החמישייה הפותחת: תבשילי החורף הטובים ביותר בתל אביב

חריימה או פוייקה, בהשפעת המטבח המצרי או זה ההונגרי: מזג האוויר הסגרירי הוא הזדמנות נהדרת להתפנק עם תבשילים חמים ומנחמים. בחרנו חמישייה מצטיינת

אושרת יקותיאל, עכבר העיר אונליין
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אושרת יקותיאל, עכבר העיר אונליין

רבים מתלוננים שהחורף בארץ לא רציני, אבל נדמה לי שאנחנו לא באמת כמהים לו. מה שבאמת מתחשק לרובנו זה כמה ימים עם תירוץ טוב להוריד הילוך ולהישאר בבית, אולי לאכול איזה תבשיל חורפי וללכת לישון מיד אחר כך. סיבוב ממוקד בתל אביב מגלה שעל אף ימי החסד הגשומים המעטים יחסית, אנחנו עם שהתברך בהרבה תבשילים מהבילים שעושים לנו נעים בגוף ובלב. יותר משהם מאפשרים לנו להתחמם, מספקים התבשילים האלה מענה לרצון הטבעי להרגיש בבית, ללא צורך בשיחות משפחתיות מעיקות ובלי רגשות האשם שלעיתים קרובות מלווים בזה. אנחנו בחרנו עבורכם חמישייה מנצחת של תבשילים במיוחד לימות הסגריר. ספרו לנו בתגובות על תבשילי החורף שאתם אוהבים חריימה מיוחד - המקום של ענת לפני כחצי שנה, פתחה ענת גלבי, אשת לילה לשעבר ואם חד הורית בעשר השנים האחרונות, מקום בפאתי כרם התימנים. במסעדה הקטנה שלה מבשלת ענת מדי יום תבשילים שונים, בהתאם למה שמתחשק לה. מבחינתה המקום הוא סוג של בית, לא רק עבורה אלא גם עבור כל הלקוחות. “אנשים מרגישים כאן בנוח" היא אומרת, ולכן חלק מהלקוחות פותחים את הסירים בעצמם ואפילו מפנים לעצמם את השולחן. בגלל שהרבה מהלקוחות קבועים, יש האווירה במקום היא של פתיחות ושלווה. האוכל המעולה הוא רק בונוס. התבשיל: חריימה קצת שונה – עם פלפלים, פלפלים חריפים, תפו"א, גזר, עגבניות, לימון, שום והרבה כוסברה. את הדג משרה ענת כל הלילה במרינדה והוא סופח את כל הטעמים. התוצאה היא חריימה קל יחסית, לא נורא חריף, מעט לימוני, מורכב ומגוון בטעמיו. את החריימה אפשר לאכול עם קוסקוס או פשוט עם חלה טרייה וטובה. ענת מגישה את המנה גם עם סלטים טריים שהיא מכינה כל יום בעצמה, כמו פלפלים קלויים חריפים בצבעים שונים עם המון שום וטחינה. עוד בתפריט: קציצות עם שומר ומנגולד; גולש; מרק שעועית; חמין מזרחי וג'חנון בימי שישי. מחיר: 35 או 40 שקלים למנה. » גאלבי - המקום של ענת, סמטת הכרמל 23, תל אביבקחו לבד מהסיר. חריימה במקום של ענת (צילום: אושרת יקותיאל)

תאנים ממולאות בבשר - ג'ולי ג'ולי מבשלת אוכל מצרי כבר המון שנים, והיא מוכרת ליודעי ח"ן בזכות מקום קטן, שהחזיקה במשך כ-15 שנה, ברחוב שבזי בנווה צדק. לפני שלוש שנים וחצי  עברה ג'ולי לכרם התימנים, "כי נווה צדק השתנתה, מבחינת האוכלוסיה והמחירים". האוכל נשאר אותו אוכל – ומבוסס על המטבח המצרי, אחד המטבחים הנהדרים והעשירים שישנם, שהתפתח בין היתר בגלל היותה של מצרים מרכז סחר משמעותי מאוד בעבר והשפע החלקאי באזור. כיום אולי קשה יותר להפריד בין המטבח המצרי לטורקי או הסורי, אבל כשבאים לג'ולי ורואים את כמות הסירים ומגוון המטעמים שהיא עושה, ההגדרות פחות מעניינות. התבשיל: תאנים מיובשות ממולאות בבשר ובבורגול, עם תבלינים שג'ולי לא מוכנה לחשוף, אך אפשר לגלות שמקובצים שם לא מעט טעמים, מתוקים ומעט חריפים. את כל התבשילים אפשר לקבל עם איזה תוספות שרוצים, כמו אורז, אורז מתובל, חומוס עם מנגולד או שעועית. עוד בתפריט: קציצות חריפות ברוטב עגבניות, חציל ממולא, תבשיל לבבות וקורקבנים חריף, פתיתים עם תפוזים מסוכרים, צנוברים ושקדים וכמובן מרק מלוחייה.מחיר: 35 למנה של ממולאים עם תוספות, ובין 35-45 שקלים לשאר התבשילים. » ג'ולי, מלן 42, תל אביב

תבלינים סודיים. תאנים ממולאות בבשר של מסעדת ג'ולי (צילום: אושרת יקותיאל)גולאש הונגרי - טוליפ מסעדת טוליפ נפתחה לפני כשנה וחצי כשמאחוריה למעשה כבר היסטוריה ארוכה: בעל המסעדה ומי שמנהל אותה בפועל, לצי, היה מנהלה של "יהודית" המפורסמת בגן העיר, בה ישבו כל זקני השבט (ההונגרים והלא הונגרים). לצי מנהל את המקום יחד עם חבר הונגרי, שף מבודפשט, והם יצרו בטוליפ מטבח שהוא ברובו הונגרי, אבל נותן מענה לאוהבי טעמים נוספים. חלק מהבאים הם לקוחות ותיקים של "יהודית", אבל רבים מהלקוחות הם דווקא צעירים תושבי השכונה, שחלקם אף לוקח את האוכל הביתה.הגולש: גולאש הונגרי קלאסי מבשר בקר, עם בצל, שום, פלפל מתוק וחריף, פפריקה, יין אדום, עגבניה טריה (בלי רסק!) ומעט קימל. הגולש מתבשל על אש נמוכה במשך ארבע שעות ומוגש עם נוקדלי – נטיפי בצק, ועם סלט מלפפונים מתקתק. עוד בתפריט: גולאש כרוב (דומה מאוד, אבל עם כרוב כבוש שמתבשל במשך שעתיים), כרוב ופלפל ממולאים, עוף בפריקה, מרק גולש, שניצל עגל ענק.מחיר: 55 שקלים » טוליפ, יהודה הלוי 52, תל אביבכמיטב המסורת. גולאש בטוליפ (צילום: אושרת יקותיאל)

פויקה ציידים - פויקה

מסעדת פויקה ביפו קיימת כבר למעלה משש שנים, הישג מכובד באזורנו, וגם בהתחשב בכך שמדובר בקונספט ייחודי למקום. הפויקה, למי שעדיין לא יודע, הוא סיר מברזל יצוק המעביר עוצמת חום גבוהה ומפזר אותה באופן שווה. מקורו של הסיר, שהפך לחביב על טיילנים מדופלמים, הוא בדרום אפריקה ומי שמכיר את אפריקה יודע שמדובר במקום לאוהבי בשר רציניים. במסעדה היפואית לקח השף אריאל כהן את רעיון הבישול בפויקה צעד אחד קדימה – ובנוסף לבישול איטי מסורתי הוא גם צולה מיני נתחי בשר בו. התבשיל: נתחי בשר אדום בבישול איטי עם הרבה ירקות שורש, תפו"א ויין אדום. התבשיל מוגש, איך לא, בפויקה, לצד מילפאפ – מעין פולנטה אפריקאית מוצקה, שבאפריקה אוכלים עם הידיים ומשתמשים בה על מנת לטבול באוכל (כמו לחם).עוד בתפריט: פויקה צ'ילי קון קרנה, סטייק יען, פונדנט שוקולד חם בפויקה (חובה לנסות).מחיר: 84 שקלים» פויקה, תרצה 14, יפוכמו באפריקה. פויקה ציידים (צילום: מתן אברמוביץ')

אורז עם ירקות - אורנה ואלה האמת שאין צורך להציג את אורנה ואלה, ודי להתבונן בתור שמחוץ למסעדה במרבית היום כדי להבין זאת. סוד קסמו של המקום טמון בין היתר במנות דגל שמפארות את תפריטה כבר שנים רבות. כנראה שאם עושים משהו באופן מוצלח כל כך אין טעם לשנותו. המנה הזו אמנם מופיעה בספר הבישול המצויין של המקום, אבל אין תחליף לדבר האמיתי. התבשיל: אורז בסמטי ואורז בר, מוגשים עם ירקות (שעועית ירוקה, זוקיני, חציל, דלורית, פלפלים ותפוח אדמה) שטוגנו, בושלו ברוטב ואחר כך נאפו בתנור. מעל כל זה מפזרים גרעיני דלעת. מנה עם טעם של בית, אך לא בלתי מתוחכמת. השילוב של בישול הירקות ואפייתם בתנור מוציא מהם את המיטב. עוד בתפריט: עוף וירקות בקארי, לביבות בטטה, קציצות דגים.מחיר: 48 שקלים» אורנה ואלה, שינקין 33גם לצמחונים מגיע. אורז עם ירקות של אורנה ואלה (צילום: יעל אילן)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ