${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: המעורב הירושלמי הטוב בתל אביב

אותנטי בשוק התקווה, עם טוויסט בשילה, או ללא חלקי פנים בשונצינו. רותם מימון יצא לבדוק איפה מתחבאות מנות המעורב הטובות בתל אביב ומחוצה לה

תגובות

מי בדיוק המציא את המעורב הירושלמי? האגדה מספרת על סטיקיית חצות המיתולוגית בירושלים, שם אחד הטבחים זרק על הפלנצ'ה כמה שאריות של חלקי פנים, אלה שאיש אינו חפץ ביקרם, עם הרבה בצל ועטף את הכל בתבלינים דומיננטיים. » העסקיות הטובות בתל אביב» העסקיות המשתלמות ברחבי הארץ» הכיסונים הכי טובים בתל אביבאבל באגדה כמו באגדה, הרבה פרשנויות נולדו סביב המעורב. יש את האסכולה הירושלמית האדוקה שמשתמשת רק בחלקי פנים (ולעולם לא בבקר) עם חזה הודו, שישליק הודו, טחול, לבבות עוף ופרגיות; ולעומתה יש את זאת שמבינה שטחול, לבבות וכליות לא עושים טוב לחלק מהציבור, וממירה אותם בקצת כבד. עם השנים ועם התחרות עם אוכל רחוב כמו פלאפל ושווארמה, זוהרו הועם. זה הזמן לעשות תיקון עם אחת המנות הכי ישראליות בתפריט.

» איפה אתם אוהבים לאכול מעורב? ספרו לנו בתגובות

אינסייד אאוט: שניצל שונצינו

במבט ראשון זה נראה חשוד. מקום קטן עם דגש על פלאפל, שקשוקה וכמובן שניצל והכל זול להפליא, בלב אזור תעשיה צפוף ורועש. כמה טוב כבר יכול לצאת מכאן? ובכן, הקשיבו: שניצל שונצינו שפועל כבר למעלה משבע שנים (מסעדות שף היו חוגגות על זה) חקק על דגלו לשלב בין מנות ענקיות ומחירים שפויים והמעורב הוא רק דוגמה אחת.

המעורב: זה מתחיל קודם כל בשאלה "איך תרצה את זה, בפיתה או בבגט?, אחרי ששבענו מיותר מדי בגטים, הלכנו על פיתה. מאותו הרגע, עלה על הפלנצ'ה מעורב שעשוי מכבד ופרגית בלבד, יחד עם כמות נכבדת של בצל. על התיבול קיבלנו מנה גדושה של כמון שהצליח מצד אחד לתת למנה את הטעם המתבקש, ומצד שני לא האפיל על טעמי הבשר והצליח להיות אפילו עדין ובעל מליחות מדויקת.

בפיתה: כל מה שתרצו. לדעת האחים רוני ואלון, בעלי המקום, כיוון שמדובר בפיתה שמנה מלכתחילה ובגלל כמויות הבשר היפות, הפיתה המושלמת מורכבת מקצת חומוס, קצת ירק וקצת חריף שנתן לנו בסוף סיומת מענגת. לא צריך יותר מזה כלום.

המחיר: 18 שקלים. הכי זול בתל אביב.שניצל שונצינו - יצחק שדה 23 (פינת שונצינו), תל אביבטעים וזול. שניצל שונצינו (צילום: רותם מימון)

מלך השכונה: חצילים בשכונת התקווה

ללכת בשכונת התקווה ולחפש מנת מעורב מצוינת זו משימה לא פשוטה, כי זה האזור עם הריכוז הגבוה ביותר של מנות מעורב בתל אביב. למרות זאת, אנחנו שמחים לדווח שמצאנו את חצילים, דוכן קטן שקל לפספס אבל לא כדאי. בשעות בוקר מוקדמות המקום מציע את הסביח "הכי טוב בארץ", אבל אנחנו נתפסנו לשלט קטן שהבטיח את "המעורב הכי טוב בארץ". לא נטעם?

המעורב: ועוד איזה מעורב. שימו לב לזה - על הפלנצ'ה נזרקו כבד, הודו, ביצי הודו, טחול, לבבות וכליות, וכשהכל התחיל לרחוש נזרקו גם הבצל והתבלינים. אז בא איש הגריל, קצץ אותם דק דק והוסיף עוד קצת שומן כבש. התוצאה הסופית היא אחת מהמנות הטעימות שטעמנו - עשירה בבצל ובבשר, ובתיבול יפה ומדויק של כורכום, כמון ומעט פלפל שחור (נקודה שנויה במחלוקת: לחלקנו זה היה מעט יותר מלוח), כשטעם הכבד בולט בתחילה מקבל סיומת נאה של כבש. אל תחמיצו.

בבגט: ברור שבבגט. מדובר במנה ענקית וההחלטה לקחת בגט התבררה כנבונה שכן הוא ספג היטב את נוזלי המעורב. בבגט עצמו לא יתנו לכם לשים יותר מקצת חומוס, טחינה ופטרוזיליה. כי ככה אוכלים מעורב.

המחיר: 30 שקלים לבגט ענק.חצילים - אצ"ל 21, תל אביבאל תוותרו על הבגט. חצילים (צילום: רותם מימון)

מעורב תל אביבי: שילה

אתם בטח תוהים את קראתם נכון. שילה? מה הקשר בין אחת מהמסעדות הטובות בתל אביב למעורב ירושלמי? ובכן, למי שלא יודע, השף שרון כהן עבד בצעירותו במסעדת סימה בירושלים, מחלוצות המעורב, והיה מקפיץ שם חלקי פנים כאילו אין מחר. ברבות השנים החליט לקחת סביצ'ה ולהקפיץ עם בצל ותבלינים ולראות מה יצא. התוצאה: אחת ממנות הדגל של שילה.

המעורב: אפשר לקרוא למנה הזו מעורב תל אביבי. קחו קצת פלמידות ולוקוסים (דגים שומניים יחסית), עטפו אותם בתערובת תבלינים שנטחנת במקום ובה פפריקה מרוקאית וכמון, הוסיפו ציר דגים, הקפיצו עם בצל והניחו הכל על ציזיקי עוקצני עם מעט סחוג בצד. התוצאה, באופן מפתיע, קלילה בהרבה מכל מעורב אחר שתטעמו. הדגים עדינים יותר והציזיקי מכביד פחות מהטחינה ומתגלה כשידוך משמיים. בקיצור, מנה ראשונה שגובלת בשלמות.

בצלחת: ציזיקי עוקצני נאמן למקור וגבעה יפה של סחוג שנעשה אף הוא פה במקום. תזמינו פוקצ'ה ליד כדי לנגב את הכל.

המחיר: 32 שקלים.שילה - בן יהודה 182, תל אביב הפתעה. שילה (צילום: רותם מימון)

הכי ירושלמי בתל אביב: ירושלמי

בתחילת הקיץ נפתח פלאפל ירושלמי ברחוב בוגרשוב תחת האג'נדה של אוכל במחירים חברתיים. מה זה אומר? כשעמית סמואל ראתה שילדיה הסטודנטים מתקשים למצוא מקום טוב לאכול בו, אפילו פלאפל, היא יצרה עבורם (וכמובן שלא רק להם) מקום עם פלאפל ב-8 שקלים וארוחות צהריים ענקיות במחירים שפויים. ומה הקשר לירושלים? שני טבחי המקום הם בוגרי סטיקיית חצות המיתולוגית.

המעורב: הו, פה נותנים כבוד לכל חלק וחלק שמרכיב את המארג שנקרא מעורב. בשילוב בין חזה, פרגיות, טחול וכבד, המעורב של ירושלמי הוא "גס" במובן הכי חיובי שפגשנו: הוא אינו קצוץ דק, כך שאפשר להרגיש את הטעם של כל נתח. ההכנה על הפלנצ'ה, חורכת את חתיכות הפרגית והחזה ומעניקה מימד קראנצ'י ופריך. תוסיפו לזה בצל לבן בחתיכות גדולות ותיבול שמאזן בשלמות בין מלח לכמון, ממש כמו בסטיקייה ההיא.

בצלחת: למרות שיש אופציות זולות בפיתה או בבגט, לנו התחשק דווקא על הדיל בצלחת ולו רק בגלל הפינוקים שמסביב - אורז עם ירקות, במיה מבושלת, חומוס מצוין שמוכן במקום ממתכון סודי וצ'יפס עם ציפוי קראנצ'י שומני וממכר.

המחיר: 35 שקלים בצלחת.קבב קבב ירושלמי - בוגרשוב 57, תל אביבארוחה מלאה. פלאפל ירושלמי (צילום: רותם מימון)

בהשראת מזרח ירושלים: הבסטה

כבר למעלה מחמש שנים שהבסטה היא היכל קטן לנהנתנות קולינרית גדולה. איתי הרגיל ומעוז אלונים, שניים שמבינים גם באוכל וגם ביין, יצרו מסעדה קטנה בשולי שוק הכרמל ונהנים מחומרי הגלם הטובים ביותר שיש לו להציע. את האהבה שלהם למעורב, נוסח מזרח ירושלים, הם הביאו לידי ביטוי במעורב (ז"ל) וכעת גם בבסטה.

המעורב: כמו מנות רבות שמוגשות בבסטה, המעורב שלהם לא מזכיר אחר בתל אביב. הקונספט מבוסס על תבשיל חלקי פנים שכולל לב, כליות וטחול של בקר ולא של עוף, עם קצת שומן כבש מעל. את התבשיל מכינים בבישול ארוך בחום נמוך, כשהבשר מתבשל בשומן של עצמו, לאחר שכל החלקים נקצצו והוקפצו על הפלנצ'ה קודם לכן. התוצאה: מעורב עם טעמים אינטנסיביים של בשר ומצד שני תיבול עדין של פלפל אנגלי וכורכום בעיקר.

בפיתה: המינימליזם מתגלה כבעל ערך מוסף, ולפיתה נכנסים רק בצל, טחינה, עמבה ופלפל חריף.

המחיר: 49 שקלים למעורב בקר, 59 שקלים למעורב טלה.הבסטה - השומר 4, תל אביבסבח אל ח'יר, נשמה. בסטה (צילום: רותם מימון)

המעורב הטוב ביותר מחוץ לתל אביב:

סטיקיית החצות - המקום שהמציא את המעורב לא יכול שלא להופיע ברשימת המעורב הטוב בארץ. למרות שהמעורב של היום הוא לא מה שהיה פעם, זו עדיין תחנת חובה לכל מי שמגיע לפאתי שוק מחנה יהודה. אמנם את כל הפרטים הקטנים של תערובת התבלינים מסרבים לגלות (ואין ספק שסוד הקסם הוא בתיבול), ואמנם מחיר מנה עיקרית בישיבה הוא שערורייתי (72 שקלים בצלחת), אבל עם מיתולוגיה אי אפשר להתווכח.סטיקיית חצות – אגריפס 123, ירושלים

פורטונה - עזבו אתכם ממיתולוגיה ובואו נתרכז באיכות. אם אתם רוצים לאכול מעורב ירושלמי שגובל באליפות, שימו פעמיכם לכיוון מסעדת פורטונה, של השף אייל וקנין, ותקבלו מעורב עם מינונים מאוזנים בין חלקי פנים לפרגיות ושות'. אבל מה שהופך את המעורב הנ"ל למצטיין הוא התיבול הנפלא שעוטף את הבשר בטעמים דומיננטיים של כמון וכורכום. אם יש מעורב לאכול בירושלים, הרי הוא כאן.פורטונה - הערמונים 2, ירושליםהירושלמי האמיתי. פורטונה (צילום: איליה מלינקוב)

סטיקיית הבוקרים - סטיקיית הבוקרים בחיפה היא משהו בין דיינר לפונדק דרכים נשכח אי שם בערבות אמריקה, שאמנם ידועה יותר בזכות מנות כמו המבורגר וסטייקים, אבל בתפריט הארוך אפשר למצוא גם מנת מעורב שמכילה כמות בלתי נדלית של בשר. 300 גר' של רצועות חזה עוף, כבדים ולבבות עוף, מוקפצים עם בצל ועגבניה צלויים ומוגשים בצלחת (62 שקלים). זה גדול, זה משביע וזאת פרשנות מקומית ראויה למעורב הירושלמי.סטיקיית הבוקרים - קדוש יאסי 1, קניון חיפה

שיפודי ציפורה - ברשת המסעדות שיפודי ציפורה (וליתר דיוק, בסניף של כפר סבא) מצאנו יופי של מעורב ירושלמי (59 שקלים) המגלם בתוכו כמות גדולה של פרגיות, לבבות הודו, כבד עוף וטחול בלתי נמנע שהוקפצו יחד עם בצל מטוגן שנתן טוויסט טיפה מתקתק לכל העסק והתיבול (כן, גם פה הוא סודי) מתערובת שמכינים במקום. יחד עם הסלטים בפתיחה מדובר בארוחה גדולה ומשביעה.שיפודי ציפורה - ויצמן 301, כפר סבא

פלאפל טעם החיים - עם כל הכבוד לסטיקיות ולמסעדות השף, בסופו של דבר מנות המעורב הטובות ביותר נמצאות בדוכני הרחוב, ואחד כזה מצאנו ביבנה. את מנת המעורב הזולה (21 שקלים בפיתה) אנחנו אוכלים פה שנים, אולי בגלל השילוב בין כמות גדולה יחסית של פרגיות לכבד, ללבבות ולטחול. התיבול, כמו המקום, צנוע ולא משתלט על חתיכות הבשר והופך את המעורב כאן לשווה עצירה בפני עצמו.פלאפל טעם החיים - שדרות העצמאות, יבנה

*#