טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: הטאפאס הטובים בתל אביב

נקניק חמון שטעמו מגיע מבלוטי אלון, פטטאס ברבאס פשוטים אבל מושלמים, אויסטר שתוקף את כל החושים, פיסות תמנון על הפלנצ'ה וקלמארי בסגגנון ים תיכוני. המנות הקטנות שעושות בספרד בפה

תגובות

בראשית היו סלטים, אחר כך  מזאטים והיום תחת כל עץ רענן פזורים טאפאס לעשרות. עם ישראל גילה את ספרד כיעד תיירות, והתאהב בצלוחיות הקטנטנות שמתאימות כל כך למזג האוויר שלנו. הספרדים מתחילים לשתות בצהריים ולא מפסיקים גם כשצריך לחזור לעבודה בתום הסייסטה. כדי לסייע לגוף לספוג את האלכוהול רוב הטאפאס עתירי שומן או שמן זית, או גם וגם. לסדר אין חשיבות ואפשר לדלג בחינניות מגבינות לפירות ים, ירקות או בשר בכל צורת הכנה שהיא. העקרונות המנחים: כמה שיותר צבעוני ומתובל יותר טוב, וכוס קאווה ליד משלימה את התרחיש הכה-אופטימי.

בשנה האחרונה נפתחו כמה וכמה טאפאס ברים בתל אביב, ולקראת הקיץ הטפטוף הופך לשיטפון, ע"ע Boutique בר יין של גיא גיאור  ו-Pipa של ניצן רז בבית ציוני אמריקה. יש מקומות נאמנים למקור ואחרים מתאימים את עצמם לסביבה כמו Bocadillo הכשר. התמחור סביר בדרך כלל, כי הדגש הוא קודם כל על האלכוהול ורק אחר כך על מה שליד.

המקום: לה צ'אמפה דל מאר האח ה"ימי" של לה צ'אמפה מנחלת בנימין, קאווה טאפאס בר קטלוני אותנטי שלא עושה הנחות לעצמו או לסועדים. התפריט כתוב על לוח ומתחלק לנקניקים, גבינות, "על יד" (זיתים וכדומה), פירות ים כבושים קרים, על הפלנצ'ה או מטוגנים, ובשרים על הפלנצ'ה. אותה אדיקות מיושמת גם באגף המשקאות: קאווה, סודה ומים בלבד. בימי חמישי מכינים כאן פאייה במחבת גדולה בדיל של אכול כפי יכולתך עם פאן טומאט ושתייה. כמו הקטלונים עצמם, המקום נאמן למקור ומתרחק מפיוז'ן ומחידושים. 

המנה: חמון ביוטה. המילה "ביוטה" מתייחסת לבלוטי עץ אלון שמהם ניזונים החזירים, והם שמקנים לחמון צבע ארגמני עמוק וטעם עז, שלידו חמון סראנו נראה חיוור ואנמי. בקיץ אפשר לחבר לחמון מלון, שילוב ספרדי מובהק והמקסימום שמוכנים לעשות כאן במסגרת משבצת האותנטיות. מי שטעם חמון ביוטה לא יתפשר יותר על שום דבר אחר.

מחיר: 54 שקלים

אפשר גם: פואט – נקניק שנראה כמו קבנוס אך מתקתק מעט וטעים טעים, עוד מוצר קטלוני מובהק (32 שקלים).

לה צ'אמפה דל מאר - הארבעה 16, תל אביב. מי שטעם, כבר לא יתפשר על נקניק אחר. חמון ביוטה (צילום: שרון בן דוד)

המקום: טאפאס בשוק. לרפליקה הישראלית לבוקרייה צמודה מסעדת שוק במלוא מובן המילה. התפריט משתנה ונסמך על חומרי גלם בשיטת "הושט היד וגע בם", והאווירה סואנת ותוססת. השף ברק אהרוני בגיבוי של האחים ירזין הרימו מסעדה שמתאימה בול להוויית הנמל והבילוי התל אביבי, והתור הארוך ליד הבר הוא הוכחה חותכת.

המנה: פטטאס בראוואס מכינים בדרך כלל מתפוחי אדמה מבושלים בחומץ ואחר כך מטוגנים. הרוטב משתנה מעיר לעיר: שמן זית, פלפל חריף, פפריקה וחומץ בוולנסיה וקטלוניה, ורוטב חריף על בסיס עגבניות בבורגס שבצפון. איולי ליד הוא תוספת מסורתית. הגרסה של טאפאס בשוק מוגשת עם קטשופ צ'יפוטלה ואיולי שום, שילוב צבעוני ופיקנטי. ביצוע טוב למנה ספרדית לאומית שאפשר למצוא בכל בר, המוציאה את המקסימום מחומרי גלם פשוטים יחסית.  מחיר: 21 שקלים

אפשר גם: טרטרבורגר, טרטר בקר קצוץ דק עם חרדל דיז'ון בלחמנייה מתוקה (42 שקל). אולי לא הכי ספרדי אך טעים ביותר.טאפאס בשוק - שוק הנמל המקורה, נמל תל אביב. המנה הלאומית המינימלית, עם מקסימום טעם. פפטאס ברוואס (צילום: יח"צ)

המקום: כשטאפאס אחד העם נפתחה לפני כמעט שנתיים, התפריט היה על טהרת המטבח הספרדי וכלל כ-50 טאפאס מסוגים שונים. לאחר תקופה קצרה של חוסר החלטיות לגבי שעות פעילות, עסקיות צהריים ועוד כמה פרמטרים, החליט השף יונתן רושפלד להתנתק מעט מהקונספט הבסיסי ולאפשר יותר מקום ליצירתיות. האלמנט היחיד שנותר על תילו הוא גודל המנות. כיום אפשר למצוא בתפריט מנות ספרדיות קלאסיות כתף אל כתף עם טעמים וחומרי גלם מהמטבח האמריקני והאסיאתי.

המנה: אויסטר ז'ילארדו מברטן על פטריות שימג'י מוחמצות עם ביצת שלו ורוטב ווסאבי ולמון גראס. כל הכבודה הזו נכנסת בחצי קונכייה ונראית כציור אבסטרקטי. בפועל המנה היא פצצת מצרר קטנה שתוקפת את כל החושים. הווסאבי עולה לאף ומציף את העיניים בדמעות, והחלמון והאויסטר מתגלצ'ים בגרון. במשך כמה שניות הפה עסוק בלהבין את הטעמים והמרקמים – מתוק, חמוץ, מלוח של ים, חלקלק, נגיס – שבאים בזה אחר זה. אחרי שהכול נגמר צריך להתאושש כמה דקות ולתת למוח צ'אנס לפרש מה בעצם קרה פה. במילה אחת: הפתעה.

מחיר: 28 שקלים

אפשר גם: אמפנדס בשר וגבינת מנצ'גו בתיבול ספרדי קלאסי עם ביצה קשה, צימוקים ובצל (19 ששקל).

טאפאס אחד העם - אחד העם 27 ת"אפצצה לחושים. אויסטר ז'ילארדו על פטריות שימג'י עם ביצת שלו (צילום: שרון בן דוד)

המקום: טפאו, טאפאס וסביצ'ה בר, קנה לעצמו מוניטין של מקום עם ערך VFM גבוה. התפריט מתמקד בטאפאס מספרד וסביצ'ה מדרום אמריקה, ומציע מנות קלאסיות ושילובים יצירתיים. עיצוב בגוונים חמים, אווירה סקסית (הרבה אנשים צעירים וחתיכים על כל מטר מרובע), שירות נעים, מחירים סבירים ומנות שפונות כמעט לכל טעם והעדפה תרמו להצלחה ששוכפלה גם בהרצליה.

המנה: פולפו א לה פלנצ'ה, פיסות תמנון עם סלט קלוי של עגבנייה ובצל ירוק. התמנון מבושל בוואקום ואחר כך עובר צריבה על הפלנצ'ה, תהליך ששומר על עסיסיותו בפנים ויוצר קראסט נעים בחוץ. התמנון מונח על מצע של בצלים קלויים ועגבניות ברוטב לימון חמצמץ, וכל הקומבינציה אומרת מגוון טעמים, מרקמים וטמפרטורות. בלי צ'ילי אי אפשר, והוא אכן שם כדי להוסיף חריפות מדי פעם. מנה צבעונית, קלילה וכיפית.   

מחיר: 38 שקל

אפשר גם: צ'יפירונס קון חודיאס נגראס, בייבי קלמארי עם שעועית שחורה ברוטב על בסיס חמאה, לימון וצ'ילי. אחת ממנות הדגל של המסעדה, ובצדק (24 ש"ח).

טפאו - הארבעה 16 תל אביבמנה קלילה וכיפית. פולפו א לה פלאנצ'ה (צילום: שרון בן דוד)

המקום: אין ברירה אלא להתחיל בנוף, מהיפים באזור המרכז. המרפסת של באבאי משקיפה על חוף שיחסית לחופים אחרים בגוש דן אפשר לקרוא לו בתולי. נכון שהוא לא הכי נקי בעולם, אבל ממילא באנו להתמקד בים ובשקיעה. בימים אלה ממש משיקה המסעדה תפריט טאפאס, ולשם כך נבנו בחצר פלאנצ'ה וגריל ענקיים. חומרי הגלם מקומיים מהדייגים של יפו ומחינאווי, והמטרה היא מנות קטנות במינימום התעסקות. גם התמחור מכוון למינימום, עם תקרת מחיר של 19 שקלים ולרוב עוד פחות.

המנה: קלמארי ים תיכוני ממולא בעשבי תיבול, שום, לימון ופלפל חריף. גוף הקלמארי משמש כאן כלי אחסון לרגליים של ולשרימפס קטנטנים. ביס אחד במעטפת ומתגלה המילוי, כמעט כמו רולדה שנפרסת. התיבול פחות ספרדי ויותר מזרחי עם כוסברה, כמון ופלפל פיקנטי. מנה לא מסובכת מדי, כמו שאר הטאפאס בתפריט, אך החיבור נכון וחומרי הגלם טריים והכי חשוב - במחיר מצחיק.

מחיר: 14 שקל

אפשר גם: קובה בשר עם כרישה וגרגרי חומוס (12 ש"ח), סופג מצוין את האלכוהול.

באבאי, קדם 123, יפוצילום: יח"צ

*#