${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: הפלאפל הטוב בתל אביב

פלאפל על בסיס פול, אחד שמשלב בין הנאות הסביח, ומנה זולה במיוחד. אחרי לא מעט מלחמות, נמצאו דוכני הפלאפל הכי טובים בעיר. קבלו כדור הרגעה

תגובות

אחד מכל שני אנשים בעולם בטוח שהוא מכיר את הפלאפל הכי טוב. לכל אחד הטיעון שלו, והוא מורכב בדרך כלל משיקולי טעם, מרקם, אופן ההגשה, וגם זיכרון נוסטלגי מתוק - במיוחד אם בעל הדוכן הנבחר הוא דור רביעי למטגני הכדור. הבעיה עם כל רשימות "הפלאפלים הכי טובים" האלו, היא שכמעט תמיד מככבים בה ןהמקומות המוכרים הנמצאים בלב הקונצנזוס דוגמת פלאפל הקוסם וג'ינה, ואלו החדשים או המוכרים פחות (אך ניתנים למציאה), נשארים בחוץ.

» המנות הטבעוניות הכי טובות
» ארוחות הבוקר הטובות בארץ

למה דווקא פלאפל? כי יש בו הכל. הוא טעים ורב-גוני מבחינת תיבול ומרקם, הוא משביע, זול וקולע לטעם של רוב תושבי כדור הארץ שנחשפו בילדותם לכדור ההרגעה החם והפריך הזה. ואי אפשר להתעלם מהעובדה שמדובר בפאסט פוד היחיד כמעט שיש לטבעונים. כדי לאתר פלאפליות פוטנציאליות שעומדות במבחן המחמיר ויוכלו לתפוס את מקומן של הקבועות ברשימה, יצאנו למסע צרבתי במיוחד בכל דוכני העיר. בכל טעימה בדקנו את טעמו של הכדור, פריכותו, הטמפרטורה בה הוא מוגש, התוספות הנלוות ואיכות הפיתה. אף מנה לא נבדקה עם התוספות השונות שממוקמות בחוץ, לרווחת הסועדים, אלא רק עם הדברים שמציע מכין המנה מתוך המקרר הפנימי. אם המצאי הפנימי כלל רק חומוס וסלט - לקחנו. אם התוספות השגרתיות כללו גם חצילים, ניסינו בשמחה.

כשפלאפל פוגש סביח: מבורך +

העולם מתחלק לשניים: אנשי הפלאפל ואנשי הסביח. פלאפל מבורך לא מחייב את הניצים לבחור בזוכה חד משמעי, ומאפשר ליהנות משני העולמות באמצעות המנה האלמותית פלאפל + סביח. התוצאה כל כך מושחתת, עשירה ומשביעה, כך שגם אם לוקחים חצי מנה, את הארוחה הבאה אפשר לתכנן לארבע שעות אחרי. הפלאפל עצמו מסורתי עם טוויסט: פריך מבחוץ ובעל קראסט פציח ומרקם גרגרי וגס שעושה מעניין בפה. בתוכו שוכן פנים רך שמורכב מחומוס ללא המון עשבי תיבול, אך עם מגע משמעותי של שום שנותן את הפוש שהופך את הכדור למצויין. התוצאה הסופית לימונית מעט ותענוגית הרבה.

השילוב בין הביצה, החציל, והסלט, יחד עם הטחינה והכדורים, עובד מעולה ולוקח את הפלאפל המסורתי למחוזות מענגים. אם אנחנו חייבים להצביע על בעיה, מדובר בגודלו הנדיב של הכדור, שבמקום לעשות לו חסד, מעורר בו פוטנציאל מחנק. לו היה מעט קטן יותר, היה שומר על מרקם עסיסי ויציב יותר.

המלווים: הפיתה מצויינת גם היא: רכה, נמתחת, עבה כראוי וסופגת מעולה את כל הבלגן שיש בפנים. מה שכיף באמת במצאי הסלטים, הוא שאין סלט בילט אין, אלא קוביות ירקות טריים במיוחד שמאוחסנים בנפרד, כך שמי שלא אוהב בצל - יכול להימנע, ומי שמוכן למכור את נשמתו בעבור עגבנייה, יכול להשתולל עם "סלט" המורכב מקוביות עגבניות בלבד. לצד אלו יש גם חומוס ומיני חריפים. בחוץ ניצב בופה מכובד הכולל כרוב חמוץ, זיתים, סלט טורקי, סלק, בצל סגול, סלט מצויין של בצל פטרוזיליה וגמבה, עמבה, סחוג ירוק ואפילו פטרוזיליה פריכה. כמה: 17 שקלים למנה, 20 שקלים למנה מחוזקת, ובעברית, פלאפל-סביח. חצי מנה תעלה 11 שקלים, וחצי מנה מחוזקת 13 שקלים.

» פלאפל מבורך + -  דיזנגוף 70, תל אביבכל האושר של סביח-פלאפל בפיתה אחת. פלאפל-סביח במבורך + (צילום: יעל רייף)

» המעורב ירושלמי הטוב בתל אביב

פלאפל כיצירת אמנות: סופר פלאפל

כבר בכניסה למקום, רגע אחרי שמתרשמים מקולקציית הסלטים המסותתים לתפארת, פוגשת העין במשפטי פלאפליות קלאסיים דוגמת: "יש אנשים שקונים פלאפל ויש פלאפל שקונה אנשים" או "לעשות פלאפל זה לא פשוט, לעשות פלאפל זו אמנות". ואכן מנת הפלאפל בסופר פלאפל היא לא פחות מיצירת אמנות. זוכרים איך אפי מהסביח היה מסדר את מנת הסביח בשכבות שכבות, ומקדיש לכל ירק, ביצה או רוטב את הכבוד הנדרש? אז ככה רק בפלאפל. המפרט מתאר את הכדור כ"מצרי" והוא פשוט מצויין: הכדור פריך מאוד בעל שכבה פציחה עבה, גס וגרגרי ועושה מעניין בפה, ויש נוכחות בולטת לעשבי תיבול שאחראיים על טעם נהדר שהופך את הכדור למובחן בעולם שבו כדורי פלאפל מתובלים בעדינות, משל היו סושי רך לבב.

לצד הכדור והסלטים הטריים, ניצבת הטחינה המעולה, וכל הטוב הזה שיוצר את מנת הפלאפל המושלמת, הופך את סופר פלאפל לאחד המקומות שיכולים לגרום לאנשים להאמין שגם תל אביב היא מעצמת פלאפל לא רעה בכלל.המלווים: הפיתה היא עבודת יד מכובדת, עבה ורכה, וסופגת נהדר את כל מה שנמצא בה: החל מסלט הירקות הפריך והחומוס, דרך הכרוב והבצל, ועד לגולת הכותרת: רוטב עגבניות (לא רסק, רוטב) מתקתק שמעצים את הטעמים של כל המסביב. בחוץ יש ירקות מוחמצים (אך בלי כרובית) ופלפל שיפקה.כמה: 16 שקלים למנה ו-10 שקלים לחצי.

» סופר פלאפל -  אלנבי 113, תל אביב

הפלאפל כיצירת אמנות שמשרה עונג על כל טועם. סופר פלאפל (צילום: יעל רייף)ההפתעה הזולה הכי טובה: שמנץ

כל בר דעת המתהדר בחך רגיש, יודע שבדרך כלל, ככל שמחיר המנה יותר זול, כך אחוז הלחם או הקמח בכדור גדול יותר. זה הזמן לחשב מסלול מחדש. הפלאפל של שמנץ, או יותר נכון של אלירן, בעל המקום, הוא כל מה שפלאפל מעולה צריך להיות, רק בזול, כלומר, ב-10 שקלים למנה. הדבר הראשון אליו נחשף הפה בביס ראשון הוא ניחוח מבושם של תערובת תבלינים שאחד ממרכיביה הוא קינמון. אל פחד, הבושם המתובל הזה לא משתלט על המנה, אלא משדרג בכמה וכמה מונים את תערובת החומוס המוכרת. אלירן, עלם חמוד וחייכן ברפלקס מותנה, הוא נצר למשפחה פרסית שיודעת דבר מה על בישול.

ניסיון לברר מה היא אותה תערובת תבלינים סודית והאם יש לה קשר לעדה, מסתכם בדרך כלל בחיוך וברמיזה שמדובר במתכון של אבא ותו לא. הכדורים עצמם נהדרים. הפריך עבה ומענג, המרקם גס מאוד, והטעם המתובל משתנה מביס לביס בהתאם לפיזור בחלל הכדור ולטמפרטורה. הטחינה חמצמצה ולימונית ומעצימה כל כדור פלאפל רותח ברעננות נעימה.

המלווים: הפיתה זוכה בציון "סבבה", אבל לא מלכת הפיתות הרכות, מכילות ונמתחות. סלט הירקות שבמקרר הפנימי אמנם טרי, אבל יש בו נוכחות סמלית של עגבניה, וכל השאר מתבסס על כרוב בשני צבעים ומלפפון. ליד הסלט יש גם חומוס ושני סוגי חריף. בחוץ יש בופה נאה עם סלט כרוב ומיונז, פלפל שיפקה, סלט כרוב וגזר, סלט פריך של פטרוזיליה ובצל, וגם מלפפון חמוץ. עבור המחיר הנמוך ובהתחשב בטעם הנהדר והחיוך של אלירן, מדובר באחת המנות הכי שוות בעיר.

כמה: 10 שקלים למנה, ו-6 שקלים לחצי מנה

» שמנץ - אלנבי 57, תל אביבההוכחה הפריכה לכך שזול יכול להיות טעים ואיכותי. פלאפל שמנץ (צילום: יעל רייף)

» הסלטים הטובים בתל אביב

פלאפל האפשרויות הבלתי נגמרות: פלאפל 4 טעמים

הסניף התל אביבי של רשת הפלאפלים מוציא להגדרה "רשת" שם טוב לא רק בגלל מבחר הטעמים, אלא בעיקר בזכות הביצוע המצטיין. חוץ מהטעם הבסיסי המבוסס על חומוס ותבלינים, יש גם כדור אדום פיקנטי וחרפרף בצורה מתונה ומענגת שלא משתלטת על הפה, כדור ירוק המבוסס על פטרוזיליה וכוסברה בעל מרירות מינורית נעימה בחסות הכוסברה, ואחרון חביב - כדור עם שומשום קלוי מבפנים ומבחוץ. לא משנה איזה טעם בוחרים (וחובה ללכת על מיקס), המנה היא תענוג גדול וכל כדור הוא מעדן ומופת של פריכות. התלבטנו אם לשמור אמונים לרגיל, לאדום או לזה עם השומשום שקיבל מעטה נוסף של פריכות בזכות הזרעים הפציצים, ולא היה קל. בסוף הסכמנו שדווקא הירוק המבוסס על עשבי תיבול, חלש יותר מהאחרים. 

גם אם מתעקשים לא להתלהב מהכדורים, אי אפשר שלא ליפול בקסמו של הפום-סופלה, אותו צ'יפס אלוהי תפוח שנראה כמו תפוצ'יפס נפוח, רך מבפנים ומצופה במעטפת דקה ופריכה. כל מנת פלאפל (או חצי), מזכה את המזמין בפום סופלה, שניצב ככתר מעל הכדורים ואחראי על הביס הפותח שנע בין פריכות לפריכות על, יכול בקלות לזכות בתואר "הביס הפותח טעים ביותר ביקום".

המלווים: שאר המרכיבים מצויינים לא פחות ומחמיאים לכדור מכל הצדדים. סלט הירקות מורכב רק מחסה ועגבניות, הטחינה מצויינת וסמיכה כראוי, רק מה, חומוס אין. כדי להקל על המחדל, פרט לטחינה הרגילה יש גם טחינה אדומה ומעט חריפה, רוטב פטרוזילה וגם עמבה. בחוץ ניצב בופה מרשים לכל האוכלים בעמידה, והורכב מקוביות מלפפון חמוץ, ירקות מוחמצים, שני סוגי חריף, סלט עגבניות פיקנטי, גזר מגורר, סלט כרוב וירוקים, בצל בסומק וכרוב חמוץ מסורתי.

כמה: 16 שקלים למנה ו-10 לחצי.

» פלאפל 4 טעמים - אבן גבירול 93באנו בגלל הפלאפל, התמכרנו בזכות הפו סופה. פלאפל 4 טעמים (צילום: יעל רייף)

בזכות החומוס הביתי והשום: חומוס אוסול

אם להיות מדויקים, מדובר בכלל בחומוסיה שמוציאה גם מנות פלאפל. כל כך הרבה מנות פלאפל, שמדובר במנה קבועה שמשלימה את החומוס לכדי ארוחה משביעה שתגרום לכל לועס ללטף את בטנו באושר ולהרהר על משמעות החיים. הטחינה הקסומה משלימה את התמונה. לא סתם בחרנו את אוסול. החומוס עושה כאן עבודת קודש. הכדורים עצמם מעולים גם כן, פריכים ועתירים עשבי תיבול ושום שמשפיע עמוקות על הטעם ונותן אופי מעניין לכדור וגוון חמצמץ מחמיא.

הבעיה היחידה היא בגודלו הגדול מדי, שלעיתים מונע מלב הכדור להתבשל עד הסוף ומותיר את תוכנו רך ועיסתי. אלו שפלאפל עבורם הוא התקף נוסטלגיה משמינה, ירוו נחת ממתקן הטיגון מפעם שמורכב מקערת ברזל עמוקה, ומסביבה חישוק מקיף שעליו מניחים כל כדור לשמירה על החום והפריכות.

המלווים: הסלט הוא הצלע החלשה בסיפור. הוא לא מתובל מספיק ולכן גם לא מרומם את המנה, וחסר את השפריץ לימון שהיה מרענן אותו לטובה. החריף חריף לאללה, ומומלץ לבקש ממנו במשורה, אלא אם כן אתם בעניין של לרוץ בהיסטריה לכיוון מקרר המשקאות. הפיתה גם היא עושה חצי עבודה: היא משתייכת זנית לדקות המתפרקות, ולא עומדת בהחזקת התכולה. בחוץ יש יופי של בופה, המורכב מכרובית מוחמצת, חצילונים, סלט כרוב לבן, שורות פיתה מטוגנת, כרוב כבוש, לפת חריפה וגם אותה טחינה מעולה ומלאת טעם. כמה: 16 שקלים למנה, 9 שקלים לחצי מנה.

» חומוס אוסול -  אבן גבירול 52, תל אביבהכדור נהדר, אבל החומוס הוא לב העניין. פלאפל אוסול (צילום: יעל רייף)

יוקרה בתוך פיתה: כספי, לא רק חומוס

פעם יצא לנו לעבור בטעות ליד חומוס כספי, והמראה שנגלה לעינינו כלל תור אימים והרבה אנשים רעבים אך מרוצים. מביני דבר שכבר טעמו את הכדור, הזהירו אותנו שביום שישי אי אפשר להגיע סתם כך למקום ולרכוש מנת פלאפל, אלא צריך להזמין בטלפון מבעוד מועד בשל העומס הכבד. התקשרנו, מסרנו את מספר הוויזה שלנו עבור סכום פעוט של 15 שקלים, הכתבנו ללוקח ההזמנה מה לשים לנו בתוך הפיתה ואז נתבקשנו לנקוב שעה מדויקת שבה נגיע לאסוף את הכבודה. החומוסיה, שמקיימת את שמה עם דגש על ה"לא רק", ומגישה גם סלטים מצויינים, שקשוקה ונלווים, ממוקמת במרכז מסחרי קטן בשכונת אפקה בתל אביב ומשמשת אכסניה לתושבי המקום שמגיעים בקביעות.

שמעם של כדורי הפלאפל יצא למרחקים בזכות גודלם האימתני שמזכיר קובות קטנות וסימטריות להפליא. הכדור עצמו פריך, דחוס ובעל מעטפת דקה, וצבעו כהה בזכות נוכחות מודגשת של כוסברה. הטעם נהדר ובתום כל ביס נותר רמז חרפרף בפה וטעם ארומטי נעים. החומוס - גאוות המקום, הוא מזן הטעים אך כבד, ושילובו במנת הפלאפל יוצר עומס מרקמים, ולכן מומלץ לבקש כמות קטנה.המלווים: את כבדות החומוס סותר הסלט המצויין, שאחד ממרכיביו החיוניים הוא נענע שמרעננת את כל העסק בנגיעה מנטולית קטנה. לצידה אפשר לבחור בצל, כרוב, חמוצים, וגם טחינה מעולה. הפיתה איכותית ועבה, אך בשל גודל הכדור והמלווים, רצוי לא לבחון את נקודת השבירה של הפחמימה. כמו כן, בשל עומס יום שישי, כדאי להגיע בדיוק בשעה שבה קבעתם עם הפלאפל שלכם, אחרת המנה עלולה להיות קרה.

כמה: 15 שקלים למנה, 10 שקלים לחצי. » כספי, לא רק חומוס - אלתרמן נתן 13, תל אביב

חשוב להגיע בדיוק בשעה בה קבעתם עם הפלאפל שלכם. פלאפל כספי (צילום: יעל רייף)

טעם של פעם: פלאפל מאיר

על הפלאפל של מאיר שמענו לא מעט. כל מי שטעם הבטיח שמדובר בזריקת נוסטלגיה מרגשת לפלאפלים שאכלנו בילדות, ושהיו בסיסיים וטובים. טובים עד כדי זיכרון שנשאר איתנו שנים. המקום עומד באותו מקום ושומר על אותו מראה כבר 30 שנה ומשדר משפחתיות נעימה, וכמעט תמיד יש תור של תושבי השכונה שמחכים למנה היומית שלהם. הפלאפל מדויק ונכון, פריך בדיוק כמו שפלאפל טרי צריך להיות, מתובל בצורה מתונה ושוכן בתוך מנה מפנקת. מי שרוצה יכול להוסיף לפיתה גם צ'יפס וחציל ולשדרג את המנה לכדי שחיתות מוחלטת, והמסורתיים ישמרו על ההרכב המנצח של הטחינה הטובה, סלט וכרוב כבוש.

המלווים: הפיתה רכה ואוורירית, ומובאת בשיא טריותה מאחת המאפיות הקרובות. בחוץ יש כרוב סגול, כרוב כבוש, חצילונים סגולים חמוצים, בצל ופטרוזיליהכמה: 13 למנה. אי אפשר לקחת חצי.

» פלאפל מאיר - אצ"ל 75 שכונת התקווהכמו של פעם, רק הרבה יותר טעים. פלאפל מאיר בשכונת התקווה (צילום: יעל רייף)

» מנות הקיץ שחייבים לטעום

קונצנזוס בלב השוק: פלאפל רמב"ם דוכן הפלאפל הקטנטן הזה ניצב באותה נקודה פינתית בשוק הכרמל כבר כמה שנים טובות. האגדה מספרת שאת הדוכן ירש מאביו אלעד הפלאפל-מן, ומאותו יום, לא משנה אם בחוץ לוהט או מטפטף, הוא עומד, מטגן ושומר על ארשת מלכותית. כל המסביב, החל מקערת הטיגון ועד לטרופית שניצבת על הדוכן סמוך למיץ האשכוליות, הם של פעם, בדיוק כמו המחירים. הכדור עצמו הוא פצצה מרגשת של תבלינים. ראשונים להתבלט הם זרעי הכוסברה (גד), שנותנים לכדור טעם ארומטי שמדגדג את האף, ויש גם כמון ועוד תבלינים שאלעד מסרב להסגיר. מה שהופך את הכדור לקונצנזוס בקרב מביני העניין, הוא היותו פריך בצורה פלילית כמעט, עם מעטפת עבה ומרקם גרגרי גס שהופך כל ביס למלחמת מרקמים. הטחינה בסיסית ודלילה, אך עושה את העבודה, והתוצאה הסופית, במיוחד אם הקפדתם לרפד מבפנים בכרוב כבוש, מעולה.

המלווים: סלט הירקות בסיסי וטרי מאוד הודות לתחלופה הגבוהה, והפיתה אמנם לא עבה במיוחד, אך טרייה ורכה. בפנים, לצד הסלטים, אפשר לבקש פלפל שיפקה, ובחוץ יש עמבה, סלט טורקי, רוטב אדום עם טעם עגבנייתי חביב, סחוג, חילבה, וחריף. כמה: 12 שקלים למנה, 7 שקלים לחצי.» פלאפל רמב"ם - רמב"ם 2, שוק הכרמל, תל אביבזרעי הכוסברה עושים את ההבדל. פלאפל רמב"ם (צילום: יעל רייף)

לקבלת עדכונים שוטפים מעכבר העיר

*#