${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: הבורקס הטובים בתל אביב

במילוי גבינה וכרישה, עם חצילים על האש, בבצק פילו או טורקי עם תרד - הבורקס שהכי כדאי לפתוח איתם את היום

תגובות

לא פשוט להיות בורקס בימינו. מצד אחד, אנשי הבריאות מחרימים אותך בתואנות של פצצה קלורית ושימוש יתר במרגרינות ושומני טראנס. מצד שני, אתה מזוהה יותר מכל עם פוליטיקאים שנוגסים בך בכל הזדמנות. ולמרות כל המבקרים, מה שברור לכולם הוא שהבורקס כאן כדי להישאר. למעשה, לפי כמות הבורקסיות בארץ, אפשר לחשוב שזה המאכל הלאומי שלנו.

» מסעדות מומלצות - לכל הדירוגים
» הנקניקיות הטובות בתל אביב
» השקשוקות הטובות בתל אביב
» 
הקדרות הטובות בתל אביב
» הממולאים הטובים בתל אביב
» הסנדוויצ'ים הטובים בתל אביב 

כמו במלחמת הממולאים, גם במקרה הזה יש מאבק עדתי על הולדת המאפה: הטורקים, יותר מכל מאכל אחר, טוענים לכתר. ואילו הבולגרים מצידם אומרים: אנחנו עושים את זה יותר טוב. אבל התחרות הקשה באמת היא בין שוק לוינסקי ליפו. בשני המקומות נמצא ריכוז הבורקסיות הגדול ביותר בעיר (ובטוח - הטוב בה). אפשר למצוא אותו בגרסה הקלאסית (גבינה ותרד כמובן) או בגרסאות המאוחרות יותר עם תפוחי אדמה. הדור החדש כבר הולך עם מילויים חדשניים כמו בטטה, חצילים, חומוס ואפילו רוטב פיצה - לא עלינו. אבל כמו כל אוכל רחוב זול, פשוט וטעים, גם כאן לקחו השפים צד בתחרות ונתנו תשובה יצירתית משלהם.

כשיש כל כך הרבה בורקסיות, מאפיות ומסעדות שמכינות את המאפה הזה בצורה טובה, המסע אחר הבורקס המושלם הוא משימה כמעט בלתי אפשרית. הפרמטרים ברורים: הבצק, המילוי והטריות. כרגיל, זה לא פשוט, אבל בחמישייה כמו בחמישייה יש רק חמישה מקומות. קבלו את הבורקס שהכי טוב לפתוח איתם את היום.

הבורקס הצנוע ביותר: הבורקס של אבא

רחוב צ'לנוב אולי לא מעלה אסוציאציות קולינריות, אבל הבורקסייה הצנועה והקטנה בו, מוכיחה לפי התור בכל יום שישי שמדובר בעצם במיקום די מרכזי ששווה להגיע אליו גם מרחוק. בשקט בשקט רפי בן מאיר ממשיך את דרכו של אביו היפואי ועושה שלל בורקס (עלים) וקינוחים טורקיים, אבל לא רק אותם. אפשר למצוא פה גם עוגיות מלוחות וטעימות שאפשר לקחת ושולחן אחד בלבד לשבת בו.

הבחירה שלנו: בורקס תפוחי אדמה. הרבה אנשים באים לכאן דווקא בגלל בורקס התרד או הגבינה, אבל דווקא בורקס תפוחי האדמה תפס אותנו. אחד הסימנים המובהקים לטריותו של בורקס הם הפירורים והמילוי עשיר. הבורקס של אבא עונה על שני הפרמטרים האלה. זה עובד מעולה גם כשלוקחים את זה בגרסה הקטנה לפי משקל. טיפ קטן: אפשר, כדאי ורצוי להוסיף ליד מהרוטב החריף (למתקדמים בלבד) וכמובן - מלפפון חמוץ, גם קיבלתם מלפפון טעים וגם תרמתם שקל לילדים. מצווה.

המחיר: 12.5 שקלים (כל שבלולי הבורקס הגדולים) + שקל למלפפון החמוץ כתרומה.

משהו טוב ליד: יותר נכון תשאירו מקום למשהו טוב בסוף הארוחה. במקררים הגדולים יש כל מיני קינוחים טורקיים אסליים טעימים וזולים (8 שקלים). הבחירה שלנו: האשורה - תבשיל חיטה מתוק, עם קוקוס, אגוזים וצימוקים מעל. זהירות, קינוח כבד אבל ממכר.

הבורקס של אבא - צ'לנוב 23, תל אביב

אמאל'ה. הבורקס של אבא (צילום: רותם מימון)

הבורקס היפואי: בורקס לאון ובניו

מאחורי כל אוכל טוב יש סיפור טוב, במיוחד במקרה של לאון ובניו. ג'ולי (האמא של לאון) עלתה מבולגריה ליפו והיתה צריכה לפרנס את משפחתה. הדבר היחיד שידעה לעשות זה בצק פילו, לכן כשילדיה הלכו לבית הספר הפכה את מיטותיהם ועשתה על הקרשים סדיני פילו ענקיים, כך שבבית היה גם אוכל טעים וגם ריח נעים של בצק. בנה לאון היה מסתובב על אופניו ביפו ומוכר את הבצק שהפך עם הזמן גם לבורקס. לאון עצמו למד מאמו את המתכון הסודי, ולימים כשהפך לאב לימד את בניו את שיטת הפילו של סבתא ג'ולי. הבנים אלי ואבי הם ממשיכי דרכו של לאון (שנפטר לפני מספר שנים), והוסיפו עם הזמן גם פשטידות ומאפים טורקיים ובולגריים שספגו מבית סבתא.

הבחירה שלנו: צ'וקור גבינה ופרסה. הייחוד הגדול של הבורקס של לאון ובניו הוא לא רק באותנטיות הסבתאית שלו אלא בכך שהוא לא עשוי מבצק עלים עתיר מרגרינות, אלא מבצק פילו. הבורקס מורכב משני עלים בלבד ויחסית לבורקס בשוק הוא קליל (ומכיל רק 250 קלוריות!). המילוי הנדיב בגבינה בולגרית, ויחד עם הפרסה (כרישה) הופך את הבורקס לרך במיוחד, פשטדתי כמעט, עם קריספיות קלה בצדדים. מרוב שזה קל, יש חשק לעוד אחד.

המחיר: הדיל המשתלם בעיר. 21.90 שקלים בעסקית צהריים שכוללת צ'וקור גדול, ביצת חמינדוס, עגבניות מגורדות (טעים!), טחינה שאין לפספס, חמוצים, חריף ושתייה.

משהו טוב ליד: אצבעות פילו מתוקות. כמו הבורקס שאנחנו מכירים רק בגרסת הקינוח, נמצא כאן בשלל טעמים כשהטוב ביניהם הוא הגבינה עם הצימוקים (3 שקלים ליחידה). החדשות הרעות: נראה אתכם מפסיקים אחרי אצבע אחת.

בורקס לאון ובניו - עולי ציון 17, יפו

מורשת לאון. בורקס לאון ובניו (צילום: רותם מימון)

הנציג של שוק לוינסקי: בורקס לוינסקי

בשוק לוינסקי יש כמה בורקסיות וכולן טובות מאוד, אבל בורקס לוינסקי הוא בין המעולות שבהן. השם אולי מתעתע: על השלט כתוב הבורקס של אמא, אבל בשביל כולם השם הנכון הוא בורקס לוינסקי. גם כאן מדובר בעסק משפחתי (טורקי כמובן) שעובר כבר במשך שלושה דורות וכבר 20 שנה בשוק והיתרון הגדול שלו - עבודת יד. כן, על כל בורקס כאן שאתם אוכלים בכמה שניות עובדים הרבה זמן.

הבחירה שלנו: בורקס תרד וגבינה. הטורקים של שוק לוינסקי יודעים זאת היטב - בורקס טורקי אמיתי זה בורקס תרד, אך יחד עם זאת למה לבחור אם אפשר לשלב? כל עלה ועלה מורגש כאן היטב ועל אף שהוא עשוי משמן (במקום מרגרינה) זהו אינו בורקס שומני, אלא דווקא קריספי, מתפצפץ בפה ומותיר אחריו שובל ארוך של פירורים. במילוי: בזמן שבלא מעט מקומות מגישים עלי סלק במקום עלי תרד, פה המילוי הוא פשוט מושלם. עלי תרד אמיתיים וטריים שמקורם, איך לא - כאן בשוק, משדרגים את הבורקס בכמה דרגות. גם השילוב עם הגבינה הבולגרית ומעט תפוח אדמה מגורד, הופכים את העסק לחגיגה מגרה על הבוקר. החדשות הרעות: יש סיכוי שזה ייגמר מהר מאוד, בואו מוקדם.

המחיר: 13 שקלים.

משהו טוב ליד: מרגישים חנק קל מהעלים? תשכחו מקולה. שלוק קטן מהאיירן, משקה יוגורט טורקי חמצמץ-מלוח, סוגר היטב את הפינה. אמנם זהו משקה אידיאלי לימים החמים, אבל גם בחורף הקר הוא עושה את העבודה. והמחיר, זיל הזול: 4 שקלים לכוס קטנה וטעימה. הלבן מעולם לא היה טעים יותר.

בורקס לוינסקי - לוינסקי 46, תל אביב

מאמא טורקיה. בורקס לוינסקי (צילום: רותם מימון)

הנציג משוק הכרמל: בורקס טורקי אורגינל

כל עיר שמכבדת את עצמה צריכה מוסד מיתולוגי והבורקס הטורקי משוק הכרמל הוא אחד מאלה. השם כבר מסגיר את הכל - מדובר לא רק בבורקס, אלא בכלל בשלל מאפים ומטעמים טורקיים אורגינליים (אל תפספסו את החלבות) שביס אחד מהם משכיח לרגע את העובדה שאתם נמצאים בשוק סואן.

הבחירה שלנו: בורקס חצילים על האש. שבלול גדול ולוהט (תרתי משמע) עם מילוי מענג של חצילים שנקלו זה עתה על האש, חתיכות תפוחי אדמה ומעט גבינה בולגרית. הפשטות כאן מנצחת גם בגזרת המלפפונים החמוצים, ובמקום הרסק - תקבלו עגבנייה חתוכה. לס איז מור? לא נכחיש זאת.

המחיר: 20 שקלים, כולל ביצה ומלפפונים שמוחמצים במקום.

משהו טוב ליד: האיירן כאן הוא מהמצטיינים בתחומו (6 שקלים), אבל אסור לפספס בשום תנאי (גם לא של שובע מתקדם) את הקינוח - אורז עם חלב. תבשיל קר ומתקתק של אורז מבושל בחלב, עם קצת קינמון מעל. כל טורקי יודע שזה באמת הקינוח הכי טוב בעיר.

בורקס טורקי אורגינל - הכרמל 39, תל אביב

מיתולוגי. בורקס טורקי אורגינל (צילום: רותם מימון)

בורקס גרסת השף: דלאל

השילוב בין השכונה הכי יפה בתל אביב למסעדה יפה עם מאכל בוקר אידיאלי הוא כבר סיבה מצוינת ליום טוב. לא צריך הרבה סיבות על מנת למצוא את עצמכם מוקפים במאפים מאלפים בדלאל הקונדיטוריה, אבל דווקא במסעדה כדאי לשבת לארוחת בוקר חגיגית, שהיא קפיצה קטנה ואסקפיסטית לחו"ל, לפחות לשעה.

הבחירה שלנו: בורקס גבינות. ממסעדה שיש לה מאפייה הייתם מצפים למצוא שלל בורקס, אבל בדלאל הלכו על בורקס אחד בלבד, אבל איזה בורקס. באמצע שבוע תקבלו שני משולשים גדולים ומפנקים, אבל דווקא בסוף השבוע הגרסה של דלאל לבורקס היא לא פחות ממושלמת. קודם כל העובדה שמדובר פה בבורקס מלבני ענק, שעשוי מבצק עלים על בסיס חמאה, הופך את הבורקס המוכר לעשיר וחגיגי מכולם. אבל המילוי - הו המילוי - הוא בעצם העניין כאן. שלושה סוגים של גבינות - פטה, ריקוטה ושמנת. בפינוקים שליד מקבלים פנכות של יוגורט טעים, סלסלת עגבניות, מלפפון חמוץ וביצה. טיפ קטן: זהו הבורקס האידיאלי למילוי - עשו טובה והכניסו את כל הפינוקים שבצד אל הבורקס עצמו. לא תצטערו.

המחיר: 38 שקלים מהמוצדקים שיש.

משהו טוב ליד: אם אתם כאן באמצע שבוע, חזרו בבקשה אל הקונדיטוריה והתכבדו באחד המאפים המשובחים של המקום. ההמלצה שלנו: דניש פיסטוק עם שוקולד (14 שקלים). טעים זה לא מילה.

דלאל - שבזי 10, תל אביב

בורקס גורמה. בורקס בדלאל (צילום: רותם מימון)

בורקס נוספים שאסור לפספס:

בורקס מיס - אחת הסיבות הטובות לגור בפלורנטין היא בורקס מיס, שעושה בורקס כבר למעלה מ- 40 שנה בשכונה. יש פה תשעה סוגים של בורקס ובסופי שבוע יש חיבה מיוחדת לבורקס של פעם עם בצק הפילאס במילויים קלאסיים. אבל הלהיט המנצח כאן ללא עוררין הוא בורקס ביצה (3 שקלים ליחידה). הרעיון: למה לאכול את הבורקס עם ביצה קשה בצד אם אפשר להכניס אותה פנימה? התוצאה: חלומית. בורקס עם ביצה קשה וגבינה (או חצילים) שנאפו יחד, איך לא חשבנו על זה קודם?

בורקס מיס - שטרן 5, פלורנטין, תל אביב

אתה שמח לראות אותי או שיש לך ביצה בפנים? בורקס של מיס (צילום: רותם מימון)

חדר האוכל - בורקס גבינות. אם מתחשק לכם בורקס דווקא בארוחת ערב, חדר אוכל הוא הפתרון. גרסת השף של עומר מילר מביאה הרבה כבוד לבורקס ובכלל מהווה הפתעה נעימה בתפריט המסעדה בכל שעות היום. בורקס הגבינות (32 שקלים) כאן הוא שבלול גדול העשוי מבצק עלים על בסיס חמאה. מצד הגבינות מככבות כאן פטה עיזים, ריקוטה ומוצרלה. הפינוקים שליד: רסק עגבניות, לימון כבוש (מעולה) וזיתים סורים. הפתעה נעימה.

חדר האוכל - שדרות שאול המלך 23, תל אביב

דווקא בערב. בורקס בחדר אוכל (צילום: רותם מימון)

פנסו - 80 שנה של בורקס לא הולכים ברגל. אחד המוסדות הותיקים בעיר מוכר יום יום את הבורקס הנפלאים שלו בשוק לוינסקי, וגם כאן מדובר בכמה דורות של אופים. הבחירה שלנו: בורקס בולגרית-קשקבל עם ביצה בפנים. השילוב של הגבינות לביצה הוא פשוט ומוצלח, העלים הטריים מתפוררים בפה והתוצאה: עונג. גם המחיר מנצח: 12 שקלים לגדול, 3 שקלים לקטן.

בורקס פנסו - לוינסקי 43, תל אביב

לחמים - מאפה צאן (14 שקלים). גם במאפיית לחמים מייצרים במקום רק בורקס אחד ולא סתם בורקס אלא בורקס מבצק קרואסון, מה שהופך אותו לחוויה מיוחדת במינה או בפשטות טוויסט משגע על בורקס. המאפה מקבל רכות ואווריריות של קרואסון ומתיקות נעימה, יחד עם שילוב יוצא דופן בטעמו של גבינות הצאן ועשבי התיבול. גם הדגנים שמעל הם בונוס טעים.

לחמים - לכל הסניפים

אחד אחד. בורקס בלחמים (צילום: רותם מימון)

בורקס ז'ק - עוד נציג יפואי וצנוע הוא הבורקס של ז'ק. גם כאן המתכון רץ במשפחה מאז 1936 עוד מאיזמיר שבטורקיה ועד שדרות ירושלים. הבחירה שלנו: בורקס גבינה (13 שקלים). בורקס משולש ענק עם גבינה שנמסה בפה ומזכיר מאוד את הבורקס של סבתא, כשמעל מגורדת קצת גבינה צהובה. במילוי: גבינה מלוחה, גבינה לבנה וטיפה גבינה צהובה. טעים ומשביע מאוד.

בורקס ז'ק - שדרות ירושלים 35, יפו

מאיזמיר ליפו. בורקס של ז'ק (צילום: רותם מימון)

בר יין - אחרי כל הבורקס המלוחים, הגיע זמן הקינוח. בבר יין מחכה לכם קינוח מפתיע ביותר של בורקס בננות (35 שקלים). בורקס מבצק עלים מובחר עם שקדים גרוסים ופצפוצי שוקולד הנאפה בתנור עם בננות מקורמלות עם קרם טופי (קרמל ושמנת מתוקה), כשרגע לפני ההגעה לשולחן מקבל שכבה של קוקוס קלוי מעל וקצת רוטב שוקולד חם ואבקת סוכר. הבורקס מזמן לא היה מושחת כל כך.

בר יין - נחלת בנימין 36, תל אביב

ויש גם מתוק. בורקס בבר יין (צילום: רותם מימון)

בורקס טובים מחוץ לתל אביב:

קייק ארט (א.א.) - בחנות הקטנה א.א. מבת ים, הממוקמת בסמוך למפעל הבצקים, יוצאים בורקס משגעים כבר 40 שנים. בינינו, אפשר למצוא כאן את אחד הבורקס הטובים בבת ים. לפני שבע שנים השתנה השם לקייק ארט ונוספו גם עוגות ומאפים, אבל אין כמו הבורקס. יש כאן 12 סוגי בורקס, אבל הבחירה שלנו מלווה גם באזהרה: זהירות, ממכר. בורקסוני ביס קטנטנים שאי אפשר להפסיק לאכול וכדאי לקחת בשלל טעמים: גבינה טורקית, צהובה בולגרית, תרד, פטריות, חצילים, פיצה, גבינה זיתים ועוד. המחיר: 55 שקלים לקילו. תל אביבים ניצלתם: יש להם גם סניף בתל אביב.

קייק ארט (א.א.) - ארלוזורוב 11, בת ים.

זהירות, ממכר. קייק ארט בת ים (צילום: רותם מימון)

בורקס אומי - כל חייל שעבר אי פעם בפיקוד בבאר שבע יודע שבורקס אוכלים באומי. אולי יש טובים ממנו, אולי מתוחכמים ממנו - אבל כמוהו אין. פשוט מדובר בבורקס (גבינה או תפוח אדמה) גדול וטעים. הבונוס: הביצה והרבה אריסה.

בורקס אומי - הפלמ"ח 107, באר שבע

בורקס העגלה - בחיפה יש כמה בורקסיות שעושות כבוד גדול למאפה. המצטיינת בהן היא בורקס העגלה. מדובר בתחנת חובה עבור כל בליין חיפאי שנתקף ברעב בשעת לילה מאוחרת ועדיין מחפש מאפה טרי לאכול. ברחבי חיפה יש שלושה סניפים, אבל הסניף המועדף הוא בשדרות מוריה שפתוח עד השעות הקטנות של הלילה. גם המחיר הזול (14 שקלים) הופך אותו לנשנוש לילי מושלם.

בורקס העגלה - שדרות מוריה 52, חיפה

בורקס גדרה - אחד הבורקס הטעימים בארץ, שמגיע בכל הטעמים המוכרים, תרד, גבינה ותפוחי אדמה, לצד חידושים כמו חצילים ופטריות. אבל אין כמו בורקס קלאסי (14 שקלים) עם בצק יחודי שיש בו גם שמן וגם חמאה. טיפ קטן: קחו את הביצה הקשה ובקשו להכניס אותה פנימה, עם קצת סחוג טעים. כמעט עושה חשק לגור בגדרה.

בורקס גדרה - הרצל 7, גדרה

בורקס מוסא - ירושלמים רבים לא יודעים בכלל שככה קוראים לו, אבל אי שם בין העירייה למגרש הרוסים חי לו מי שבאמת המציא את המושג בורקס פינוקים, או במילים אחרות בורקס קומפלט. השיחוק הגדול כאן הוא הוספת הטחינה לבורקס, מבלי לוותר כהוא זה על הביצה, המלפפון החמוץ והסחוג החריף אש. למוסא יש כבר סניף נוסף בעיר, אבל אין כמו המקור.

בורקס מוסא - יפו 30, ירושלים

*#