפחה מאז 1876. נכון שתפארת המקום היא הקבב, אבל יש פה גם קציצות כבש בולגריות חרפרפות וקצת שומניו,ת שנעשות על הגריל (7 שקלים היחידה). כל כך טעימות שנראה אתכם מסתפקים באחת. » שמלי הגריל הבולגרי - יפו 54 חיפה

מאמא סוהם - סוגרת את הרשימה אחת מהמסעדות העיראקיות הטובות בפתח תקווה, שהפכה למוקד עליה לרגל בזכות מנות הקובה הנפלאות שלה. נכון, קובה זה לא קציצות, אבל אצל מאמא סוהם אפשר למצוא קציצות ירק נפלאות בעבור הצמחונים, וגם קציצות בשר עם אורז ליד עם רוטב אדום וקצת אפונה. ככה סוגרים את הפינה של ארוחת צהריים עם עודף נכבד מאוד מחמישים שקלים.» מאמא סוהם - סלור 7, פתח תקווה

*#