טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: מנות השוק הטובות בתל אביב

סלט קפרזה עם טוויסט חצוף, אינטיאס צלוי עם הרבה ירקות וכריך פועלים שגם הבסטיונרים ירצו לזלול - אם כבר מסעדות שוק, שלפחות יהיה טעים

תגובות

סוף השנה האזרחית המתקרב הוא זמן לספירת מלאי של טרנדים בענף האוכל. אחת המגמות הבולטות שנרשמו השנה שייכת למסעדות שוק, שמספרן רק הולך וגדל. הכל התחיל בירושלים עם מחניודה הבלתי נלאית, שהכניסה ללקסיקון מוזיקה שמחה וכפיים, תפריט משעשע, כלים דמויי סרוויס של הדודה הפולנייה ומנות לפי המצאי בשוק ולפי החשק של השף באותו רגע. נהירה המונית לעיר הקודש גרמה למסעדנים בערים האחרות, ובראשן תל אביב, להיכנס לאמוק, והשאר היסטוריה. פתאום הגורמה בפיתה - פרויקט מיוחד

עם הזמן נפתח המושג "מסעדת שוק" לפרשנות, אך בעיקרון מדובר על מקומות שמגישים תפריט שלפחות בחלקו משתנה על בסיס יומי וקרובים – לא חובה מבחינה גיאוגרפית, לפעמים רק ברוח – לאחד השווקים. שוק הכרמל ושוק הנמל מובילים, ורק שוק התקווה לא קיבל. חבל.

מתוך צונאמי מסעדות השוק אספנו את חמש המנות שהכי מייצגות בעינינו את הקונספט בצבעוניות, בשמחת חיים ובשימוש בחומרי גלם סופר טריים.  

המקום: גדרה 26 היא מסוג המסעדות שכיף לחזות בהצלחתן. מקום קטן שעונה על כל הסעיפים הנדרשים בהגדרת מסעדת שוק, ועושה זאת בצורה אותנטית ולא מתחכמת, בלי כפיים ומוזיקה מזרחית. השף אמיר קרונברג, חצי עיראקי וחצי שוודי, מבשל מול עיני הלקוחות בדיוק מה שבא לו מחומרי הגלם של השוק. תפריט מהודק מבוצע במיומנות ובהקפדה, ואליו נוספים ספיישלים יומיים מקוריים ומעניינים. אווירה נעימה ותמחור סביר הם בדיוק מה שצריך כדי לתת מנוחה לרגליים לפני או אחרי סיבוב קניות. המנה:  סלט חיטה ועשבי תיבול. החיטה מבושלת במים, רכה אך לא יותר מדי, ואליה מצטרפים בצל ירוק, פטרוזיליה, שמיר, נענע, קוביות לימון ושקדים קלויים. גרגרי רימון אדומים מוסיפים צבע וחמיצות עדינה, ובתום העונה יוחלפו בחמוציות. מנה כייפית ורעננה ששמה בצלחת את כל מה שטוב בשוק הכרמל.   

מחיר: 34 שקלים.

היכן גדרה 26 - גדרה 26, תל אביב

מריחים את שוק הכרמל בצלחת. חיטה ועשבי תיבול של גדרה 26 (צילום: שרון בן דוד)

הקלאסי: פילה שולה (אינטיאס) בגריל של מונטיפיורי 7

המקום: מונטיפיורי שבע היא מסעדת שוק שנפתחה לפני מספר חודשים על חורבות מסעדת תאודור ומנסה להצליח במיקום בעייתי. בתחילה התגובות היו מעורבות אך עם הזמן נראה שהרמה מתייצבת והדגש עבר ממאגניבות וכפיים לאוכל. דגים ופירות ים נמכרים לפי משקל והתפריט מגוון ומשתנה על פי מצאי חומרי הגלם, כראוי למסעדת שוק.     

המנה: פילה שולה (אינטיאס) בגריל ברוטב חמאה, עם גבינת צאן וגרגר נחלים. הפילה טרי וצרוב בגריל ומונח על רוטב לימוני עם במיה טרייה, ארטישוק ירושלמי ופטרוזיליה, חומרי גלם שמגיעים משוק הכרמל הסמוך. עיגול גבינת צאן מתוצרת המאירי מוסיף חמצמצות האופיינית לגבינות עזים ומשתלבת עם הרוטב מבלי לטשטש את נוכחות הדג. על אף ריבוי חומרי הגלם הם אינם מתנגשים זה בזה והמנה שומרת על רעננות חורפית לא מכבידה.    

מחיר: 94 שקלים (עלול להשתנות לפי מחיר הדג בטווח 90-110 שקלים)

היכן: מונטיפיורי שבע - מונטיפיורי 7, תל אביב

 אני ושולה בחצר. פילה שולה בגריל של מונטיפיורי שבע (צילום: נועם בן אהרון)

האיטלקית: עגבניות בופאלו של קיטשן מרקט

המקום: אחרי היסוסים ולבטים הוחלט שבקומה השנייה של שוק הנמל תיפתח מסעדה, וכמובן שאך מתבקש שתהיה זו מסעדת שוק. למרות עיצוב מחויב-קונספט שכולל חלל גדול, מטבח פתוח ותפאורת ירקות וקופסאות שימורים (מהשוק, ברור שמהשוק), התפריט שהרכיבו שף ומנהל מסעדה בוגרי טוטו לא עושה לעצמו הנחות ומצליח להיות פשוט אך טוב. מילת המפתח היא אקלקטי בגודל, בטעם, בחומרי הגלם ובמחירים.    

המנה: עגבניות בופאלו – סלט קטן על בסיס עגבניות שרי מהשוק שלמטה, מוצרלה, יוגורט, בצל סגול ועשבי תיבול. המוצרלה והיוגורט מחלב בופאלו מגיעים מחוות ביצרון, מהסיבה הפשוטה שבמסעדה משתמשים בכמויות שהשוק לא מסוגל לספק. עשבי התיבול, ובראשם נענע, דווקא כן מגיעים מהשוק. מנה צבעונית וכיפית, בדיוק מה שמצופה ממסעדה בסגנון זה.

מחיר:  32 שקלים למנה קטנה, 48 שקלים למנה גדולה

היכן: קיטשן מרקט - מתחם שוק הנמל, האנגר 12, נמל תל אביב

כמו ציור על הצלחת. עגבניות בופאלו של קיטשן מרקט (צילום: דן פרץ)

המשביעה: כריך פועלים של הכובשים

המקום: הכובשים נפתחה לפני כשנתיים וחצי, ובכך הקדימה את גל מסעדות השוק. מיקום בפאתי שוק הכרמל דווקא כן עונה על ההגדרה, אך הבעלים מעדיפים להגדיר את המסעדה כביסטרו ישראלי. מנות עממיות על גבול הקונצנזוס, עיצוב מכל הבא ליד, מחירים סבירים ושירות מסתחבק גורמים לכך שתמיד יש כאן תנועת לקוחות.   

המנה: כריך פועלים מראש לחם שחור אחיד שהתוך שלו הוצא ובמקומו נכנסו פנימה קציצות בקר ברוטב עגבניות, טחינה וצ'רשי, אותו ממרח טריפוליטאי על בסיס דלעת, כמון ולימון. חומרי הגלם מגיעים מהשוק וכל הרכיבים מתוצרת בית. רק מלהסתכל על הכריך הרעב מתעורר, והטעם בהתאם. מנת פועלים שווה ומשביעה המוגשת רק באמצע השבוע (מהסיבה הפשוטה שבסופ"ש אין לחם שחור טרי).

מחיר: 44 שקלים

היכן: הכובשים - הכובשים 48, תל אביב

עבודת כפיים. סנדוויץ פועלים של מסעדת הכובשים (צילום: שרון בן דוד)

המחממת: קסולה עוף ופטריות חורף של טאפאס בשוק

המקום: טאפאס בשוק של האחים ירזין הייתה המסעדה הראשונה שנפתחה בשוק הנמל ונחלה, ונוחלת עד היום למעשה, הצלחה. חלל גדול, פתוח ורועש מתקשר עם ישירות עם השוק והריחות שעולים מהמטבח והצלחות הקטנות שעושות דרכן לשולחנות עושים חשק לעצור ולנשנש. התפריט אכן כולל ברובו על מנות טאפאס קטנות וצבעוניות על בסיס חומרי הגלם הכה-מובחרים שיש בשוק השיקי.

המנה: קסולה עוף ופטריות חורף, וריאציה על תבשיל שעועית ובשרים מדרום מערב צרפת השואב את שמו מקדרת קרמיקה בה הוא מתבשל. בטאפאס בשוק מדובר בתבשיל עוף נטול אנטיביוטיקה מדוכן "מו ומו" הסמוך, על ריזוטו מדוכן "פרימו" עם ציר עוף מתוצרת בית. לטעם החורפי אחראיות מגוון פטריות מהשוק כמובן: יער, פורטובלו, שמפיניון, שימג'י ומה שיש באותו יום במלאי. תיבול בשום, פטרוזיליה וגרידת לימון תומך בטעמי הפטריות ומעט צ'ילי מוסיף פיקנטיות ים תיכונית. תבשיל חורפי ומחמם שאחריו אפשר רק לזחול למיטה. המנה מוגשת במסגרת ערבי אוכל רחוב המתקיימים במסעדה בימי ראשון.

מחיר: 52 שקלים

היכן: טאפאס בשוק - מתחם שוק הנמל, האנגר 12, נמל תל אביב

חמים וטעים. קסולה עוף ופטריות חורף של טאפאס בשוק (צילום: מיכל רביבו)

*#