אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: מנות האורז הטובות בתל אביב

חמוץ ופרסי, ספרדי וצהבהב, ריחני והודי, צלוי ואיטלקי או מתוק ובולגרי: הגרגרים המושלמים בעיר

תגובות

לכל אחד, ולא משנה מאיזו עדה, יש אורז בתפריט המשפחתי. הצמח שמזין יותר ממחצית אוכלוסיית העולם קיים בצורות ובצבעים שונים עם הבדלים בגודל, בליטוש, במי ההשקיה ובטעם. בגלל שהוא נפוץ כל כך, אורז משמש בסיס לאין ספור מתכונים. במקומות מסוימים דבקים בגרסה הדביקה, ובאחרים הוא חייב להופיע כאחד-אחד. ההיצע אדיר, והבחירה בחמש מנות בלבד הייתה לכן אתגר מעניין. רק כי לא הייתה ברירה ויתרנו על אושפלואו בוכרי, סושי, מג'דרה ואורז מלא, אחרת החמישייה הייתה הופכת ל-50.  

המקום: מסעדה פרסית משפחתית, אחת מתוך כמה באזור שוק לוינסקי, שקיימת כבר שבע שנים. התפריט לא גדול – בעיקר מנות מבושלות ושיפודים - והלוק הוא יותר שוק מאשר שיק, אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם. האוכל פרסי אסלי כמו השירים ב-MTV איראן בפלזמה שעל הקיר וצלחת עשבי תיבול, מאסט בעדה, נוחתת על השולחן כמרענן חיך. לפני שהאוכל מגיע אפשר להתכבד בבר סלטים חופשי אך חבל לבזבז עליהם מקום בבטן כי העיקריות הרבה יותר מוצדקות.

המנה: חורש סבזי, AKA ח'ורמה סבזי, תלוי במידת השליטה בשפה הפרסית. המנה מגיעה בשני חלקים – צלחת אורז לבן וקערת "סבז", מרק מעשבי תיבול, שעועית ונתחי בקר. אופן ההכנה: מעבירים חלק מהאורז לצלחת אישית (אנטיפתים שממאנים לחלוק פשוט ילאימו את צלחת ההגשה), ובעזרת כף שופכים מהרוטב לפי נטיית הלב – קצת לטעם או הרבה, שיהיה רטוב טוב טוב. לימון פרסי מדגיש את החמצמצות הטבעית של עשבי התיבול והאורז סופג הכל באהבה. קלאסיקה ממכרת, שגם פרסים אמיתיים אומרים שהיא כמו בבית.

מחיר: 42 שקלים בראשון עד חמישי כארוחה עסקית / 50 שקלים בשישי וערבי חג

ואם זה לא מספיק: אָש, נזיד על בסיס סלק, עשבי תיבול, אורז ותמרהינדי, שנותן טעם חמצמץ. צלחת גדולה ובמרכזה קציצת בשר בגודל גונדי, וכשנגמרות הקציצות מומלץ להשליק פנימה שיפוד קבב. מוגש רק בימי שישי (35 שקלים).

» נאייב - זבולון 12, תל אביב

עשבי תיבול, שעועית ונתחי בשר. חורש סבזי בנאייב (צילום: שרון בן דוד)

המקום: מאושיות המטבח הספרדי בארץ, אם לא ה. התפריט מורכב מהמון מנות קטנות שכיף לחלוק על בסיס חומרי גלם שונים ובשיטות הכנה מגוונות. מוזיקה ספרדית ברקע וסנגריה או קאווה ליד יכולים לסגור ערב של נשנוש אלגנטי על הבר או ארוחה מלאה שכולה טאפאס.

המנה: פאייה זעפרן, אורז צהבהב עם נתחי פרגית רכים וירקות ירוקים. האורז מתבשל בציר עוף ומתובל בתערובת תבלינים שמכינים במסעדה מפפריקה בטעמים שונים. התוצאה מרהיבה כשם שהיא טעימה. הזעפרן מורגש היטב וכך גם פפריקה מעושנת, והאורז סופג את טעם הפרגיות והתבלינים. בין לבין צצות חתיכות ברוקולי, שעועית ירוקה משני סוגים וז'וליינים של זוקיני, ופיסות צ'ילי אדום הן פצצות חריפות קטנות ומדויקות. 

מחיר: 34 שקלים

ואם זה לא מספיק: פאייה שחורה עם קלמארי, שרימפס, מולים (בעונה), בייבי קלמארי וזעפרן. (42 שקלים).

טפאו - הארבעה 16, תל אביבהאורז סופג את טעם הפרגיות והתבלינים. פאייה זעפרן בטפאו (צילום: שרון בן דוד)

המקום: אוכל הודי לא כל כך הולך בארץ, ואינדירה היא אחת הנציגות הבודדות והטובה שבהן. מסעדה ותיקה עם תפריט גדול שמציעה על קצה המזלג ממה שיש להודו להציע – מנות סיקיות וקשמיריות, דגים מהדרום ומנות מהצפון. בקומה העליונה יש חדר פרטי לאירועים בסגנון המהראג'ות עם פופים וספות נמוכות.

המנה: לואה גת ביריאני, אורז בסמטי משובץ בנתחי טלה, פירות יבשים, אפונה וכוסברה. האורז בכתום עז מדיף ניחוחות של קינמון, אגוז מוסקט, כמון ועוד כמה תבלינים סודיים, ונתחי הטלה רכים כחמאה בזכות בישול למשך 24 שעות. חצאי דבלים, משמשים ודובדבנים מיובשים תורמים מתיקות שמאזנת את האורז הפיקנטי (אפשר לבקש חריף יותר או פחות). המנה מגיעה בגרסה זוגית בלבד, ומספיקה לשני רעבים. אם רוצים להזמין עוד משהו אפשר לבקש לארוז את השאריות, ולשלוף למחרת במשרד לארוחת צהריים מעוררת קנאה.

מחיר: 99 שקלים

ואם זה לא מספיק: בטוח שיספיק ומקסימום מקנחים בקולפי, גלידה הודית עם פיסטוקים, הל וזעפרן. (26 שקלים).

אינדירה, שאול המלך 4, תל אביבהדובדבנים תורמים מתיקות מאזנת. לואה גת ביריאני באינדירה (צילום: דן פרץ)

המקום: פרונטו הוותיקה עברה לא מזמן מרחוב נחמני להרצל, אך שינוי הכתובת לא מפריע לה להישאר שנויה במחלוקת, ממש כמו אישיותו של הבעלים רפי אדר. מבלי להיכנס לתחום העיתונות הצהובה, המסעדה דבקה בתפריט איטלקי קלאסי עליו מנצח דייויד פרנקל, שף צעיר שהספיק לעבוד ב"נומה" המכוכבת. אם האוכל מצדיק את היחס ואם השירות אדיב וענייני או מתנשא, זו כבר שאלה שכל אחד צריך לבדוק בעצמו.

המנה: ריזוטו סלק עם שרימפס קריסטל. הסלק נצלה בתנור, תהליך שמוציא ממנו את המתיקות, והאורז עובר טיגון בחמאה מצומצמת עם יין לבן. שרימפס קריסטל טריים וגדולים מוגשים עם הראש, והשף ממליץ לסחוט אותו מעל כדי לתת לטעמים את הפיניש הנכון. לא זול, אבל אף אחד לא באמת מופתע.   

מחיר: 88 שקלים

עוד משהו: תפריט יינות מגוון, כולל יינות ממחוזות פחות מוכרים באיטליה.

פרונטו, הרצל 4, תל אביב

סחיטת הראשים נותנת את הטאץ' האחרון. ריזוטו סלק בפרונטו  (צילום: גל דרן)

המקום: מסעדה בלקנית ממוצא בולגרי שקיימת כבר 15 שנה. הבעלים-המייסדים הם דוד, שאחראי על הפלור והניהול, ואשתו ויולטה, שמולכת במטבח. התפריט כולל אבני דרך במטבח הבולגרי כמו שקמבה וקיופולו, אך גם מנות פאן-בלקניות כגון ממולאים ומוסקה. שעות הצהריים באמצע השבוע הן הזמן של פרלמנט הקשישים המקומי, ובסופי שבוע מפוצץ.     

המנה: סוטליאז', קינוח קר מאורז מבושל בחלב וסוכר, וריאציה על מנה בלקנית קלאסית שבלאדינו נקראת סוטלאץ'. יש גרסאות שעושות שימוש באורז טחון. בוויטושה משתמשים באורז שלם, שמקבל בסוף התהליך מרקם רך כשל פודינג. מוגש בכוס גבוהה עם שכבת קינמון מעל, ללקק את הכפית.

מחיר: 18 שקלים.

ואם זה לא מספיק: מוח באגרסטדה, רוטב על בסיס ביצים ומיץ לימון שמשויך ליהודי הבלקן. מנה קרה לחובבי הארדקור או למי שרגיל מהבית (35 שקלים).  

ויטושה, יהודה הימית 3, יפו

האורז השלם מקבל מרקם של פודינג. סוטליאז' בויטושה (צילום: שרון בן דוד)

כתבות שאולי פספסתם

*#