${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: החמין הטוב בתל אביב

הקלאסי של סנדר, המושקע של שיין אנד שארפ, הצמחוני של התרנגול, הבייתי של המטבחון או המיוחד של הדליקטסן. חמש מנות החמין הטובות בעיר, ומחוצה לה

תגובות
הקלאסיקה הכי חורפית שיש. חמין צ'ולנט מסורתי
\ Dnaveh | Dreamstime.com

רגע לפני שהחורף בורח לנו לחלוטין עוד לפני שהגיע, ביקשנו לחזור אל אחד התבשילים המסורתיים במטבח היהודי (לא משנה מאיזו עדה), ואחד הסמלים המובהקים של ארוחת השבת. בשיטת החמין המסורתית, דוחפים אל תוך סיר אחד דגנים וקטניות על פי מה שיש בסביבה, נתחי בשר ששורדים בישול ארוך, תפוחי אדמה וביצים שמקבלות בסוף הבישול צבע שזוף ויפה. אך אל תטעו - בעבור חמין מופתי דרושה יד שיודעת לטפל בו היטב ולדייק בין כמות המים לשאר חומרי הגלם. אפילו לסידור הסיר יש משמעות רבה בתוצאה הסופית. אז קחו סיר וצאו איתנו אל המסע אחר המנה שעוד כמה חודשים כבר נתגעגע אליה.

» למדור האוכל של הארץ

הקלאסיקה: חמין עם קישקע בסנדר אומרים שמתכון מנצח לא מחליפים ובסנדר, המסעדה היהודית הקטנה בפאתי שוק לוינסקי, הלכו עם זה עד הסוף. כאן מגישים חמין בנוסח מזרח אירופאי מסורתי (ויש שיגידו פולני) כבר מ-1954 והשף והבעלים, זמי שרייבר, מציע גם את האופציה המעולה להזמין סיר חמין שלם הביתה (כולל הסיר).
מה בחמין: לבחירתכם שתי אופציות - עם קישקע נפלא שמיוצר במקום או עם נתחי בשר שהמילה נימוחים קטנה עליהם (ואפשר גם בלי). מלבדם, החמין כאן הוא מעין נזיד סמיך של תפוחי אדמה, בצל ושלושה סוגי שעועית: לבנה, שחורה ובובס, וכמובן - ביצה. בקיצור, במקום לקפוץ לארוחת צהריים אצל סבתא, לכו לשוק לוינסקי.
מסביב: לחם, חזרת וחמוצים על חשבון הבית. אבל אל תהססו להזמין גם שתי מנות ראשונות שיכינו אתכם באופן מושלם לחמין, דוגמת סלט הביצים והכבד קצוץ של זמי שרייבר. טיפ: אפשר להזמין גם חצאי מנות.
המחיר: מנה שלמה וענקית - 63 שקלים, חצי מנה - 47 שקלים. תוספת ביצה - 5 שקלים.
מתי: רק ביום שישי, החל מהשעה 12:00.
» סנדר - לוינסקי 54, תל אביבקלאסיקה מודרנית.

המושקע: שיין אנד שארפ
מאחורי החזות של שיין אנד שארפ כסטייקהאוס קשוח, פועם לב יהודי חם ורגיש עם חיבה עזה לקלאסיקות בביצוע עכשווי. כך הכניס יענקל'ה שיין אל התפריט המסעדה מנות כמו כבד קצוץ או מרק עוף עם קרעפלך (שקיבל בכלל טוויסט אסייתי מרהיב). אז מה הפלא שאפשר למצוא כאן את החמין הטוב בעיר?
מה בחמין: חומוס, קישקע (נטול עור אבל עם תוספת של שומן אווז), שעועית בובס, גריסים, בצל, תפוח אדמה, בשר וביצה. היתרון הגדול של החמין הזה הוא שכל אחד מהרכיבים מבושל בנפרד (עם קצת מח עצם), מה שמאפשר לשחק עם המינונים, ולתבל כל אחד באופן שונה. התוצאה: מדובר באחת ממנות החמין הקלילות שפגשנו ובקיצור - הכי רחוקה מיציקה.
מסביב: עם החמין מגיעה צלוחית של חזרת לבנה עוקצנית וממכרת. ההמלצה שלנו היא לפתוח את הארוחה עם מרק העוף העדין שמתכתב בצורה נפלאה עם החמין.
המחיר: 54 שקלים.
מתי: כל יום שבת, החל מהשעה 12:00 ועד שנגמר.
» שיין אנד שארפ - יגאל אלון 65, תל אביב

קול קורא: החמין הצמחוני של התרנגול
אחד הדברים הטובים שעשתה המחאה החברתית היא להוליד מקומות קטנים כמו התרנגול, שמוכיחים שארוחת גורמה טובה לא חייבת להשאיר אתכם עם קרע עמוק בכיס, ולכן קראו לה בעליה - מסעדת שף לפועלים. המיקום בצפון יפו (ומחוץ לתחרות), הופך את המקום לאחד המקומות המתוקים שאתם לא מכירים. רק אל תתבלבלו עם התרנגול הכחול.
מה בחמין: שני סוגי חמין תמצאו בשבת קרירה בתרנגול - האחד בשרי ועליו דילגנו לטובת הצמחוני. בחמין הצמחוני מצאנו גריסים, שעועית, חומוס וגם תפוח אדמה שבושלו כמיטב המסורת במשך כל הלילה. הטוויסט מגיע בצורת בטטה, כרובית, פטריות וסלק שנצבעו וצבעו את החמין בצבעים יפהפיים ובמתיקות מעודנת.
מסביב: לחם, טחינה וחריף יוצאים אוטומטית עם כל מנה עיקרית בתרנגול. יחד מדובר במנה נדיבה ומהגדולות שפגשנו בסיבוב הנוכחי.
המחיר: 48 שקלים.
מתי: כל יום שבת עד שנגמר.
» התרנגול - שארית ישראל 4, יפו

בטעם של בית: המטבחון 
פעם, לפני קצת יותר מ-15 שנה, נפתח המטבחון כמקום סודי וקטן בכרם התימנים שהביא אוכל ביתי לחבר'ה מהשכונה והיה סוד ליודעי דבר בלבד. עכשיו בתל אביב כבר אין ממש סודות. המטבחון התגלה, התרחב וכיום מגיעים אליו מכל קצוות העיר. יחד עם זאת, האוכל נצמד לקו הביתי עם מתכונים של אמא, מה שאומר שיש פה כבד קצוץ, מרקים ענקיים, סלטים וממולאים, והכל במחיר זול כמעט כמו לאכול בבית. פלא שבסופי שבוע אי אפשר למצוא פה מקום?
מה בחמין: שתי אופציות עומדות לפניכם, צמחונית ובשרית. בצלחת הנדיבה עד מאוד מצאנו ביצה חומה, שעועית שחורה, לבנה ובובס, חיטה, בצל ולא מעט תפוחי אדמה גדולים שלמים. הטוויסט של החמין הנ"ל מצוי בפיקנטיות המעודנת ובמידת נוזל מדויקת כך שאפשר לנגב את הרוטב באמצעות החלה של שבת שמגיעה ליד.
מסביב: חלה של שבת, חזרת אדומה וחמוצים. אם אתם בעניין של פתיחת שולחן, המטבחון נותן לא מעט אופציות, כמו כבד קצוץ, לביבות בטטה, סלט סלק ועוד.המחיר: חמין צמחוני - 42 שקלים. בשרי - 48 שקלים.
מתי: שבת בלבד
» המטבחון - רבי עקיבא 18, כרם בתימנים, תל אביב

הכי טוב לקחת הביתה: דליקטסן
כל ביקור בדליקטסן מעורר בנו שאלות כמו "איך לא עשו את זה קודם?" ו"למה אין עוד מקומות כאלה בעיר?". על אף שהמעדנייה פועלת רק קצת יותר משנה, דליקטסן נראה כמו מקום שהיה פה מאז ומתמיד ומרכז את כל מה שאנחנו אוהבים: מסעדה לא רעה בכלל המבוססת על אוכל ביתי משודרג וחסר תחכום, אבל בביצוע מוצלח, מוקפד וחם, לצד מעדנייה עם דברים טובים שאפשר לקחת הביתה. כמו חמין למשל.
מה בחמין: החמין של דליקטסן מוגש רק בטייק אווי, אז תיאלצו לדחות ליום אחר את הפנטזיה לשבת ולאכול אותו במקום. אל הקופסה יכניסו לכם לאחר כבוד: קישקע כחלק אינטגרלי מהמנה, נתחי בשר יפים, תפוחי אדמה, ביצה והמון שעועית, כולם מבושלים בשיטה הקלאסית, כלומר – ביחד.
מסביב: אל תפסחו על הכבד הקצוץ המושלם של דליקטסן, שאינו דומה לאף כבד קצוץ אחר. יחד תשלימו יופי של ארוחה יהודית.
המחיר: 39 שקלים למנה.
מתי: כל יום שישי ושבת. הבונוס: ניתן להזמין את החמין באתר ולקבל עד הבית.
» דליקטסן - יהודה הלוי 79/81, תל אביב 

לא דומה לאף חמין אחר: טבית בקובה גריל
האם זה הזמן להתקומם על מיעוט מנות החמין שחורגות מאותו תבשיל ידוע? לאן נעלמו החמין הסורי, המצרי והפרסי? ובכן, הכל נסלח כשמגיעים ביום רביעי לקובה גריל וטועמים את הטבית של המקום, שמציל את כבודה של תל אביב ותובע את מקומו של החמין העיראקי.
מה בחמין: הטבית, כיאה לחמין עיראקי, מוותר על חומוס או שעועית ומתבסס על אורז, עגבניות ועוף, אבל מעל הכל - על תיבול שמיימי של בהרט. לכן, עוד לפני שנטלתם צלחת מלאה כל טוב, קודם כל עצרו והריחו, ואחר כך שבו לאכול. האורז שהתבשל כל הלילה נצבע בצבע יפהפה גם בזכות השילוב עם העגבניות, והעוף נימוח ואוורירי כמו שלא פוגשים בכל מנה אחרת. והריח? אליפות.
מסביב: ביצה, פיתות, סלט וחמוצים כחלק בלתי נפרד מהדיל. אבל אל תגיעו לקובה גריל אם אתם לא מתכוונים לטעום איזו קובה מטוגנת לפני.
המחיר: מנה - 40 שקלים. ניתן להזמין סיר הביתה. 4 מנות - 149 שקלים, 6 מנות – 199 שקלים.מתי: לשבת במקום - בכל יום רביעי. לקחת הביתה - מזמינים ברביעי, אוספים בחמישי.
» קובה גריל - שוקן 30, תל אביבת

החמין הטוב מחוץ לתל אביב: מעיין הבירה
במבט ראשון, מעיין הבירה נראה כמו חמארה שעיקרה הוא הבירה, אבל בפועל מדובר במסעדה יהודית עם אוכל מזרח אירופאי קלאסי שפועלת כבר מ-1962 בחיפה. את החמין כאן מגישים בימי שישי, ובצלחת תמצאו ביצה, חומוס, חיטה, תפוח אדמה, בשר וקישקע. בקיצור - סיבה מעולה להזמין גם כוס גולדסטאר ולצאת מנומנמים לשנת הצהריים. המחיר: 65 שקלים.
»מעיין הבירה - נתנזון 4, חיפה

מנדי'ס - איך נשמע לכם מסעדת גורמה בניחוח אירופאי? מנדי'ס היא מסעדה יהודית כשרה למהדרין שפועלת כבר לא מעט שנים בצפת. כאן החמין עוד מופיע בשם "צ'ולנט" ואפשר למצוא אותו כבר מחמישי בערב במסעדה, או לקחת הביתה בשישי. בצלחת תמצאו חמין המבוסס על גריסים, קישקע ביתי ונתחי בשר בקר. לקינוח, אל תשכחו להזמין קוגל, כי אם כבר אז עד הסוף. ארוחה מלאה כולל חמישה סלטים לפתיחה, מנה ראשונה וקינוח – 135 שקלים לאדם.

מפגש רקפת - עוד מוסד ותיק שפועל בשקט בלב רמת גן, מבלי לעשות יותר מדי רעש. מפגש רקפת הוקם בשנת 1964 על ידי יצחק צ'יטיאט, שעלה מעיראק (!) ובת זוגו – רבקה, פולניה למהדרין. מאז ועד היום זהו המקום לאכול צ'ולנט וקישקע (42 שקלים) שהולך על הקלאסה המזרח אירופאית ומגיש יופי של יציקה בבטן עם תועפות שעועית ובשר, תפוח אדמה וביצה של פעם.
» מפגש רקפת - ז'בוטינסקי 99, רמת גן

שטיבלע - המסעדה הקטנה בראשון לציון תזכיר גם לכם את הסלון של סבתא, שנדמה שתכף תציץ מהמטבח עם איזו צלחת קורקבנים. תפארת המסעדה היא בהלזלעך - צוואר ממולא (30 שקלים), אבל אנחנו כאן בשביל החמין שמוגש רק בחורף (50 שקלים, עם קישקע תוספת של 28 שקלים) ומתגאה בבשר השפונדרה שלו, בשר כל כך רך שהו ייפול לכם מהעצם.
» שטיבלע - מוהליבר 4, ראשון לציון

היימישע עסין - כבר מהשם אפשר להבין שמדובר באוכל ביתי אשכנזי אפוף ניחוחות יידיש. ירושלים ידועה בלא מעט מקומות שמוכרים את החמין האשכנזי, אך לכל מי שהתגעגע לעוף המכובס (ויש כאלה), או שפשוט רוצה כבד קצוץ מצוין וקרמי יותר מהרגיל, זה המקום. גולת הכותרת לטעמנו הוא החמין, אותו כדאי לאכול בשישי בצהריים ולהוסיף קישקע וביצה (בזיל הזול – 25 שקלים למנה). שבת חלום.
» היימישע עסין - קרן קיימת 19, ירושלים

*#