טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: ההמבורגרים הצמחוניים הטובים בתל אביב

גם למי שבחר לדחוק את הבשר מחוץ לתפריט מגיע ליהנות מארוחה נטולת גינונים. קבלו את רשימת המקומות שרוקחים מפטריות, עדשים, טופו ושאר תחליפים יצירתיים, את ההמבורגרים הטובים ביותר 

תגובות

אינספור מילים שטפו את הרשת על גל הטבעונות שמפלג את עולם הקולינריה המקומי. בסופו של דבר קרניבורים אמיתיים עם דם על השפתיים ואכלני בשר לשעבר, שזנחו את התשוקה הישנה לטובת הרגלי אכילה הומניים יותר, חולקים את אותה הכמיהה לקציצה בלחמניה, מנחמת וחפה מגינונים. ההמבורגר זמין כמעט בכל שעות היממה ולרוב הוא ברירת המחדל היותר ממספקת של חבורות צעירים רעבות. בתקופה האחרונה אפשר למצוא אלטרנטיבות מפטריות, עדשים ושאר ירקות במסעדות רבות, כך שגם עבור הצמחונים ארוחה מלאת קלוריות מעולם לא הייתה קרובה יותר. כדי שלא תיפלו חלילה במלכודות מאכזבות, חירפנו גזרתנו, בדקנו מוסדות מוכרים יותר ופחות, וחזרנו עם המקומות שמגישים את ההמבורגרים הצמחוניים והטבעוניים הטובים בעיר. 

» המנות הטבעוניות הטובות בתל אביב» הפלאפל הטעים בתל אביב

רשת המבורגרים תל אביבית שהיא לא הפאטס פוד שהייתם מדמיינים. וולפנייטס הוקמה ב-2005 ומאז משדרגת את המושג 'המבורגר' עם תפריט קטן ומרוכז, בשר שנטחן במקום וחומרי גלם טריים. לאחרונה הרשת יצאה מגבולות תל אביב ופתחה סניף חדש ברחובות. 

הקציצה: המבורגר צמחוני מטופו ופטריות פורטבלו עם טעם אוממי מודגש, שקיבל חיזוק מריח מעושן עדין. לא התבלבלנו לרגע עם טעם של בשר, אך הוא לא היה חסר גם למי שלא ניזון מנבטים דרך קבע, כי הקציצה הייתה באמת נהדרת. מרקמה היה נעים מאוד - הירקות נטחנו דק ובו בזמן שמרו על יציבות ועסיסיות ולא הפכו למחית לא נעימה.

מסביב: לחמניה מקמח מלא עם שומשום לבן ושחור כיסתה את ההמבורגר. בניגוד לאסוציאציה של לחם קשה שיוצר קמח כזה, היא הייתה רכה, מתקתקה ונטולת מרקם סיבי. רוטב הפסטו שנמרח על הלחמניה היה רעיון מקורי ומוצלח, ואליו שודכו גם פרוסת עגבניה ונבטי צנונית, שהיו תוספת חכמה שנתנה מרירות נעימה לכל העסק. הצ'יפס בעובי המושלם היה קריספי מבחוץ ונימוח מבפנים. בסך הכל ארוחה כיפית מאוד שלא מתיימרת לשחזר טעמי בשר או לשדר משהו מעבר לנשנוש מנחם.

מחיר: 43 שקלים להמבורגר / 59 שקלים לארוחה עם צ'יפס או סלט ירוק ושתיה קלה.

אם אתם כבר כאן: טבעונים יאלצו להסתפק בסלט הירוק עם הסלק (28 שקלים), בעוד הצמחונים יוכלו לבחור בסלט קיסר מוצלח עם קרוטונים ופרמז'ן (39 שקלים) וקינוחי שוקולד דחוסים ומושחתים כמו מוס הפרלין (19 שקלים). 

» וולפנייטס - לרשימת הסניפים 

מקורי ובוגר בטעמיו. וולפנייטס (צילום: אורן דאי)

הרשת נפתחה בשנת 97' ומונה כיום 11 סניפים ברחבי הארץ. ההמבורגר הצמחוני שלה הפך במהרה לדבר הראשון שכולם נזכרים בו כשמדברים על ארוחה מושחתת ונטולת בשר.

הקציצה: אפשר לומר בביטחון שמדובר בהמבורגר הכי קרוב לדבר האמיתי: עשוי פטריות ומוגש במשקל 200 גרם, טעמו שלח אותנו למחוזות בשרניים שלוו בריח חזק של גריל. בניגוד לקציצות רבות שטעמנו, בזו הפטריות נקצצו גס ולא נטחנו. ההמבורגר שמר על מראה מעורר תיאבון, יציבות טובה וסיפק ביסים עסיסיים ומלאי טעם.

מסביב: הלחמניה שבאה עם ההמבורגר עשויה מקמח לבן עם ציפוי שומשום. נכון שזו ברירת המחדל, אבל היא טעימה וסופגת את הרטבים באופן אידיאלי, ואנחנו לא מבקשים יותר מזה. מי שבכל זאת מתעקש, יוכל להחליף בלחמניה ללא גלוטן או מקמח מלא. בגזרת הירקות מוגשים פרוסת עגבניה טריה, בצל, חסה, מלפפון חמוץ ותוספת של בצל מטוגן, פטריות וגוואקמולי מעולה ששדרגו את ההמבורגר ללא עודפי שומן. הצ'יפס פריך וטעים וההום פרייז מעולה ולא כבד. ארוחה מושחתת בלי התחכמויות מיותרות.

מחיר: המבורגר - 49 שקלים / עסקיות הצהריים כוללות מנה ראשונה, המבורגר, תוספת לבחירה ושתייה קלה במחירים הנעים בין 61 ל-77 שקלים.

אם אתם כבר כאן: וההמבורגר לא הכניע אתכם, מומלץ לנסות את הלחם המרוקאי שמגיע עם חמאה, שמן זית וזיתים (16 שקלים). הוא רך ובצקי מבפנים, ושזוף ופריך מבחוץ - בקיצור, הנחמה המושלמת. מי שמחפש להמנע מעודף פחמימות, יהנה מסלט טבעוני ומתקתק של עדשים שחורות עם חמוציות, פטרוזיליה וסלק (14 שקלים) או חציל קלוי עם טחינה (29 שקלים).

» אגאדיר - לרשימת הסניפים

דומה, אבל זה לא בשר. אגאדיר (צילום: יח"צ)

בין כל הרשתות הגדולות התברג לרשימה מקום קטן שכל מטרתו רווחת הקהילה. הבר קיימא הוא פאב-מסעדה שפועל כקואופרטיב טבעוני בבעלות מאות חברים שווים. מלבד אוכל טבעוני שהוכיח את עצמו כלא פחות ממעולה, מתקיימות במקום סדנאות, הקרנות סרטים והופעות, כך שגם אם לא תכננתם סיבוב קניות בשוק לוינסקי, שווה לקפוץ לכאן במיוחד. 

הקציצה: ה'עמבורגר' מורכב משעועית אזוקי, פשתן וצ'יה. אלה לא המרכיבים הכי פופולריים וככל הנראה לא מופיעים ברשימת מעוררי התיאבון הרשמית, אבל הופתענו לטובה, בלשון המעטה. לא היה רמז לסיביות או נוקשות מהן חששנו, הקציצה טחונה דק ומשלבת בתוכה חתיכות של עדשים, מתובלת היטב, רכה ומאוד עסיסית, ועדיין בעלת מראה ויציבות המבורגרית מובהקת. 

מסביב: התפריט מאפשר בחירה בין לחמניה מקמח מלא או קמח לבן, כשמאותגרי הגלוטן יקבלו את המנה בלעדיה. טעמנו את הלחמניה הלבנה שהייתה חמימה ופריכה ולוותה בפרוסות שמנמנות של עגבניה עסיסית, חסה ובצל סגול. תפוחי אדמה קטנטנים מטוגנים היו תוספת לא פחות ממושלמת לארוחה הנהדרת. את הקטשופ וה'שומיונז' מכינים במקום, והם מזכירים במרקמם את הדבר האמיתי ומתעלים בטעמם על המוצרים התעשייתים. 

מחיר: 44 שקלים לארוחה מלאה.

אם אתם כבר כאן: צלחת הגבינות הטבעונית מומלצת במיוחד וכוללת גבינת טופו, פטה שקדים ולבנה קשיו עם ירקות טריים ושמן זית (36 שקלים) וה'טורטיונים' שמאגדים בתוכם בטטה, פלפל קלוי, פטה שקדים ובצל ירוק היו חמימים ומנחמים (34 שקלים). אל תוותרו על הסניקרס המצויינים שמכינים במקום (22 שקלים) - גם הם, כמו כל דבר אחר במקום הזה, טבעוניים ומפתיעים. 

» בר קיימא - המשביר 22, תל אביב

הבת הבכורה של עומר מילר כבר מזמן הוכיחה את עצמה כמקום חביב לחטוף בו משהו לאכול לפני הצגה בקאמרי, או להתפנק על הבר עם כוס יין ומנות קטנות ומלאות תענוג. בתפריט תמצאו שפע אפשרויות צמחוניות, וגם סקשן טבעוני קטן, שמציג את אחד מההמבורגרים הטבעוניים למהדרין הבודדים שיש בעיר. הקציצה: תערובת של קינואה, עדשים ועשבי תיבול, שיוצרים מעיין לביבה ירוקה ותפוחה, שיוצרת ביס מנחם ומלא בריאות. אמת, המרחק בין טעם המבורגר ובין מה שמגיש מילר הוא כמרחק שמיים וארץ, אבל אחרי דקה זה באמת לא משנה. אחרי שהונחה על הגריל, וקיבלה מעטפת שחומה, התוכן נוזל, במובן הטוב של המילה, ומשתלב היטב עם שאר המרכיבים. מסביב: בחדר האוכל בחרו בלחמנייה לבנה בגודל בינוני, שמזכירה יותר מכל לחמנייה שהיינו אוכלים בקייטנה, ובינינו, כולנו רוצים לחזור לקייטנה. בתוך הלחמנייה תמצאו חסה פריכה ופרוסת עגבנייה, ולידה ממרח קשיו שאמור לדמות מיונז, ומוסיף מעט מתיקות מיוחדת. שני מלפפונים חמוצים קטנים מככבים ליד חצי בטטה, גזר וקישוא, שהונחו על הגריל כדי לקבל פסי שיזוף יפים. ללא ספק, מנת נהדרת.המחיר: 58 שקלים למנה כולה. בצהריים (12:00-16:00) מוגשת כאן עסקית במחיר 59 שקלים, שכוללת גם מנה ראשונה ולימונדה, בנוסף על ההמבורגר.אם אתם כבר כאן: בגזרה הטבעונית כדאי לנסות מאפה ירק - דפי פילו, ירקות צלויים וטחינה גולמית (38 שקלים). בראשונות לא כדאי לפספס את קרם החצילים המפורסם, שמכיל דבש תמרים וצנוברים קלויים (22 שקלים), ופתיתים של קיץ עם דלעת, שקדים ופרמזן (64 שקלים). כמו כן, לא נסלח לעצמנו אם תצאו משם בלי לאכול את הקרמבל תפוחים, רק בקשו שיחממו אותו מ-ל-א.

» חדר האוכל - שאול המלך 23, תל אביבביס מנחם ומלא בריאות. המבורגר טבעוני של חדר האוכל (צילום: טל לוין)

בית הקפה-מכבסה הממוקם על רחבת כיכר דיזנגוף הסואנת, הוא הכלאה מקסימה בין קפה שכונתי לבין מסעדת נישה, שבה מוגש רק אוכל צמחוני וטבעוני ("אפילו טונה אין כאן", התגאתה המלצרית). תערובת הקפה המוגשת במקום היא של DM המצוינים, כך שגם הפוך קטן בבוקר מומלץ כאן בחום. הקציצה: תערובת של כוסמת, פטריות, חתיכות פלפל אדום וביצה שקושרת הכל ביחד. הטריק המגניב פה היא שכבת פירורי לחם דקה שעוטפת את הקציצה, ויוצרת בעזרת טיגון מדויק מעטה פריך וכיפי. הטעם העשיר של הפטריות לא מכביד על החך כפי שקורה בהמבורגר מבשר, אך עדיין מאפשר את העונג הכרוך בביס מלא טעם. מסביב: לחמניית חיטה מלאה, בעלת דחיסות גבוהה יחסית, מה שסיפק קונטרה נכונה לקציצה. ההמבורגר מוגש עם חסה, עגבנייה, טבעות בצל סגול, פרוסות מלפפון חמוץ ומנה קטנה של סלט קולסאו תוצרת בית. בגזרת הרטבים מגישים בדיזי קטשופ ומיונז, שמלווים נהדר פרוסות תפוחי אדמה גדולות, שכנראה בושלו ואז טוגנו. המחיר: 39 שקלים, כולל צ'יפס.אם אתם כבר כאן: אז כאמור דיזי הוא גן עדן קטן לצמחונים, ומציע גם תפריט טבעוני נפרד. ארוחת הבוקר המקסיקנית מגיעה עם טורטיה ועליה תבשיל שעועית שחורה, סלסת עגבניות פיקנטית, ביצת עין, פלח אבוקדו טרי ושמנת חמוצה (44 שקלים). אם אתם טבעוניים, תקבלו את אותה ארוחה בלי החביתה. בנוסף כדאי לנסות את המוזלי הטבעוני מחלב אורז, עם גרנולה פירות וסילאן (26), ולא לוותר על שוקודבי, עוגת שוקולד חמה ללא גלוטן, עם קמח שקדים, שמגיעה עם גנאש מפנק שאי אפשר להפסיק לאכול (29 שקלים).

» דה סטריטס: כאן תקבלו שני המבורגרים טבעוניים במשקל 100 גרם בלחמניה צמחונית (עם ביצה) או טבעונית. הקציצות רכות ודומות במרקמן לבשר טחון והטעם מזכיר לביבות ביתיות עם בצל מטוגן מתקתק. מלבד העגבניה-חסה-חמוצים הסטנדרטיים, בין שתי הלחמניות מונחת ערימה של כרוב סגול מאודה וטעים וצ'יפס קריספי בצד. האוירה השלווה ומבחר המנות הטבעוניות המעולות הסירו מאיתנו כל צל של ספק שמדובר במקום נהדר למפגש עם החברים היותר בררנים שלנו (54 שקלים).

» מוזס: ה'מיזורי בורגר' מתפריט הבריאות של הרשת הוא אחד המעניינים שניסינו. הקציצה היא תערובת של המון דברים טובים: טופו, עדשים, פטריות, אגוזי מלך, גזר וג'ינג'ר שנחתכו לצ'אנקס גדולים יחסית והפכו כל ביס לחגיגה. על לחמניה מקמח מלא נמרחה סלסה פיקנטית של עגבניות ושקדים, ועליה רעמת נבטי חמניה. המבורגר מוצלח שלא תמצאו דומה לו באף מקום (52 שקלים).

מיקס ירקות שהופך לקציצה. מוזס (צילום: יוליה ניקנקין)

» בלאק: בריז'יט ברדו הוא שמו של ההמבורגר על בסיס עדשים מונבטות עם בצל ופטריות עם לחמניה מחיטה מלאה. הקציצה טחונה דק דק, והיא מתוקה ומתובלת בנדיבות, כך שלא צריך לסמוך על רטבים שיעצימו את הטעם. הצ'יפס ליד הוא תוספת שממש לא כדאי לוותר עליה - למרות מראהו השגרתי, הוא אחד הפריכים והטובים שטעמנו (47 שקלים).

» ננוצ'קה: אחרי שעברה את מהפכת הטבעונשווילי, ננה שרייר עדכנה את התפריט כך שיענה על דרישות הטבעוני המצוי. ההמבורגר של ננוצ'קה עשוי מהמון סוגי פטריות בהן שיטאקי ופורטבלו, טמפה ובצל והוא עסיסי מאין כמוהו, ומוגש עם הירקות הקבועים ותפוחי אדמה מטוגנים בצד. אז נכון שמסעדה גרוזינית היא לא המקום הראשון שמצפים למצוא בו המבורגרים, אבל כשיש המון אלכוהול ומסביב כולם שמחים, למי בעצם אכפת? (62 שקלים).

» טמפל בר: באופן די מפתיע, מסתבר שגם האירים מוכנים להקדיש חלק שלם בתפריט למי שנמנע מבשר. המבורגר הפטריות הצמחוני של הטמפל בר מוגש עם סלט ירוק קטן. הוא שמנמן, טחון גס, מתובל כמו שצריך ומרפד את הקיבה לקראת הגלונים של הבירה שתכננתם לגמוע. הוא משביע יותר מסתם מנה של צ'יפס ובניגוד להמבורגרים בשריים לא יוצר תחושת חנק שמגבילה את כמות השתייה, שבגללה נכנסתם לכאן מלכתחילה (59 שקלים).  

*#