החמישייה הפותחת: הפסטות הטובות בתל אביב

רביולי הארטישוק של מל ומישל, הפפרדלה שני צבעים של פרונטו והבנדיירה של קוצי'נה תמר - המדריך המלא לפסטות הטובות בתל אביב, ומחוצה לה

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
רותם מימון, עכבר העיר

כל הדיוט יודע לספר שהאטריות שאנחנו קוראים להן היום פסטה, עלו ארצה מאיטליה, למרות שעדיין לא תמו הויכוחים אם מקורן בסיציליה במאה ה-11, או שהן נולדו דווקא בסין במאה ה-13. כך או כך, הן עברו כברת דרך ארוכה עד שנולדו מחדש באיטליה, תוך כדי שהן מנצלות את חומרי הגלם המקומיים.

מסעדות מומלצות- לכל הדירוגים» המנות המוקפצות הטובות בתל אביב» השיפודים הטובים בתל אביב» הפיצות הטובות בתל אביב»המנות הטבעוניות הטובות בתל אביבמדוע בעצם ישראלים כל כך אוהבים פסטה? האם זה הבצק, אולי בכלל הרוטב? מבית הקפה הכי פשוט, ועד למסעדת השף המובחרת ביותר - בכל מקום יש פסטה. אם באיטליה מדובר במנה שמוגשת בעיקר כמנה ראשונה או מנת ביניים, אנחנו אוהבים את הצלחת שלנו מלאה, גדושה וגדולה. כמו לא מעט מנות בעשורים האחרונים, גם זו עברה שדרוג, וכמעט וכבר לא מוצאים במסעדות פסטה יבשה (פנה או ספגטי) שטובעת ברוטב עגבניות (הכי פשוט, הכי טעים) או נקברת תחת רוטב פטריות מקופסת שימורים ושמנת. מילים כמו טורטליני, פפרדלה, טליאטלה וקנלוני, נכנסו כבר מזמן למילון הקולינרי שלנו. הפסטה הפכה להיות טרייה או יבשה מובחרת ביבוא מיוחד, מה שהופך בפועל את מחירה ליקר יותר. גם בגזרת הרטבים עברנו חינוך מחדש עם רטבים של כמהין, פטריות יער, בשר, פירות ים ובעצם הכל כמעט.

הרומנטית: מל ומישל

מסעדת מל ומישל ברחוב בן יהודה, שקמה לפני חמש וחצי שנים על ידי ניר וימן והשף יוגב ירוס, נולדה מהקלישאה המוכרת: שני טבחים שרצו לפתוח מסעדה שכונתית קטנה ומעודנת. השכונתיות נעלמה מזמן, והעידון נוכח מהתפריט ועד העיצוב. עם הזמן האוכל הלך והתחכם, אבל המוטו נשאר עם אוכל פשוט, חומרי גלם טובים, הגשה נקייה בלי התחכמויות, אבל עם טוויסט קטן. התוצאה: אחת המסעדות הרומנטיות והעדינות בתל אביב.

הבחירה שלנו: רביולי ארטישוק בחמאת שום, לאבנה צאן וזעתר טרי. מדובר במנה שעולה יפה בזכות חיבור לא רגיל בפסטה - זעתר ולאבנה. יחד עם זאת המנה שופעת טעמים איטלקיים. ככה בדיוק אנחנו אוהבים את האוכל שלנו: יצירתי, שובר מוסכמות ומתקרב לדרגת אמנות.המחיר: 57 למנה ראשונה, 82 למנה עיקרית.אם אתם כבר כאן: אל תפספסו את האניולוטי (58 שקלים) - מעטפות פסטה הנראות כשילוב בין מעטפה לכרית, ממולאות בקונפי עגל בבישול ארוך ושוחות ברוטב לימון.» מל ומישל - בן יהודה 155, תל אביבבלי התחכמויות. רביולי ארטישוק בחמאת שום של מל ומישל (צילום: רותם מימון)המיתולוגית: פרונטו

עולם הקולנוע אולי הפסיד את רפי אדר כקולנוען, אבל לעולם הקולינריה זה השתלם, ובגדול. לפני 23 שנה פתח אדר את פרונטו ומאז הספיק לקבל שלל פרסים קולינריים ותואר של כבוד משגרירות איטליה. בשנה האחרונה החליף את המיקום המיתולוגי במסעדה חדשה ורעננה למרגלות מגדל שלום, בראשותו של השף הצעיר והמבטיח - דיוויד פרנקל. המהלך יצר שילוב מעניין בין המנות הקלאסיות של פרונטו לצד מנות איטלקיות עדכניות.הבחירה שלנו: פפרדלה שני צבעים. אמנם יש בפרונטו מנות ותיקות ששמן יצא למרחוק כמו הקרבונרה, אבל המנה הזאת ממצה את כל יכולותיו של פרנקל: פסטת פפרדלה רחבה עשירה בחלמונים, שמצד אחד היא בעלת צבע לבן ומהצד השני היא בעלת צבע שחור, ומעליה לא פחות ולא יותר - קינואה. הפסטה בדרגת אל דנטה מתקדמת מקבלת מעט רוטב עדין עם לימון ועשבים צרובים, שנועד בעיקר להדביק אליו את הקינואה המטוגנת, מה שהופך אותה לקצת קריספית. תוסיפו לזה קלמארי צרוב קלות במחבת, ותקבלו מנה עם טעם מעושן ובכל זאת לימוני, ימי ועדין מאוד. המחיר: 82 שקלים.אם אתם כבר כאן: את הארוחה כדאי להתחיל עם דג נא מהים התיכון עם סלט שומר ושפע הדרים כמו אשכוליות ומנדרינות (58 שקלים) - עוד מנה יפה ויזואלית וטעימה שתופיע בתפריט רק עד תחילת הקיץ.» פרונטו - הרצל 4, תל אביבהקינואה שתופסת. פפרדלה שני צבעים בפרונטו (צילום: רותם מימון)הפטריוטית: קוצ'ינה תמר

תמר כהן צדק בכלל נסעה לאיטליה ללמוד וטרינריה. בדרך היא התאהבה באוכל האיטלקי והשתקעה שם למשך חמש שנים בהן השתלמה, עבדה ולמדה במטבחים איטלקיים נחשבים. עם חזרתה ארצה הקימה (יחד עם בעלה לשעבר) את וינס ותמר. לפני שלוש שנים נפרדו דרכם ומאז הפכה לקוצ'ינה תמר. הקונספט: אוכל איטלקי מוקפד, עם פסטות בעבודת יד וטעמים כמו של פעם, בלי פעלולים מיותרים, ועם הרבה רומנטיקה.הבחירה שלנו: בנדיירה (דגל באיטלקית). הפסטה מסוג טליאטלה שמגיעה עם משחק צבעים שמסמל את דגל איטליה, מקבלת את צבעה הסגול-אדמדם ממחית הסלק. היא מוקפצת במחבת עם רוטב ובו פטריות, אספרגוס ותרד שנותנים לה את הצבע הירוק, ומעל לכל זה כדור ריקוטה יפהפיה, שאחראי על הצבע הלבן. התוצאה: שילוב טעמים מושלם בין הטעם העדין של הסלק ואגוז המוסקט לבין הריקוטה והפטריות - אופציה צמחונית מעולה. המחיר: 37 שקלים לחצי מנה, 72 שקלים לעיקרית.אם אתם כבר כאן: לא תאכלו את הרביולי טרטופו? כיסוני פסטה במילוי ריקוטה, פרמג'אנו וכמהין (52 שקלים). לא סתם זו מנת הדגל, אבל למה עושים אותה רק כמנה ראשונה?» קוצ'ינה תמר - הצפירה 10, יד חרוצים, תל אביב

משחק צבעים טעים ומסקרן. בנדיירה בקוצ'ינה תמר (צילום: רותם מימון)החברתית: סושיאל קלאב

לא ברור אם להגדיר את הסושיאל קלאב כמסעדת שף או יותר כבר מגניב עם אוכל מצוין, אבל דבר אחד בטוח: שמח כאן. הביסטרו המודרני מוקפד ויחד עם זאת אקלקטי, מה שאומר שאפשר למצוא פה מנות מאסיה ואיטליה בלי שום בעיה. כדאי רק להזמין מקום על הבר.הבחירה שלנו: פסטה רחבה עם ברווז, פטריות פורצ'יני וערמונים. בתפריט הסושיאל קלאב שלוש פסטות. אמנם יש בעיר דיבור על מנת הפסטה "המשוגעת", אבל גם המנה הזאת הפתיעה. הפסטה שעשויה בעבודת יד, מקבלת צבע חום עמוק של הברווז שעשוי בבישול ארוך, ומעניק למנה טעם ונוכחות כמעט כמו של חמין. התוצאה היא שילוב בין תבשיל מחמם עם ריח של בית לבין מנת שף מצטיינת ויוקרתית.  המחיר: 86 שקלים.

אם אתם כבר כאן: כדאי לנסות את הפסטה ה"משוגעת" (78 שקלים). הפסטה הצבעונית משלבת בין גבינה, אפונה, פילה בקר, זיתים וקישואים.» סושיאל קלאב - רוטשילד 45, תל אביבכמעט כמו חמין. פסטה רחבה עם ברווז בסושיאל קלאב (צילום: רותם מימון)האורגנית: לה רפובליקה די רונימוטי

מה שהחל כמעדנייה קטנה עם כריכים מעולים, הפך עם הזמן למסעדה קטנה וכעת לרפובליקה של ממש. בנובמבר האחרון עברה רונימוטי מהרי החושך של רמת החי"ל למשכן גדול ומרווח במרכז תל אביב.

הבחירה שלנו: פפרדלה וורדה. גם במיקום החדש נשמר הקו המוכר של מטבח איטלקי פשוט ובלתי מתחכם, ועם זאת כזה שמביא משהו אחר לצלחת. מלבד העובדה שהמנה הנוכחית היא אחת המנות הצמחוניות הטובות במסעדות תל אביב, היא גם עשירה ומיוחדת בזכות הירקות האורגניים שמגיעים מהגינה של המסעדה, ובהם מככבים הזוקיני והאספרגוס הטרי. אבל השיחוק האמיתי הוא השילוב בין הפסטה לרוטב החמאתי. אם במקומות רבים יש סכנה שהרוטב בא להסתיר פסטה באיכות נמוכה - במקרה הזה הפסטה עצמה בעלת טעם בולט בזכות החלמונים בה, והרוטב עצמו עשיר בזכות החמאה וקונפי עגבניות השרי שנותן לו טעם עגבניות עדין.

המחיר: 62 שקלים.אם אתם כבר כאן: לא לפספס את הקנלוני עגל (46 שקלים) - גלילה ארוכה ושמנה המלאה בעגל בבישול ארוך. תוסיפו לזה רוטב עגבניות עם חמאה ואורגנו מלמטה (אידיאלי לטבול בלחם המעולה שמגיע בצד), ושכבת גבינה קראנצ'ית מלמעלה ותקבלו מנת פתיחה מעולה.» לה רפובליקה די רונימוטי - מאז"ה 3, תל אביבהישר מהגינה. פפרדלה וורדה של לה רפובליקה די רונימוטי (צילום: רותם מימון)פסטות נוספות שאסור לפספס:

פאפא'ס - טורטליני ירך עגל (44 שקלים למנה קטנה, 72 למנה גדולה). פאפאס, שסוגרים בקרוב כבר חמש שנות פעילות, נודעים בייצור העצמי של הכל במקום - וגם של הפסטות. הבחירה שלנו: טורטליני ירך עגל בחמאת אורגנו - כיסוני פסטה ממולאים באוסובוקו עגל מילנזי בבישול ארוך עם יין ועגבניות, כשמעל צלפים ועגבניות. איך אומרים מנה מעודנת באיטלקית?» פאפא'ס- הלל הזקן 12, תל אביבעדינות בצלחת. טורטליני ירך עגל של פאפא'ס (צילום: רותם מימון)פיקולה פסטה - ספגטי לבבות דקל ולבבות ארטישוק (58 שקלים). פיקולה פסטה כשמה כן היא - מקום קטן קטן עם פסטה גדולה. המסעדה החלה את דרכה לפני תריסר שנים, ולפני שש שנים עברה למשכנם הנוכחי. התפריט התרחב "כי הישראלים חייבים לאכול משהו ליד השתייה", ומאז מצטיינת המסעדה במנות איטלקיות אורגינליות. הבחירה שלנו: פסטה ללבות דקל וארטישוק - צלחת ענקית עם ספגטי ברוטב שמנת ופרמז'ן ובה שוחים זה לצד זה לבבות ארטישוק רכים ולבבות דקל טעימים. אפשר לפגוש במנה גם אספרגוס טרי והרבה מאוד שום. טיפ קטן: כדאי לצרף למנה יין לבן איטלקי.» פיקולה פסטה- בן יהודה 53, תל אביבליד היין. ספגטי לבבות דקל ולבבות ארטישוק של פיקולה פסטה (צילום: רותם מימון)מסה - רביולי כמהין (70 שקלים). בתפריט הצהריים במסעדת מסה של אביב משה, שלוש מנות פסטה, כשכל אחת טובה יותר מהשנייה. ההמלצה שלנו היא להתחיל עם מנה ראשונה של ארטישוק צלוי ועלי פסטה בפונדו בלו בוואריה ועגבניות לחות (38 שקלים), ולהמשיך עם מנה עיקרית של רביולי כמהין - מנה חמצמצה ולימונית, יפה ועשירה - בדיוק כמו המסה עצמה. הרביולי ממולא בגבינת עיזים ומחית פטריות כמהין שחורות ויושב ברוטב של יין לבן, חמאה, שום ופטריות שמפיניון. על החמיצות אחראים שפע הלימון וזיתי הטאסוס החמצמצים. אגב, עיגולי המרנג בשולי הצלחת, הם לא רק ליופי.» מסה- הארבעה 19, תל אביבלא לפספס את עיגולי המרנג. רביולי כמהין של מסה (צילום: רותם מימון)נובה ג'ויה סינמטק תל אביב - טורטליני ערמונים (65 שקלים). צריך להודות על האמת, לא ציפינו מנובה ג'ויה לפסטות כל כך מדויקות וטעימות. מבין כל הפסטות שטעמנו בלטה מנת הטורטליני עם הערמונים. את המאמות האיטלקיות החליפו פה במאמות מנתניה שישבו וקיפלו את הפסטה הממולאת בקרם ערמונים נטו. בבישול הקרם הופך לרך ונוזלי, והטעם פשוט מתפוצץ בפה. תוסיפו לזה רוטב פשוט של חמאה וחזה אווז ולא צריך יותר מזה. איזון מושלם בין מתוק למלוח.» נובה ג'ויה סינמטק תל אביב - שפרינצק 2, תל אביבבזכות המאמות מנתניה. טורטליני ערמונים של נובה ג'ויה (צילום: רותם מימון)קפה איטליה - ספגטי קרבונרה (56 שקלים). קפה איטליה של האחים ירזין הוא אחד המקומות הנעימים יותר לשבת בו לארוחה כיפית. בין לזניה מצוינת למנות ראשונות טעימות, בחרנו במנה רומאית קלאסית: ספגטי קרבונרה. הפסטה המסורתית מגיעה בגרסת אל דנטה ובטמפרטורת החדר כשברוטב שלה מערבבים חלמון חי עם שמנת וחתיכות בייקון ופרמזן. התוצאה: תענוג איטלקי סמיך, מושחת, לא בריא אבל מאוד טעים.» קפה איטליה - קרמיניצקי 6, תל אביבקלאסיקה רומאית. קרבונרה של קפה איטליה (צילום: רותם מימון)פסטה כשרה ששווה להכיר:טרנטינו- לינגוויני פרימוורה (53 שקלים). טרנטינו מוכיחים שגם בקניון אפשר לאכול לא רע בכלל. את הפסטות של השף ליאון אלקלעי מכינים בעבודת יד. המנה הנוכחית קצת מטעה במראה החיוור שלה, כי מדובר בפסטה חריפה אש. אזהרה - בין השילוב של הפסטה לירקות כמו זוקיני וגזר מסתתר פלפל שאטה חריף במיוחד.» טרנטינו - קניון עזריאלי, קומה שנייה, תל אביבחריפה אש. לינגוויני פרימוורה של טרנטינו (צילום: רותם מימון)הפסטות הטובות מחוץ לתל אביב:לוקה 33 - פסטת סקרפרו (45 שקלים). המסעדה החדשה במתחם משמר הירדן מציעה מפגש מוצלח בין המטבח האיטלקי למטבח הישראלי. אל תתנו למיקומה בתחנת דלק להשפיע עליכם. מדובר במסעדה טובה, שמתאימה בעיקר למשפחות מטיילות, או לזוגות שמחפשים ערב רומנטי איכותי מבלי לקרוע את הכיס. הבחירה שלנו: פסטת סקרפרו - פסטה ביצור עצמי עם רוטב שמגיע דווקא מארגנטינה (בזכות השף הארי יהלום). יין שרדונה לבן ודומיננטי מככב ברוטב המורכב מקרם שמנת מעודן, פסטו ומעט רוטב עגבניות טרי ועוקצני שנעשה במקום. התוצאה: פסטה עשירה וכבדה שתשלח אתכם לנמנום קליל בשמש.» לוקה 33 - משמר הירדןבית היין- קרבונרה (58 שקלים). בקיבוץ מעברות מתחבאת כבר כמה שנים אחת מהמסעדות הטובות בעמק חפר ושווה. השף רועי אגאי (לשעבר קופי בר) הכניס בתפריט גם כמה מנות פסטה בעבודת יד, מלבד נקניקיות בייצור עצמי. הבחירה שלנו: למנה ראשונה כדאי ללכת על טורטליני עם אפונת גינה ופרמזן (40 שקלים) - מנה קטנה, עדינה ויפה. בעיקריות כדאי ללכת על הקרבונרה שמגיעה כאן עם חלמון חי של ממש ועם הפתעה בדמות דלעת ברוטב - מה שנותן לכל זה משחק של טעם מתקתק לצד טעם מעושן המגיע מהבייקון, ובעיקר הרבה צבע.» בית היין - בכניסה לקיבוץ מעברותהדלעת שהפתיעה. קרבונרה של בית היין בקיבוץ מעברות (צילום: רותם מימון)פיאנו פיאנו - פפרדלה ציידים (58 שקלים). המסעדה האיטלקית מכפר סבא קמה כבר לפני שלוש שנים והיא הדבר הכי קרוב בשרון לטרטוריה איטלקית אמיתית. הפסטה שעשתה לנו את זה בגדול: פפרדלה ציידים - פפרדלה עבה עם נתחי פילה בקר ופטריות שמפיניון ופורטובלו. אבל הטוויסט הגדול מגיע מצד המלפפון החמוץ. לא סטנדרטי - אבל עובד.» פיאנו פיאנו - ויצמן 207, מתחם G סנטר, כפר סבאפראית. פפרדלה ציידים של פיאנו פיאנו (צילום: דרור כץ)

סבסטיאן- רביולי עגל חלב עם תרד ואספרגוס מאודים (48 שקלים). האחות הצעירה של קפה נואר כבר מזמן יכולה להתחרות באחות הגדולה. בתפריט שלוש פסטות כשבמנות הראשונות גלומה הפתעה קטנה: רביולי עגל חלב עם תרד ואספרגוס מאודים - שני כיסונים שמנמנים עם רוטב חמאתי ועשיר, וטעם עדין של יין לבן ברקע. כדאי גם להשאיר מקום למנה עיקרית של לינגוויני פירות ים (68 שקלים) שמלא בשרימפס, קלמארי צרוב וצדפות. לכל זה טעם מרענן של עגבניות.» סבסטיאן - משכית 33, הרצליה פיתוחכיסונים שמנמנים שטובעים ברוטב. רביולי עגל חלב של סבסטיאן (צילום: רותם מימון)טאטי לופט - פפרדלה ארבעה בשרים (78 שקלים). בטאטי לופט שמונה מנות פסטה המיוצרות במקום. הבחירה שלנו: פפרדלה ארבעה בשרים - מלבד ההגשה המקסימה והמוקפדת בתוך נייר אפייה, הפסטה מכילה פילה בקר, חזה אווז, כבדי עוף וחזה עוף. כל אלה באים לידי ביטוי במנה, אבל לא גונבים את ההצגה מהרוטב שמורכב משמנת, פסטו וחומץ בן יין אדום ובלסמי. התוצאה: טעם חמצמץ הבא מחומץ משלים בדיוק את הטעמים המיוחדים של הבשר. פסטה ששווה להגיע ליהוד בשבילה. » טאטי לופט- אברהם גירון 3, אזור תעשייה יהוד, יהודהגרסה הבשרית לרוטב ארבע גבינות. פפרדלה ארבעה בשרים (צילום: רותם מימון)

צ'לו - פנה שמנת ופטריות (54 שקלים). אחת המסעדות האיטלקיות הוותיקות והטובות בירושלים, שכבר בכניסה אליה מרגישים בחו"ל. השורשים האיטלקיים של השף עדי כהן באים לידי ביטוי בכל מנה בתפריט, וכמו באיטליה, את הפסטות אפשר למצוא בראשונות וכמנות ביניים. הבחירה שלנו: קנלוני גבינה למנה ראשונה (45 שקלים) ופנה שמנת ופטריות - בזכות פטריות יער ושמנת עם יין לבן, המנה מוכיחה שאפשר לעשות מנה קלאסית בלי ליפול למלכודת בתי הקפה של שנות ה-90.» צ'לו - בן סירא 18, ירושלים"החמישייה הפותחת" הוא מדור שבועי אובייקטיבי, ואינו תלוי בגורם חיצוני

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ