שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

החמישייה הפותחת: מנות הפולנטה הטובות בתל אביב

עם ארטישוקים צלויים, עם פטריות כמהין חרוכות ובעיקר עם הרבה חמאה ופרמזן - חמש מנות פולנטה שעושות כבוד לתירס

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
שרון בן דוד, עכבר העיר אונליין

ושוב אני חוזרת לטיול האחרון לאיטליה. לבקשת בן הזוג לקחנו חופש ממבני הבארוק המתפוררים של מחוז פוליה וחתכנו מערבה לקמפניה. התמקמנו ב-cava dei tirreni, עיירה לא גדולה בעמק מיוער. המלון, מושך בתמונות ופחות בלייב, נותר תקוע אי שם בסוף שנות ה-60: מעלית בגודל ארון מתים, ריהוט שידע ימים יפים יותר ואמבטיה נקייה אך מרופטת (בלי וילון, ואחרי שאתם מתקלחים בבקשה תעבירו סמרטוט). מכיוון שהלוק ממילא פחות משנה מהתוכן, שמנו את המזוודות בחדר ויצאנו להסתובב. הרחוב הראשי של קאווה הפתיע לטובה. מדרחוב עתיר חנויות עם חזיתות מקושתות נתמכות בעמודים מהמאה ה-15. מבעד לאחד מחלונות הראווה נשקף מראה מלבב: גריל פחמים ענק, בוצ'ר בלוק ומקרר בשר, ולידם קיר מחופה בקבוקי יין מרצפה עד תקרה. הימרנו שמשילוב כזה יכול לצמוח רק טוב. מכיוון שכבר היה מאוחר הזמנו רק ביסטקה א לה פיורנטינה (טי בון) ויין. "תרצו עוד משהו? פולנטה?", שאלה המלצרית באנגלית רצוצה. לפני שהספקתי לסרב העזר הנהן. תוך כמה דקות נחת על השולחן קרש ועליו פולנטה מעולפת מרוב חמאה ופרמז'ן. הסטייק כנראה היה טוב, אבל הפולנטה נחרתה בזיכרון כשמיכת פוך רכה וצהובה.לעוד מסעדות מומלצות במדורי החמישיה הפותחת

בחורף האחרון אמצו השפים בארץ את הפולנטה כטרנד, עם שינויים והתאמות כמתחייב. היא נצפתה בצנצנת במחניודה, משודכת לדג ברוטשילד'ס קיצ'ן וכממליגה אצל אייל שני. כולן טובות, כולן יודעות את התורה. מתוך מקצה נכבד, יצירתי ושאפתן שפשה במסעדות העיר, אספנו את הפיינליסטיות. מומלץ למהר כי תכף קיץ וחלקן צפוי להיעלם לפחות עד לחורף הבא.  

הרומאית 1 עוד לפני שהשף עומר מילר הפך לסלב אצל גיא פינס, חדר האוכל נחשבה לאחד המקומות הנכונים והטובים בעיר. סיבות לא חסר: תפריט שכולו גרסאות מתוחכמות למנות ישראליות, לוק קיבוצי משודרג, מיקום אסטרטגי ליד בית המשפט בצהריים והקאמרי והאופרה בערב, אווירה שמחה ושירות ענייני. הקהל מצביע ברגליים, וזה הרי מה שמשנה בסוף.    המנה: קרם תירס עם ארטישוק בגריל ופרמז'ן, חיבור קלאסי מצפון איטליה. את הפולנטה מכינים כאן מתירס טרי ולכן המרקם דליל יחסית והטעם מתקתק. הארטישוקים צלויים בגריל, תחליף לפטריות שנוספו למנה בגרסתה החורפית. גילופי פרמז'ן מעל מוסיפים חריפות מעקצצת, ואת הריג'לה לא חובה לאכול (אבל שווה בכל זאת לשקול כי יש בה הרבה אומגה 3). מנה חמימה ומלטפת, כל מה שמצופה מפולנטה.    מחיר: 32 שקליםחדר האוכל - שדרות שאול המלך 23, תל אביבחיבור קלאסי מצפון איטליה. פולנטה של חדר האוכל (צילום: שרון בן דוד)

הרומאית 2 מל ומישל היא שם נרדף לרומנטיקה. כשמישהו בפורומים מחפש מקום רומנטי, יש סיכוי טוב שהיא תעלה כאופציה. אבל למרות שמדובר במקום עם אווירה, שווה להגיע בגלל התפריט - שילוב של מטבח איטלקי קלאסי וחומרי גלם ישראליים מובהקים (בורגול, טחינה גולמית).    המנה: ארטישוק רומאי - פולנטה עם ארטישוק מוחמץ צרוב בפלנצ'ה. הפולנטה מתבשלת במשך שעה וחצי בציר ירקות, ובסוף התהליך מתווספים לה חמאה, מעט חלב ופרמז'ן. למרות שמדובר בקמח תירס המרקם בפירוש לא חונק, הוכחה שלא חייבים תירס טרי כדי להפיק מנה מוצלחת. לפני ההגשה מרססים מעל מעט שמן כמהין לבנות, ואם לשף מתחשק אז גם קצת שמן חרדל שמוסיף למנה צבע ופיקנטיות ישראלית קלה. מחיר: 54 שקלים מל ומישל - בן יהודה 155, תל אביב לא חייבים תירס אמיתי. פולנטה של מל ומישל (צילום: שרון בן דוד)

הקלאסית מה עוד לא נאמר על יועזר בר יין? שהמקום נראה כמערה מפויחת, שהתפריט חזירי ושהתמחור חזירי עוד יותר. ועדיין, אי אפשר להתכחש לקסם שבמסעדה שאינה נוהה אחר טרנדים ואופנות. דעת הקהל חלוקה: מי שאוהב יתעלם מהמינוס וישבור קרן השתלמות כדי לאכול כאן, ומי שלא – אפשר להבין למה.    המנה: פולנטה טרייה עם ביצה עלומה וכמהין. הפולנטה עשויה מתירס טרי ומוגשת עם  ביצה עלומה, פרוסת כמהין וטיפת מלח גס. מנת פתיחה קטנה ומדויקת, ואת הרגע שבו המעטפת הלבנה נבקעת והחלמון החם זולג על הפולנטה אפשר רק להגדיר כמרגש. המרקם עדין וחלק וגרגירי תירס כמעט שאינם מורגשים. הטעם מאוזן ועושה כבוד לכמהין. נכון שאחרי כפיות ספורות הצלחת מתרוקנת אבל ככה זה בחיים, דברים טובים באים באריזות קטנות. מחיר: 58 שקליםיועזר בר יין - סמטת יועזר איש הבירה 2, כיכר השעון, יפו דברים טובים באים באריזות קטנו. פולנטה של יועזר בר יין (צילום: שרון בן דוד)

המטוגנת ירמיהו 7 הוא ביסטרו משופץ בקצה המערבי והפחות מתויר של הרחוב, קרוב לים. העיצוב מוקפד  ומתאים יותר למה שהיה כאן קודם (בר בשרים כל שהוא), אך בסך הכל האווירה נעימה ועניינית. השף איתן זנזורי, בוגר יועזר, הביא עמו תפריט מהודק עם אוריינטציה צרפתית קלאסית ותמחור הגיוני. גם אם מבחוץ המקום נראה ריק ושומם, כדאי לתת לו צ'אנס.המנה: תבשיל לחי בציר בקר על פולנטה. ציפינו לגרסה של יועזר אך קיבלנו ריבועי פולנטה אפויה ומטוגנת, גרסה מקובלת פחות אך תקנית לגמרי (משטחים את הפולנטה בתבנית, אופים וחותכים לריבועים, ולפני ההגשה מטגנים במעט שמן זית). המרקם שמתקבל הוא רך וצהוב בפנים ופריך ושחום בחוץ. הלחי מבושלת בבישול ארוך עד שהבשר רך מאוד, והפולנטה סופגת את המיצים ואת הציר. Very VFM.מחיר: 52 שקלים.ירמיהו 7 - ירמיהו 7 תל אביב גרסה מקובלת פחות אך תקנית לגמרי. פולנטה של ירמיהו 7 (צילום: יח"צ)

האחרת הוטל מונטיפיורי על מסעדתו וחדריו הוא בועה אלגנטית וצוננת בלב אחד ממעוזי הקולינאריה בעיר, מיסודם של מתי ורותי ברודו (קופי בר, בראסרי, רוטשילד 12). התפריט נע בין מנות בראסרי קלאסיות למטבח צרפתי-וייטנאמי, שילוב שפונה לשמרנים ולנועזים כאחד. האווירה נעימה והשירות מופתי. מקום מוקפד עד קצות המזלגות וקונצנזוס מקצה לקצה.המנה: פולנטה שרימפס. קרם תירס מתירס טרי (מזן סיוון אם זה משנה למישהו) עם שרימפס טריים. המרקם מגורען-גס וטעמו המתקתק של התירס נמהל בתועפות חמאה. פרוסות שום מטוגן מוסיפות טעם חריף-מתקתק-מעושן ועיטור צ'רוויל, עשב תיבול ממשפחת הפטרוזיליה והכוסברה, תורם סיומת אניס ים תיכונית. להתכרבל בה ולישון, 9.5 במדד שמיכת הפוך.מחיר: 48 שקליםהוטל מונטיפיורי - מונטיפיורי 36 תל אביבהמון חמאה עם נגיעות של שרימפס. פולנטה של הוטל מונטיפיורי (צילום: שרון בן דוד)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ